Jump to content

Hristiyanlık gerçekten barış ve sevgi dinidir.


Recommended Posts

Öncelikle hristiyan olmadığımı ama bu dine sempati duyduğumu söylemek istiyorum.Fakat İsa bir mitoloji de olsa düşmanlarınızı sevin gibi bir çok ayetler beni çok etkiliyor.

 

Mat 22:37-40 İsa ona şu karşılığı verdi: "`Tanrın olan Rab'bi bütün yüreğinle, bütün canınla ve bütün aklınla sev.' İşte ilk ve en önemli buyruk budur. İlkine benzeyen ikinci buyruk da şudur: `Komşunu kendin gibi sev.' Kutsal Yasa'nın tümü ve peygamberlerin sözleri bu iki buyruğa dayanır." 
Yu 13:34-35 Size yeni bir buyruk veriyorum: birbirinizi sevin. Sizi sevdiğim gibi siz de birbirinizi sevin. Birbirinize sevginiz olursa, herkes bununla benim öğrencilerim olduğunuzu anlayacaktır. 
Mat 5:43-44 `Komşunu sev, düşmanından nefret et' denildiğini duydunuz. Ama ben size diyorum ki, düşmanlarınızı sevin, size zulmedenler için dua edin. 
Yu 14:21 Kim buyruklarımı bilir ve yerine getirirse, işte beni seven odur. Beni seveni Babam da sevecektir. Ben de onu seveceğim ve kendimi ona göstereceğim. 
1Yu 4:7-8 Sevgili kardeşlerim, birbirimizi sevelim. Çünkü sevgi Tanrı'dandır. Seven herkes Tanrı'dan doğmuştur ve Tanrı'yı tanır. Sevmeyen kişi Tanrı'yı tanımış değildir. Çünkü Tanrı sevgidir. 
1Yu 4:18-20 Sevgide korku yoktur. Tersine, yetkin sevgi, korkuyu siler atar. Çünkü korku cezalandırılma düşüncesinden ileri gelir. Korkan kişi, sevgide yetkin kılınmış değildir. Biz ise seviyoruz. Çünkü önce O bizi sevdi. Eğer bir kimse, "Tanrı'yı seviyorum" der ve kardeşinden nefret ederse, yalancıdır. Çünkü görmüş olduğu kardeşini sevmeyen, görmemiş olduğu Tanrı'yı sevemez. 
1Ko 13:1-13 Eğer insanların ve meleklerin dilleriyle konuşsam, ama sevgim olmasa, ses çıkaran bir bakır ya da çınlayan bir zilden farkım olmaz. Eğer peygamberlikte bulunabilsem, bütün sırları bilsem ve her türlü bilgiye sahip olsam, eğer dağları yerinden oynatacak kadar büyük bir imanım olsa, ama sevgim olmasa, bir hiçim. Eğer bütün malımı sadaka olarak dağıtsam ve bedenimi yakılmak üzere teslim etsem, ama sevgim olmasa, bunun bana hiçbir yararı yoktur. Sevgi sabırlıdır, sevgi şefkatlidir. Sevgi kıskanmaz, övünmez, böbürlenmez. Sevgi kaba davranmaz, kendi çıkarını aramaz, kolayca öfkelenmez, kötülüğün hesabını tutmaz. Sevgi haksızlığa sevinmez, ama gerçek olanla sevinir. Sevgi her şeye katlanır, her şeye inanır, her şeyi ümit eder, her şeye dayanır. Sevgi asla son bulmaz. Ama peygamberlikler ortadan kalkacak, diller sona erecek, bilgi ortadan kalkacaktır. Çünkü bilgimiz sınırlıdır, peygamberliğimiz de sınırlıdır. Ama mükemmel olan gelince, sınırlı olan ortadan kalkacaktır. Çocukken, çocuk gibi konuşur, çocuk gibi anlar, çocuk gibi düşünürdüm. Yetişkin bir adam olunca çocukça davranışları bıraktım. şimdi her şeyi aynada silik bir görüntü gibi görüyoruz, ama o zaman yüz yüze görüşeceğiz. şimdi bilgim sınırlıdır, ama o zaman, bilindiğim gibi tam bileceğim. İşte böylece, kalıcı olan üç şey vardır: iman, ümit ve sevgi. Bunlardan en üstün olanı da sevgidir. 

