Jump to content

Gluten tüketmek zararlı mı?


Recommended Posts

  • İleti 61
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

14 saat önce, adalet123 yazdı:

Herkese merhaba,gluten gerçekten zararlı mı?

 

Glutensiz ununda zararlı olduğu söyleniyor.

 

Bu konuda neler biliyorsunuz?

Bu konuda şehir efsaneleri dışında bir şey bilmiyorum.

Her gün milyarlarca insan (7 milyarın birkaçı) glutenli un kullanıyor ve onlara bir şey olmuyor. Oluyor da biz mi bilmiyoruz yoksa gerçekten olmuyor mu?

Olsa bilirdik değil mi?

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gluten tüketmenin zararlı olup-olmadığını şöyle değerlendirebilirsin.

Dünyada kişi başına en çok ekmek tüketen ülke açık ara farkla Türkiye.

Türkiye kişi başına yılda 200 kilo ekmek yerken en yakın olan Bulgaristan ancak yarısını tüketiyor.

 

Dünyada ve tarihte çağdaşlıktan ilkelliğe giden tek ülke olduğumuza göre bu size biraz fikir veriyordur herhalde.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

Ekşi mayalı ekmek gluteni etkisizleştirir denmektedir.

Biraz un,biraz şeker ve su.

Karıştırıp hamur yapın.

Bir kavanoza koyun,streç filmle kapatın.kürdan ile üç beş delik açın,oda sıcaklığında bekletin.ertesi gün  karışıma  un  su ekleyerek tekrar hamur yapıp ,bir gün daha bekleyin.hamur kabardığında bir kaç gün daha aynı işlem tekrarlanabilir.ekşi mayanız hazır.

tarihinde fezadabirtürk tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 weeks later...
On 29.06.2019 at 00:46, fezadabirtürk yazdı:

Ekşi mayalı ekmek gluteni etkisizleştirir denmektedir.

Biraz un,biraz şeker ve su.

Karıştırıp hamur yapın.

Bir kavanoza koyun,streç filmle kapatın.kürdan ile üç beş delik açın,oda sıcaklığında bekletin.ertesi gün  karışıma  un  su ekleyerek tekrar hamur yapıp ,bir gün daha bekleyin.hamur kabardığında bir kaç gün daha aynı işlem tekrarlanabilir.ekşi mayanız hazır.

 

Merhaba hocam ben Adalet123.Bu verdiğiniz bilgiden emin misiniz? 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Konu dışından bir örnek vereceğim.

 

Parabensiz şampuan diye birşey çıkarttılar. Yok kanser tapıyor diyerekten. Onun yerine parabenden daha tehlikeli benzoat türevi koruyucular kullandılar.

 

Niye?

 

Çünkü paraben pahali bebzoat ucuz... böylece parabensiz dedikleri ürünleri daha da pahalıya sattılar. Kar marjını ikiye katladılar.

 

Parabenlerin hepsi ilaçlarda bolca kullanılır. Bunu hiçbir prof. Söylemiyor tv lerde.

 

Diğer bir örnek yumurtadır. Köylü yumurta üretirken kolesterol yapar sakın yemeyin diyen bir sözde prof. Sonra fabrikasyon yumurtalar çıkınca istediğiniz kadar yiyebilirsiniz dedi.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 29.06.2019 at 00:46, fezadabirtürk said:

Ekşi mayalı ekmek gluteni etkisizleştirir denmektedir.

Biraz un,biraz şeker ve su.

Karıştırıp hamur yapın.

Bir kavanoza koyun,streç filmle kapatın.kürdan ile üç beş delik açın,oda sıcaklığında bekletin.ertesi gün  karışıma  un  su ekleyerek tekrar hamur yapıp ,bir gün daha bekleyin.hamur kabardığında bir kaç gün daha aynı işlem tekrarlanabilir.ekşi mayanız hazır.

