Jump to content

Bir piyango biletinin düşündürdükleri


Recommended Posts

Öyle bir piyango çekilişi yapılsın ki,her bilet 1 trilyon(1000000000000) rakamdan oluşsun.

Tabii böyle anormal rakamlara sahip biletlerin olabilmesi için çok korkunç sayıda da biletin(sonsuz denilebilecek sayıda) basılması ve satılması gerekir. Ama hayal bu ya yapıldığını farzedelim.Ve tüm biletlerin de tükendiğini varsayalım.

Yani bir kişiye çıkacak piyango başka çaresi yok.

Ama bu nasıl olacak? Bir trilyon kez sizin biletinizdeki rakamlar kuradan çıkabilir mi?

Birinci top tamam tuttu, ikinci top tamam bu da tuttu diyelim .Ama bunun böyle bir trilyon kez tekrarlanması imkansız gözüküyor. Fakat buna karşılık bu olay gerçekleşecek başka yolu yok.

Bu sayıyı ne kadar çoğaltırsak çoğaltalım, yine piyango bir bilete çıkmak zorunda.


BU OLAYIN BANA DÜŞÜNDÜRDÜĞÜ BAŞKA BİRŞEY DE..........


Rastgele,tesadüfü gibi gözüken şeylerin bile aslında böyle olamayacağı...
Evet burada piyango bir bilete çıkmak zorunda ve çıkacak da...
Ama bir biletin bir trilyon rakamının sırayla kuradan çıkması, yani bir trilyon kez o biletin rakamlarının kazanması kendiliğinden rastgele olması imkansız bir durum.

Düşünün bir kere, bir şeyin rastgele olmadığını ispatlamak için deney ve gözlemlere başvururuz. Eğer o olay defalarca tekrarlanıyorsa bu tesadüfü bir olay değil, bir düzendir deriz. Bu olay şansa olmuyor deriz. Binlerce kez aynı olay tekrarlanıyorsa, artık bunun tesadüfle alakasız bir şey olduğunu kabul ederiz.

Buna karşılık burada bu olay tam bir trilyon kez tekrarlanıyor. Hiç bir deney veya gözlem bu kadar çok tekrara sahip olmadığı halde sonuç kabul ediliyorsa, bu olayın da şansa olamıyacağı düşünülmelidir.

Dediğim gibi biletlerin rakam sayısını bir trilyondan, katrilyona, hatta katrilyon kere katrilyona da çıkarabiliriz. Ama yine birşey farketmeyecek bir bilet kazanmak zorunda olacaktır.

Yani sonsuz rakama doğru çoğaltılsa biletin üzerindeki rakam sayısı, şanslı bilet yine sekmeden kazanacaktır, numaraları torbadan sırayla çıkacaktır. Bunun şansa olması imkansızdır.

***

Bu söylediğimi "bir trilyon adet biletle falan" karıştıran arkadaşlar oluyor. Onun için bu noktada tekrarlıyorum:

Şu anda piyasadaki biletler 6 rakamdan falan oluşuyor. Yani her bir biletin üzerinde 6 rakam var. Çekiliş yapılınca, yani torbadan 6 top seçilince bu biletlerden biri mutlaka kazanıyor. Çünkü altılı tüm kombinasyonları içeren biletler basılmış durumda.

Benim piyango örneğimde de bu biletlerin her birinin üzerinde tam bir trilyon rakam var.

Yine bir trilyon rakamın oluşturacağı tüm kombinasyonları kapsayan biletler basılmış durumda.

Yani kura makinasından bir trilyon top düşüp, sonuç açıklanınca, yine bir bilet kazanmış olacak.

Evet bir bilet kazanacak.

Ama kazanabilmesi için tam bir trilyon kez sırayla rakamlarının kuradan çıkması gerek o şanslı biletin.

Yani birinci top makinadan düştü diyelim ki 5 rakamı. Tamam tutttu. İkinci top kura makinasından çekildi bu sefer mesela 8 numara, tamam bu da tuttu....Böyle böyle tam bir trilyon kez kazanacak olan biletin rakamları sırayla kuradan çıkacak.

Bu şansa kendiliğinden olması imkansız birşeydir.

Yani başka bir deyişle, bir yazı tura olayı bile şansa kendiliğinden olamaz. Ama yazı ve turada bir kerede olay sonuçlandığından mucizeyi kolay fark edemeyebilirsiniz. Buna karşılık böyle bir trilyon rakamlı bir bilette olayın şansa olmadığını kavrayabilirsiniz.