Baba`nın beni sevdiği gibi, ben de sizi sevdim. Benim sevgimde kalın.
Yuhanna 15:9

Hiç kimsede, insanın, dostları uğruna canını vermesinden daha büyük bir sevgi yoktur.
Yuhanna 15:13

Sevginiz ikiyüzlü olmasın. Kötülükten tiksinin, iyiliğe bağlanın.
Romalılar 12:9

Şimdi putlara sunulan kurbanların etine gelelim. “Hepimizin bilgisi var” diyorsunuz, bunu biliyoruz. Bilgi insanı böbürlendirir, sevgiyse geliştirir.
1. Korintliler 8:1

Sevginin ardınca koşun ve ruhsal armağanları, özellikle peygamberlik yeteneğini gayretle isteyin.
1. Korintliler 14:1

Her şeyi sevgiyle yapın.
1. Korintliler 16:14

Mesih İsa`da ne sünnetliliğin ne de sünnetsizliğin yararı vardır; yararlı olan, sevgiyle etkisini gösteren imandır.
Galatyalılar 5:6

Kardeşler, siz özgür olmaya çağrıldınız. Ancak özgürlük benlik için fırsat olmasın. Birbirinize sevgiyle hizmet edin.
Galatyalılar 5:13

Baba`nın kendi yüceliğinin zenginliği uyarınca Ruhu`yla sizi iç varlığınızda kudretle güçlendirmesini ve Mesih`in iman yoluyla yüreklerinizde yaşamasını dilerim. Öyle ki, Tanrı`nın bütün doluluğuyla dolmanız için, sevgide köklenmiş ve temellenmiş olarak bütün kutsallarla birlikte Mesih`in sevgisinin ne denli geniş ve uzun, yüksek ve derin olduğunu anlamaya, bilgiyi çok aşan bu sevgiyi kavramaya gücünüz yetsin.
Efesliler 3:16-19

Her bakımdan alçakgönüllü, yumuşak huylu, sabırlı olun. Birbirinize sevgiyle, hoşgörüyle davranın.
Efesliler 4:2

Tersine, sevgiyle gerçeğe uyarak bedenin başı olan Mesih`e doğru her yönden büyüyeceğiz.
Efesliler 4:15

O`nun önderliğinde bütün beden, her eklemin yardımıyla kenetlenip kaynaşmış olarak her üyesinin düzenli işleyişiyle büyüyüp sevgide gelişiyor.
Efesliler 4:16

Mesih bizi nasıl sevdiyse ve bizim için kendisini güzel kokulu bir sunu ve kurban olarak nasıl Tanrı`ya sunduysa, siz de öylece sevgi yolunda yürüyün.
Efesliler 5:2

İmanınız ve sevginiz göklerde sizin için saklı bulunan umuttan kaynaklanıyor. Bu umudun haberini gerçeğin bildirisinden, size daha önce ulaşan Müjde`den aldınız. Müjde, onu işittiğiniz ve Tanrı`nın lütfunu gerçekten anladığınız günden beri aranızda olduğu gibi, bütün dünyada da meyve vermekte, yayılmaktadır.
Koloseliler 1:5-6

Ruh`tan kaynaklanan sevginizi de bize o bildirdi.
Koloseliler 1:8

Bunların hepsinin üzerine yetkin birliğin bağı olan sevgiyi giyinin.
Koloseliler 3:14

Kardeşlik sevgisi konusunda kimsenin size bir şey yazmasına gerek yoktur. Çünkü Tanrı size birbirinizi sevmeyi öğretti.
1. Selanikliler 4:9

Gündüze ait olan bizlerse, iman ve sevgi zırhını kuşanıp başımıza miğfer olarak kurtuluş umudunu giyerek ayık duralım.
1. Selanikliler 5:8 

 

