Jump to content

Deizmde tanrının delilleri nelerdir?


Recommended Posts

selam.Forumda dikkat ettim.Deisttler sanki ateistlermiş gibi hep teistleri eleştiriyorlar.

 

Kendilerini eleştirdiklerini hiç görmedim.Ateistlerde forumdaki desitleri hiç eleştirmiyorlar.

 

Deistlere göre  tanrının delilleri nelerdir?

 

Deistlerin akıllı tasarım , indirgenemez karmaşıklık ,evrim,kendiliğinden örgütlenme konularında görüşleri nedir?

 

İnsanın özgür iradesi var mıdır?

 

Kötülük problemi konusunda görüşleriniz nedir?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...

Bence deizmin tanıdığı tanrı dinlerce tanımlanan tanrı olmaktan çok uzak bir olgu + varlık.
Dinlerin tanımladığı tanrının akıl almaz büyüklükteki evrenin yaratıcısı olma olasılığı yok zira dinsel tanrı daha çok insan gibi, ya da süper insan gibi. Duyguları var, hataları var, tutarsızlıkları var, kendini ve niyetini açıklamaktan aciz, tuzak kuruyor, yalan söylüyor vs vs... 
Oysa deizmin tanımladığı ya da aslına tam olarak tanımlayamadığı tanrı daha çok bir akıl, bir düzen.. Yani Aynştayn'ın dediği gibi evren zar atılarak varolmuş bir yer değil. Bir büyük plan hatta nanosaniyesinden nanosaniyesine, kuarkından kuarkına her şeyin her zaman diliminde ne olacağı programlanmış. Tanrı bu programın kendisi, devasa bir bilgi ve kontrol yeteneği, aklı ve maddi olarak da evrenin kendisi (kısmen teist vahdet-i vücut teorisi).. 
Teizmin iddiası ise çok çok farklı. Çakıştıkları tek nokta bir tanrı kavramına sahip olmaları.  
Ancak müdahaleci, cezalandırıcı, affedici, ödüülendirici tanrı deizmde yer bulamaz.
Her manada, deist açısından agnostikleri ya da ateistleri eleştirmek anlamsızdır zira deist bilime inanır ve varlığı asla kanıtlayamayacak bir tanrıya inanmamak ya da şüpheci davranmak ise bilimin gereğidir.  
Deist, teisti hedef alır çünkü teistin tanrısı buyurucu, kısıtlayıcı, eksik, aksak, hedonist, pragmatist  ve tarafgirdir. Yani aslında deistin kafasındaki tanrıya bizzat hakarettir. 
Uzun süre deist olarak yaşayıp, agnostisizimle ateizm arasında gidip gelen bir birey olarak umarım anlatabilmişimdir. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Şöyle bakın şimdi:

 

Deizm ve agnostizmi ateizm öncesi manevralar olarak göreceksiniz. Bu böyledir. Hepimiz, tüm ateistler yeri geldikçe agnostik ve deist manevralar yapabiliriz, taktiksel olarak.

 

Deizm ve agnostizm ateizmin taktiksel manevralarıdır. Direk cepheden dümdüz saldırılmaz her zaman. Bu sadece son bitirici vuruş olarak yapılır. Önceki hamleler taktiksel manevralarla gerçekleştirilir.

 

Deizm manevrası, laikliği yaratmak için, yani tanrıyı gündelik hayattan kovmak için yapılmış bir manevradır ve başarılıdır. Tarihte aydınlanma çağını başlatıp laikliği yaratmıştır.

 

Agnostizm manevrası, varlığı hakkında hiç bir şey bilmediğimiz bir tanrı iddiasını hiç kaale almaya gerek yoktur, tanrı varsa da bir şey değişmez olmamasına göre manevrasıdır ve tanrıyı yine şutlayıp ortadan kaybetmek için yapılmış bir manevradır. 

 

Ateizm ise harbiden, manevra taktik filan yapmadan direk kafadan çakmak demektir.

 

O yüzden biz deizmi agnostizmi eleştirmeyiz. Fakat bazen Müslümler dini kabul ettiremedik barı tanrıyı kakalayalım diye deistiz filan diye yalan söylüyor, sahtekarlık yapıyorlar. Onların maskesini indirince haklarını ellerine veriyoruz. Ya da şu imasız atelerin aklına bir şüphe sokalım diye agnostizmin "ya tanrı varsa" olduğunu filan salak salak iddia ediyorlar.

 

Bizim tepkimiz bu yalancı sahtekar Müslümlere olur. Gerçek deist ve agnostiklere olmaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...