Jump to content

Tek Gebelikte Hem Yumurtlayan Hem de Doğuran Kertenkele Keşfedildi


Recommended Posts

   Sydney Üniversitesi bilimcileri, daha önce hiç rastlanmamış bir olay gözlemlediklerini duyurdu: Normalde canlı doğuran Avustralya kertenkelesi üç yumurta bıraktı ve haftalar sonra, aynı gebelikten bir canlı yavru doğurdu. Tek batında hem yumurtlamanın hem de doğumun ilk kez görüldüğü bu omurgalı örneği büyük ilgi uyandırdı.

 

Yapılan gözlemin ayrıntıları, yumurta kabuklarının ileri mikroskobik tekniklerle incelenmesini de içeren bir makaleyle Biology Letters dergisinde yayımlanıyor.

Avustralya’nın doğu yakasına özgü bir tür olan üç parmaklı skink (Lat. Saiphos equalis), ender rastlanan az sayıdaki “iki-modlu üreyen” (İng. bimodally reproductive) türden biridir. İnce ve uzun bedenindeki çok küçük dört uzuvla, uzaktan bakıldığında yavru bir yılana benzeyen bu ilginç türde bazı bireyler yumurtlarken, bazıları da canlı yavru doğurabilir. New South Wales‘in kuzey tepelerindekiler normalde canlı doğururken, Sydney yakınlarında yaşayanlar yumurtlar. Fakat şimdiye dek, tek bir batında iki modu da kullanan hiçbir omurgalı canlı gözlemlenmemişti.

 

https://bilimfili.com/tek-gebelikte-hem-yumurtlayan-hem-de-doguran-kertenkele-kesfedildi/

Untitled.jpg

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hani bir takım zevzeklerin araform araform diye gev gev ettikleri şey var ya, işte o oluyor bu, yumurtlama ile doğurma arası araformu :smashfreak:

 

Velakin, durum aslında tam olarak böyle değil tabi, şakası bir yana. Bu, avustralya gibi, iklimin falan çok çok değişkenlik gösterebildiği çevreler için bir adaptasyon. Benzeri bir şey, kangurularda falan vardır, onlar, gebeliklerini durdurabilirler mesela. Bu hayvanda, şartların uygun olduğu dönmede yumurtlayıp, daha az enerji ile işini görürken, daha kötü şartlarda doğurmak suretiyle, daha çok enerji harcasada neslini daha garantiye almış oluyor. 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...