Jump to content

Ekonomi nereye gidiyor?


Recommended Posts

Doların nasıl dalgalandığına bir bakın. 1.35 lerden 1.21 lara geriledi. Ve daha önce de bu seviyenin çok altlarından çıkmıştı. Bunun ardında ne var?

Merkez bankası faiz oranlarını düşürme kararı almıştı ve çeyrek puan düşürmüştü ancak Dünya ekonomisindeki çalkantılar tekrar -Merkez bankasının faiz artırımı yapmasına neden oldu. Ve böylece dolar 1.35 den 1.21 e düştü. Devlet borçlanma tahvillerinin değerleri artınca yabancı paralar Türkiye'ye girdi ve dövizi aşağıya çekti.

Bu ne demek? Bu yabancılara getirdikleri para karşılığında daha çok faiz vereceğiz anlamına geliyor. Gelen para kullanılıyor ve çıkmaması için türlü oyunlar oynanıyor. Ancak kimse parasını hibe etmek için Türkiye'ye yatırmıyor tabii. Arada elde edilen karlar transfer ediliyor ve işte o zaman dolar çıkıyor, dengeler değişiyor.

Ödediğimiz yüksek faizin yanında bir de cari açık var. Cari açık 55 milyar dolar civarında olmalı. Kötü yanı ise bunun katlanarak büyüyor olması. Cari açığın önüne geçmenin imkanı yok. Cari açığa neden olan genelde özel sektör. Finansman için yabancı bankalardan alınan krediler ödenemiyor ve Türk sanayiciler tek tek batıyor.

Bir de GAP çıktı. Evet yapılması gereken bir yatırım ama finansmanı için Avrupa bankalarından sanırım kredi çekilecek. Bu da ayrı bir yük ekonomi üstünde.

Bunlara rağmen neden hala batmadık? Neden hala Türkiye'de işler rayında gidiyor? Nedeni ise tüm bu açıkların finanse edilmesi. Birileri babasının hayrına finanse etmiyor tabii. Daha çok kazanabilmek için geliyor bu finansman.

Yani durum iyi değil. Türkiye ekonomisi şişirilmiş bir balon ve ne zaman patlayacağı ise belli değil.

tarihinde CharlesDarwin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Altı yıldır ekonominin toslayacağından söz ediliyor. Hükümete muhalif ekonomistler her yıl, "önümüzdeki yıl kriz olacak; hükümete yalakalık yapan ekonomistler de "yok öyle şey" derler.

Fikrimce köklü bir global krizin dışında ekonomi pek öyle etkilenmez. 1994lerde doların nasıl iki üç kat artıp, tekrar inişini ve kimlerin bundan kazançlı çıkışına; 2000 ve 2001'de ise 600tlden 1200tl'ye oradan 1750tl'ye çıkışını, düşüşünü, kroşe ve direklerini gördük..

Şimdi ise Darwin, 1.35 ile 1.21 bandını büyük bir dalgalanmaymış diye kaygı duyuyor. Bunca dış açığa rağmen dolar yükselmiyorsa Türkiye üzerinden geçen transasavrasya karaparasına dua etmeli..

tarihinde Hunter tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...