 

Bunlar hikayedir

 

Gluteni, unu kavurmak dışında yöntemlerle etkisiz hale getirmek olası değil. en azından yemek hususunda.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Devri zamanında, Almanlarla ittifak olmuşuz. Onlarda bize bir kaç bilimsel heyet göndermiş falan. Bu heyetlerden biri, askeri kapasitemizi değerlendirmiş.

 

Raporlarında ilginç olan nokta şöyle bir şey. Diyorlar ki "Türk askerlerinin boku, kol gibi, sert, lifli. Bu da bol bol ekmekle beslendiklerini, bu yüzden de angut, salak olacaklarını gösterir. Bu askerleri piyade olarak kullanmak, çok isabetli olacak, düşünmeden her savunmayı yapabileceklerdir (düşünmeden ölmeye gider bu salaklar diyor). Fakat bilhassa yeni mamül savaş gemileri veya top teçhizatları gibi askeri donanımı kullanmayı anlayacak ve hakkaniyetle kullanacak asker bulmak pek mümkün olmayacaktır."

 

Tamam, kelimesi kelimesine böyle değil, ama birebir bunlar anlatılıyor. 

 

Şimdi, bu acaba 1900'lü yılların bir şehir efsanesi mi? Aslen değil. Zira, o dönemde bilimin kıpırdaması ile, askerlerin un bazlı beslenmesinin, onları salak ettiği görülmüştür. Bu yüzden, alman, ingiliz vs. askerlerinin tayınlarında ekmek çok fazla bulunmaz. 

 

Tabi, o dönemden itibaren, ekmeğin yavaş yavaş yerini başka besinlerine bırakması ve sofralardan doğal olarak eksilmesi nedeniyle, bu tartışma gündemden kalkıp gitmiştir. 

 

Peki, bunun aslı astarı var mıdır? Glutene bakarsanız, enizmatik yapısında, şöyle şeyler görürsünüz: Gly-Tyr-Tyr-Pro-Thr, Gly-Tyr-Tyr-Pro,Tyr-Gly-Gly-Trp-Leu, Tyr-Gly-Gly-Trp. Ne şimdi bu? İşin içinde olan, bunların baya baya afyon/eroin/morfin içeriğinde bulunan çeşitli peptit dizilimleri olduğunu şak diye bilir. 

 

Structural correlation between met-enkephalin, an opioid peptide, (left) and morphine, an opiate drug, (right)

 

Ve ne olmuş, araştırmışlar, gluten, barsaklarda çözünürken bu peptidler ayrılarak, kana karışıp, doğrudan beyne ulaşabiliyor. Ve bir tür uyuşturucu etkisi gösteriyor. Yani, baya baya, morfin veya eroinin kafa yapıcı, serotonin falan mekanizması olmadan olan halini yaşatıyor. Beyni baya bloke edip, salak, angut bir insan yapıyor. 

 

Yediğiniz gluten miktarı artınca, işte bu mekanizmanın devreye girip, sizi salağın teki yapması, öğrenme güçlüğü, baya baya embesillik içinde yaşamanız falan gibi hallerin ortaya çıkması kaçınılmaz. Bu, adamına göre az, düşük seviyede olabileceği gibi, baya baya ileri seviyede de olabilir. Ama bundan hiç kimse yalıtılmış değil, hepiniz, ne kadar gluten tüketirseniz, o kadar aptal olursunuz, bu kesin. Anksiyete, depresyon vs. gibi halleriniz de eksik olmayacaktır. Mesele, bunlar olacak ama kabul edilebilir seviyenin üstünde mi, altında mı olacak? Ve maalesef, pek çok kişi için cevap, o seviyeden yukarda olduğudur.

 

Basitçe, çok gluten tüketmek, sizi andaval, vahşi, salak bir şey yapabilir. Uzun vadeli diğer zararlar, bağışıklık sistemi vs. sorunları başka bir tartışma. 

 

Eğer, öğününüzün yarısı ekmekten ibaretse, bir tas çorbayla bir ekmek yiyip doydum diyorsanız falan, salağın teki olmanız kaçınılmaz. Belki öğrün başı bir iki dilim ekmeği tolere edebilirsiniz, ama benim bildiğim, 5 kişilik ailenin günde 3 kg ekmekle beslendiği durumlarda, makarnayla yaşayanlarda vs. o çocukların doğru dürüst zihinsel gelişim göstermeleri mümkün değil.

