Jump to content

Agnostisizmdeki korkunç mantık hatası.


Recommended Posts

Agnostisizm, bilinmezcilik veya bilinemezcilik; teolojik olarak tanrının varlığının veya yokluğunun, bilimsel olarak da evrenin nereden türediğinin bilinmediğini veya bilinemeyeceğini ileri süren felsefi bir akımdır. Bu akımın takipçilerine agnostik veya bilinemezci denir. Agnostisizmin iki türü vardır.

 

arkadaşlar görüldüğü gibi agnostisizm. tanrının varlığını yada yokluğunu teolojık olarak bilinemiyeceğini savunur.

peki? mantık teolojık olarak ne? der! 

1: mantık derkı.tanrı yoktur. yoksa neden? yoktur. sonuçlar beklenır,

2. mantık derki,tanrı vardır. varsa neden? vardır. sonuçlar beklenır. 

3: tanrı kavramı yoklugu yada varlıgı gerçek bir varlıksa somutsal ele alınmak zorundadır. 

4: insan aklının alamıyacagı varlık soyutsaldır. ama agnostısızm teolojık yanı somutsal olarak tanrıyı irdeler. bu çok yanlış bir kavramdır.

tanrıyı somutsal olarak irdeliyemeyiz. mantık hatası olur. 

5: tanrının yoklugu yada varlıgı bilinemez. bu kavramda tanrı kelımesı gizli özne olarak kullanılmıştır. bu yuzden tanrı vardır ama tanrıyı varlık 

 olarak ispatlıyamayız. tezi deizm felfesefiyle bagdaşır. 

6: felsefede amna mantık derkı:  tanrı yoksa yoktur varsa vardır. bilinemez kavramı anlamsız anlamsız ve tutarsız bir kavramdır. ben 

hiç görmedıgım sadece sesini duydugum bir gerçeliği nasıl? ispatlıyamıyorsam. agnostisizmde hiç görmediğimiz varlık hakkında var yada yok diyemez.bu mantık hatası olur. çünku ses görüülemez ama duyulur. bu yüzden görsellık görülebilr. ama bilinemez demek mantık hatası olur. 

7: tanrının varlığı yada yoklugu bilinemez demek, aynı anda hem varolabilr. hemde varolamaz demektır. bu çok ciddi biçimde mantık hatası olur. 

bir varlık ispatlandıgı zaman artık bilinebilir. ispatlanamıyorsa zaten teolojık bir kavram değildir. 

 

sonuç sentezi: ve anatomısı.:

1: tanrı teolojık olarak bilinemez demek gizli özne olarak tanrı vardır. ama evrenın dısında demektır. 

2: bu yüzden deizmde aslında bu düşünceyı dogrular. 

3: deizm ile agnostisizim aynıdır.her iki kavramda teolojık olarak tanrının evrenın dısında yasıyan bir güç oldugunu savunur.  yani agnostısızim diye bir kavram yoktur . eger agnostisizm  varsa deizm yoktur. 

 4: her iki inanışta sonuçsal irdelendıgınde aynı mantıga cıkar. tanrı teolojık olarak bilinemez çünku evrenın dısındadır. tanrı vardır ama evrenı bir saaat gibi kurup daha önceden ayarlamıştır.

5: burda ana neden? agnostısızmın tanrı kavramıdır. agnostık inanç tanrıyı soyut kavram olarak ele almıştır. tıpkı deizm gibi. 

6: bu yüzden agnostisim vardır. tanımına göre irdelersek tanrıya ulaşırız yanı deizm yoktur.  ilkesıne göre irdelerdek agnostisizım yoktur demek zorundayız. 

7: her iki kavramı aynı anda ayrı kavramlar üzerinde kullanmak mantık hatası olur. 

 

tarihinde godofwar tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...