Jump to content

Green Card


Recommended Posts

Üç yıl önce kura çekilişine katılmış, fakat takip etmemiştim. Yine bu Ekim’de katılmak istiyorum. Cesaretimi de topladım ve gerçekten gitmek istiyorum. Ama tabii şanş, çıkmayadabilir. Bu yüzden tüm umudumu da buna bağlamak istemiyorum. “Yurt dışında” oturum ve çalışım izni alma yollarını da az çok biliyorum, genel bir kimse için imkanlar çok çok kısıtlı. Belki bir çoğunuz gitmek istiyor ve imkan bulamamış, ya da düzenini bozmak istemiyor. Orada yaşayanlarda olabilir tabii. Kalmak isteyenlerde olabilir her neyse. Benim sorum yahut sorunum farklı/alternatif yollar bulabilir miyim? Bir de elimde internet var, araştırdım tabii ama Green Card hakkında varsa deneyim/bildikleriniz öğrenmek istiyorum.

Benim edindiklerim şunlar:

 

Green Card 2018

Başvuru Adresi:

https://www.dvlottery.state.gov

Başvuru Tarihleri:

4 Ekim-7 Kasım

Arası

Başvuru Sonucu Tarihi

Mayıs Ayı

(Amerika vize başvurularında kullanılan aşağıdaki PDF dosyasında ayrıntılarını göreceğiniz fotoğraf ölçüleri ABD vize uyum koşullarına göre örneklendirilmiştir. İstisnai durumlar dışında 50x50 mm ölçülerindeki fotoğraflar vize işlemlerinde kabul edilmektedir.

    •    Fotoğrafta olması gereken özellikler aşağıdaki gibidir;

    •    Maksimum son 3 ay içinde çekilmiş olmalı

    •    Kişinin güncel halini temsil etmeli

    •    Pasaportunda, daha önceki vizelerinde kullanılmamış olmalı

    •    Rötuşsuz, yüzde gölge olmayan beyaz fon üzeri olmalıdır.)

(Green card kazandıktan sonra size verilecek olan tarihte greencard vize görüşmenizi yapmalısınız greencard vizesini almaya hak kazanırsanız Amerikaya giriş yapmalısınız. Bu gidip Amerikaya hemen yerleşmeniz gerektiği anlamına gelmez. Yaklaşık olarak green card vizenizi aldıktan sonra 6 ay içinde ABD'ye giriş yapmanız gerektiği anlamına gelir. Yerleşmeniz zorunlu olmamakla beraber, Green card hakkınızın devamı ve vatandaşlığa geçişiniz konusunda Amerikan hükümetinin sizin hakkınızda yapacağı araştırmalarda ABD'de kalış süreniz, giriş-çıkış sıklıklarınız önemli kriterler arasında olacaktır. Ülkeye yerleşme kararı alana kadar 6 ayda bir Amerikaya giriş çıkış yaparak greencard vizenizi ve haklarınızı elinizde tutabilirsiniz.)

(Green card kazanan talihlilerin kazandıklarını öğrendikleri anda doldurmaları gereken ayrı bir on line form vardır. Öncelikle ve acil olarak onun doldurulması ve sisteme yüklenmesi gerekir. Takip eden aylar içerisinde green card kazanan ve on line formlarını tamamlayan talihlilere Amerikalı yetkili makamlardan ayrı bir e mail gelmektedir. Türk vatandandaşları green card vize görüşmelerine Ankarada bulunan Amerikan Büyükelçiliğinde girerler. Green card kazanan talihlilere hangi tarihte elçilikte green card vize görüşmesine gitmeleri gerektiği e mail yoluyla bildirilir.)

(A'dan Z'ye Green Card Süreci

Rüyalar ülkesi Amerika, yılda ortalama 50,000 - 55,000 kişiye Green Card / Yeşil Kart dağıtmaktadır. Uygun adaylar arasından yapılan Green Card başvuruları sonucunda ABD Hükümetinin resmi otomasyon sistemi tarafından tamamen rastgele sistemle belirlenen kazananlar, her yıl değişen oranlarda belirlenen sayılara göre değişik ülkelerden seçilmektedir.

Green Card sürecini ve kazandıktan sonra nasıl ilerlemeniz gerektiğini aşağıdaki maddelerde bulabilirsiniz.

