Jump to content

En büyük sır henüz çözülmedi


Recommended Posts

Bilinç beyin fonksiyonlarının bir yan ürünüdür.

 

   Beyin, fonksiyonlarını yerine getirirken herhangi bir doğa üstü, fizik ötesi olay ne yaşanır ne de buna ihtiyaç vardır.

Beynin farklı bölgeleri farklı denetim fonksiyonlarını ve prosesleri üstlenir. Bazı bölgeler cerrahi operasyonla çıkartıldığında hastanın bilinci etkilenmezken bazı

Bölgelere küçük bir müdahale direkt bilinci bozar. Hastada yüzleri tanıyamama vb. semptomlar baş gösterir.

Beynin belli kısımlarında hasar veya tümör oluşan vakalarda dramatik kişilik değişimleri sıklıkla görülmektedir, bu değişim bazen hasta’nın bambaşka bir kişiliğe

Bürünmesine, pedofil vb. uç eğilimler sergilemesine neden olabilecek derecededir. Bu gözlemler madde’nin bilinci oluşturduğunun bariz kanıtıdır.

 

   Maddenin ve maddeye şekil veren evrim’in bilinç oluşturmak (veya benzeri) gibi bir hedefi tabiki yoktur.

Beyindeki kimyasal süreçlerin ve nöronların elektrik sinyalleriyle ateşlenip iletişime geçmesi bilinç üretmeyi hedeflemez.

akıl&bilinç dediğimiz fenomen bu sürecin yani maddenin bir yan ürünüdür.

Bu durumu jet uçağından örnekleyebiliriz, jet uçağının motorundan çıkan gök gürültüsü misali yüksek ses uçağın yapılma amaçlarından birisi değildir,

Ama uçağın bileşenleri bir araya geldiğinde bu hedeflenmeyen gümbür gümbür yan ürün açığa çıkıyor, tıpkı beynin asıl hayati fonksiyonları yerine getirilirken

Bilinç ve aklın bir yan ürün (epifenomen) olarak ortaya çıktığı gibi.

 

   Fizik yasaları ve bu yasalar tarafından tetiklenen kimyasal tepkimeler, atom ve molekül seviyesinde (bu yasaların tatbikinden ibaret) düşük seviyeli bir nevi bilinç açığa çıkarırlar.

Bu süreç tepkimeye giren madde çoğaldıkça seviyesini bir üst kademeye taşır ve karmaşıklaşır. Örneğin fizik yasaları, bir hidrojen ve 2 oksijen atomu bir araya geldiğinde

Birleşip H2O oluşmasını mecbur kılar, diğer H2O bileşikleriyle bir araya gelip suyu oluşturduğunda başka fiziksel özellikler ve etkileşim, sular bir araya gelip su birikintileri, göl, deniz, okyanus fazlarına geçtikçe bambaşka fiziksel özellikler ve çevreyle etkileşime neden olurlar. Yani madde bir araya toplandıkça adeta farklı bilinç seviyelerini kademe kademe sergilemeye başlar. Evrende bildiğimiz en karmaşık nesne olan beyin bu sürecin dışında değildir. Beyni basit olan hayvanlarda alt kademe bilinçli davranışlar sergilenirken

memeliler gibi beyin yapısı daha gelişmiş olan hayvanlarda bilinç seviyesi kademe kademe yükselir ve beyin yapısı en karmaşık olan insanda bilinç seviyesi en üst mertebeye ulaşır..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 455
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Enfal 39. Ve hiçbir fitne kalmayıncaya ve bütün dîn Allah için oluncaya kadar, onlarla kıtalde bulunun (savaşın). Eğer onlar (küfürden) vazgeçerlerse o taktirde muhakkak ki Allah, yaptığınız şeyleri en iyi görendir.

 

Tevbe 5. Haram aylar çıkınca bu Allah’a ortak koşanları artık bulduğunuz yerde öldürün, onları yakalayıp hapsedin ve her gözetleme yerine oturup onları gözetleyin. Eğer tövbe ederler, namazı kılıp zekâtı da verirlerse, kendilerini serbest bırakın. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.