İsa kalabalıkları görünce dağa çıktı. Oturunca öğrencileri yanına geldi. 2 İsa konuşmaya başlayıp onlara şunları öğretti: 
 3 “Ne mutlu ruhta yoksul olanlara! 
Çünkü Göklerin Egemenliği onlarındır. 
 4 Ne mutlu yaslı olanlara! 
Çünkü onlar teselli edilecekler. 
 5 Ne mutlu yumuşak huylu olanlara! 
Çünkü onlar yeryüzünü miras alacaklar. 
 6 Ne mutlu doğruluğa acıkıp susayanlara! 
Çünkü onlar doyurulacaklar. 
 7 Ne mutlu merhametli olanlara! 
Çünkü onlar merhamet bulacaklar. 
 8 Ne mutlu yüreği temiz olanlara! 
Çünkü onlar Tanrı’yı görecekler. 
 9 Ne mutlu barışı sağlayanlara! 
Çünkü onlara Tanrı oğulları denecek. 
 10 Ne mutlu doğruluk uğruna zulüm görenlere! 
Çünkü Göklerin Egemenliği onlarındır.
 11 “Benim yüzümden insanlar size sövüp zulmettikleri, yalan yere size karşı her türlü kötü sözü söyledikleri zaman ne mutlu size! 12 Sevinin, sevinçle coşun! Çünkü göklerdeki ödülünüz büyüktür. Sizden önce yaşayan peygamberlere de böyle zulmettiler.”

tarihinde Tengrizm tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 85
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Pavlus'u hiç sevmem.

O'nun, Ferisiler tarafından MESİH inanlıları içine sokulup, öğretiyi çarpıtmak sûretiyle, Yahudi inancından ayırmaya ve bu yöntemle sâhip oldukları inanç ve kültürü korumaya çalışan bir Yahudi ajanı olduğunu düşünürüm.

 

Her ne kadar İlk dört Gospelde "Matta, Markos, Luka, Yuhanna" hümânist karakterde öğretişiler bulunsa da kurumsallaşmış inanç, yâni din uygulamaları o kadar da mâsum ve barışçıl değil. Özellikle ekonomik sömürü noktasında ve savaşlar için kitlelerin yönlendirilmesinde - Bknz. Haçlı Seferleri - çok etkili biçimde kullanılmış Hristiyanlık inancı. İman, somut olarak ölçülebilir bir olgu olmadığından, dini konular  kaypak-kaygan bir zeminde algılanmaya çalışılıyor. Bilhassa; sosyal kimlik ihtiyâcının tetiklediği âidiyet duygusu ile inancı birbirine karıştıran yığınlar, Kilise efendileri tarafından son derece kolay bir şekilde kanalize edilebilmekteler.

tarihinde Vefik Sâmi tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
3 dakika önce, Vefik Sâmi yazdı:

Pavlus'u sevmem.

O'nun Ferisiler tarafından MESİH inanlıları içine sokulup, öğretiyi çarpıtmak sûretiyle, Yahudi inancından ayırmaya ve bu yöntemle sâhip oldukları inanç ve kültürü korumaya çalışan bir Yahudi ajanı olduğunu düşünürüm.

 

Her ne kadar İlk dört Gospelde "Matta, Markos, Luka, Yuhanna" hümânist karakterde öğretişiler bulunsa da kurumsallaşmış inanç. yâni din uygulamaları o kadar da mâsum ve barışçıl değil. Özellikle ekonomik sömürü noktasında ve savaşlar için kitlelerin yönlendirilmesinde - Bknz. Haçlı Seferleri - çok etkili biçimde kullanılmış Hristiyanlık inancı. İman, somut olarak ölçülebilir bir olgu olmadığından, dini konular, son derece kaypak-kaygan bir zeminde algılanmaya çalışılıyor. Bilhassa; sosyal kimlik ihtiyâcının tetiklediği âidiyet duygusu ile inancı birbirine karıştıran yığınlar, Kilise efendileri tarafından son derece kolay bir şekilkde kanalize edilebilmekteler.

Özellik Vefik hocam sizin vereceğiniz cevapları çok merak ediyordum.Siz zaten pavlusun sahtekar olduğunu ve sadece İsa öğretilerini referans alıyorsunuz.İncilde matta luka,markos,yuhanna oldukça hümanist olduğu için benimde ilgimi çekmiştir.İncilin hiçbir ayetinde savaşın,öldürün diye emir yoktur.Fakat bazı ayetleri yanlış anlaşıldığı konusunda hemfikirim.Örneğin ben yeryüzüne barış değil kılıç getirmeye geldim ayeti gibi ama asla incilde islam,musevilik gibi öldürün,savaşın gibi ayetler olmadığı için hocam beni çok etkiledi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Eski ahit kurandan çok daha beterdir.Tevratın tanrısı aşırı ırkçı,ayrıştıran kadın ve çocukları dahi öldürmesini isteyen aşırı ilkel ve vahşi tanrı profili çizmektedir.İslamın tanrısını museviliğin yehovasından biraz daha iyi en azından çok vahşi emirleri eski ahit kadar fazla değildir.Hatta bazı ayetleri insancıldır.Tevratta insancıl ayetler oldukça çok az ve çoğu öldürme,savaşma ile alakalıdır.Ama incil kurandan,tevrattan karşılaştırılmayacak kadar çok daha iyi ve teması sevgi üzerine kuruludur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
5 dakika önce, TheRationalAtheist yazdı:

 

 Doğru. Ama temel sıkıntı -eğer anlatamadıysam- Tanrının ani kişilik değişimi.