    1    Green Card kazanabilmek için öncelikle başvuru yapılması gerekiyor. Green Card başvurusu yapılırken doğru siteden, doğru bilgiler ile zamanında giriş yapılmalı ve kullanılan fotoğrafın Green Card standartlarına uygun olduğundan emin olunmalıdır. En ufak hata diskalifiye olunmasına neden olacaktır.

    2    Ekim ayında Green Card başvurusu başarılı bir şekilde tamamlanıp, takip eden Mayıs ayında Green Card sonuçları, doğru konfirmasyon numarası ve bilgileri ile kontrol edilmelidir. 

    3    Green Card talihlisi; DS-260 formunu kurallara uygun, eksiksiz bir şekilde doldurmalı ve sisteme girişini yapması gerekmektedir. En kritik aşama olarak görülen DS-260 formunun doldurulması için tecrübeli bir danışmandan destek alınmalıdır.

    4    DS-260 formun, başarılı bir şekilde sisteme girişi yapıldıktan sonra randevu tarihinin beklenmesi gerekecektir. Unutulmamalıdır ki, sisteme girilen ilk e-posta süreç boyunca iletişim adresi olarak kalacak ve sık sık kontrol edilmesi önem arz edecektir.

    5    Green Card randevu tarihi, gün ve saatin bulunduğu 2NL mektubunun Green Card talihlisine ulaşması, çekiliş ile atanan numaraya göre değişkenlik gösterecek olup 3 ile 9 ay arasında kayıtlı e-posta adresine gönderilecektir.

    6    Green Card görüşmesinde sunulması gereken belgeler bellidir, fakat talihli profiline göre değişkenlik gösterebilmektedir. (Evli, bekar, çalışan, işsiz, dul, evlat edinen aile vb.) Her profilin sunması gereken ekstra evraklar olabileceği gibi, bu evraklardan hangilerinin İngilizce, hangilerinin yeminli tercüman tarafından çevirilmesi gerektiği gibi kritik bilgilere sahip olmakta önemlidir. 

    7    Green Card görüşmesine gitmeden önce pasaportun teslim alınabilmesi için PTT kargo kaydı yapılması gerekmektedir. Aksi halde eksik belge sunulmuş kabul edilecektir. PTT Kargo kaydı ile pasaportun gönderileceği  PTT şubesi ibraz edilmiş olacaktır.

    8    Green Card görüşmesinde sunulması gereken bir diğer belge de doktor raporudur. Doktor raporu yalnızca ABD Büyük Elçiliği'nin anlaşmalı olduğu klinikten alınabilmektedir. Önceden randevu alınması gereken klinikte, doktor raporu için muayene ve aşı gibi tetkiklerden geçilecek olup ve kapalı-mühürlü zarfta verilecek raporun kesinlikle açılmadan, deforme edilmeden görüşme sırasında yetkiliye teslim edilmelidir.

    9    Tüm belgeler hazırlandıktan sonra, Green Card talihlisine daha önce verilen randevu saatinden 45 dakika önce elçilikte bulunulmalıdır. Green Card görüşmesi genellikle insanların en çekindiği bölüm olmakla beraber daha önce doldurduğunuz DS-260 formu nedeniyle düşünülenden çok daha rahat geçmektedir. DS-260 formu ile verilen bilgiler ışığında dosyalar, KCC (Kentucky Consular Center) tarafından incelendiği için yüksek oranlarda kararın belli olduğu bilinmelidir. Bilinmesi gereken bir diğer konu, Green Card talihlisi görüşmede bulunacak kadar ilerlediyse zaten Green Card alabilmek için uygun bir aday olduğu ve görüşme sırasında rahat görünülmesi gerektiğidir. Belgelerin eksiksiz ve doğru doldurumuş olduğunu varsayarak, formaliteden sorulan  2-3 soruya basit ve doğru cevaplar verilmelidir. Vize görevlisi Green Card talihlisini tebrik ederek, vizenin onaylandığını gösteren kağıdı verecektir.

    10    Green Card görüşmesinden sonra, 5-7 iş günü içerisinde pasaport ve Amerika'ya girişte polise verilmesi gereken belge, PTT'den teslim alınarak kargo içeriği özenle saklanmalıdır.