 

Tevbe 29. Kendilerine kitap verilenlerden Allah’a ve ahiret gününe iman etmeyen, Allah’ın ve Resûlünün haram kıldığını haram saymayan ve hak din İslâm’ı din edinmeyen kimselerle, küçülerek (boyun eğerek) kendi elleriyle cizyeyi verinceye kadar savaşın.

 

Tevbe 111. Şüphesiz Allah, mü’minlerden canlarını ve mallarını, kendilerine vereceği cennet karşılığında satın almıştır. Artık, onlar Allah yolunda savaşırlar, öldürürler ve ölürler. Allah, bunu Tevrat’ta, İncil’de ve Kur’an’da kesin olarak va’detmiştir. Kimdir sözünü Allah’tan daha iyi yerine getiren? O hâlde, yapmış olduğunuz bu alışverişten dolayı sevinin. İşte asıl bu büyük başarıdır.

 

Bu ayetler savunduğun dinin kitabından sadece bir kaç tanesi. Bu kitap bu ve bunun gibi yüzlerce insanlık dışı, ilkel, insanların arasında kin ve nefret tohumları eken ifadelerle dolu. Şuna bak, sanki dinin ne bok olduğunu bilmiyoruz da bizi kandıracak aklınca. Yok birileri dini kendi çıkarları için kullanıyorlarmış, böyle kullanışlı bir dini kullanmayacaklar da ne yapacaklar?

tarihinde sağduyu tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
8 dakika önce, sağduyu yazdı:

Tevbe 5. Haram aylar çıkınca bu Allah’a ortak koşanları artık bulduğunuz yerde öldürün, onları yakalayıp hapsedin ve her gözetleme yerine oturup onları gözetleyin. Eğer tövbe ederler, namazı kılıp zekâtı da verirlerse, kendilerini serbest bırakın. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.

 

Resmen dalga geçmişler :smashfreak:

Link to post
Sitelerde Paylaş
10 minutes ago, lawrenceKrauss said:

Herhangi bir şeye inanan birisini ikna edemezsiniz, çünkü inançları kanıta değil, inanmaya duydukları köklü ihtiyaca dayanır. 

 

Bizler de bir zamanlar inanıyorduk ama ikna olduk. Demek ki istisnalar var.

Link to post
Sitelerde Paylaş

 

4 saat önce, John_Ahmet yazdı:

 

Tanrı kavramında yanlış olan nedir? Sana göre tanrı nedir? Nasıl olsa doğru olurdu? Ne demek istedin tam anlamadım. Mesela Noel Baba yanlış mıdır? "Yamuk yapma Noel Baba siktir git" bunun gibi mi? Şimdi bir ses duysan "ne yanlışımı gördün bire gafil" ne söylerdin? Kavram mı yanlış? Nasıl olsa doğru olurdu?

 

? Tanrı kavramı ortaya atmanın yanlış olduğunu kastetmiştim.

 

Tanrı kavramı bir sürü özellik içeriyor.

 

İlahi dinlerin öne sürdüğü özellikler mesela, evreni yaratmış olması, evren ile etkileşimde olması, her şeye gücünün yetmesi, her şeyi bilmesi, mutlak iyi olması.

 

Böyle tanımlı bir tanrı mümkün değildir.

 

İlahi dinler dışında tanrının özelliklerini mantığa uydurmak amaçlı eğip bükebilirsiniz elbette ancak bu durumda da türlü sorunlar ortaya çıkar. Mesela her şeye gücü yetmeyen bir tanrının nasıl her şeyi yaratabildiği, mesela evren ile etkileşimde olmayan bir tanrının var ile yok olmasının farketmemesi, mesela mutlak iyi olmayan bir tanrıya tapmanın saçma olması gibi.

 

Bunun dışında kafanıza göre kırpıp biçip ortaya attığınız tanımların varlığıyla ilgili kanıt gösterecek olan da sizsiniz.

