Jump to content

Kur'an'da ve İslamda hayvan hakları


Recommended Posts

İslam'da sizin emrinize itaat etmeyen ve istediklerinizi yapmayan bir hayvana ne yapılması gerektiği ile ilgili ilginç ayetler vardır... Biliyorsunuz yıllarca ibadet amacıyla kesilen kurbanlar hiç yenilmeden gömülüyordu hacda ve hala da çoğu zaman bu yöntem uygulanıyor... Kur'an'da hayvanlara iyilik etmek ve onlara iyi davranmakla ilgili ayet yoktur... Hayvanlar hep etinden, sütünden, kılından yararlanılan bir mal olarak görülür; aynı çocuklarla ilgili olarak yapıldığı gibi... Bu konuda aşağıdaki ayet ve hadisleri de gördükten sonra ne düşünüyorsunuz?...

Karınca Suresi

Ali Bulaç

20- Kuşları denetledikten sonra dedi ki: 'Hüdhüd'ü neden göremiyorum, yoksa kaybolanlardan mı oldu?'

Diyanet Vakfı

20. (Süleyman) kuşları gözden geçirdi ve şöyle dedi: Hüdhüd'ü niçin göremiyorum? Yoksa kayıplara mı karıştı?

Edip Yüksel

20. Kuşları denetledi ve, "Neden hüdhüdü görmüyorum, yoksa kaçak mı?" dedi.

Elmalılı Hamdi Yazır

20-Bir de kuşları denetledi ve: "Bana ne oluyor, Hüdhüd'ü göremiyorum? Yoksa kayıplara mı karıştı?

Süleyman Ateş

20. Kuşları teftiş etti, (içlerinde hüdhüdü bulamadı), dedi ki: "Neden hüdhüdü göremiyorum, yoksa kayıplardan mı oldu?"

Yaşar Nuri Öztürk

20 Kuşları teftiş etti de dedi ki: "Hüdhüd'ü neden göremiyorum, yoksa kayıplara mı karıştı?"

-------------------------------------------------------

Ali Bulaç

21- 'Onu gerçekten şiddetli bir azabla azablandıracağım ya da onu boğazlayacağım veya o, bana apaçık olan bir delil getirmelidir.'

Diyanet Vakfı

21. Ya bana (mazeretini gösteren) apaçık bir delil getirecek ya da onun canını iyice yakacağım yahut onu boğazlayacağım!

Edip Yüksel

21. Bana (özür olarak) açık bir delil getirmezse, onu şiddetli bir cezaya çarpacağım, yahut onu keseceğim.

Elmalılı Hamdi Yazır

21-Onu mutlaka ağır bir cezaya çarptıracağım veya boynunu keserim, ya da bana muhakkak mazeretim gösteren açık, kesin bir gerekçe getirir." dedi.

Süleyman Ateş

21. Ona çetin bir azabedeceğim, ya da onu keseceğim. Yahut da bana (mazeretini belirten) açık bir delil getirecek.

Yaşar Nuri Öztürk

21 "Ona acımasızca azap edeceğim, beki de onu boğazlayacağım; yahut da bana mutlaka açık bir kanıt getirecek."

Arâf Suresi 179

And olsun ki, cehennem için de birçok cin ve insan yarattık; onların kalbleri vardır ama anlamazlar; gözleri vardır ama görmezler; kulakları vardır ama işitmezler. İşte bunlar hayvanlar gibi hatta daha sapıktırlar. İşte bunlar gafillerdir

Hadisler:

Ravi (r.a.): Abdullâh b. Ömer

Hadis: Nebî Salla'llahu aleyhi ve sellem'den şöyle buyurdu(ğunu işittim), dediği rivâyet olunmuştur: Her kim koyun ve av köpeği olmıyarak (eylence nev'inden) köpek edinir (evinde muhâfaza eder) se o kimsenin her gün işlediği hayrın sevâbından iki kırat eksilir.