 

Basitçe, glutenden uzak durun. Yoksa, salak, embesil biri olmanız kaçınılmazdır.

 

Konuyla bilimsel olarak ilgilenmek isteyenler, şu makaleden başlayabilir:

 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jfbc.12629

 

 

 

tarihinde anibal tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
5 hours ago, melih007 said:

Evet kıçı olan konuşuyor diyoruz ya..

 

Hemen konuyu bağladınız almanların bok tahlilinden aptallığa getirdiniz.

 

Gluten aptallık yapıyorsa çölyak hastaları süper zakalı olmalıydı. Ha şu gerçek ki sadece hamur tüketmek zararlı ama sadece sebze yada et tüketmek de zararlı.

 

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/gluten/

 

Amk ...almanlar fıçıyla bira içerler ki bira arpadan yapılır gluten bakımından oldukça zengindir.

 

Glutensiz yemenin zararlarını da yukarıdaki bağlantıda bulursunuz. Glutensizleştirme işlemi sırasında beyne iletim sağlayan önemli mineraller de kaybolur. Böylece daha da salaklaşabilirsiniz.

 

Hasta değilseniz yeteri kadar glutenin zararı olmaz. Günde yarım ekmek uzmanların önerisidir.

 

Eğer kabız olduysanız yada ameliyat olduğunuz için ıkınmamanız gerekiyorsa o zaman iyileşene kadar glutensiz tüketmek fayda sağlar.

 

Her masala her saçmalığa inanmayın  atlamayın..

 

Evet, götü olan konuşuyor, tıpkı sen gibi.

 

Quote

Gluten aptallık yapıyorsa çölyak hastaları süper zakalı olmalıydı

 

Böyle bir laf edip, laf ettiğin sanan, götten ibaret bir zihniyet mi desem, neysen işte...

 

hiç bir hastane, klinik vs. vs., bugüne kadar hiç kimseye "bu aptal, sala, embesil" diye rapor yazmamıştır, reçete düzenlememiş, herhangi bir diyet listesi de vermemiştir, vermeyecektir de. Gluten yemekle, hasta olmazsınız, tahminen. Ama bu salak olup, embesil olup, hala turp gibi sağlam kalmış olacağınız gerçeğini de değiştirmez. 

 

Al, otur, izle geri zekalı. Adam nerdeyse kırk yıl gluten toleransı olmadığı için, teşhis edilememiş ve işkence çekip durmuş, ne hallere gelmiş.

 

Sense ordan çıkmış, üç kuruşluk boklu götünle, ahkam kesiyorsun, moron.

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 8 months later...
1 saat önce, haci yazdı:

Cöliak hastalığında glutenin yapısında yer alan gliadin e karşı allerji oluşuyor ve malabsorpsiyona neden oluyor.

 

Anibal ın  gluten zekayı etkiler lafı çok doğru.Ben daha ileri giiyorum bu ülke bu yüzden gelişmiş ülke olamadı diyorum.Tarım sanırım bu bölgelerde başlamıştı. Durumumuzun sebebi bölge halklarının 7 bin yıllık yemek kültürü olabilir.Bu iddiayı hiçbir şekilde kimse kanıtlayamaz ama neyse ?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 5 months later...

Barsak hastalığı olanlar dışında herkes tüketebilir zararı yoktur. Encok ünlü mamullerde bulunuyor. Ekmek olarak hergun tüketiyoruz. Ekmek karbonhidrat içerdiğinden hızlıca enerjiye dönüşür. Bu yüzden işçiler yani köleler için Mısır'da icat edilmiş bir besin kaynağıdır. Ekmek köle yemeğidir. İslam kültüründe bu yüzden kutsaldır. Sürekli ekmek ürünleri tüketenlerin gerzek olmasinin sebebi ise hep kas gücünü besleyip beyin gücünü besleyen gıdalar almamalaridir. Ama ekmeğin içine fosfor , protein ve mineral eklersen bu ihtiyacı giderebilirsin. 