Hatta bu bileti bir katrilyon, ya da seksilyon rakamlı da yapabiliriz. Yine bir bilet kazanacak. Ve bu sefer şanslı biletin rakamları bir seksilyon kez kuradan çıkacak.

Hiçbir deney bir trilyon kez tekrarlanmadığı halde oradaki düzen kabul edilir.

Bu bilette tam bir trilyon kez, sırayla numaraları kazanmış durumda.

Onu bırakın, bir makinayı bile bir trilyon kez çalıştırmaya kalksanız, birinde makina çalışmaz veya değişik bir tepki verebilir.

Ama burada aynı bilet, hiç sekmeden bir trilyon kez üstüste kazanıyor.

Her bir topun çekilişi bir saniye bile sürse, tüm topların(1 trilyon adet) çekilişi asırlarca sürecektir ve "şanslı" bilet bu süre zarfında sürekli kazanmak durumunda olacaktır.

Evet, kainatta şans diye birşey yoktur, şans dediğimiz şeyler bile aslında kaderin kendisidir.

Selam ve sevgiler.
 
Link to post
Sitelerde Paylaş
26 dakika önce, burbachi yazdı:

 

@burbachi foruma hoşgeldin

 

Bilgi eksikliği insanı yanıltır.

 

Olasılık nedir bilmeyen adam olanaksız tesadüfler var sanır.

 

1/10 üzeri 124 x 10 üzeri 124 / 1 işleminin sonucunun 1 olduğunu bilmiyorsa bir insan "Hiç 1 / 10 üzeri 124" olasılık olabilir mi?" diye şaşırır durur.

 

Pozitif bilimleri bilmeyen, biyoloji, fizik, kimya, matematik bilgisi yerine, peygamberin hayatı, tuvalete hangi ayakla girmeli, işerken hangi duayı okumalı bilgilerini edinenlerin yanılması doğal.

 

Zamanında "Bu güneş kendi kendine hareket ediyor olamaz, atlı arabasıyla bunu çeken bir tanrı olmalı" diye uydurdukları gibi "Bu düzen kendi kendine oluşmuş olamaz bunu yaratan bir şey olmalı" diye uyduruyorlar.

 

Kendilerinin bilgi eksikliği nedeniyle uydurmaları doğal ancak burada gelip de bize anlatmaları "Baba noel babanın geyikleri uçuyormuş biliyor musun?" diye soran çocuğa benziyor.

 

"Tamam yavrum, tamam canım, hadi uykuya devam" demekten başka çare yok.

 

Taaaa ki uykudan uyanacak kadar okuyup, anlayıp masalların yalan olduğunu kavrayana kadar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
4 saat önce, burbachi yazdı:

ben şunu sormak istiyorum: Matematikçi misin? Olasılık hesaplarını , gerekli formülleri biliyor musun? Bu yaptığın hesabı doğru yapıp yapmadığını  düşünüyor musun?

 

 

Bunlar ortakul kitaplarını bile okumuyorlar. Zaten dincilerin cahillerden beslendiğini rektör bey söylemiş ve onları çok sevdiğini belirtmişti.

 

Ben şunu merak ediyorum ki , bu kadar teknoloji  ve bilgi içinde nasıl bu kadar cahil kalınabiliyor? Bunun olasılığı mümkün mü? Hala daha 1200 yıl önce söylenmiş  arap hikayeleriyle kaderlerini tayin ediyorlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
9 dakika önce, Emre Karaköse yazdı:

Şimdi yazımı bir daha okuyun, daha olayı bile anlamadığınızı görüyorum. Olasılıktan bahseden kim...

Neyden bahsettiğini sen biliyorsmusun acaba? Bahsettiğim şey konu bile değil. Piyangodan bahsedip sonra kesin sonuca bağlamissin.

 

İkna edici birşey diyeceksin onu formüluze Edip söyleyebilirsin ana senin şu konuda yazdıkların hayalden ibarettir. Çünkü başta hayal etmemizi söyleyerek gerisini uydurmuşsun.

 

Gerçekte ise böyle bir şey yok. Sana bunu anlatmaya çalışıyorum.

 

Örneğin şu bahsettiğin hayalin gerçek olma olasılığı nedir hiç düşündün mü?

