Jump to content

Atatürk Türk bayrağını değiştirmek istemişti


Recommended Posts

Atatürk Ay Yıldızlı bayrağı istememişti : İşte Atatürk’ün Aklındaki Türk Bayrağı

Mustafa Kemal Atatürk'ün ay yıldızlı bayrağı istemediğini , onun yerine aklında başka bir bayrak olduğunu Can Dündar belgeleri ile ispat ediyor.

TIMETURK / Haber Merkezi

İşte Can Dündar'ın o yazısı ;
 



Atatürk, Ayyıldızlı Bayrağı, Osmanlı’yı Ve Arap Dünyasını Çağrıştırdığı Gerekçesiyle Değiştirmeyi Düşünmüş Ve Bunu Dönemin Başbakanı Celal Bayar’a Söylemişti. Yerine Düşündüğü, Göktürkler’in Bayrağıydı: Mavi Fon Üzerinde Profilden Görünen Yeşil Bir Kurt…

Atatürk’ün Sağlığında Yazılan Tek Biyografisi H.C.Amstrong’a Aitti Ve “Bozkurt” Başlığını Taşıyordu. Nazım Hikmet, Kurtuluş Savaşı Destanı’nda Mustafa Kemal’den Söz Ederken “Sarışın Bir Kurda Benziyordu” Diye Yazmıştı.

“Kurt”, Türklük İle Olduğu Kadar Onunla Da Özdeşleştirilmiş Bir Simgeydi Adeta…

“Ayyıldız, Osmanlı’nın Bayrağı”

Geçen Hafta 10 Kasım Belgeseli İçin Bayar Ailesiyle Görüşürken, Celal Bey’in Damadı Ahmet İhsan Gürsoy Çok İlginç Bir Bilgi Verdi.

O Da Bunu Bizzat Celal Bayar’dan Dinlemişti.

Bilgi Şuydu: Atatürk, Kendini Tarih Araştırmalarına Verdiği 30′Lu Yıllarda Türkler’in Alfabesinden, Giysisinden, Müziğinden Sonra Bayrağını Da Değiştirmek İstemiş, Bunu Da Son Başbakanı Celal Bayar’a Söylemişti.

Nedeni Basit: İnternete Girip 

(Http://Www.Tccb.Gov.Tr/Sayfa/Cumhurbaskanligi/Fors/) Cumhurbaşkanlığı Forsunu Süsleyen 16 Türk İmparatorluğunun Bayraklarını İncelerseniz, Şu Andaki Kırmızı Fon Üzerine Beyaz İşlenen Ay Yıldızlı Bayrağın Osmanlı İmparatorluğu’na Ait Olduğunu Görürsünüz.

Atatürk, Bu Bayrağın Hem Genç Cumhuriyet’in Geçmişten Kopuş Çabasını Engellediği Kanısındaydı, Hem De Üzerindeki Ay Yıldızın İlk Bakışta Arap Dünyasını Akla Getirdiğine İnanıyordu. Oysa O, Yeni Türk Devletine Bir Ulusal Kimlik Kazandırma Çabasındaydı.

Bu Bayrakla O Kimliği Kanıtlamak Mümkün Değildi.

Paralardaki Bozkurt

Daha 1927′De Türkiye Cumhuriyeti’nin Piyasaya Çıkardığı 5 Ve 10 Liralık İlk Banknotların Üzerine, Karlı Dağlarda Koşturan Bir Bozkurt Resmi Konmuştu.

Atatürk 1930′Da Tarihçilere “Türk Tarihinin Ana Hatları”Nı Yazdırmaya Başladığında Da İstediği Şey, İslam’ın Türk Tarihinin Sadece Bir Bölümünü Oluşturduğunu, Oysa Ondan Önce De Türkler’e Ait Pek Şanlı Bir Mazi Bulunduğunu Kanıtlamaktı.

Bu Amaçla Okullar İçin Hazırlanan Ders Kitapları, Bir Bozkurt Önderliğinde Orta Asya’dan Çıkan Türkler’in Dünyaya Nasıl Yayıldıklarını Gösteren Haritalarla Doldurulmuştu.

Atatürk, Bu Yolla Halkına Bir Ulusal Gurur Ve Tarihi Özgüven Aşılamak Niyetindeydi.Bu Eğilim, Bütün Dillerin Türkçe’den Türediğini Öne Süren “Güneş Dil Teorisi”Ne Kadar Varacaktı.