Aynen öyle hocam  kinci,ırkçı nefret yayan Tanrı aniden sevgiyi savunan ve düşmanları sevmesini öğütleyen Tanrıya dönüşüyor.Tıpkı psikolojisi bozuk bir çocuğun tedavisi olduktan sonra normal birisine dönüşmesi gibi Tanrı da ani kişilik değişimi oluyor.

tarihinde Tengrizm tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bence İncili Muhammedin Mekkede anlattığı Kuran bölümleriyle kıyaslayabiliriz. Daha güç ellerinde olmadığından genelde öğütler verirler, güzele ve barışa çağırırlar.

İsa da Muhammed gibi güçlenseydi Onun da şiddete başvuracağını düşünüyorum. Ama Onun eline bu fırsat geçmediğinden İncil iyilik öğütleyen bir Kitap olarak kaldı.

İnsanların güç ellerine geçene kadar güzel sözler söylediklerine, güçlendikten sonra şiddete başvurduklarını her hükümdarda, her siyasetçide görebiliriz!

İsanın ölümünden sonra zulüm gören hristiyanların güçlenince din adına insanlara nasıl zulmettiğinin nedeni de yine budur.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Konu çok açık. Yahudiler Mısır'da piramit yapımında çalıştırılan köleler oldukları için özgürlüklerini kazanmak adına çok sert bir din yarattılar. Bu din nefret, düşmanları öldürme üzerine kuruluydu.

 

Gel zaman git zaman nefret azaldı, bu artık böyle olmaz dediler Yahudi dinini revize edip Hristiyan dinini yarattılar. Nefreti kaldırdılar.

 

Gel zaman git zaman bu din de fazla yumuşak oldu, bu yuryumuşak din ile katliam ve yağma yapılamıyor olmuyor diyen bir takım cahil çöl yağmacıları da İslamı yarattılar. Kısmen Yahudi şeriatının katılığına geri döndüler. Tam olarak değil. Yağma ve katliam için yeterli olacak kadar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
19 saat önce, Tengrizm yazdı:

Öncelikle hristiyan olmadığımı ama bu dine sempati duyduğumu söylemek istiyorum.Fakat İsa bir mitoloji de olsa düşmanlarınızı sevin gibi bir çok ayetler beni çok etkiliyor.

 

