Jump to content

Pozitif düşünmek


Recommended Posts

Sizce pozitif dusunmek kendini kandirmak midir? Ya da polyannacilik midir?

 

Ornegin benim boyle bir dusuncem vardi ama son zamanlarda bunun tam olarak dogru olmadigini hissediyorum.

 

Ornegin mutlu hissettigim zamanlarda pozitif dusunuyorum. Bu istemeden oluyor. Kotu hissettigim zamanlar ise negatif dusunuyorum.

 

Peki oyleyse nasil dusunmeli? Dogru olan nedir? Nasil dusunursek kendimizi kandirmamis oluruz?

Link to post
Sitelerde Paylaş

İnsan, gerçekten kopmadan, gerçeği olduğu gibi görerek, gelecek konusunda da herhangi bir pesimist çerçeveye girmeden, gerçekçi planlar yapmalı ve iyi olacağını ummalıdır. Çünkü insanı mutlu eden budur. Her insan üzüntü, keder ve stresten kaçınmak, mutluluk ve keyfe ulaşmak ister. Öyleyse kendisine hiçbir faydası olmayacak, aksine yıkıcı bir etkisi olan ve stres duygusunun tetiklediği olumsuz düşüncelerini gerçekçi bir düzlemde düşünüp realist ve gerekirse optimist bir çerçeveye çekmelidir. Yani içinde bulunduğu durumu beğenmemesine rağmen bu durumu övme, yüceltme, memnun ve mesut gözükme taklidi yapmaya çalışsın demiyorum, tam aksine bu durumu kabullenip nedenlerini görüp, farklı bir şeylerin olması için neler yapması gerektiğini cesurca düşünmelidir. Örneğin, yaşı oldukça ilerlemiş ve işsiz olan ve çevresi tarafından baskı gören bir insanı düşünelim. Bu insanın ruh halini mutluymuş gibi gösterip, bu durumdan çok memnunum, harikayım, yaptığım her şey doğru diye düşünmesi yarattığı yıkıcı pesimist düşüncelerin farklı bir versiyonu olmaktan öteye gidemez. Kendine bir faydası da olmaz. Önce durumunu kabullenmeli; bu durumun kendisini rahatsız edip etmediğini sorgulamalı, bu durumdan rahatsızlık duyması için gereken sebepleri düşünmeli, gereksiz önyargıları bir kenara bırakmalı, kendine yönelttiği temelsiz eleştirileri sonlandırmalı, kendine ve başkalarına haksızlık etmeyi bırakmalı, yaptıklarını ve yapmadıklarını , eksiklerini fazlalarını görmeli. Bir insan kendi durumundan memnuniyetsizliğini, başkalarının bu durumdan memnun olmaması ile temellendiriyorsa, yani başkalarının kendisinden memnun olmadığını düşünüp bu durumu kendi şahsından memnuniyetsizlik duyması için yeter bir neden olarak görüyorsa, bu hatalıdır. Bir insanın, başkalarının kendisi hakkındaki düşüncelerini kendisinin tahayyül edebilmesinin imkansızlığı yanı sıra, hayatta ben ve başkaları ayrımı vardır. İnsanın kendisi dışında geriye kalan hiçbir birey kendisi değildir ve onun hayatını doğrudan etkileme imkanına sahip değildir. Bunun rahatsız edici bir durum olduğuna başkalarının yıkıcı düşüncelerinden olabildiğince soyutlayarak kanaat getirdiyse, neden bu durumda olduğunu en basit şekliyle birkaç neden sayarak kendine itiraf etmeli, böylece bu durumu değiştirmek için ne yapması gerektiği belirginleşmiş olur. Sonra elbette  verdiği bu rasyonel kararı gerçekleştirmek için yapması gerekenleri sonunu düşünmeden, zor durumlarda gerçekçi ve bencil tavır alarak yerine getirmeli.

 

Ha, sen bunları yapabiliyor musun dersen, şimdilik hayır. Ama bence bir insanın alacağı makul ve doğru tutum budur.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tesekkurler. Guzel yazi.

 

Bir ornek uzerinden gitsek, daha iyi olacak gibi. Ornegin fahiselik yapmis genc bir kizi dusunelim. Su an fahiseligi birakmis, baska bir iste calisiyor ama insanlar onu taniyor ve asagiliyor olsun. Bu kiz nasil pozitif dusunebilir mesela? Ne yapmalidir?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 weeks later...
On 17.12.2018 at 20:53, Klonopin yazdı:

Tesekkurler. Guzel yazi.

 

Bir ornek uzerinden gitsek, daha iyi olacak gibi. Ornegin fahiselik yapmis genc bir kizi dusunelim. Su an fahiseligi birakmis, baska bir iste calisiyor ama insanlar onu taniyor ve asagiliyor olsun. Bu kiz nasil pozitif dusunebilir mesela? Ne yapmalidir?

 

 

"O zaman o işi yapmam gerekiyordu ve yaptım, her şeyin bir sebep ve sonucu var artık evrimleşiyorum ve kendimi yükselmeye adıyorum ve ışığı seçiyorum geçmişimi sevgi ile kabul ediyorum ki geleceğimi parlak görebileyim"

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...