Jump to content

diyanet kıvırdı


Recommended Posts

İnternet sitesinde flörtün zina, parfüm sürmenin edep dışı olduğunu yazan Diyanet'in başı Bardakoğlu sonunda sessizliğini bozdu: Flört zina değil ama günah

ANKARA - Diyanet İşleri Başkanlığı, sitesinde yeralan ve Radikal'in 27 Mayıs'ta manşetten duyurduğu flörtün "zina", parfüm sürmenin "edep dışı" olduğu yönündeki görüşleri savundu. İngiliz The Guardian gazetesinin de İslam'ın "ılımlı bir yorumu"nu teşvik etmekle bilinen Diyanet'in "ateş altında" olduğu yorumunu ile okurlarına duyurduğu konu hakkında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Diyanet'ten hiç kimse evli olmayan kişilerin İslam'ın koyduğu bu yasaklara aykırı olarak bir arada olmasını (cinsel birlikteliği kastediyor) zina ile eşit görme hakkına sahip değildir. Elbette zina değildir. Ama bunun dinen serbest olduğunu da söyleyemeyiz" dedi.

İl Müftüleri Semineri Sonuç Bildirgesini açıklayan Bardakoğlu, Radikal'de 25 Mayıs'ta çıkan Şerif Mardin'in mahalle baskısı ile ilgili konuşmasına ve 27 Mayıs'ta yayınlanan "Flört de zinaymış" haberlerine yanıt verdi.

İmam ve doktor eşit

Bardakoğlu şunları söyledi: "Varlığımızın devamı ve cumhuriyetimizin bekası için milletimizin millet yapan değerler ve ortak mutabakatlar ne kadar önemli ise bunları sağlayan, topluma aşılayan öğretmen, imam, doktor gibi meslek grupları da eşit derecede önemli ve değerledir. Bunları birbirine karşı meslek grupları gibi gösterilmesi doğru değildir. Bunların her birinin de hem cumhuriyetimizin ortak değerleri ile hem toplumumuzun duyarlılıkları ile uyum içinde çalışması birliğimizi ve huzurumuzu artıracaktır. Böyle olduğu için biz hiçbir mesleği diğerinden daha önde ve daha geride görmüyor hepsinin ahenk içinde bir arada alternatif olarak değil, birbirinin desteği olarak çalışmasını fevkalede önemli görüyoruz."

Ölçüyü kaçırmak günah

Başkanlığın bini aşkın kitabından veya web sayfasından bir cümleyi 'bağlamından kopararak' tartışmaya açılmaması gerektiğini savunan Bardakoğlu, "20 yıldır meydanda olan kitaplardan bazı cümleleri günümüzün sorunlarına verilmiş fetva gibi yansıtmak doğru değildir. Bunların hiçbiri fetva değildir" dedi. Bardakoğlu şöyle devam etti:"Son günlerde sıkça konuşulan, manşetlere taşınan bir konu var; Evlilik dışı ilişki dinen günah mıdır? Evet. Ama bu insanların konuşması, görüşmesi, arkadaş olmasının günah olduğu anlamına gelmez. Dinimiz evlenme öncesi tarafların görüşmesini teşvik etmiş, görücü usulünü teşvik etmemiştir. Genç erkeklerin ve kızların görüşmesini arkadaş olmasını nasıl uygunsuz görebiliriz. Ama hadislerde yasaklanan, birbiri ile evli olmayan insanların İslam'ın koyduğu ölçülerin dışına taşarak İslam'ın koyduğu yasakları ihlal ederek beraber olmalarıdır.

Anlatım üslubu

Hadis kaynaklarında bu gözün, elin zinası olarak adlandırılır. Ancak bu bir anlatım üslubudur. Hiçbir İslam alimi bu ifadeleri hakikat olarak algılamamıştır. Herkes bilir ki bu bir mecazdır. Olayın uygunsuz ve günah olduğunu anlatma üslubudur. Diyanet'ten hiç kimse evli olmayan kişilerin İslam'ın koyduğu bu yasaklara aykırı olarak bir arada olmasını zina ile eşit görme hakkına sahip değildir. Elbette zina değildir. Ama bunun dinen serbest olduğunu da söyleyemeyiz.

Yorumlar değişebilir

Rivayetleri kitaplarımıza alırız, bunlara yorumlar yaparız. Kuran'ı Kerim'in söyledikleri Peygamber Efendimizin anlattıkları [/color]bizim için esastır. Ancak yapılan yorumların hiçbirisi din değildir. Bunların herbiri çağa göre değişiklik kayderder. Yorumlar değişebilir. Yorumlarda sertlikler, aşırılıklar yanlışlar varsa düzeltilir veya daha iyi ifade edilir. Ama ayetleri ve hadisleri düzeltmek gibi bir cüretimiz asla olamaz.

Kadını korumak için

Kadınların yanlarında yakınları olmadan, toplum açısından tereddüdü doğuracak şekilde erkeklere uzun süre ve kapalı kapılar arkasında kalmasını da kadının haklarını korumak açısından Peygamber efendimiz doğru bulmamıştır. İslam bilginleri bu tür sakıncaların olmadığı, kadın ve erkek hakkında tereddünün ortaya çıkmayacağı ortamlarda zaten bu sakınca olmaz.

Zina ile eş değil

Bazı hadislerde evli olmayan kişilerin dinin koyduğu sınırların dışında taşan, yasakları ihlal eden beraberliklerinin günah olduğu söylenmektedir. Hatta bazı hadislerde bu bir nevi zina olarak adlandırılmıştır. Ama hiç bir İslam bilgini bu hadisi hakikat anlamına anlamamış ve bunu zina ile eş olarak görmemiştir. Çünkü bu peygamber efendimizin bazı günahları anlatma üslubu ve mecaz üslubudur."

kaynak :radikal

tarihinde embriyonic tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...