Mat 22:37-40 İsa ona şu karşılığı verdi: "`Tanrın olan Rab'bi bütün yüreğinle, bütün canınla ve bütün aklınla sev.' İşte ilk ve en önemli buyruk budur. İlkine benzeyen ikinci buyruk da şudur: `Komşunu kendin gibi sev.' Kutsal Yasa'nın tümü ve peygamberlerin sözleri bu iki buyruğa dayanır." 
Yu 13:34-35 Size yeni bir buyruk veriyorum: birbirinizi sevin. Sizi sevdiğim gibi siz de birbirinizi sevin. Birbirinize sevginiz olursa, herkes bununla benim öğrencilerim olduğunuzu anlayacaktır. 
Mat 5:43-44 `Komşunu sev, düşmanından nefret et' denildiğini duydunuz. Ama ben size diyorum ki, düşmanlarınızı sevin, size zulmedenler için dua edin. 
Yu 14:21 Kim buyruklarımı bilir ve yerine getirirse, işte beni seven odur. Beni seveni Babam da sevecektir. Ben de onu seveceğim ve kendimi ona göstereceğim. 
1Yu 4:7-8 Sevgili kardeşlerim, birbirimizi sevelim. Çünkü sevgi Tanrı'dandır. Seven herkes Tanrı'dan doğmuştur ve Tanrı'yı tanır. Sevmeyen kişi Tanrı'yı tanımış değildir. Çünkü Tanrı sevgidir. 
1Yu 4:18-20 Sevgide korku yoktur. Tersine, yetkin sevgi, korkuyu siler atar. Çünkü korku cezalandırılma düşüncesinden ileri gelir. Korkan kişi, sevgide yetkin kılınmış değildir. Biz ise seviyoruz. Çünkü önce O bizi sevdi. Eğer bir kimse, "Tanrı'yı seviyorum" der ve kardeşinden nefret ederse, yalancıdır. Çünkü görmüş olduğu kardeşini sevmeyen, görmemiş olduğu Tanrı'yı sevemez. 
1Ko 13:1-13 Eğer insanların ve meleklerin dilleriyle konuşsam, ama sevgim olmasa, ses çıkaran bir bakır ya da çınlayan bir zilden farkım olmaz. Eğer peygamberlikte bulunabilsem, bütün sırları bilsem ve her türlü bilgiye sahip olsam, eğer dağları yerinden oynatacak kadar büyük bir imanım olsa, ama sevgim olmasa, bir hiçim. Eğer bütün malımı sadaka olarak dağıtsam ve bedenimi yakılmak üzere teslim etsem, ama sevgim olmasa, bunun bana hiçbir yararı yoktur. Sevgi sabırlıdır, sevgi şefkatlidir. Sevgi kıskanmaz, övünmez, böbürlenmez. Sevgi kaba davranmaz, kendi çıkarını aramaz, kolayca öfkelenmez, kötülüğün hesabını tutmaz. Sevgi haksızlığa sevinmez, ama gerçek olanla sevinir. Sevgi her şeye katlanır, her şeye inanır, her şeyi ümit eder, her şeye dayanır. Sevgi asla son bulmaz. Ama peygamberlikler ortadan kalkacak, diller sona erecek, bilgi ortadan kalkacaktır. Çünkü bilgimiz sınırlıdır, peygamberliğimiz de sınırlıdır. Ama mükemmel olan gelince, sınırlı olan ortadan kalkacaktır. Çocukken, çocuk gibi konuşur, çocuk gibi anlar, çocuk gibi düşünürdüm. Yetişkin bir adam olunca çocukça davranışları bıraktım. şimdi her şeyi aynada silik bir görüntü gibi görüyoruz, ama o zaman yüz yüze görüşeceğiz. şimdi bilgim sınırlıdır, ama o zaman, bilindiğim gibi tam bileceğim. İşte böylece, kalıcı olan üç şey vardır: iman, ümit ve sevgi. Bunlardan en üstün olanı da sevgidir. 

Baba`nın beni sevdiği gibi, ben de sizi sevdim. Benim sevgimde kalın.
Yuhanna 15:9

Hiç kimsede, insanın, dostları uğruna canını vermesinden daha büyük bir sevgi yoktur.
Yuhanna 15:13

Sevginiz ikiyüzlü olmasın. Kötülükten tiksinin, iyiliğe bağlanın.
Romalılar 12:9

Şimdi putlara sunulan kurbanların etine gelelim. “Hepimizin bilgisi var” diyorsunuz, bunu biliyoruz. Bilgi insanı böbürlendirir, sevgiyse geliştirir.
1. Korintliler 8:1

Sevginin ardınca koşun ve ruhsal armağanları, özellikle peygamberlik yeteneğini gayretle isteyin.
1. Korintliler 14:1

Her şeyi sevgiyle yapın.
1. Korintliler 16:14

Mesih İsa`da ne sünnetliliğin ne de sünnetsizliğin yararı vardır; yararlı olan, sevgiyle etkisini gösteren imandır.
Galatyalılar 5:6

Kardeşler, siz özgür olmaya çağrıldınız. Ancak özgürlük benlik için fırsat olmasın. Birbirinize sevgiyle hizmet edin.
Galatyalılar 5:13

Baba`nın kendi yüceliğinin zenginliği uyarınca Ruhu`yla sizi iç varlığınızda kudretle güçlendirmesini ve Mesih`in iman yoluyla yüreklerinizde yaşamasını dilerim. Öyle ki, Tanrı`nın bütün doluluğuyla dolmanız için, sevgide köklenmiş ve temellenmiş olarak bütün kutsallarla birlikte Mesih`in sevgisinin ne denli geniş ve uzun, yüksek ve derin olduğunu anlamaya, bilgiyi çok aşan bu sevgiyi kavramaya gücünüz yetsin.
Efesliler 3:16-19

