Jump to content

Ateist kimliğiniz sizin için ne kadar önemli?


Recommended Posts

İnsanlarla konuşurken bazen, mucizeleri yok saydıklarını varsayarak mucizeleri aşağılamak hoşuma gidiyor, fakat bu çok sık olmuyor ve baya seyrek hale geldi,

kişiler inandıkları şeyi aslında bilmediklerini bilmiyorlar, mucizeyi ben aşağılayınca, "adam atla havaya çıkmış, nası ya" diyebiliyorlar. sonuçta kolay olduğu için gerçek olduklarını varsaymışlar.

tıp eğitimindeki bazı derslerden ötürü de okula ilk başladığımdan beri daha da yumuşadım, kişisel tercihi yapar diyorum,

fakat kişisel özgürlük, özgürlük ihlaline dönüştüğünde bunu belirtirim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Böyle bir kimlik yok. Yani olması gerekmiyor. İnsanların özel hayatlarını, inançlarını birer kimlik haline getirmesi ve sosyal dünyada öne çıkarmaları hoş ve etik değil. Cinsel tercih denen mesele, sevdiğin kişiyle arandaki sohbetler ya da özel yakınlaşmalar, siyasi politik tercihin, inancın vs. hep bu kapsamda. Gerek yok. Senin özel hayatına ait şeyler bunlar.

 

Ancak günümüzde özellikle muhafazakar kesimin ve bu kesime hitap eden siyasetin dini ve politik kimlikle öne çıkması, bir karşı duruş gerektiriyor diye düşünenler de dönem adına haklı olabilir. Türban denen mesele bu kapsamda belki de. Dışarıdan bakıldığında "inanan inanmayan belli olsun" gibi bir etki yaratsın diye üretilmiş bir şey muhtemelen. Bu tip yaklaşımlara karşı duruş sergilemek önem sunabilir. Ancak bu da ateizm falan diye değil bilimden, demokrasiden, inanç ve özel hayat özgürlüğünden yana olmak olarak öne çıkmalı. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ateist olmak her şeyden önce kazanılmış bir değerdir.

Onun için uzun, meşakkatli yollardan geçilmiş, sürekli bedel ödenmiş, her insanın erişemeyeceği, kendi kendine kazandırdığın bir ödül bir onurdur.

Bu onuru ve bu kazancı ne vatanseverlikle ne milliyetinle ne de herhangi bir ideolojiyle kazanamaz ve kıyaslayamazsın.

Link to post
Sitelerde Paylaş
3 dakika önce, bilgivehis yazdı:

Ateist olmak her şeyden önce kazanılmış bir değerdir.

Onun için uzun, meşakkatli yollardan geçilmiş, sürekli bedel ödenmiş, her insanın erişemeyeceği, kendi kendine kazandırdığın bir ödül bir onurdur.

Bu onuru ve bu kazancı ne vatanseverlikle ne milliyetinle ne de herhangi bir ideolojiyle kazanamaz ve kıyaslayamazsın.

Evet bu güzel bir şey .  Yalnız bunu müslimlere dersen egoist diyip dururlar . Ve seni internetteki sözde dinsizlerden sanarlar . Onlar bize baskı yapmadıkça veya bahsi acilmadikca bunu  belli etmek gereksiz ve zararlı.  Insanların sana bakış açısı bile değişiyor. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
3 saat önce, Karaiskakis yazdı:

Aslında bugün baktığımızda ateizmin, kendi kimliğini diğer kimliklere dayatan ve kabule zorlayan anti-demokratik bir anlayışa evrildiğini, bu bağlamda bir tür faşizme dönüşen otoriter bir ateizm anlayışından  söz edebiliriz. Kendisini dinlerin yok edilmesine şartladığı oranda, toplumsal çok kültürlülüğün ayrılmaz bir parçası olan dinsel sivil toplumuda hedef alan saldırgan bir ateizm anlayışının demokrasinin düşünsel çeşitliliği ön gören özgürlük anlayışıyla da uyum içinde olamadığını görüyoruz. Bu bağlamda ateizm,  bireysel bir tercihi tanımlayan bir kimlik olmanın ötesine geçerek, bir baskı ve zorbalığın ifadesi olmaktadır ki bu da neden din karşıtı siyasal ve toplumsal paradigmaların anti-demokratik bir nüans taşıdığını bizlere anlatmaktadır. Ateizmi bir kimlik olarak sahiplenen güruhların siyasal tercihlerini Kemalizm gibi anti-demokratik ideolojilerden kullanmalarıda ateizmin bireyin davranış kodlarına olan negatif etkisinin bir yansımasıdır aslında.

 

Bu bağlamda demokrasi ve özgürlük mücadelesinin, ateizm ve onun otoriter düşünsel alt yapısı ile mücadeleden geçtiğini, bu mücadele söz konusu olmadan gerçek anlamda bir özgürlüğün ve toplumsal çok kültürlülüğün mümkün kılınamayacağından söz edebiliriz.

 

Zart mı dedin, yoksa zort mu... Sen git önce Ateizm nedir onu öğren. Ama önce, Ateizm'in bir baskı ve zorbalık sistemi olmadığını öğren. Sonra gel imtihan edicem..

 

İmtihandan sonra Kemalizmin mi yoksa Tayyibizmin mi baskı rejimi olduğunu teneke kafana vura vura gösterecem...

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Herhangi bir üstkimliği benimsemiyorum veya tavır olarak takınmıyorum.
Avukatlar barosuna üye olmak veya Türk olmak veya Müslim olmak yahut Ermeni, yahut da Musevi olmak gibi...
Demokrasi ve hukuk devleti yandaşıyım yanısıra azami ölçüde temel özgürlüklerimden yanayım. 
Devlet benim alanıma karışmadıkça etliye sütlüye karışmam. Özel bir siyasi idealim yoktur. Yaşam tarzı olarak liberal, ekonomik görüş olarak ılımlı sosyalistim.
Ateist kimliğimi önplana çıkarmam genellikle. Sorulursa belki açık edebilirim ama ortamına göre saklamayı da tercih edebilirim. 
Onun dışında ateizm kimliğinin ayrıştırıcı veya birleştirici yönü olduğunu sanmıyorum.
 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...