Jump to content

Dünyanın dört bir yanından yaratılıș mitleri


Recommended Posts

  • 8 months later...
  • İleti 106
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

65.  Avusturalya: Yolugu halkı (bir Aborjin kabilesi)

 

Rüya ülkesi yolculukları

 

En başında, insan hariç, her şey doğada vardı. İnsanların, insanlardan evvelki ataları yaşıyorlardı ve onlara Djanggavul  deniyordu. Rüya görerek yaratıyorlardı. Kutsal düşünceleri ve sihirli nesneleri vardı. Yaratmak istedikleri yerlere, bu nesneleri bir kayığın içinde götürüyorlardı. Bu varlıklardan 3 tane vardı - Djangdavulun kendisi ve iki kız kardeşi Bildjiwraroiju ve Malaidj. Djanggavulun çok uzun, sünnetsiz ve oyulmuş süslemelerle kaplı çükü vardı. Kız kardeşlerinin klitorisleri uzundu. Hepsinin cinsel organları yerde sürünüyordu ve kutsal işaret izleri bırakıyordu.

 

Bu atalar kayıkla çıktıkları her sahilde, oğlan ve ablasıyla yaptığı ve daha sonraları genç kız kardeşle yaptığı çocukları bırakıyorlardı. Çocuklarını normal yollardan yapıyorlardı ancak bunun için Djanggavul, eşlerinin klitorisini yukarı kaldımak zorunda idi ki onlarla yapabilsin. Durdukları her yerde nesneler, kutsal hikayeler ve törensel gelenekler biçimindeki rüyaları bırakıyorlardı. Kutsal olan cinsel organları törenlerin merkezini teşkil ettiği gibi, süslenmiş kazıklar tarafından da temsil ediliyordu.

 

Djangavullar nihayet kutsal hedefleri olan ve kutsal kültlerinin merkezi olan Jelangbara´ya geldiler. Bir kamp kurdular ve kutsal kazığı yere çaktıklarında, orada bir kutsal su deliği oluştu. Bugün o delikten bir su kaynağı fıkırıyor. Bazıları diyor ki: Arnhem Bay´a gelenler sünnet oluyordu. Her gittikleri yerde kutsal kültlerinin temelini oluşturuyorlardı ve çocuklarını bırakıyorladı. Bu çocuklar sonraları karı koca olarak yaşayıp ve hareket ediyorlardı.
Ve bu şekilde olan oldu; insani varlıkların bölgeleri oluştu.

 

tarihinde kavak tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

iste böyleee,

                     Sayin KAVAK, bayagi ugrasmisin.

Benim anladigim kadar bugünkü bilim adamlarida bu konularda yüzde yüz dogru bildikleri bisi yok.Hepisi teori.Cünkü bu is öyle kolay nasil oldugu anlasilacak cinden degildir.Belki bir asir belkide birkac asir sonra ögrenilebilinecek.Belkide bu sir hic cözülemiyecek.Genede sey en inanilacak sey insanin maymundan evrimlestigidir.AmaCünkü ilk insanlar maymuna cok benziyorlardi.

Dedeniz

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 29.04.2020 at 21:33, tolonbey yazdı:

Genede sey en inanilacak sey insanin maymundan evrimlestigidir.


İnsan(sı)lar ve maymunlar primat sınıfının altındadır.

Birbirinden evrimleşmediler bununla beraber birbirlerine benziyorlar, çünkü ortak bir atayı paylaşıyorlar.

Ortak ataları ise ne maymun ne de insandı..

Link to post
Sitelerde Paylaş

66. Asya: Chukchi halkının yaratılış miti

 

En başında kendi kendini yaratan karga, eşi ile beraber küçük bir yerde yaşıyordu. Var olmaktan sıkılan eşi, kargadan yeryüzünü yaratmasını istedi. "Ama ben bunu yapamam" dedi karga. "Pekala" dedi eşi, " o zaman ben bir şey yaratmalıyım." Yere uzandı ve uyudu ve karga onun başında bekledi. O uyuduğunda sanki tüylerini kaybediyordu ve sonra bir hayli şişmanladı ve sonra uyanmadan onları doğurdu; ikizleri. Karga dehşete düşmüştü ve  ikizler onu gördüklerinde annelerini uyandırdılar ve sordular "Bu ne?". "O, sizin babanız" dedi karganın eşi. Çocuklar babalarının garip boğuk sesine ve tüylerine güldüler, ama anneleri onlara bunu yapmamalarını tembihledi ve onlar da buna riayet ettiler.

 

Karga bir şeyler yaratmasının şart olduğunu hissediyordu, çünkü eşi çok basit bir şekilde öylesine insanları yaratmıştı. Evvela şevkatli gün batımına, şevkatli gün doğumuna, şevkatli akşama ve diğer şevkatlilere tavsiye almak için gitti ancak onlar kendisine bunu veremediler. Bunun üzerine garip varlıkların olduğu bir yere gitti. Yeni insanların tohumu olduklarını söylüyorlardı ama bunun için toprağa ihtiyaçları vardı. Acaba karga onlara bunu getirebilir miydi? Karga bunu yapmaya çabalayacağını söyledi ve o ve bir insan tohum ekibi hep beraber uçarak gittiler. Karga uçarken hem sıçıyor hem de işiyordu ve onun bu eyleminden dağlar, ovalar, nehirler, okyanuslar ve göller oluştu. Dışkısından şimdiki yaşadığımız dünya meydana geldi. Yanındaki insan tohum ekibi ona insanların ne yediklerini sordular ve karga bitkileri ve hayvanları yaptı.


Nihayetinde mevcut tohumdan fazlasıya erkekler vardı, ama hiç bir kadın yoktu. Ta ki bir örümcek kadın gelene ve kadınları yapana kadar. Erkekler, kadındardan hiç anlamıyorlardı. Bu yüzden karga onlara zevkle kadınlarla nasıl yatılmasını gösterdi. Sonraları erkekler de onu takip ettiler, hem de büyük bir zevkle.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 year later...

Kuzey Amerika: Assiniboine isimli kızılderili kabilesinin yaratılış miti

 

Kurbağa bacağı

 

Herşey su iken, Ikhome çeşitli hayvanları suyun dibinden toprak getirmeleri için gönderdi. Sadece misksıçanı başarılı oldu; onu suyun üzerinde ölü vaziyette buldular ancak patilerinde bir tutam toprak vardı. Yaratıcı bu topraktan yeryüzünü oluşturdu ve sonra orada kürk mantosunun üzerindeki kıl sayısı kadar kış aylarının olağını söyledi.  


Sadece kurbağa bunun çok olduğuna dikkat çekme cüretini gösterdi ve 7 kış ayının yeterli olduğunu vurguladı. Ancak bu görüşünü vurgulamaya devam etmeye başlayınca, İkhome onu öldürdü. Ama öldükten sonra bile 7 ayak parmagı ile 7 aya işaret ediyordu.
Kurnaz yaratıcı sonunda kubağanın fikrine uydu. İkhome nihayet insanları ve diğer tüm hayvanları pislikten yaptı und Assiniboinelere diğer halkların atlarının nasıl çalınacağını öğretti.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...