    11    Amerika'ya giriş yapılmadan önce USCIS kaydı yapılması gerekmektedir. UCSIS kaydı ve ödemesi Green Card'ın basılması ve teslimatı için ödenen bir harçtır. Online olarak yapılan kayıtta sistemin Green Card talihlisine verdiği kodu not alması önemlidir.

    12    Tüm bu aşamalar sonucunda daha önceki aşamalarda verilen ABD adresine Green Card gönderilecektir.

    13    Selective Service System: ABD'de 18 yaşına giren her erkeğin (Askerlik yapabilecek durumda olmayanlar hariç) ad, soyad ve ikamet bilgilerinin bırakılması gereken devlet dairesidir. Green Card kazanan kişi 26 yaşından küçük 18 yaşından büyük ise Amerika'ya girişinden itibaren 30 gün içerisinde Selective Service System'e kayıt olmalıdır ve 26 yaşına kadar tüm bilgilerini güncel tutmalıdır. Adres değişiklikleri 10 gün içerisinde bildirilmez ise kişi, para ve hapis cezalarıyla karılaşabilir. Kayıt olunabilmesi için Amerika'ya giriş yapmış ve sosyal güvenlik numarasını almış olmak gerekmektedir. Sonrasında United States Post Service ofisine gidilerek, Selective Service System için hazırlanmış formu doldurulmalıdır. Bilgiler gönderdikten sonra, 1 ay içerisinde verilen ikamet adresine Selective Service kartı gelecektir. Adres değişikliği yapılırsa 10 gün içerisinde aynı işlemin tekrarlanması gerekmektedir.

 

Green Card Sahibinin Hakları ve Yükümlülükleri

Green Card vizesini alan kişi, sıradan bir Amerikan vatandaşı ile oy hakkı dışında hemen hemen aynı haklara sahiptir. 

Bunlar:

    •    Sınırsız oturum izni,

    •    Sınırsız çalışma izni,

    •    Yerli statüsünde eğitim hakkı. (Yerli öğrenciler, uluslararası öğrencilere göre çok düşük ücretler ödemektedirler.)

 

Green Card vizesi ile Amerikada yaşayan kişi tıpkı Amerikan vatandaşları gibi bir takım yükümlülüklere sahiptir.

Bunlar:

    •    Yasalara uymak,

    •    Vergi vermek,

    •    Her yıl gelir beyanında bulunmak,

    •    18-26 yaş arası erkekler için Selective Service'e kayıt olmak.

 

Green Card Sahibinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Green Card sahibinin, Green Card'ını kaybetmemek ve gelecekte vatandaşlık başvurusunda bulunabilmesi için dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır.

Bunlar:

    •    Vergilerin aksatılmaması,

    •    Kişinin polis ile başının derde girmemesi,

    •    Tüm yasalara harfiyen uyulması,

    •    ABD'de kalış süreleri.

Tüm maddeler önemli olmakla beraber ABD'de kalış süresi ile ilgili değerlendirmeler yapılmaktadır. Green Card'ın kaybedilmemesi için Amerika'da belli bir süre yaşanmalı, ülkeye giriş ve çıkış tarihleri arasındaki süreye dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki; Amerika Birleşik Devletleri, ülkede yaşamak isteyen, kanunlara uyan ve vergilerini veren bireyler istemektedir.

    •    0-12 Ay Ülkede Bulunmamak: Yasal olarak Green Card hakkınız devam edebilecektir. Fakat ülkeye girişinizde ayrı kaldığınız süreci kanıtlarıyla birlikte açıklayabilmeniz gerekmektedir.

    •    1 Yıl ve Üzerinde Ülkede Bulunmamak: Kişinin Green Card hakkı ortadan kalkacaktır. Kişi ABD'ye dönüşü için 'SB1 Returning Resindent' vizesi alması gerekecektir. 

 

Green Card Süreci ile Vatandaşlık Başvurusu

Kişi, Green Card ile ABD'de yaşam süresi boyunca yukarıda bahsedilen maddelere dikkat etmesi durumunda vatandaşlık başvurusu yapabilir. Vatandaşlık başvurusu için şartlar bulunmaktadır:

    •    Kişinin 18 yaşını doldurmuş olması,

    •    Son 5 yıl içerisinde ABD'de kurallara uygun bir şekilde 30 ay yaşamış olması,

    •    ABD'de geçen 5 yıllık süre boyunca aralıksız 1 yıldan fazla yurtdışında bulunulmaması,

    •    Kişinin vatandaşlık başvurusu yapmadan 100 gün öncesinde aynı eyalette yaşamış olması,

    •    İyi bir vatandaş olunması,

    •    ABD vatandaşlığı için yemin etmeyi kabul etmek.

