Jump to content

Dinsizlere Bakış Açısı Nasıl Düzeltilir?


Recommended Posts

Ben de bir kaç yıl önce dinsizlere kalpsiz, gönül gözleri kapalı, iman konusunda cahil insanlar olarak bakıyordum. Öyle olmadığını anlamak için anca kendimi değiştirmem gerekti.

Fakat görüyorum ki insanların %99'u kendilerini değiştirebilecek zeka seviyesine sahip değillerdir ya da çevre onları öyle yetiştirmiştir, çünkü toplumumuzun kalitesi ne yazık ki belli.

 

Şöyle bir gerçek var ki dinciler veya dindarlar, daha az dindarlara ve dinsizlere karşı hakaretlerini bir hak olarak görmekteler ya da bunları sanki hiç yapmamış gibi kendilerini melek gibi görmekteler.

 

Sizce hangi adımlar atılmalı ki dinsizlere karşı görüş düzelsin, güven inşa edilsin.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ateist ya da Müslüman olmak başlı başına bir zeka göstergesi değildir. Zekası olmayanın ne ateistligi olur ne de Müslümanlığı. Önemli olan bu zekanın nereye kanalize edildiği. İkisi arasındaki fark şudur: Ateist özgürce aklını kullanir, müslüman ön kabullerinin üstüne akıl yürütür. Ateizmin handikapi da önyargılarla örülü bu duvarı asamamaktir. 

 

Sonradan ateist olma hem zeka hem de iyi bir eğitim gerektirir. Bu ikisinin üstüne entelektüel bir çaba; sorgulayan, verilenle yetinmeyen bir bakış açısı gerektirir. 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

İnsanlara dini objektif olarak öğretmek bir çözüm yolu olabilir kanısındayım. Çünkü ben dini objektif olarak öğrenirken dinden çıktım. 

Din bakışından dine baktığınızda dinden çıkamıyorsunuz çünkü dinler binlerce yıldır kendilerine sosyal bir kılıf inşa etmişler en önemlisi de 

topluluk psikolojisi üzerine kurulmuşlar, topluluktaki bireyler birbirlerini denetleyerek ve cezalandırarak dini yaşatıyor, fakat aslında bir çok birey durumdan rahatsız.

 

Örneğin bunun en etkin örneği İran ve Malezya'daki oruç polisleri. Oruç polisleri, aynı zabıtalar gibi gezerek oruç ibadetini ihlal edenlere ceza kesiyor, demek ki bu ülkelerde bireysel isyan

öyle bir düzeye çıkmıştır ki devletteki şarlatanlar konuyu ele alma gereği görmüşler. Hatta oruç zabıtalarının ve araçlarının giderlerini ve yolsuzluklarını dahi yok saymışlar. Bunun altında yatan sebep insanlara genel bir gözdağı vermek. 

 

Cengiz Han, ordusuna ve atlarına saldırılarında başarılı olsunlar diye 3 gün boyunca oruç tutturdu. Bu da oruç ibadetinin İslam öncesi tanrıya veya tanrılara adak olarak yapıldığının bir yansımasıdır.

tarihinde emretemelkuran tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Felsefe dersi dinler tarihini, dinlerin ortaya çıkış ve değişimlerini de kapsayacak şekilde genişletilmeli ve din dersleri kaldırılmalıdır. Bu adım atılmadan hiç bir gelişme olanaksızdır. Yobazlık bataklığında kıvranılır durulur. Diyanet pat diye bir adımda kaldırılamasa bile küçültülmelidir. Öyle beş bakanlık bütçesini diyanet yediği sürece uygarlık bir serap... Bu şekilde ancak kalabalık bir kabileden başka bir şey olunmaz.

 

Bunları söyleyebilecek ve topluma bu hedefleri gösterecek bir siyaset ise şu an tümüyle hayal. Ufukta bile yok. O yüzden havada bulut, çağdaş modern bir toplum olmayı unut.

 

tarihinde democrossian tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Daha önceleri benim de bırakın dinsiz birini; dinini tam anlamıyla bilmeyen ve dine göre tam olarak yaşamayan birinin varlığına bile tahammülüm yoktu. Bu noktalara geleceğim aklımın ucundan bile geçmedi. 

 

Dinin istismara çok açık birşey olduğunu gördüğüm anda bakış açım değişti. Bunu görmek çok zor değil aslında. Bu çıkarın içinde çıkar sahibi isen kafa değişmez ama, bu çıkardan zarar görürsen çoğu şeyin de farkına varırsın. Yani görmekle alakalı herşey...

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...