Ravi (r.a.): Ebû Talha

Hadis: Ravi, Resûlullah salla'llahu aleyhi ve sellem ile Bedir'de hazır bulunmuştu- rivâyete göre Resûlullah: İçinde kelb ve (canlı hayvan) sûreti bulunan eve (rahmet) melekler(i) girmez! buyurmuştur.

Bu arada dürüstlük adına şu gerçeği de vurgulamalıyız ki, islamda hayvan sevgisi çok önemli olduğu için(!) hayvanlar kesilirken canlarının acıtılmaması öğütlenmiş ve çok keskin bıçak kullanılması tavsiye edilmiştir... Bu arada günümüzde uzun yaşamanın ve stres atmanın en iyi yollarından birisinin evcil hayvan beslemek ve sokak hayvanlarına bakmak olduğu bilim adamları tarafında ifade ediliyor... Uzun yaşamanın en önemli kurallarından birisi iyi ve huzurlu bir evlilik ve evcil hayvan edinmektir...

Uzun yaşamanın 10 altın kuralı

Amerikan Forbes dergisi, uzun yaşamanın 10 altın kuralını açıkladı. Evcil hayvan beslemek, iyi bir evlilik ve hareketli bir cinsel hayat bunlardan sadece birkaçı.

Gün geçmiyor ki, gazete ve dergilerde sağlıklı ve uzun yaşamın sırları üzerine yeni bir araştırma yayınlanmasın. Bu kervana katılan yayın organlarından biri de dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes... ABD'de yayınlanan dergi, birbirinden prestijli üniversitelerde yapılan araştırmalara dayanarak uzun yaşamın sırlarını açıkladı. İşte Forbes dergisinden uzun ve sağlıklı yaşam formülünü içeren 10 altın öğüt:

1 - İYİ BİR EVLİLİK YAPIN

İyi bir evlilik yapmak çoğu kişi için 'zengin biriyle ile evlenmek' anlamına gelebilir. Ama burada bahsedilen 'genetik' anlamda iyi bir evlilik yapmak. Uzun yaşamın sırrının genetik olduğu bilimadamlarınca ispatlandı. 2005 Şubat'ında yapılan bir araştırmaya göre uzun yaşam ve sağlıklı yaşlanma aileden miras kalan genlere bağlı. Bu nedenle eşinizi seçerken büyükanne ve babasının yaşayıp yaşamadığına bakın. Tabi ki bu seçim doğrudan sizin etkilemez ancak en azından çocuklarınız için yardımcı olacaktır.

2 - ANTİOKSİDAN ALIN

Antioksidanlar, vücudumuzdaki kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya çevre kirliliği, sigara, alkol ya da kirli hava ile alınan zararlı maddeleri etkisizhale getirirler. Antioksidanlar, vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, gıdalarla da alınan bir grup kimyasal madde. Gıda yoluyla alınan en önemli antioksidanlar, betakaroten, E ve C vitaminleridir. Bunun için de sofranızdan; tarçın, karanfil, enginar, koyu renkli yapraklı bitkiler, ıspanak, havuç, C vitamini yönünden zengin turunçgiller, çilek, brokoli, lahana, patates, maydonoz kuruyemişler, bazı bitkisel yağlar ve lifli yeşil besinleri eksik etmemeye özen gösterin.

3 - EVCİL HAYVAN BESLEYİN

Evlerinde evcil hayvan ve özellikle de köpek besleyenlerin, hayvanlardan uzak duranlara oranla daha az stresli olduğu tespit edildi. Evcil hayvan besleyenlerin kan basıncı daha düşük oluyor. Hayvanlar bunun yanı sıra psikolojik olarak insanı rahatlatıyor. Evcil hayvanlar, sahibini neşelendiriyor, yalnızlık duygusunu ve depresyonu azaltıyor, iyi beslenmeye ve spor yapmaya teşvik ediyor.

4 - STRESTEN UZAK DURUN

John Hopkins Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, çabuk öfkelenenler kişilerde kalp hastalıklarının baş göstermesi ihtimali diğerlerine göre üç kat daha fazla. Çabuk sinirlenenler için 55 yaşından sonra kalp krizigeçirme ihtimali ise altı kat daha yüksek. Bundan alınacak ders ise çok basit: Olabil diğince stresten uzak durun!..

