Jump to content

Çocukken Tanrı'yı Nasıl Tahayyül Ediyordunuz?


Recommended Posts

10 saat önce, democrossian yazdı:

 

Gölge bir varlık değildir! Seni allah bir biçimde yarattı, sana bir biçim verdiyse, allah sahip olduğu biçimi, o her nasıl bilmediğin bir şeyse, nerden, nasıl kazandı?

Bilmiyorum democri.Bilinmeyen, saf/öz bir enerjidir belki ki buna nur diyorlar neticede.Bundan mütevellit bir şekli olabilir, olması dediğin gibi kuvvetle muhtemel ama bu öz enerji metafizik ötesi bir enerji olmalı.Hernekadar metafizik pozitif bilimden sayılmasada felsefik olarak mantıksız değil.Metafiziğin, felsefenin yararsız ve sahte bir dalı olduğunu ileri sürebilirsin; verimsiz, zaman tüketici ve saçmada diyebilirsin.Neticede bu yargıların doğruluğunu ölçmek mümkün değil.Ama mantıksızda değil.Verilerin analizini yapma yerine O'nun(tanrının) varlığının sezgisine sahip olabiliyoruz birşekilde.E yani ;nihayet gerçeği, her türlü ifadenin, sembolik tasarımın veya dile getirmenin ötesinde kavrama olanağımız var.Sezgilerimiz, hislerimiz bize kuvvetli bir şekilde bir tanrının var olduğunu söylüyor. Bunu ne kadar inkar etsende düşünebildiğin sürece bu hep böyle kalacak.

 

Hem bilim gerçeğin ancak bir bölümünü kucaklamaktadır; ama bu bölümden yola çıkarak bilimin bir gün gerçeğin özüne varabileceğini sanmiyorum; her durumda gerçeğe sınırsızca yaklaştığımızı sandığımızla kalacağız.Bununla birlikteTanrının varlığının bilgisi deneyden bağımsız olarak irdelenebilecek bir bilgidir.Elbetteki deneyin zemininden ayrılınca da ortaya kuşku ve güvensizlik çıkar. Fakat bu bilgi deneyden bağımsız da doğru olabilir.Üzerinde deney yapamaman o bilgiyi yanlış kılmaz.Bu bilgi içimizde bir şekilde vardır.İşte yaratıcı bilgisi,duyuşu, sezgisi ta başından bilinçte,akılda barınan bilgidir.Allahualem.

Link to post
Sitelerde Paylaş
11 saat önce, DeepBlue yazdı:

Sezgilerimiz, hislerimiz bize kuvvetli bir şekilde bir tanrının var olduğunu söylüyor.

 

Benim sezgilerim ise kuvvetli bir şekilde tanrının var olmadığını söylüyor. Çünkü tanrının olmasının olanaksız olduğunu görüyorum. Tanrı gücünü zekasını nerden edinmiş olacak da var olacak? Kendiliğinden zeki ve güçlü olması olanaksız. Böyle özellikler ancak evrimleşerek oluşur. Kendiliğinden oluşmaz.

 

Yani evrenin kendiliğinden oluşamayacağı argümanı aslında tanrının varlığını değil olmadığını gösteren bir argümandır. Evren kendiliğinden oluşamazsa onu yaratan tanrı nasıl kendiliğinden var olacak?

 

Bununla da kalmıyor. Ayrıca tanrı varsa kötü bir tanrı olmak zorunda. İyi bir tanrı olması da olanaksız. Çünkü bu tanrı doğayı, canlıların birbirlerini yemeye mecbur oldukları, aksi halde hayatta kalamayacakları bir biçimde tasarlamış. Bu da onu kötü bir tanrı yapar. İyi olması olanaksızdır.

 

O yüzden tanrı olamayacağı için yok ve iyi ki de yok. Olması durumu çok berbat bir durum olurdu. 

 

Tanrının olabilirliğinin tek yolu var: Bizim tanrı olmamız. Teknolojinin çok ileri giderek tanrı haline gelmesi ve evrenin ömrü son bulduktan sonra yeni bir evrende yeniden var olmamızı sağlayabilmemiz. Ya da evrenin doğasında bu tür bir bellek mekanizması barındırması. Karadeliklerin evrenin DNA ları olduğu söylenir. İnterstaller bu yorumla çekilmiş bir film. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Din senaryosu gerçek olsaydı, kötü olan Allah ile iyi olan İblis'in kapışması sonucu kötü olan taraf kazanmış demek olurdu. Kötü olan Allah kazanıp iyi olan İblis'i dinlemeyerek canlıları birbirlerini yemeden hayatta kalamayacakları, hayatta kalmak için kan dökmek zorunda oldukları bir formatta yaratmış olurdu. İblis ve melekler yapma bunu böyle kötü olamazsın sen dedikleri halde Allah İblis'i kovup meleklere gözdağı vererek onları susturmuş olurdu.