 

Önce aşağıdaki mesajda belirtildiği gibi nedir iddianız onu net bir şekilde ortaya koyun.

 

Nedir bu "nedenselliğin farkındalığı" 

 

Farkında olan ne?

 

Bu şekilde hiçbir şey ortaya koymadan, her şeyi havai bırakıp, sonra da hadi var olmadığını ispatlayın demekle olmuyor.

 

 

4 saat önce, Sundance yazdı:

 

Yukarıdaki benim tanımım.

 

Bilinç bir canlının içinde bulunduğu durumu anlayabilme, kavrayabilme ve nedenini bilme halidir.

 

 

"Nedenselliğin farkındalığı" mı bilincin en yalın tanımı?

 

Neyin farkındalığı?

 

Farkındalık olabilmesi için canlılık olması gerekmiyor mu?

 

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Çözdüm.

 

Çok ilginç ? Çözümün böyle bir yerden cıkması :)

 

Hepinize teşekkür ederim. Bu çözümde dolaylı yada endirekt hepinizin katkısı oldu.

 

Sorucağınız her soru sizi bir cevaba götürecek. Her cevapta sizi yeni bir soruya. Bu yolculuk cevap siz olduğunuzda biticek.

 

Anahtarı sizle paylaşayım özbenlik . 

 

Üyeleğimin silinmesini talep ediyorum.

 

Hepinize başarılar dilerim.

Link to post
Sitelerde Paylaş
4 saat önce, fatihkara yazdı:

Bende şunu merak ediyorum diyelimki evrende bir zeka yok,  öyle ise bu evren ve maddesel yapı, insan gibi organik kompleks yapılar oluşturabilecek fizik, kimya ve matematik bilgisine,deneyimine , tecrübesine  hangi ara  nasıl sahip oldu. 

 

Organik kompleks yapıların oluşması için fizik, kimya ve matematik bilgisine sahip olma şartını nereden çıkardınız?

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
4 saat önce, fatihkara yazdı:

 

Alınganlık göstericek yaşta değilim. Hassasiyet göstermeize gerek yok . Sadece ifade şekil ve tavranızın bu noktaya gitiğiniz belirtmek amacı ile yazdım.

 

Sorunun doğrusu yanlışı olmaz. Her soru kendi icinde kendi teorisini ve gerekcesini barındırır. Bu gerekce ve teorinin yanlışlığı belirtilmeden sorunun doğruluğu ve yanışlığı konuşulmaz.

 

Hala kişisel tespitlerdeyiz. Kişisel tanımlamalardayız.

 

Bu kadar basit bir soruda anlamadığınız nedir onu bir anlayabilsem.

Su entelektuel gibi davranmayi kes istersen? Ve surekli yastan ve saygidan bahsetme. Ne bu ya? Saygi kazanilan bir sey.

 

Yasmis, saygiymis. Bunlar islam kokan seyler.

 

Senin gibi insanlara sinir olurum. Duzgun, insan gibi konusmazlar, yapmacik, tuhaf konusurlar. Sanki ozel bir yanlari varmis gibi.

Link to post
Sitelerde Paylaş
33 dakika önce, fatihkara yazdı:

Çözdüm.

 

Çok ilginç ? Çözümün böyle bir yerden cıkması :)

 

Hepinize teşekkür ederim. Bu çözümde dolaylı yada endirekt hepinizin katkısı oldu.

 

Sorucağınız her soru sizi bir cevaba götürecek. Her cevapta sizi yeni bir soruya. Bu yolculuk cevap siz olduğunuzda biticek.

 

Anahtarı sizle paylaşayım özbenlik . 

 

Üyeleğimin silinmesini talep ediyorum.

 

Hepinize başarılar dilerim.