 

Şimdi sana bu konu hakkında kesin bir cevap vereceğim şöyle ki,

 

Benim hayalimde öyle bir piyango yok ve benim hayalimde öyle bir ihtimal yok .

 

Ne olacak şimdi

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Emrecim ;

 

Sana ortaokul kitabını oku derken iyi niyetimle dedim. Çünkü olasılık ile hayali birbirine katıp karıştırıyorsun.

 

Olasılıklar var olan olgular üzerine kurulur. Hayaller üzerine değil.

 

Şimdi benm de bir hayalim var ;

 

2 kere 2 doksan  ederse 45\5 kaç eder.?

 

Sence böyle bir olasılık mümkün mü?

 

Yada güneş cebimize girecek kadar küçülürse bir kova su ile sönüdrebilirmiyiz.

 

Bunlar olasılık değil tamamen roadrunner ve tilki çizgi filmindeki masallardır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Vericek cevabı olmayınca klasik dinci gibi hepiniz hristiyansınız , yahudisiniz falan gibi benzetmeler yapıp aşağılıyor sanki onlar insan değilmiş gibi. İşte islamın dönüştürdüğü canavar bu  'müslümanlar ve diğerleri' şeklinde. En temiz en akıllı en dürüst insanlar  müslümanlar gerisi hep pis kaka kötü...

Evrende şans yoktur demişsin evet çünkü evrende olasılıklar vardır. Sadece bizim görebildiğimiz evrende trilyonlarca galaksi var ve bunların herbirinde ortalama 500 milyar yıldız ve her yıldınız etrafındada 8 tane gezegen vardır dersek. Şimdi bunları çarp ve kaç tane gezegen olabileceğini hesapla.Ve bu gezegenlerin ilk oluşumlarında milyarlarca kez gerçekleşen doğal felaketler olur , dev dalgalar,tsunamiler,tayfunlar, fırtınalar , magmaların patlamaları , veya gökyüzünden gelen milyarlarca göktaşı ve bunların yol açtığı değişimler. Sonsuz kez denemede herhangi bir olayın gerçekleşmesi artık kesindir , örneğin aminoasitlerin doğru sıralamayla bir araya gelip bir protein oluşturması ve onlarında hücreyi oluşturması yani bir gezegende yaşama elverişli koşullar gerçekleşmişse  canlılığın başlaması kaçınılmazdır.

 

Drake Denklemi =N = R* x fp x ne x fl x fi x fc x L

(Galaksimizde yıllık yıldız oluşma miktarı , Bu yıldızlardan kaç tanesinin gezegene sahip olduğu , bu gezegenlerin arasında herhangi bir şekilde yaşama uygun bir ortamın oluştuğu gezegen sayısı ,canlılarda "akıl" denen yapının evrimleşmesi, gelişmesi, bir medeniyet kurması, bilimsel metodu keşfetmesi, astronomiyi geliştirmesi, benzeri akıllılarla temas kurmak istemesi ve bu arada, ‘kendini yoketmemesi’ gibi olasılıkları içeren denklem)


Ortalama değerler alındığında samanyolunda N = 18.200  tane iletişime geçilebilecek  uzaylı medeniyet vardır.

tarihinde lawrenceKrauss tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
1 saat önce, Emre Karaköse yazdı:

Zaten gram düşünebilme yeteneği olsaydı sizde, böyle Hıristiyan misyonercikler olur muydunuz?

 

:)

 

Bilgisiz insanları düşünmeye sevkedersen müslüman olur. 

 

Ama temeli olan insanları müslüman yapmak istiyorsan önce kendinin bilgi sahibi olman gerekiyor. Felsefe yaparak zırvalamaktan öteye gidemezsin. Karl Popper'i oku, öyle gel. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
4 hours ago, Emre Karaköse said:

Zaten gram düşünebilme yeteneği olsaydı sizde, böyle Hıristiyan misyonercikler olur muydunuz?

 

:)

en sonunda iyice zırvaladın. aptal bir hesap yaparak zırvalamanın zirvesine ulaştın. hesabının yanlış olduğunu söyledim. bir yığın bağlantı verdim. doğru hesabı da verdim. kıçın sıkmadı cevap vermeye. onun yerine anlamsız bir yakıştırma yaptık. kıçın açık niye geziyorsun?

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...