Jump to content

Newton un yasaları evrenin tamamında geçerli midir?


Recommended Posts

On 14.12.2018 at 11:19, Sütlü Kase yazdı:

 

Fiziğin doğruları, ölçümlerle de ilgilidir. 

 

Newtonun formülleri yanlıştır, ancak belli bir ölçekten sonra bu yanlışlık bir şeyler yapmanıza engel olur. 

 

Örneğin hız çarpı zaman bize alınan yolu verecektir. Bu bir otobüs için geçerli olabilir ancak ışık hızının %70 i gibi bir hızda giden bir parçacık için kabul edilemez ölçekte hatalı sonuç verir. 

 

Elbette otobüs içinde yanlış sonuç verir ancak bu, o veriyi kullanarak yapacağınız hiç bir işleme engel oluşturmayacak kadar küçük bir hata. 

 

►Fizikte bir şeye yanlış demeden önce neye göre yanlış ve neye ihtiyacım var sorularını sormak gerekli. 

 

Zira fizikteki neredeyse tüm formüller limitle çıkarılır ve limit matematiksel var sayımlara dayanır. Diğer bir deyişle yanlıştır, aslında size zarar veremeyecek kadar yanlıştır.

 

 

 1.Eylemsizlik    2. F=m.a     3.Etki tepki yasasi  >>> neresinde buldun bu yasalardaki yanlislari ?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu tartisma suna benziyor, senin hesap makinen 8 haneli ama biz 12 haneli kullaniyoruz cünkü bizdeki paranin haddi hesabi yok sayarken error veriyor, sendeki makina artik bunu yapamiyor o yüzden bundan sonra bizim makinayi tüm evrendeki bankalarda kullanacagiz.Öyle yapmasak, benim makina istenirse modifiye edilebilir, öylede yapildi zaten. Herneyse  O zaman Newtonun 1. Eylemsizlik   2.F=m.a  ve 3. Etki tepki yasalari artik yasa degilse evrenin heryerinde gecerlimidir sorusuda buhar oluyor. Onun yerine genel görelilik evrenin heryerinde gecerlimidir diye düzeltilebilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kütle cekim + Tedirginlik  olmayinca Kütle Cekim+ Tedirginlik+Görelilik ile tamamlaniyor. Yani Newton denklemine görelilik ilave edilince merkür bulunabiliyor.  Bu durumda görelilik(uzay dokusu geometrisinin bozulmasi) tek basina Newton denklemi olmadan ise yaramiyor.   Evrenin heryerinden gecerlimidir , evet gecerlidir. Evrenin her yerinde nesneler isik hiziyla haraket etmedigine göre evrenin herhangi bir yerinde Newton F=-F= seklinde baslayan formülü kullanabiliriz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Eylemsizlik kavramı seçilen bir referans noktaya göre geliştirilmiştir. Fizik kitaplarında  bu referans nokta konusu hep atlanır. Dünyadaki  m.a =F  eşitliği  dünyanın referans alınmasıyla doğru olur. Diğer gezegenlerdeki durumu oranın fiziki güçleri belirler.

 

Ayrıca yer çekiminin sabit olduğu varsayılıyor ama uzayda bazı cisimlerin kütleleri sabit kalmıyor çok hızlı değişiyor. Bazılarının kütleleri sabit kalsa bile tamamı gaz bulutu olduğundan her noktada aynı çekim ve açısal ivmeye sahip olamıyorlar.

 

Bu yüzden eylemsizlik momenti diye bir kavram ortaya atılmış . Ama sonuçta hepsi bir referans noktaya ihtiyaç duyar.  İvmenin hesaplanamadığı gök cisimlerinde yaşasaydık başka bir şeyi referans alabilirdik.

Link to post
Sitelerde Paylaş
22 saat önce, Ada gri yazdı:

1,2,3 diye belirtilen yasalar yerçekimi yasası değildir, ayrıca adalet123 ün sorusunun cevabı yukarıda açıkça verilmiştir. 

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olamayız.

Bu tartışma da bitmiştir.

Hepinize iyi günler, sağlıcakla kalın.