Eger silindikten sonra tekrar gelirsen rumuzunu Mutfak Robotu olarak sec. Turp suyu yapmayi iyi biliyorsun.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir yorumunda sayin Kara , evrende herseyin birlesmeye calistigini belirtmis. Halbuki terside söylenebilir aslinda hersey birbirinden kopmaya calisiyor ama manyetik kuvvetler ve kütle cekimi buna izin vermiyor.

Aslinda bir cok seyi turp suyu olarak kullanmis. Matematik fizik, kimya bilmeyen bir evrenin nasil oluyorda bilincli bir varliga giden yolun önünü actigini söylemis , halbuki fizik kimya bizim aslinda evreni anlama seklimiz, onlar bizden sonra ortaya ciktilar , evrenle birlikte var olmadilar. Turp suyunu serpe serpe döktürmüs.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Anladığım kadar....


Birisi evrimin arkasındaki bilinçi arıyor.
Kutuplara karların arasına bir yeşil, bir kırmızı, bir siyah ve bir beyaz tavşan koyduğunuzu düşünelim. Muhtemelen renkli tavşanlar karda daha çabuk dikkat çekecek ve diğer hayvanlara yem olacaktır. Beyaz tavşanın hayatta kalma şansı daha yüksektir.
Anladığım kadar müslüman beyaz tavşanın bilinçlice oraya koyulduğunu sanıyor. "Bak mandalin nasıl tam damak tadına göre, dilim dilim yaratılmış" gibi "Bak nasıl beyaz hayvanları karlı yerlerde yaratmış" tam demiyor ama mantık öyle çalışıyor.
Bu yüzden evrimde bilinç arıyor.


Diğeri, kapitalizmden kurtulmamız için tanrıyı alternatif  olarak gösteriyor.
Ben de kapitalizmi sevmem ama bir de tanrının sistemine bakın. Canlıların var olabilmek için birbirlerini yemek zorunda kaldıkları bir sistem!


(Aklıma eski bir fıkra geldi. 
köylüler, komşu köyden hediye gelen bir çuval cevizi getirmişler hocaya... "hocam, şunu bir pay et bize" deyivermişler.
hoca sormuş; "allah adaleti mi istersiniz, yoksa kul adaleti mi?"
hep bir ağızdan "allah adaleti" demişler köylüler.
hoca önündeki köylüye tek bir ceviz vermiş, yanındakine 2 avuç. birinin ceplerini doldurmuş, ikisini es geçmiş. çuval yarıya gelince, kalanın hepsini bir başka köylüye vermiş. "yalnız" demiş, "boş çuvalı sağ yanındakine ver".
köylüler itiraz edecek olmuşlar. "aman hocam" demişler, "bu nasıl adalet?"
"allah'ın adaleti böyledir" demiş hoca... "kimi az alır, kimi çok. boş çuvalı aldım diye bile üzülme, onu da bulamayanlar var")


Ayrıca, tanrı tekelinin dinlerin elinde olduğunu da düşünürsek
Yapabileceğimiz en yanlış şey bir tanrı yalanına inanmak ve buna destek olmaktır.

Link to post
Sitelerde Paylaş
21 hours ago, fatihkara said:

.........

Verdiğim mücadele şurda. Eğer dünyadan Tanrı kavramını cıkarırsanız , Bu kavram yerine kapitalizmin koyduğu argumanlar çok daha zarar verici, insanlığı bu noktaya getirende bu kavramlar. Şu an bütün dünyada enformasyon teknikleri ile bu pompalanıyor.

 

Ben sizi bir Tanrı fikrini empoze etmeye çalışmıyorum. Tanrı fikri silindiğinde yerine geçen kapitalist gücün etkileri yüzünden cabalıyorum.

İnsanlara 3. bir alternatif verebilmek adına araştırıyorum.

 

Konu birden bambaşka bir yere dönmüş ama diğer arkadaşların da belirttiği üzere, mevzu ve pratik sizin şu girişim nedeninizin tam tersi yönde işliyor.

