Jump to content

Gluten tüketmek zararlı mı?


Recommended Posts

  • İleti 61
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

17 saat önce, haci yazdı:

Hastalar glutenin içeriğindeki gliadine allerjik reaksiyon gösteriyorlar.

Hepsi o kadar. Bu allerji çok yaygın değil. Hatta yaygın bile değil. Ender bir olay.

 

 

Gluten alerjisinden filan bahsetmiyoruz zaten. İnsan bağırsağındaki 2 kilo bakteri şeker ve türevlerinden de rahatsız oluyor .

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gerçeği söyleyenleri bugün TVlerde çok nadiren görürsün. 

Ki onlar bile sana ancak gerçeğin kırıntıını söyleyebilirler. 

 

Bugün Ergene nehrinin dünyadaki en septik akarsu olduğunun saptanmasının üzerinden neredeyse 6 yıl geçti.

 

Anadoludaki bütün iç suların ırzına geçildi.

 

Gözümüz gibi korumamız gereken, yediğimiz içtğimiz sebzeleri beleyen bu akarsular bugün rekor seviyede kirlenmiştir.

 

Öyle k birçoğunda sinekler bile yaşayamaz hale gelmiştir. 

 

Sana bunları söylemeye g.tü yemeyenler kanserin nasıl bu kadar patlayabildiğini açıklamak için başka nedenler uyduruyorlr. 

 

Ve sen de bunları kendin bir güzl yediğin yetmezmiş gibi bize de yedirmeye çalışıyorsun. 

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
9 saat önce, Googler yazdı:

Gerçeği söyleyenleri bugün TVlerde çok nadiren görürsün. 

Ki onlar bile sana ancak gerçeğin kırıntıını söyleyebilirler. 

 

Bugün Ergene nehrinin dünyadaki en septik akarsu olduğunun saptanmasının üzerinden neredeyse 6 yıl geçti.

 

Anadoludaki bütün iç suların ırzına geçildi.

 

Gözümüz gibi korumamız gereken, yediğimiz içtğimiz sebzeleri beleyen bu akarsular bugün rekor seviyede kirlenmiştir.

 

Öyle k birçoğunda sinekler bile yaşayamaz hale gelmiştir. 

 

Sana bunları söylemeye g.tü yemeyenler kanserin nasıl bu kadar patlayabildiğini açıklamak için başka nedenler uyduruyorlr. 

 

Ve sen de bunları kendin bir güzl yediğin yetmezmiş gibi bize de yedirmeye çalışıyorsun. 

 

 

 

 

Aç da ağzına verelim o zaman boruları çevre kirlenmesin. Sen bu konuda iyisin çünkü.

Link to post
Sitelerde Paylaş
10 saat önce, Googler yazdı:

Gerçeği söyleyenleri bugün TVlerde çok nadiren görürsün. 

Ki onlar bile sana ancak gerçeğin kırıntıını söyleyebilirler. 

 

Bugün Ergene nehrinin dünyadaki en septik akarsu olduğunun saptanmasının üzerinden neredeyse 6 yıl geçti.

 

Anadoludaki bütün iç suların ırzına geçildi.

 

Gözümüz gibi korumamız gereken, yediğimiz içtğimiz sebzeleri beleyen bu akarsular bugün rekor seviyede kirlenmiştir.

 

Öyle k birçoğunda sinekler bile yaşayamaz hale gelmiştir. 

 

Sana bunları söylemeye g.tü yemeyenler kanserin nasıl bu kadar patlayabildiğini açıklamak için başka nedenler uyduruyorlr. 

Ve sen de bunları kendin bir güzl yediğin yetmezmiş gibi bize de yedirmeye çalışıyorsun. 

 

 

 

 

Alıntı

 

 

 

8:00 dan sonrasını izlersen modern tıbbın flora konusunda ne düşündüğünü öğrenebilirsin.

"Depresyona girince flora değişir , flora değişince psikoloji değişir "

"Bağırsak mı depresyona sebep oldu yoksa depresyon mu bağırsak bozukluğuna sebep oldu vallahi bilemeyiz." diyor.

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
14 saat önce, Gerçeğibulmak2 yazdı:

 

 

 

 

 

8:00 dan sonrasını izlersen modern tıbbın flora konusunda ne düşündüğünü öğrenebilirsin.

"Depresyona girince flora değişir , flora değişince psikoloji değişir "

"Bağırsak mı depresyona sebep oldu yoksa depresyon mu bağırsak bozukluğuna sebep oldu vallahi bilemeyiz." diyor.

 

 

 

 

 

Ben modern tıbbın bağırsak florası hakkına neler söylediğini zaten biliyorum.

 

Ben 15 senedir bu forumda yazarım ve daha bilmediğim bir konuda yazdığım vaki değildir.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...
On 01.10.2020 at 03:26, anibal yazdı:

 

Dedi, üç kelimeden fazla edemeyen adam.

 

Sana dönem ödevi: Şunu okuyup, derdinin ne olduğunu öğreniyorsun. Bak yazılı yaparım belki, ona göre.