Kişi koşulları sağlayarak başvuruda bulunması ve vatandaşlık mülakatını geçmesi gerekiyor. Mülakat; Temel İngilizce (Okuma, yazma, konuşma) testi ve ABD devlet yapısı ve tarihi ile ilgili yapılan, 5 sene ABD'de yaşamış bir kişinin kolaylıkla geçebileceği bir mülakattır.)

Asgari Ücret (Günlük 7.25 $)

8 Saat/1 Gün* 30 = 1.740 $

Oda Kiraları

(Chicago Genelinde Ortalama): 400-450 $ - Aslında en ucuz fiyat, bu fiyatlardan başlıyor.

Üzerinden kiralık Ev/Oda bulabileceğim siteler:

Couch Surfing

Airbnb

Craiglist

Trulia

Zillow

HAR

 

Son olarak aracı kullanmalı mıyım (ki çoğuna güven olmuyor) yoksa bireysel olarak mı başvurmalıyım?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben 90'lı yıllarda geldim ABD'ye, hala burada yaşıyorum. Gelmek isteyenleri anlıyorum ve heveslerini kırmak istemiyorum, sonuçta ben de çok istedim buraya gelmeyi zamanında. Ama doğru sebeplerle gelmek lazım, ve gerçekçi olmak lazım. Özellikle hollywood filmlerinde gösterilen en zengin, en ayrıcalıklı kişilerin hayat tarzlarına falan kanıp gelmeyin sakın. Gelen pek çok kişinin şok yaşayıp depresyona girdiğini biliyorum. İlk zamanlar sürekli ağlayanları biliyorum. Türkiye'de güzel, maaşlı, masa başı işlerini bırakıp burada kasiyer ve temizlikçi olarak yıllarca sürünen insanlar oluyor. Ben niye geldim buralara diyorlar haklı olarak.

 

Çoğu kişi Türkiye'de yapacağı işlerden çok daha düşük düzey işlere razı gelmek zorunda kalıyor. Yüksek derece eğitimli kişiler için daha farklı durum. Onlar Türkiye'de gelecekleri yerlere daha yakın pozisyonlara gelebiliyorlar. Ama onlar için bile, eğer ortalamasını alacak olursak durumun, Türkiye'deki potansiyellerinin altında kalacaklarını söylebiliriz çoğunun. Yani mesela, Türkiye'de kalsa, bir şirketin genel müdürlüğüne yükselebilecek bir adam, burada orta veya alt düzey bir yöneticilikle yetinmek zorunda kalabiliyor. Herkes için değil tabi bu. Dediğim gibi, istatistiksel bir veri veriyorum burada. Bu tür şeyler kişiden kişiye, durumdan duruma değişir.

 

Ayrıca, son dönemde ABD'de yabancı düşmanlığı çok arttı. Trump'ın seçilmesinin falan altında yatan faktörlerden biri de bu zaten. Burasının beyaz Amerikalıları, yabancı insan istemiyorlar ülkede. Trump yukarıda bahsedilen bu diversity lottery programını kaldırmaktan bahsediyor mesela. Yani kura yoluyla green card almak tarihe karışabilir yakında. Eğitimli kişilerin ülkeye gelişinde en yaygın yöntem olan H-1B vizesinde de değişiklikler yapıyorlar, daha da yapacaklarını söylüyorlar. Daha da zorlaştırdılar bu vizeyi bile mesela. Tamamen kökten değiştirmekten ve çok kısıtlamaktan falan da bahsediyorlar.

 

Yani, sizi istemeyen yere niye zorla geliyorsunuz? Bunu düşünün. Avustralya'ya, Kanada'ya falan gidin, ille de yurtdışı diyorsanız. Amerika'nın tadı kalmadı bence. Ben buraya bu kadar yerleşmiş olmasam, burada çoluk çocuk yetiştirmiş falan olmasam, ben bile dönerdim belki.
 

