Jump to content

Septisizm Nedir ?


Recommended Posts

9 saat önce, The_Individualist yazdı:

Tam olarak tanımını yapabilecek var mı ?

 

Bildiğim kadarıyla "mutlak" bilgiye ulaşılmasının imkansız olduğuna ve duyularımızın bizi yanılttığıma dayanan bir görüş ..

 

Yaklaşık olarak öyle. Ama sadece duyular değil, akıl, sezgi vb. her türlü bilgi edinme aracı mutlak(kesin) bilgiye erişmede yetersizdir diyorlar. Yani biz insan olarak hiçbir zaman gerçeği bilemeyiz, o yüzden kasmayalım gibi bir şey. Aslında söyledikleri bence yanlış değil ama insanın kesin bilgiye ulaşamayacağına dolayısıyla bir tür cehalete mahkum olduğunu itiraf etmek sonuçları itibariyle tehlikeli bir şey. Çünkü bu sefer her şeyin (varlık, bilgi, ahlak, hukuk) gerçekliği sorgulanmaya başlanacak falan. O yüzden bunları kimse sevmez ve tehlikeli bulur. 

 

Bilgi felsefesinin ilk sorularından birisi bir şey olduğu gibi bilinebilir mi, o şeyin gerçek bilgisine ulaşılabilir mi sorusu. Yani biz insan olarak bir şeyi kesin olarak bilebilir miyiz. Bilebilirsek bu kesinliğe bizi ulaştıracak araç nedir.  Biz bir şeyi olduğu gibi bilemeyiz diyenler septikler. Bilebiliriz diyenler de kendi aralarında gerçek- kesin bilgiye bizi ulaştıracak araç akıl (matematik ve mantık vb.) ve onun doğuştan getirdiği deney öncesi ve deneyden bağımsız yargılardır diyenlerle, kesin ve gerçek bilgi sadece duyular ve tecrübeler aracılığıyla kazanılır diyenler olarak ikiye ayrılıyor. Yani teorik fizikçilerle, deneysel olanlarının atışması gibi bir şey.  

 

 

 

 

tarihinde Yeni Üye tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...