 

Ancak günümüz Türkiyesinde gıda pazarında bütün ürünler neredeyse hamur ve soya lesitini içerir. Buna et de dahildir. İçerisine ekledikleri aromalar ve baharatlar ile farklı birşey tukettiginizi zannedersiniz. Fakat mideniz şişerken beyniniz hala açım mesajı verir . Bu yüzden doygunluk hissi yerine şişkinlik hissedersiniz. Beyniniz kuculurken göbeğiniz büyür.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...
On 01.04.2020 at 23:31, haci yazdı:

Cöliak hastalığında glutenin yapısında yer alan gliadin e karşı allerji oluşuyor ve malabsorpsiyona neden oluyor.

 

Glutenin hastalık yapıcı özelliği hakkında bildiğin var mı @haci?  Ben bu konuda çok okudum araştırdım ciddi iddialar var , otizm , şizofreni filan çok fazla hastalık hakkında iddia var. Fakat modern tıp epilepsi dışında etkisi olduğunu kabul etmiyor. Bir hekim olarak bu konuda sen ne düşünüyorsun ?

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 17.09.2020 at 11:44, bidonadam2 yazdı:

Barsak hastalığı olanlar dışında herkes tüketebilir zararı yoktur. Encok ünlü mamullerde bulunuyor. Ekmek olarak hergun tüketiyoruz. Ekmek karbonhidrat içerdiğinden hızlıca enerjiye dönüşür. Bu yüzden işçiler yani köleler için Mısır'da icat edilmiş bir besin kaynağıdır. Ekmek köle yemeğidir. İslam kültüründe bu yüzden kutsaldır. Sürekli ekmek ürünleri tüketenlerin gerzek olmasinin sebebi ise hep kas gücünü besleyip beyin gücünü besleyen gıdalar almamalaridir. Ama ekmeğin içine fosfor , protein ve mineral eklersen bu ihtiyacı giderebilirsin. 

 

Ancak günümüz Türkiyesinde gıda pazarında bütün ürünler neredeyse hamur ve soya lesitini içerir. Buna et de dahildir. İçerisine ekledikleri aromalar ve baharatlar ile farklı birşey tukettiginizi zannedersiniz. Fakat mideniz şişerken beyniniz hala açım mesajı verir . Bu yüzden doygunluk hissi yerine şişkinlik hissedersiniz. Beyniniz kuculurken göbeğiniz büyür.

 

 

 

Bu konuda Canan Karatay'ın dediklerinin doğru olduğunu düşünüyorum. Beyin için ise en temiz yakıt her zaman yağlar olacaktır , bunun kanıtı ketojenik diyetin epilepsiyi bazı durumlarda tedavi etmesi olabilir . Burada kast ettiğim diyet şekli ise tabii ki akdeniz tipi ketojenik diyet.

 

2.10 saniye den sonra izlersen epilepsi için ketojenik diyetin işe yaradığını kabul ediyor.Otizm de işe yaramadığını söylüyor.Söyleyen kişi doçent.dr.

 

Alıntı

 

 

Bakalım gavur bu konuda ne diyormuş ? 

 

Alıntı

 

 

Bu doçent in otizm de diyet tedavisini bilmiyor olabileceğini düşünmüyorum.Peki neden kabul edemiyorlar akıl sır erdirmek mümkün değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Alıntı

 

Bu yazıda asıl çarpıtmayı kendileri yapmışlar.

Gluten otistik yapar demiyor kimse , sağlıksız beslenme uzan vadede zarar verir deniyor. Olay aslında ondan ibaret. Bakın sağlıksız beslenme deniyor , sadece gluten ve kazein denmiyor.

@anibal  

Soner Yalçın haklı bu konuda. Teyit , evrim ağacı filan her zaman ki gibi yanılıyor benim gözümde

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...