5 - SİGARAYI BIRAKIN

'Sigara sağlığa zararlı' demek oldukça klişe bir uyarı ama sigara tiryakisi olan erkeklerin, hiç sigara içmeyenlere oranla prostat kanserine yakalanma riskinin iki kat fazla olduğunu hatırlatmakta fayda var. Uzun yaşamak isteyenlerin, sağlıklı yaşlanmanın baş düşmanları arasında yer alan sigaradan uzak durması gerekiyor.

6 - DAR GELİRLİNİN İŞİ ZOR

Amerikan Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi'ne göre geliri, 20 bin doların altında olanların yüzde 24'ü kronik hastalıklara yakalanırken, geliri 75 bin doların yukarısında olanların sadece yüzde 6'sında bu tarz problemler görülüyor. En ağır sağlık problemleriyle yüzleşenler, gelir düzeyi ya da eğitim seviyesi en düşük kesim arasında yer alıyor. Çünkü yüksek gelir; iyi beslenme, sıcak bir ev ve temiz bir çevreyi de beraberinde getiriyor.

7 - DÜZENLİ DOKTORA GİDİN

Doktor kontrolleri hastalıkların erken teşhis edilmesini sağlayarak üzücü sonuçları önleyebiliyor. Özellikle ilerleyenyaşlarda sağlık sorunlarınızı ihmal etmeyin ve şikayetlerinizi ertelemeyerek derhal bir doktora danışın.

8 - HAYATA OLUMLU BAKIN

ABD'nin Minnesota eyaletinin Rocherster kentinde bulunan Mayo Klinik'te yapılan bir araştırmaya göre erken ölüm ihtimali karamsar insanlarda iyimserlere oranla yüzde 50 daha fazla. Pozitif bakış açısı olanlar daha az stresli, rekabete karşı hazırlıklı ve daha sağlıklı oluyorlar.

9 - CİNSEL HAYATINIZI CANLANDIRIN

Seks sağlıklı kalmaya yarıyor ve bu da ömrü uzatıyor. Seks, insanın daha az stresli, daha mutlu ve dinlenmiş olunmasını sağlıyor. 2004 yılı Nisan ayında Amerikan Tıp Birliği gazetesinde yayınlanan bir araştırmaya göre düzenli bir cinsel yaşam, erkeklerde prostat kanseri riskini azaltıyor.

10 - FAZLA UYUMAYIN

Çok fazla uyumak ömrü kısaltabiliyor. Araştırmaya göre günde sekiz saatten fazla uyuyanların ölüm oranları daha yüksek. Ancak bu haber, partilerde sabahlayanları sevindirmesin. Çünkü dört saatten az uyuyanların ölüm oranı da hayli yüksek. Uzun bir yaşam için günde en az altı saat uyumak gerekiyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Arâf Suresi 179

And olsun ki, cehennem için de birçok cin ve insan yarattık

İnsana acımayan allahın hayvanlara farklı

davranmasını beklememek gerekir.allah yarattıklarına

acı cektirmeyi işkence yapmayı çok sever.

Link to post
Sitelerde Paylaş

kütübü sitteden:

KELERİ ÖLDÜRMENİN HÜKMÜ

Fâkih İbnu'l Muğîre'nin azadlı cariyesi Saibe radıyallahu anha anlatıyor: "Hz. Aişe radıyallahu anhâ'nın yanına girmiştim. Odasında, yere konulmuş bir mızrak gördüm. "Ey mü'minlerin annesi! Bununla ne yapıyorsun?" diye sordum. Şu cevabı verdi:

"Biz bununla, su kelerleri öldürüyoruz. Çünkü Resulullah aleyhissalâtu vesselâm bize bildirdi ki, Hz. İbrahim aleyhisselâm ateşe atıldığı zaman yerdeki bütün hayvanlar ateşin sönmesine katıldı, sadece keler katılmadı. Dahası o, ateşi (yanması için) üflüyordu. Bu sebeple Aleyhissalatu vesselâm bunun öldürülmesini emir buyurdu."