Her bakımdan alçakgönüllü, yumuşak huylu, sabırlı olun. Birbirinize sevgiyle, hoşgörüyle davranın.
Efesliler 4:2

Tersine, sevgiyle gerçeğe uyarak bedenin başı olan Mesih`e doğru her yönden büyüyeceğiz.
Efesliler 4:15

O`nun önderliğinde bütün beden, her eklemin yardımıyla kenetlenip kaynaşmış olarak her üyesinin düzenli işleyişiyle büyüyüp sevgide gelişiyor.
Efesliler 4:16

Mesih bizi nasıl sevdiyse ve bizim için kendisini güzel kokulu bir sunu ve kurban olarak nasıl Tanrı`ya sunduysa, siz de öylece sevgi yolunda yürüyün.
Efesliler 5:2

İmanınız ve sevginiz göklerde sizin için saklı bulunan umuttan kaynaklanıyor. Bu umudun haberini gerçeğin bildirisinden, size daha önce ulaşan Müjde`den aldınız. Müjde, onu işittiğiniz ve Tanrı`nın lütfunu gerçekten anladığınız günden beri aranızda olduğu gibi, bütün dünyada da meyve vermekte, yayılmaktadır.
Koloseliler 1:5-6

Ruh`tan kaynaklanan sevginizi de bize o bildirdi.
Koloseliler 1:8

Bunların hepsinin üzerine yetkin birliğin bağı olan sevgiyi giyinin.
Koloseliler 3:14

Kardeşlik sevgisi konusunda kimsenin size bir şey yazmasına gerek yoktur. Çünkü Tanrı size birbirinizi sevmeyi öğretti.
1. Selanikliler 4:9

Gündüze ait olan bizlerse, iman ve sevgi zırhını kuşanıp başımıza miğfer olarak kurtuluş umudunu giyerek ayık duralım.
1. Selanikliler 5:8 

 

İsa kalabalıkları görünce dağa çıktı. Oturunca öğrencileri yanına geldi. 2 İsa konuşmaya başlayıp onlara şunları öğretti: 
 3 “Ne mutlu ruhta yoksul olanlara! 
Çünkü Göklerin Egemenliği onlarındır. 
 4 Ne mutlu yaslı olanlara! 
Çünkü onlar teselli edilecekler. 
 5 Ne mutlu yumuşak huylu olanlara! 
Çünkü onlar yeryüzünü miras alacaklar. 
 6 Ne mutlu doğruluğa acıkıp susayanlara! 
Çünkü onlar doyurulacaklar. 
 7 Ne mutlu merhametli olanlara! 
Çünkü onlar merhamet bulacaklar. 
 8 Ne mutlu yüreği temiz olanlara! 
Çünkü onlar Tanrı’yı görecekler. 
 9 Ne mutlu barışı sağlayanlara! 
Çünkü onlara Tanrı oğulları denecek. 
 10 Ne mutlu doğruluk uğruna zulüm görenlere! 
Çünkü Göklerin Egemenliği onlarındır.
 11 “Benim yüzümden insanlar size sövüp zulmettikleri, yalan yere size karşı her türlü kötü sözü söyledikleri zaman ne mutlu size! 12 Sevinin, sevinçle coşun! Çünkü göklerdeki ödülünüz büyüktür. Sizden önce yaşayan peygamberlere de böyle zulmettiler.”