 

Yetmedi Allah son derece acımasız bir sadist psikopat olduğu için İblis'i kovduğu gibi onun bu kovulma nedeniyle öfkesinden yararlanıp, yarattığı insan türüne Allah'ın çok kötü bir tanrı olduğunu söylemesini ve böylece insanlara da işkence etmenin, onları birbirlerine öldürtmenin yolunu açmış olurdu.

 

Din ve Allah senaryosu gerçek olsaydı başımız tam bir belada olurdu. Tabancayı unuttum helada başım büyük belada hesabı... :lol:

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yani senin o sezgilerim dediğin şey kafana küçük yaştan beri vura vura çakılmış paslı kocaman bir din çivisinden başka bir şey değil. Bu koca paslı çivi burdan hayatta çıkmaz diye düşündüğün için onunla yaşamayı kabulleniyorsun. Ben ise o paslı çiviyi çektiğim gibi çıkarıp çöpe fırlattım.

Link to post
Sitelerde Paylaş
8 dakika önce, democrossian yazdı:

 

Benim sezgilerim ise kuvvetli bir şekilde tanrının var olmadığını söylüyor. Çünkü tanrının olmasının olanaksız olduğunu görüyorum.

Ama bir zamanlar sezgilerin sana tanrının var olduğunu söylüyordu,müslimdin.Sadece bu duyuş ve sezişlerini bastırdın, bilinç altına attın hepsi bu.Zaman zaman bilinç dışına çıkıyordur elbet.

 

Şimdi, bilmiyorum metafizik hakkında ne düşünüyorsunda. Böyle bir fiziğin olmasının durumunda varlığın veya saf/öz enerjinin oluşumu ve bu süreç ve evrimi çok daha farklı olabilir.Sonuçta fizik ötesi, doğa üstü bir mekanizma söz konusu.

Link to post
Sitelerde Paylaş
41 dakika önce, democrossian yazdı:

Bununla da kalmıyor. Ayrıca tanrı varsa kötü bir tanrı olmak zorunda. İyi bir tanrı olması da olanaksız. Çünkü bu tanrı doğayı, canlıların birbirlerini yemeye mecbur oldukları, aksi halde hayatta kalamayacakları bir biçimde tasarlamış. Bu da onu kötü bir tanrı yapar. İyi olması olanaksızdır.

Iyde,aynı zamanda canlılarda bu söylediğin yanısıra merhamet duygusuda var.Demekki iyi olabilmeside olanaklı.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Diğer hayvan türlerinde merhamet olduğunu söyleyebilirsiniz, vardır da. Bir aslanın bir ceylan yavrusuna merhamet ettiği görülmüş olaylardandır. Bir kedinin kuşa, fareye merhamet ettiği de sık görülür. Fakat bu merhametler aç kalıncaya kadar sürer. Aç kalırsa sona erer. Bunlar bu hayvanların sürekli iyi beslenmesi ve sürekli tok kalmalarından kaynaklanmaktadır.

 

İnsan kültürünün diğer hayvan türlerinden bu konuda ayrıcalığı, merhameti palyatif olmaktan çıkarıp bir kalıcı kültür ürünü haline getirmiş olmasıdır. İstismar edilir, o ayrı. Ama bu artık insanlık kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline getirilmiştir. Merhamet olmadan insanlık olmaz derecesinde bir olmazsa olmaz haline getirilmiş ve bu daha da kalıcı, istisnası olamayacak, daha da vazgeçilmez bir konuma getirilmeye çalışılmaktadır. İnsanlık kültür araçlarıyla bu yapılmaktadır tabii. İnsanlığın gereği budur. Merhamet olmadan insan olunmayacağı gibi hayvan bile olunamaz, çünkü hayvan merhametinin örnekleri var. Merhametsiz olarak bir yaratık bir ucube olunur ancak.

Link to post
Sitelerde Paylaş
3 saat önce, democrossian yazdı:

Evet. İnsan bir hayvan türüdür.

Bencede insan bir hayvandır.Düşünen,fikir yürütebilen bir hayvan...iyi ve kötü olabilme potansiyeli taşıyan memeli bir hayvan.Lakin ben türler arası bir geçiş,evrimsel manada bir hayvan olarak betimlemiyorum.İnsanı kamil olma yolunda hayvan gibi yaratılmış biyolojik bir makina olan hayvan olarak görüyorum. Tanrının bu hayvandan istediği insan olmasıdır.Dinde böyle der.Ya insan olursun ya hayvan olarak kalırsınız der.Ya da hayvandan daha aşağı düşersiniz der.Neticede bilimsel olarakta memeli hayvan sınıfındayız.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...