Jump to content

Muhammed Suresi 4.ayet


Recommended Posts

47:4: küfre batmışlarla burun buruna geldiğinizde, boyunlar vurulur. nihayet onları bastırıp sindirdiğinizde, antlaşma bağını sıkı bağlayın. artık bundan sonrası ya bir bağışlama ya bir fidyedir. nihayet, harp, ağırlıklarını yere bırakır. işte böyle! eğer allah dileseydi, onlardan öç alırdı. ama kiminizi kiminizle denemek için böyledir. allah yolunda öldürülenlerin amelleri asla göz ardı edilmeyecektir.

yukarıdaki ayetin meali yanlıştır. yukarıdaki ayette "rikabi" kelimesi geçmektedir. "rikabi" kelimesini "boyun" diyerek yanlış çevriyorlar. "rikabi" kelimesi şu ayetlerde geçmektedir. 

4:1, 5:117, 9:8, 9:10, 28:!8, 33:52, 44:10, 50:18 ve 54:27 bu ayetlerde geçmektedir. bu ayetlerde hep "gözetlemek" anlamında geçmektedir. 

allah'ın isimlerinden biride "er-rakib"dir. 

er-rakib: "her varlığı, her işi her an görüp, gözeten, kontrolü altında tutan." 

47:4'deki ayettede aynı kelime geçmektedir. yani 47:4 ayette "boyunlarına vurun" demiyor. "gözetleme/kontrol yerlerini vurun" demektedir.

ayetin gerçek meali şudur: savaşta inkâr edenlerle karşılaştığınızda kontrol merkezlerini vurun. sonunda üstün geldiğinizde onları esir alın; onları ya karşılıksız veya fidye karşılığında salın. savaş durumu kalkıncaya kadar bunu uygulayın. allah dileseydi sizi savaş derdinden kurtarırdı; ancak o sizi böylece birbirinizle sınamaktadır. allah yolunda öldürenlere gelince, onların yaptıklarını boşa çıkarmayacaktır.

kur'an'da boyun kelimesinin arapça karşılığı "unuk"dur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...