Göktürkler; 

Peki Ayyıldızlı Bayrak Yerine Nasıl Bir Bayrak Düşünüyordu? Ahmet İhsan Gürsoy, Bu Konuda Da Son Derece İlginç Bir Ayrıntı Veriyor:

“Atatürk, Ecdadımız Olarak Göktürkler’i Benimsemiş. Türklüğü Öne Çıkarmak İçin Onların Bayrağını Benimsemeyi Düşünmüş Ve Bunu Bayar’a Söylemiş.”

Yukarıda Sözünü Ettiğim İnternet Sitesindeki 16 Türk İmparatorluğu İçinde Göktürk İmparatorluğu’nun Bayrağı Hemen Dikkati Çekiyor:

Mavi Fon Üzerinde Yeşil Bir Kurt Profili…Meydan Larousse, Çin Kaynaklarına Atfen, Bayrağın Aslındaki Kurt Başının Altın Rengi Olduğunu Yazıyor.

Aslında Anadolu’da Göktürkler’e Gösterilen Bu İlgi Yeni Değil…

19. Yüzyılın Sonunda Orhun Yazıtları’nın Şifresini Çözen Danimarkalı Bilgin Wilhelm Thomsen’e Danimarka’daki Türk Sefirinin Önerisiyle, 29 Aralık 1915′Te “Türk Kavminin Kökenlerini Aydınlattığı İçin” Saray Tarafından İmparatorluk Nişanı Verilmişti.

İşte Şimdi İmparatorluğun Ardından Kurulan Cumhuriyet De, Kendi Ulusal Kimliğinin Kökenlerini O Kavmin Kalıntıları Arasında Arıyordu.



“Bayrakları Bayrak Yapan…” Peki Sonra Bu Öneri Ne Oldu?mCelal Bayar’ın Damadı Ahmet İhsan Gürsoy, Sonrasına İlişkin Bir Bilgi Hatırlamıyor.

Muhtemelen, Atatürk’ün Zihninde Parlayıp Sönen Ve Kimi Gerçekleşip Kimi Gerçekleşmeyen Yüzlerce Projeden Biri Olarak Rafa Kaldırıldı.

Ve Cumhuriyet, Bu Durumdan Habersiz Nesillerin Okuduğu “Kırmızı-Beyazlı/ Ayyıldızlı Bayrağım” Şiirleriyle Kutlanmaya Devam Etti.

Can DÜNDAR – Yayın Tarihi : 08.11.2001

7aPj9N.png

Link to post
Sitelerde Paylaş
3 saat önce, haci yazdı:

Kime ait olursa olsun bu ciddiye alınmayacak, delilden yoksun ve önemi olmayan bir spekülasyon....

 

 

Evet, kesin olarak öyle. Ama işte bu yazı basında bir ara dolaşıp durunca bir araştırayım demiştim. O vakitler internette de bu kadar bilgi yoktu. Sonrasında, yani bilgi artınca tekrar araştırdım. 

Gerçekten spekülasyon. Spekülatör de Fethullah'a da AKP'ye de epeyce bir yanaşıp "Mustafa" diye bir sözde film özde ucube çeken Can Dündar. 

 

@Ulusalcı

Konu hakkında geçen sene bayrakla ilgili bir başlık açılmış ve bir arkadaş senin bugün getirdiğin bu yazıyı getirmişti. Ona yazdığım yazıyı direkt buraya koplayayım.

 

 

Alıntı

 

Bu iddiayı seneler önce duyduğumda araştırayım dedim ve dinci ve onların beslemesi birkaç liberal (Ayşe Hür, Fatih Tezcan gibi) zırvaları dışında tek bir sağlam delil bulamadım. Can Dündar'ı da, o dönemlerde yanaştığı cenahı bilince ciddiye almak hata.

 

Falih Rıfkı Atay; M. Kemal'in, yeni devlet için figür-simge arayışı (bayrak demiyor ama) içinde olduğunu, çevresindeki bazı kişilerin kişilerin bozkurt figürünü önerdiğini, onun da bozkurtla ilgili birkaç efsaneyi dinledikten sonra "Masallarla gelmeyin. Böyle saçma sapan şeyleri bırakın, bana zeka ürünü timsaller bulun" dediğini öne sürmüş. Fakat aynı olayı hemen hemen aynı diyaloglarla aktaran biri daha var, Niyazi Ahmet Banoğlu.  

 

"Bir gün Türk Cumhuriyeti için nasıl bir arma şekilleri bulmak lazım geldiğini münakaşa ediyorduk. Arkadaşlardan biri esaslı motif olarak 'Kurt'u tavsiye etti.

