Jump to content

Evrendeki düzen var mı yok mu?


Recommended Posts

Şimdi ilginç bir durum var. Dünya, yaşlı bir gezegen. Güneş, yaşlı bir yıldız. Fakat, evren, genç bir evren. Bugünden evrenin ölümüne kadar geçecek süre, Big Bang'den bu güne geçen süreden her halükarda uzun hesaplanıyor.

 

Bu durum, evrende yayılmayı gerekli ve zorunlu kılıyor. Güneşin dünyaya düşmanca ışımaya başlayacağı 1 milyar yıldan önce yıldızlar arası (interstaller :) ) yolculuğun başlamış olması gerekiyor.

 

Bu galaksi içinde yayılma anlamına geliyor. Galaksimiz bir anlamda bizim evrenimiz. Gidemediğin köy senin değildir hesabı en yakın komşumuz Andromeda galaksisine gitmeyi hayal bile edemiyoruz. Hatta Andromeda'da Star Wars türü bir galaktik imparatorluk olsa bunu bilemeyiz deniliyor.

 

Ama sorun değil. Biz Andromeda'ya gidemeyiz ama o bize geliyor. Hem de korkunç bir hızla. Bu korkunç hıza rağmen buluşmaya milyarlarca yıl var daha...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 162
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

19 saat önce, dursun yazdı:

dünyanın şekli bile düzensizliğin göstergesi ve nedeni.

 

Doğru söylüyorsun. Gerçi astronomi belirlenimciliğin kalesidir ama insanlar gökyüzünde en mükemmel şekil olan kürenin ve dairenin her yerde egemen olduğunu düşünüyorlardı. Fakat hiç bir gök cisminin ne şeklinin tam küre, ne de yörüngesinin daire olmayışı insanları hayal kırıklığına uğrattı.

 

Üstelik hâlâ yörüngesi çok abartılı eliptik kuyrukluyıldızlar ve başıboş serseri göktaşları var. Bunlar çakıl taşından şehir büyüklüğüne kadar çeşitlilik gösteriyor. Sistemimizde büyük ölçüde bir kararlılık oluşmuş durumda ama hâlâ düzensiz çok hareket var.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...