Yüzyıllardır ve bugün de, kapitalizmin ve egemen güçlerin diyelim, en büyük sömürü aracı ve  toplumları koyun sürüsüne çevirerek gütmek için en etkili mekanizması din ve pek tabii onun olmazsa olmazı tanrıdır. Buna en güncel ve güzel örnek de ülkemizin şu an içinde bulunduğu durum gösterilebilir sanırım, fazla uzağa gitmeye gerek yok. Ötesi var mı? Din ve tanrının vesile olduğu bunca zulüm, bunca ikileşme, ötekileştirme ve ölüm?? Saymakla bitmez..O derece. Tanrı ve dinin miyadı dolmuştur. Henüz dolmasa bile, er geç dolması gerekecek, o gün kaçınılmaz olarak gelecektir.

 

Ha din olmasa, egemen güçler ve kapitalizm başka bir sömürü, koyun gütme ve toplum mühendisliği aracı bulamayacak mı, elbet bulacak. Ama emin olun, bunların hiçbirisi din kadar etkili olmayacak, olamayacaktır. 3. bir alternatif falan yok. Tek alternatif; insanların kendi aklı, kendi vicdanı ve bilimdir. Hayatta en hakiki "mürşit" bilimdir.

 

Neyse, bu başlığın konusu bu değil ve dağıtmayalım. Arzu eder de kalırsanız başka bir başlık açabilirsiniz bununla ilgili. Ayrıca bu gerekçeli sunumunuz bile samimiyeti açısından şüphe götürür bence.  

 

17 hours ago, fatihkara said:

Çözdüm.

Çok ilginç ? Çözümün böyle bir yerden cıkması :)

Hepinize teşekkür ederim. Bu çözümde dolaylı yada endirekt hepinizin katkısı oldu.

Sorucağınız her soru sizi bir cevaba götürecek. Her cevapta sizi yeni bir soruya. Bu yolculuk cevap siz olduğunuzda biticek.

Anahtarı sizle paylaşayım özbenlik . 

Üyeleğimin silinmesini talep ediyorum.

Hepinize başarılar dilerim.

 

Hakikaten ilginç. Böyle aniden(!) zengin kalkışı yapmak. Çözdüm derken "çözüldüm" olabilir mi acaba?

Çözdüm, ben gidiyorum, siz de sorun, özbenlik...Fazla telaşlı olmuş bu sanki..

Belki de kendinizin farkına vardınız. Tam da olması gerektiği gibi.

 

Hasılı bence bu mevzunun bu ara bölümünün ana fikri ve özü şudur: Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olmayacaksın. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olursan eğer, ya davulcuya gidersin, ya zurnacıya.. ;) 

Link to post
Sitelerde Paylaş
48 minutes ago, teflon said:

Tanrı ve dinin miyadı dolmuştur. Henüz dolmasa bile, er geç dolması gerekecek, o gün kaçınılmaz olarak gelecektir.

 

Tanrı fikrinin kaynağı bilinmezliktir, bilinmeyenden beslenir, bilinmezlik olduğu sürece tanrı fikrinin yok olacağını sanmıyorum, insan ne yapar eder, yine de bilinmezlikten beslenen bu tanrı fikrinden vaz geçmez, bu tanrı fikri bukalemun gibi şekil değiştirir, yine yaşar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
6 dakika önce, sağduyu yazdı:

Tanrı fikrinin kaynağı bilinmezliktir, bilinmeyenden beslenir, bilinmezlik olduğu sürece tanrı fikrinin yok olacağını sanmıyorum, insan ne yapar eder, yine de bilinmezlikten beslenen bu tanrı fikrinden vaz geçmez, bu tanrı fikri bukalemun gibi şekil değiştirir, yine yaşar.

 

Sana yiyecek ekmek kalmayacak diye korkuyorsun değil mi? Çünkü sen de tanrı fikrini benimsemiş insanlardan besleniyorsun. Onlar olmasa forumda tartışacak konun kalmayacak. Bütün o ezberlediklerin gereksiz kalacak.

tarihinde John_Ahmet tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Just now, John_Ahmet said:

 

Sana yiyecek ekmek kalmayacak diye korkuyorsun değil mi? Çünkü sen de tanrı fikrine sahip insanlardan besleniyorsun. Onlar olmasa dorumda tartışacak konun kalmayacak. Bütün o ezberlediklerin gereksiz kalacak.