Atatürk sordu:

– Ne kurdu?

– Bozkurt.

Ve uzun hikayesini anlattık. Gülümseyerek: 'Masalları bırakınız' dedi." (Çizgilerle Atatürk-3.cilt)

 

Ama benim de bizzat okuduğum daha önemi bir bilgi var. Afet İnan'ın,  "Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler" kitabının Cumhuriyet Devrinde Devlet Arması başlığı altında yazdıklarını aktarıyorum şimdi. İnternetten bulmam mümkün olmadığından kendim yazacağım üşenmeden.

 

"Atatürk'e bir gün, renkli olarak çizilmiş, devlet arması için şekiller getirmişlerdi. Bunlarda egemen olan unsur ya kurt başı veyahut da ay yıldız idi. Ressamlarımızın bulabildikleri bu armaların hiçbirini, Atatürk, kurduğu devletin bir Cumhuriyet arması olarak kabul edemedi, bunlara düşünerek defalarca baktı. 

 

Nihayet söylediği şey şu idi: Bunların hiçbiri bugünkü dünyamızın içinde kurulan yeni bir devletin arması olamaz. Devlet armasını, sembolik bir insan başı olarak temsil etmeli.

 

Bunun üzerinde kendisiyle birçok defalar konuştuğum zaman, bana verdiği açıklama şu oldu: Bu dünyada her şey insan kafasından çıkar. Bir insanın başının ifade etmeyeceği hiçbir şey tasavvur edemiyorum.

 

Böylece o zaman, Atatürk'ün onayından geçmiş bir Cumhuriyet devleti armamız yapılamadı. Çünkü naklettiğim gibi, çizilen şekillerin hiçbiri Atatürk tarafından kabule değer bulunmamıştı. 

 

Düşünce adamı Atatürk, insan zeka ve aklının hayran idi. O, bu zeka ve akıl kudretinden fışkıran varlıkların kurduğu ve yaşatacağı bir Türk dünyasını kuvvetlendirmek istemiştir."

 

Atatürk'ün arma, simge arayışı var ancak bayrak için değil. Falih Rıfkı ve Niyazi Ahmet Banoğlu'nun aktardığı diyaloglar sadece birbiriyle değil, Afet İnan'ın anlattıklarıyla da son derece tutarlı ve doğru. Ancak bayrağı değiştirmek istediğiyle ilgili hiçbir inandırıcı bilgi, kaynak vb yok. Hepsi "alternatif tarih" dedikleri uydurulmuş şeyler. Eğer gerçek bir kaynağa erişen varsa buraya eklesin ki bilgimi düzelteyim, zira ben bulamadım. 

 


 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Can Dündar'a Mustafa'dan sonra güvenmiyorum. Petrol Ofisi amblemi gibi bayrak pek olmazdı. Ay yıldızı Osmanlı evet kullandı ama bu Araplardan filan gelen bir şey değildir, Türklerden gelen bir simgedir. Güzel de bir simge, benim bayrakla bir sorunum yok şahsen. Beğeniyorum, güzel bir sembol. 

 

Can Dündar'a güvenmeyin. Nokta.

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 saat önce, Cuguman yazdı:

Can Dundar sekuler yapinin adami guven olmaz

 

Ne o, şeriatçı mısın sen? 

Can Dündar seküler yapının adamı falan değil. Herkesin Nermin'i o... En son AKP-Fethullah ortak şirketi için çalışıyordu, şirketin evliliği bitince arada şamar oğlanı oldu. Olan biten bu.

Sizden yani... Ateist olup da sizin cenah için çalışan epeyce bir ateist gördük biz...

...de senin bara falan gidip içmen ne iş? 

 

Niyetin trollük yapmak idiyse bile olmamış. Değilse durum daha vahim zaten.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ay yıldızlı bayrak güzeldir . Ay islamı temsil eder yıldız ise hitit - eti ve diğer  Anadolu pagan yıldızlarını temsil eder. Ortak birikimin en iyi temsilidir bence ay yıldız. Anadoluda çoğunluk hala daha  Hitit  ve pagan inancı etkisindedir. Hatta mülüman tarikatların ve tasavvufun içi neredeyse hep pagan düşünceleri ile dolu. Müslümanlaşmışlar ama inanç aynı kalmış. Bu yüzden ay yıldızlı bayrak temsilen en güzeli olarak görnüyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...