Sevgili dostum,

Esas sevgi ve barış dini senin dinindir. Yani Tengrizm..
Tengrizm doğadaki herşeyin ruhu olduğuna inanır, hayvanın da toprağın da ağacın da suyun da, dolayısıyla hiç bir tengrici kendisini savunmak dışında  hiçbir varlığa kasten zarar vermez. Doğayı tüketmek için uğraş göstermez, gereksiniminden fazlasını tüketmez, tükettiği kaynakları yerine koymak için çabalar, tüketici değil paylaşımcıdır. Amerikan yerlilerinin yaşam felsefeleri tengrizm kaynaklıdır ve batılı işgalciler gelip topraklarını işgal edinceye dek barış ve huzur içinde bin yıllar boyu yaşamışlardır. Tengrici Orta Asya Türkleri halen barışçıl topluluklardır.
Diğer yandan, eğer salt incil metinlerini ele alırsak dediğin doğrudur; hristiyan öğretisi barışçıldır. Ancak ne yazık ki İsa ömrü boyunca güce hükmetmemiş bir zavallıdır. Emrindeki 12 şakirt ve bir kaç kadınla birlikte sefalet hayatı yaşamış ve sefalet içinde ölmüştür. Bu şartlar altında insan psikolojisi iki tür düşünceye meyyal olur; 1- eziklik  2-isyan. İsa ikincisini seçemeyecek kadar iyi niyetli (??) ve pasifist bir adamdı, dolayısıyla birinci düşünce tarzını seçerek Niçe'yi doğruladı (ya da Niçe onu doğruladı) yani ezilmişlerin-gurebanın etik değerlerini vazetti. Savaşamıyorsan/canının yanmasını istemiyorsan barış istersin o da kendi diliyle barış istedi.
Aynen Muhammed'in uydurduğu Mekkî ayetlerde istediği gibi. Kendi taraftarların öldürülüyorken elbette bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibi olur ! Ama tarih Bedir'e geldiğinde vahşet hak olur !  Hayber kalesinde kale kumandanının kafasını kesip o gece  karısıyla hallenmek farz olur !  


 

Link to post
Sitelerde Paylaş
59 dakika önce, democrossian yazdı:

Konu çok açık. Yahudiler Mısır'da piramit yapımında çalıştırılan köleler oldukları için özgürlüklerini kazanmak adına çok sert bir din yarattılar. Bu din nefret, düşmanları öldürme üzerine kuruluydu.

 

Gel zaman git zaman nefret azaldı, bu artık böyle olmaz dediler Yahudi dinini revize edip Hristiyan dinini yarattılar. Nefreti kaldırdılar.

 

Gel zaman git zaman bu din de fazla yumuşak oldu, bu yuryumuşak din ile katliam ve yağma yapılamıyor olmuyor diyen bir takım cahil çöl yağmacıları da İslamı yarattılar. Kısmen Yahudi şeriatının katılığına geri döndüler. Tam olarak değil. Yağma ve katliam için yeterli olacak kadar.

Hocam size sonuna kadar katılıyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş
7 dakika önce, adeist yazdı:


Sevgili dostum,

Esas sevgi ve barış dini senin dinindir. Yani Tengrizm..
Tengrizm doğadaki herşeyin ruhu olduğuna inanır, hayvanın da toprağın da ağacın da suyun da, dolayısıyla hiç bir tengrici kendisini savunmak dışında  hiçbir varlığa kasten zarar vermez. Doğayı tüketmek için uğraş göstermez, gereksiniminden fazlasını tüketmez, tükettiği kaynakları yerine koymak için çabalar, tüketici değil paylaşımcıdır. Amerikan yerlilerinin yaşam felsefeleri tengrizm kaynaklıdır ve batılı işgalciler gelip topraklarını işgal edinceye dek barış ve huzur içinde bin yıllar boyu yaşamışlardır. Tengrici Orta Asya Türkleri halen barışçıl topluluklardır.
Diğer yandan, eğer salt incil metinlerini ele alırsak dediğin doğrudur; hristiyan öğretisi barışçıldır. Ancak ne yazık ki İsa ömrü boyunca güce hükmetmemiş bir zavallıdır. Emrindeki 12 şakirt ve bir kaç kadınla birlikte sefalet hayatı yaşamış ve sefalet içinde ölmüştür. Bu şartlar altında insan psikolojisi iki tür düşünceye meyyal olur; 1- eziklik  2-isyan. İsa ikincisini seçemeyecek kadar iyi niyetli (??) ve pasifist bir adamdı, dolayısıyla birinci düşünce tarzını seçerek Niçe'yi doğruladı (ya da Niçe onu doğruladı) yani ezilmişlerin-gurebanın etik değerlerini vazetti. Savaşamıyorsan/canının yanmasını istemiyorsan barış istersin o da kendi diliyle barış istedi.
Aynen Muhammed'in uydurduğu Mekkî ayetlerde istediği gibi. Kendi taraftarların öldürülüyorken elbette bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibi olur ! Ama tarih Bedir'e geldiğinde vahşet hak olur !  Hayber kalesinde kale kumandanının kafasını kesip o gece  karısıyla hallenmek farz olur !  