 

Ne ekmek yiyorum geri zekalı mal? Burada bir şeyler yazıyorum diye birileri banka hesabıma para mı aktarıyor sanıyorsun? Ki öyle olsa gibi senin gibi mallardan sürüyle var, merak etme, ben ölene kadar rahatlıkla bana malzeme çıkar. Senin gibi enayiler olmasa uyanıklar ne iş yapacak? Adama aklını başına al, beynini kullan, birilerine köle olma, kendini kullandırtma, kukla olma diyoruz, o ise hala aynı yerde otlanmaya devam ediyor. Devam et, bana ne?

 

Quote

Çünkü sen de tanrı fikrine sahip insanlardan besleniyorsun.

 

Asıl sen besleniyorsun diyeceğim de nerede sende o zeka? Sen olsa olsa bu fikirden beslenenlerin besini olursun.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Quote

@sağduyu

Tanrı fikrinin kaynağı bilinmezliktir, bilinmeyenden beslenir, bilinmezlik olduğu sürece tanrı fikrinin yok olacağını sanmıyorum, insan ne yapar eder, yine de bilinmezlikten beslenen bu tanrı fikrinden vaz geçmez, bu tanrı fikri bukalemun gibi şekil değiştirir, yine yaşar.

Sana senden alıntı yaparak enseyi karartma diyeyim. :)

 

Sana senden alıntı yaparak enseyi karartma diyeyim :) (yanlış alıntı düzeltildi)

 

Quote

Bizler de bir zamanlar inanıyorduk ama ikna olduk. Demek ki istisnalar var.

 

İşte gün geçtikçe o bilinmezler de azalıyor, daha da azalacak ve istisnalar geneli, genel istisnaları oluşturacak. Biz görebilir miyiz bunu? Hayır. Ama olsun. İnanç denen kurum günümüzde azalıyor, ya da en azından azalarak artıyor diyelim. Bu bile kısa-orta-uzun vade projeksiyonu için yeterli..

tarihinde teflon tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
8 dakika önce, sağduyu yazdı:

Ne ekmek yiyorum geri zekalı mal? Burada bir şeyler yazıyorum diye birileri banka hesabıma para mı aktarıyor sanıyorsun? Ki öyle olsa gibi senin gibi mallardan sürüyle var, merak etme, ben ölene kadar rahatlıkla bana malzeme çıkar. Senin gibi enayiler olmasa uyanıklar ne iş yapacak? Adama aklını başına al, beynini kullan, birilerine köle olma, kendini kullandırtma, kukla olma diyoruz, o ise hala aynı yerde otlanmaya devam ediyor. Devam et, bana ne?

 

Benim bir tanrıya inandığım senin iddian. Gerçekte durum böyle değil. Ben ters köşede bulunuyorum ki sizin henüz düşününemediğiniz, düşünmeye de kapasitenizin yetmediği konularda ufkunuzu genişletmeye çalışıyorum. Bazılarınızla bu hazırlığı yapmadan doğrudan tartışabiliyorum. Mesela @teflon olsa yazdıklarıma mutlaka olumlu bir tarafından bakabilirdi. Sende o kapasite yok ne yapalım? Uzun uzun uğraşmak gerekecek. Ayrıca ben dinlerin merkezine aldığı tanımlı bir tanrı üzerine düşünmenizi ve olup olmadığını sorgulamanızı beklemiyorum. Bundan ziyade bilinç konusu üzerine odaklıyım ve bilincin çelitli formları olup olamayacağı, hücrenin hatta atomların bilinci üzerine doyumsuz tartışmalar yapmak istiyorum ama önümden çekilmiyorsun veya hiç bir katkın olamıyor.

tarihinde John_Ahmet tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...