Jump to content

Beyaz un neden yasaklanmıyor?


Recommended Posts

On 10.07.2018 at 13:22, democrossian yazdı:

Buğday tüketmenin en iyi yolu bulgur pilavıdır. Nohutla haşlanması ve mısırla (patlamayan) kavrulması da iyi seçenekler. Kavrulmuş buğday bayağı lezzetlidir. Sert olur yalnız diş lazım!

 

Buğday adeta kutsal bir bitkidir. Çok bereketli ve besleyici. Tarih boyunca kutsal kabul edilmesine şaşmamak lazım. Olağanın üzerinde bir bitki. Ben ateistim ama buğdaya ve ekmeğe çok saygı gösteririm. Kırıntıları atmam, bayatları atmam. Küflenmedikçe çöpümde ekmek görülmesi olanaksızdır. Saygıya çok ama çok layık olağanın üzerinde bir bitki buğday... Bu kadar bereketli başka bitki bilmiyorum ben. Kutsal bir armağan gibi.

 

Buna pirincine ekleyelim Asya da gezerken bizdeki buğday yerine orada pirinç tüketildiğini ve bir asyalı için vazgeçilmez bir gıda olduğunu söylemeliyim.

Link to post
Sitelerde Paylaş
2 saat önce, fumes yazdı:

pirinç

 

Ben de pirinç severim tabii ki ama yine aynı gerekçeyi öne süreceğim... Her gün pirinç yemiyorum. Ama buğday ürünü bir şey yemediğim bir gün olmuyor. Ha Çinliler buğdayı pek bilmiyor, günlük pirinç tüketiyorlar. Ama ben Çinli değilim! :D Çinlilerin günlük ekmek gibi tükettikleri pirinç topları doğrusu bana göre değil.

 

Yalnız pirinç çok daha fazla kalori içerir. Bu iyi bir şey mi kötü bir şey mi kişiye göre değişir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
16 saat önce, democrossian yazdı:

 

Ben de pirinç severim tabii ki ama yine aynı gerekçeyi öne süreceğim... Her gün pirinç yemiyorum. Ama buğday ürünü bir şey yemediğim bir gün olmuyor. Ha Çinliler buğdayı pek bilmiyor, günlük pirinç tüketiyorlar. Ama ben Çinli değilim! :D Çinlilerin günlük ekmek gibi tükettikleri pirinç topları doğrusu bana göre değil.

 

Yalnız pirinç çok daha fazla kalori içerir. Bu iyi bir şey mi kötü bir şey mi kişiye göre değişir.

Sadece cinde degil Japonya, Malezya, Filipinler vs. neredeyse gezdigim her asya ulkesinde ekmek yerine pirinc yerler. Bende asyaya gittigimde gunde en az 2 kere yerim. Ozellikle sticky rice dedikleri cok lezzetlidir. Yalniz yag ve tuz katilmaz. Burada o kalite pirinc bulmak zor cunku ulkemizde yetisen pirincin kalitesi bi Taylandda yetisene gore epey dusuk.

 

Mesela ben tam bugday unundaki bocek olayini bilmiyordum sayende ogrendim. Ondan sonra dikkat etmeye basladim. Cok tesekkur ederim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ulan kemalist beyaz unu yasaklayıp kepeğide karıştırsalar hayvanlar ne yiyecek ulan ? Kepek olmadan bugun 50 lira olan et 150 lira olur.Küçükbaş büyükbaş hayvanların ekserisi kepek ve samanla beslenir.Artık hayvanlarada tam buğday ekmeği yedirirsin.

tarihinde Jobar tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
On ‎20‎.‎7‎.‎2018 at 10:39, fumes yazdı:

sticky rice

 

Yine de her gün pirinç yesem usanırdım. Pirinç pilavını çok severim ama her gün... Olmaz! Buğdaydan yapılacak öyle çok seçenek var ki her gün buğday yiyebiliyoruz. Buğday yemediğim bir gün düşünemiyorum. Pirinci ise her gün yemeyi düşünemiyorum. Temcit pilavı diye deyim bile var.

 

Pilavdan başka ne yapabilirsin pirinçle? Çorba, lapa, Çinlilerin pirinç topları... Bunlar seçenek değil. Bence öyle... Bir zamanlar Rize'nin pirinci çok meşhurmuş. Rize de rice'den bozmaymış. Şu an Rize'de pirinç ekerdik diye anlatacak hiç kimse kalmadı. Tarih oldu yani. Yaşlıların anlattığını hatırlayabilecek bir kaç kişi bulunabilir belki. Ama hâla Rize'nin pirinçli yemekleri meşhurdur. Balkabaklı pirinç pilavı örneğin. Çok lezzetlidir. İçine küp küp balkabağı doğrarlar. 