Bunlar Newton yasalari iste, soruda evrenin heryerinde gecerli midir seklinde. Yercekimi de bu yasalarin bilesiminin bir sonucu. Yani bu yasalrdaki denklemler ile yercekimi kuvveti hesaplamalarina gidilir. Bu linki buldum okuyun bir zahmet. Sonra asagidaki görelilik denklemine bakin ve oradaki harflerin neyi ifade ettigin görün. Örnegin merkürün yörüngesi hesaplanirken denkleme Günesin kütlesinin nasil girdigine bakin.

https://www.kozmikanafor.com/merkurun-aciklanamayan-yorungesi/

 

Simdi de bu linkten Günesin kütlesinin nasil hesaplandigina bakin.

https://imagine.gsfc.nasa.gov/features/yba/CygX1_mass/gravity/sun_mass.html

 

Anlatabiliyormuyum. Newton denklemleri Görelilik icin nasil gerekli. Bu bir örnekti ama siz merkürün gercekten yörüngesinin nasil hesaplandigina bakarsaniz o denklemlerin icinde newton denklemlerini göreceksiniz. Bunun icin yabanci bir linkim vardi ama pc de bulamadim. Bulmam uzun zaman alabilir. Bu tartisma bitmistir diyerek yukari kaldirdigin burnunu yerlerde sürerdim ama neyse, bende bayilmadim bu tartismaya.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar modern fizik diye birşey yoktur sadece fizik vardır.  Einstein yahudi olduğundan yahudiler kendi soydaşlarını abartırlar. Newton yasaları geçerliliğini yitirdi gibi abuk subuk laflar söylerler. Halbuki kuantum mekaniği de f=m.a dan hesaplanır. Ama uzayda farklı gök cisimlerinde yada atom altı çok küçük cisimlerde katsayılar  ve sabit sayılar değişir.  Yeni ekleme formullere ihtiyaç duyulur.

 

Einstein in ortaya attığı görelilik kuramı ondan önce gelen Boltzman , Heisenberg ve Plank tarafından söylenmişti.  Neden onların adı anılmaz da varsa yoksa görelilik Einsteina bağlanır o da bir muamma..Hatta görelilik en iyi şekilde schrödinger tarafından deneyselleştirildi. Einstienin formulleri ışık hızının hesaplanmasına yardımcı olmuştur. Ama işık hızı da görecelidir.

 

Yani sonuçta bilim kümülatif ilerler. Yani birbiri üzerine inşa edilerek ilerler.  Aradan birini çıkarırsanız hayal kırıklığı olacaktır.

 

Yada sosyal bir deney yapın 1 den 9 a kadar olan rakamlara bir tane daha ekleyin ve  11 li sistemde eğitim yapalım. Ve bu  rakamlarla yapılan fizik deneylerinde elde edilen katsayılar değişecek mi? yoksa hep aynı sonuca mı varacağız. Benim hep merak ettiğim şey budur. 12 lik sistemde matematik olsaydı daha verimli sonuçlar alabilirmiydik?  Yada Daha fazla rakam ile matematik yapabilseydik  ışık hızı bizim için çok da büyük bir sayı olmayacaktı..Belkide iki haneli olarak kalacaktı. Bu durum da bizim zihnimizdeki büyüklük kavramını bambaşka bir noktaya taşıyacaktı kim bilir?

 

Bilim her zaman seçilen referans bir noktaya göre yapılır. Biz de matematikte temel olarak  10 luk sistemi referans alıyoruz. Bol sıfırlı sayıları görünce büyük sanıyoruz.

 

Fizik bilimi de f=m.a yı referans alıyor ve hepsini onun üzerine inşa ediyor. Bu yüzden de bütün fizk formullerinde kütleye ve ivmeye ihtiyaç duyulur. Belkide böyle birşey yok ama biz referans almak zorunda kalıyor olabiliriz. Sonuçta herşey zihnimizde canlanıyor.

tarihinde Düşünen Hayvan tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Genel görelilik ile ilgili bir diger konuda isik hizina ciktigimizda zamanin durdugunu anlatan bir denklem istenmisti. Sonrasinda sonuc "0" olarak belirtilmis ve bunun zamanin durdugunun bir göstergesi oldugu belirtilmisti. Görelilik tam olarak anlasilamiyor sanirim. Saniyede 300.000 km hiza ulasmanin isik hizina ulasmak oldugunu zannediliyor. Bununda zamani durduracagi düsünülüyor. Halbuki üzerimizden gecen onca isiga ragmen zaman akmaya devam ediyor. Trilyonlarca yil bu hiz hic kesilmeden haraket edilse bile bu evrende kalan tek isikta sönecek. Genel görelilige göre saniyede 300.000 km lik hiz bizim ölctügümüz hiz. Bize göre Saniyede 200.000 km hiz yapan biride kendi hizini 0 kabul ederse isigi yine saniyede 300.000 km olarak ölcer diyor. Yine bize göre Saniyede 300.000 km hiz yapan biri kendi hizini 0 kabul ederse isigin hizini yine saniyede 300.000 km ölcüyor. Iste bu kafa karistiran kisim.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...