 

Evet aslında benim dinim tamamen barışçıldır,ama hristiyanlığa da sempati duyduğumu belirtmek isterim.Muhammed güçsüz durumlarda kuran ayetleri barışçıl,sevgi,ama güçlü konuma geldiğinde ayetlerde cihad için allah yolunda adam öldürerek savaşmaya cennet vaadi,el kol kesmek,cizye vergisi,din allahın oluncaya kadar savaşma gibi ayetler ise oldukça çok ilkel ve vahşi ayetlerdir.Size de sonuna kadar katılıyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hristiyan dininin tek cazibesi, dünyadaki en büyük din oluşu. Yani çok ortak paydamız olsun, en büyük biz olalım, en kalabalık biz olalım kaygısı. Bir de tabii dünyanın en ileri ülkelerinin Hristiyan oluşu.

 

Şu aşamada Hristiyan dininden bir zarar da gelmez yani, düz dünya filan fanatikleri, armageddon savaşçıları filan gibi bir kaç akıl kaçkını manyak dışında. 

 

Bence en az zararlı dinler tanrısız, sadece sınırlı güçte çok tanrıya inanan felsefi ve doğa dinleridir. İlla bir din seç, zorunlu, formaliteden bile olsa bir seçenek işaretlemezsen vizeni onaylamayız filan gibi bir zorunluluk olsa laf olsun diye Budizmi işaretlerdim. 

 

Vizeniz cebinize girsin ulan deyip resti çekmek daha asil bir davranış olurdu ama diyelim işte bu vizeyi almadan da işim görülmüyor, işimi de görmem lazım diyelim. Hristiyanlığı işaretlemeyi hiç düşünmezdim. Tamam evet kutsal kitapta öyle çok da fazla savaş çağrısı yok ama ben barış değil kılıç getirdim ifadesi olması da yeterli. Üstelik ardından bilmem şu şuna düşman olacak bu buna düşman olacak ifadeleri de var. Din varsa inanç ayrımı ve düşmanlaştırma vardır. Bitti. İyi din aramak saflık, hatta aptallıktır.

 

Dinsizlik gibi keyif yok. Kafan rahat. Kimseye bir düşmanlığın yok. Kimseyi inancından dolayı düşman görmüyorsun. Kimseye inançsız, kafir, münafık, sapık, müşrik, günahkar, asi filan diye nefret beslemiyorsun. Keyfine, yaşamana bakıyorsun.

 

Üstelik eğer şu anda değilse bile çok yakında dünyada en büyük din dinsizlik olacaktır. Buna hiç kuşku yok. Şu anda bile bence öyledir. Çünkü çok kesin bilinecek bir istatistik değil bu. Nüfus kaydı verileri yanıltıcı, ona kalsa ben Müslüm gözüküyorum! :lol:

 

tarihinde democrossian tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
29 dakika önce, democrossian yazdı:

Üstelik eğer şu anda değilse bile çok yakında dünyada en büyük din dinsizlik olacaktır. Buna hiç kuşku yok. Şu anda bile bence öyledir. Çünkü çok kesin bilinecek bir istatistik değil bu. Nüfus kaydı verileri yanıltıcı, ona kalsa ben Müslüm gözüküyorum! :lol:

 


Avrupa'nın ve Kuzey Amerika'nın büyük bölümünün hristiyan görünmekle birlikte ateist-deist olduğuna inanıyorum.
Bu tezim Türkiye için de geçerli; sorsan herkes müslüm ama saçma sapan ritüeller ve şamanizmden kalma inanışlar dışında din adına yaptıkları hiçbir şey yok ortada. "Kafirlerin kafasını kes", "karını döv" desen bunlar uydurma şeyler diyip ışidi dinsizlikle suçlayan mı ararsın, 9 yaşında evlenilir diyen imama küfreden mi !
Açık ve net bir gerçek var ki, belirli bir eğitim seviyesine gelmiş birinin "dinli" olması zaten başlı başına saçmadır. Beğenmesek de Türkiye'deki laik eğitim sistemi son 15 yıla kadar yeterince eğitim vermiştir ki şu ortamda bile muhalif sesler mevcuttur.   

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 saat önce, adeist yazdı:

Avrupa'nın ve Kuzey Amerika'nın büyük bölümünün hristiyan görünmekle birlikte ateist-deist olduğuna inanıyorum.

 

Öyle elbette. Dünyada yaygın eğilim hâlen deizmdir. Ateizm henüz azınlıktadır. Çok yakında bu da değişecek. Ateizm ana akım olacak. Belki olmuştur bile henüz tam idrak edemedik.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...