Link to post
Sitelerde Paylaş
22 saat önce, mantik yazdı:

Ben 90'lı yıllarda geldim ABD'ye, hala burada yaşıyorum. Gelmek isteyenleri anlıyorum ve heveslerini kırmak istemiyorum, sonuçta ben de çok istedim buraya gelmeyi zamanında. Ama doğru sebeplerle gelmek lazım, ve gerçekçi olmak lazım. Özellikle hollywood filmlerinde gösterilen en zengin, en ayrıcalıklı kişilerin hayat tarzlarına falan kanıp gelmeyin sakın. Gelen pek çok kişinin şok yaşayıp depresyona girdiğini biliyorum. İlk zamanlar sürekli ağlayanları biliyorum. Türkiye'de güzel, maaşlı, masa başı işlerini bırakıp burada kasiyer ve temizlikçi olarak yıllarca sürünen insanlar oluyor. Ben niye geldim buralara diyorlar haklı olarak.

 

Çoğu kişi Türkiye'de yapacağı işlerden çok daha düşük düzey işlere razı gelmek zorunda kalıyor. Yüksek derece eğitimli kişiler için daha farklı durum. Onlar Türkiye'de gelecekleri yerlere daha yakın pozisyonlara gelebiliyorlar. Ama onlar için bile, eğer ortalamasını alacak olursak durumun, Türkiye'deki potansiyellerinin altında kalacaklarını söylebiliriz çoğunun. Yani mesela, Türkiye'de kalsa, bir şirketin genel müdürlüğüne yükselebilecek bir adam, burada orta veya alt düzey bir yöneticilikle yetinmek zorunda kalabiliyor. Herkes için değil tabi bu. Dediğim gibi, istatistiksel bir veri veriyorum burada. Bu tür şeyler kişiden kişiye, durumdan duruma değişir.

 

Ayrıca, son dönemde ABD'de yabancı düşmanlığı çok arttı. Trump'ın seçilmesinin falan altında yatan faktörlerden biri de bu zaten. Burasının beyaz Amerikalıları, yabancı insan istemiyorlar ülkede. Trump yukarıda bahsedilen bu diversity lottery programını kaldırmaktan bahsediyor mesela. Yani kura yoluyla green card almak tarihe karışabilir yakında. Eğitimli kişilerin ülkeye gelişinde en yaygın yöntem olan H-1B vizesinde de değişiklikler yapıyorlar, daha da yapacaklarını söylüyorlar. Daha da zorlaştırdılar bu vizeyi bile mesela. Tamamen kökten değiştirmekten ve çok kısıtlamaktan falan da bahsediyorlar.

 

Yani, sizi istemeyen yere niye zorla geliyorsunuz? Bunu düşünün. Avustralya'ya, Kanada'ya falan gidin, ille de yurtdışı diyorsanız. Amerika'nın tadı kalmadı bence. Ben buraya bu kadar yerleşmiş olmasam, burada çoluk çocuk yetiştirmiş falan olmasam, ben bile dönerdim belki.
 

 

Değer görüp yazdığınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Ben daha çok nasıl gelebilirimin sorusunu sormuştum.

ABD’yi de şart olarak görmüyorum, ama verdiğiniz örnek ülkelerde Green Card gibi bir durum yok. Almanya’da bir tek mavi card var diye biliyorum, onu da araştırdım, araştırıyorum zaten.

Siz tabii genel olarak yazmışsınız, ama çok lüks bir yaşam hayallerim de yok. Zaten bulabilirsem eğer aylık bir oda 400-450 $ diye yazmıştım.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kanada ve Avustralya'nın da göçmenlik programları var. Adı green card değil tabi ama onların da var. Hatta oralara göçmen olarak kabul edilmek daha kolay. Tabi oralarda bu tür lotoya dayalı bir sistem olmayabilir. Orasını bilmiyorum. Ama normal göçmenlik başvurusu yapılabiliyor oralarda. Mesleğini, eğitimini falan yazıyorsun. İhtiyaçları olan bir konuda mesleğin varsa alıyorlar. Pek çok konuda ihtiyaçları olduğu için de oralara göçmen olarak gitmek daha kolay.

 

Yani en azından eskiden öyleydi. Hala öyle midir bilmem. Benim o ülkelerde göçmenlik gibi konularla son ilgilendiğim zamanlar yaklaşık 20 yıl öncesi. Bu yüzden son durumu bilmiyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...