KARGANIN HÜKMÜ

6915 - İbnu Ömer radıyallahu anhüma der ki: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'ın "fâsık" dediği kargayı kim yer? Vallahi o temiz hayvanlardan değildir."

6916 - Hz. Aişe radıyallahu anha anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Yılan fasıktır, akreb fasıktır, fare fasıktır, karga fasıktır."

Kâsım İbnu Muhammed İbni Ebi Bekr radıyallahu anh'a: "Karga yenilir mi ?" diye sorulmuştu. Şu cevabı verdi: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'ın ona "fasık" demesinden sonra onu kim yer?"

ÖLDÜRÜLMESİ YASAK HAYVANLAR

6910 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalâtu vesselam göçeğen kuşu (surad), kurbağa, karınca ve hüdhüd kuşunu öldürmeyi yasakladı."

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dinimizde hayvan hakları korunmuştur. Peygamber efendimiz deveye çok yük konulmamasını emretmiştir. Ayrıca susuz bir köpeği sulayan bir adamı cennetle müjdelemiştir. Şimdi nasıl olurda çıkar İslam'da hayvan hakkı yoktur dersiniz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Dinimizde hayvan hakları korunmuştur. Peygamber efendimiz deveye çok yük konulmamasını emretmiştir. Ayrıca susuz bir köpeği sulayan bir adamı cennetle müjdelemiştir. Şimdi nasıl olurda çıkar İslam'da hayvan hakkı yoktur dersiniz.

yukardaki hadislere bakarak söyleyebiliriz.

ayrıca müsnedde olması lazım,

siyah köpeklerin şeytan oldukları için öldürülmeleri

gerektiğini de söyler. ;)

Link to post
Sitelerde Paylaş
Dinimizde hayvan hakları korunmuştur. Peygamber efendimiz deveye çok yük konulmamasını emretmiştir. Ayrıca susuz bir köpeği sulayan bir adamı cennetle müjdelemiştir. Şimdi nasıl olurda çıkar İslam'da hayvan hakkı yoktur dersiniz.

Ayetler de ortada zaten... Hayvan hakları islamda bu kadar önemliyse Ayşe'nin gerdanlığı ve Hüdhüd'ün kafasının kesilmesi yerine bu konuda 3-5 ayet konaydı ama değil mi Kur'an'a... Devenin kafasının keskin bıçakla kesilmesi de var mı hadislerde?... İslamdaki hayvan hakları, çöl bedevileri hayvandan ne anlarsa tam olarak o kadardır; yani sıfır...

Link to post
Sitelerde Paylaş
Dinimizde hayvan hakları korunmuştur. Peygamber efendimiz deveye çok yük konulmamasını emretmiştir. Ayrıca susuz bir köpeği sulayan bir adamı cennetle müjdelemiştir. Şimdi nasıl olurda çıkar İslam'da hayvan hakkı yoktur dersiniz.

Arkadaşım sen körmüsün ? İnsanda biraz utanma olur değilmi ? Yukarıda yazılanlar ayet ve hadisler.Kıçımızdan uydurmadık yani.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Arkadaşım sen körmüsün ? İnsanda biraz utanma olur değilmi ? Yukarıda yazılanlar ayet ve hadisler.Kıçımızdan uydurmadık yani.

sen hem kör hemde kıçından uydurdun ! yukarda aayete öldürün denen bişi yok .

hadiste hem sadece keler demiş. geri kalanlar ise bozguncu manasında fısk denmiş akrep adamı sokar dikkat et

tarihinde bredpitt tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
evet hayvanları öldürün diye bir ayet bekliyorum senden . kıvırmasan tabi

Yukarıdaki hadis ve ayetlerden sonra bunu beklemekte pek de haksız sayılmazsın müslüman kardeşim... :rolleyes:

Kevser Suresi

2- Sen de Rabbin için namaz kıl ve kurban kes!

Yemesen bile kes ve göm onları... Hacda yapıldığı gibi...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...