 

Buğdaydaki böcek olayını bizzat uzmanından ve direk canlı olarak kendisinden dinledim. Bir sanayi ziyareti sırasında elinin boşluğuna denk geldi, sorumlu mühendis kısa bir brifing verdi. Makineyi görmek istedim ama bunun hijyenik nedenlerle uzun prosedürlü bir iş olduğunu, zahmete değmeyeceğini, onun yerine makinenin broşürlerini göstermesinin daha faydalı olacağını söyledi.   Ben de broşürleri inceledim. Buğdaydaki başlıca yabancı maddeler böcek, taş, sap ve yabancı tohumlar. Makineden bunların bir teki bile geçemiyor ama makine pahalı bir, makineyi hiç aralıksız çalıştırıp ayıklanmış buğday için ayrı silolar kurmak gerek iki... Bu yatırıma az firma girer. Depola, öğüt, ele ve yükle... Kolay olanı bu.   

 

Niye bilgisayarlı ayıklama makinesi kullanıyoruz diye reklam yapmıyorsunuz diye sordum. Reklama ihtiyacımız yok, tam kapasite 7/24 çalışıyoruz zaten dedi. Fabrikada durma diye bir şey yok. Sıfır kesinti çalışıyor. Buğday o yüzden muazzam bir şey...

 

Sorun şu ki unlu mamullerden tam buğday ekmeği alırken bunun unu öğütülmeden bilgisayarlı ayıklandı mı, bilemiyorsun. Sorsan tabii efendim derler. Ama doğru mu acaba? Bunun bir sertifika sistemi olması gerekiyor. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Buğday ile pirinç arasında  seçim yaparken besin değerleri ile birim alana ne kadar ürün verdiğine bakarım.

 

Pirinç üstüne çok yalan söyleniyor.Neymiş bazı pirinçlerde protein fazlaymış.Birim alana ne kadar ürün veriyor diye soruyorsun cevap yok.:)

 

Pirinç ekimi zaten buğday ekimine göre zahmetli.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Pirinci ekmesi hasadı her işi işkence. Tam Çin işkencesi! Elin ayağın su içinde ve pirinç tarlasında makine çalıştırmak oldukça zor. Çünkü tarla yamaçta teraslanmak zorunda. Çok bol suyun varsa düzde de ekebilirsin ama zor. Bu nasıl bir bitkiyse sürekli su içinde olmak istiyor. Kökleri niye boğulmuyor bilmiyorum. Başka ekin olsa kökleri çürür.

 

Ama işte pirinç pilavının yerine geçecek de bir şey bilmiyorum. Bulgur pilavı ayrı bir şey. Pirincin yerine geçemez. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
36 dakika önce, GREENHOUSE yazdı:

Buğday ile pirinç arasında  seçim yaparken besin değerleri ile birim alana ne kadar ürün verdiğine bakarım.

 

Pirinç üstüne çok yalan söyleniyor.Neymiş bazı pirinçlerde protein fazlaymış.Birim alana ne kadar ürün veriyor diye soruyorsun cevap yok.:)

 

Pirinç ekimi zaten buğday ekimine göre zahmetli.

 

 

Evet zahmetli ancak dunya nufusunun yarisinin ana besin maddesi ve cok dayanikli.

 

Bana gore bugday urunleri de, pirinc de guzel. Ben her ogun hepsini yiyebilirim:)

 

Ozellikle sushi ve domuz etiyle enfes oluyor

Link to post
Sitelerde Paylaş

Çin'e gidip gelen birisi anlattı. Bu pirinçle her öğün zaman mı geçer, siz ekmeği niye bilmiyorsunuz demiş. Biz ekmek yemeyiz demişler. Siz ekmeği bildiğiniz yok ben bir dahaya gelirken ekmek getireyim de görün demiş. Büyük hayallerle ekmek götürmüş. Önlerine koymuş. Zorla bir lokma koparıp birbirlerine bakmışlar. İkinci lokma almamışlar! Hayal kırıklığı!

 

Zavallı "vaaaav ne şahane şeymiş bu böyle!" filan diyecekler hayalleri kuruyormuş! :lol: 

Link to post
Sitelerde Paylaş
4 saat önce, fumes yazdı:

Evet zahmetli ancak dunya nufusunun yarisinin ana besin maddesi ve cok dayanikli.

 

Bana gore bugday urunleri de, pirinc de guzel. Ben her ogun hepsini yiyebilirim:)

 

Ozellikle sushi ve domuz etiyle enfes oluyor

Turkiye de kurulan üslerde Amerikalı askerlerde  suda haşlanmış patates ile yumurta  dışında başka hiçbirşey yemiyorlarmış.

 

Erbakanın  patates dinine inanıyorlar sözü herhalde buradan geliyor.:0_80cbc_37a71a73_L:

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...