 

https://onedio.com/haber/-dunnig-kruger-etkisi-nden-muzdarip-kisileri-tanimanin-10-yolu-346563

 

Ekmek yemegi 1 hafta kesip onun yerine yulaf ezmesi yedim ama yine de gucum baya dustu. Spor salonunda zorlandim ve ayrica sindirim problemleri yasadim. Kendimi hasta hissettim. Tekrar ekmek yemeye basladigimda ise gucum tekrar yerine geldi. Bunun nedeni ne olabilir acaba?

 

Kirmizi eti surekli tuketemiyorum cunku bayiyor bir sure sonra. Peki o zaman nasil beslenecegiz ki? Ekmek veya yulaf ezmesi gibi seyler yemeyeceksem, karbonhidrat alimini nereden saglayacagim?

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 26.10.2020 at 01:46, Aspie said:

Ekmek yemegi 1 hafta kesip onun yerine yulaf ezmesi yedim ama yine de gucum baya dustu. Spor salonunda zorlandim ve ayrica sindirim problemleri yasadim. Kendimi hasta hissettim. Tekrar ekmek yemeye basladigimda ise gucum tekrar yerine geldi. Bunun nedeni ne olabilir acaba?

 

Kirmizi eti surekli tuketemiyorum cunku bayiyor bir sure sonra. Peki o zaman nasil beslenecegiz ki? Ekmek veya yulaf ezmesi gibi seyler yemeyeceksem, karbonhidrat alimini nereden saglayacagim?

 

Vücudunun karbonhidrata ihtiyacı var.

 

Ama senin asıl meselen, beslenmenin çoğunu ekmekle yapıyor olman. Öğünde bir dilimden fazla ekmek yememen lazım, aslen.

 

Peki yersen ölür müsün falan? Eğer öyle yaparsan, yani çok ekmek yersen, o zaman gene bir şey olmaz. Velakin, bunu yıllarca sürdürürsen, giderek embesilleşirsin, sağlığında aslen kötüler. Tamam çölyak hastası falansan hemen etki görürsün, bu başka.

 

Bu mevzuda en anlaşılmayan şey, ekmek yiyenlerin gıdalarının çoğunun ekmekten oluşuyor olması. Doğrusu, o kadar ekmek yerine marul yeseniz gene iyi olmaz. Önemli olan "dengeli beslenmek". Bu da, mideni ekmekle doldurma demek oluyor. 

 

Ha, karbonhidrat meselen için meyveler, bilhassa kuru meyveler tavsiye edebiliriz. 

 

Gene ha, öğün sayını artır. Günde üç öğün tıka basa yemektense, 6-7 öğüne çıkar, az ama kuvvetli ye, yani az ekmek ye.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 26.10.2020 at 01:46, Aspie yazdı:

Ekmek yemegi 1 hafta kesip onun yerine yulaf ezmesi yedim ama yine de gucum baya dustu. Spor salonunda zorlandim ve ayrica sindirim problemleri yasadim. Kendimi hasta hissettim. Tekrar ekmek yemeye basladigimda ise gucum tekrar yerine geldi. Bunun nedeni ne olabilir acaba?

 

Kirmizi eti surekli tuketemiyorum cunku bayiyor bir sure sonra. Peki o zaman nasil beslenecegiz ki? Ekmek veya yulaf ezmesi gibi seyler yemeyeceksem, karbonhidrat alimini nereden saglayacagim?

 

Tam buğday ekmeyi yiyeceksiniz. Hepimiz, herkes...

O bir dilim de 20 gr'lık ince dilimlerden oluşacak. Ben günde bunlardan iki, çok nadir olarak üç dilim yiyorum ve inanılmaz rahatım. Karbonhidratsız sağlıklı beslenme mümkün değil, ama beyaz ekmek de gerçekten zehir gibi bir şey. Arada bir veya dışarıda tam buğday ekmek bulamadığınızda zaten mecburen tüketeceksiniz ama yine çok az olmalı.

Yulaf, çavdar, hele kepek falan pek iyi değil, en iyisi mevcutlar içinde tam buğday ekmeği. Bu diğerleri arada bir değişiklik istediğinizde yiyebileceğiniz şeyler. Mesela yulafla tam buğday ununu karıştırıp şahane kuru meyveli kurabiyeler (az balla tatlandırıp) yapabilirsiniz. 

Ama siz ağır spor yapıyorsanız karbonhidratı belki biraz daha fazla miktarda yemeniz gerekebilir, onu da bir beslenme veya spor uzmanına sorabilirsiniz. Bazıları çok abartıp ekmeği dayıyor gerçi.

Bu arada biz makarnayı da tam buğday unundan yapılmış olanlardan alıyoruz, canımız makarna istediğinde. Artık bulmak daha kolay, aklınızda olsun.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu mesele göründüğünden daha karmaşık. Tam buğday daha yararlı ya da daha az zararlı olabilir. Piyasada satılan ekmekler gerçekten rezalet. Çocukluğumuzdaki o buram buram kokan mis gibi ekmekler artık yok. Bu 15-20 senedir böyle maalesef. Fakat bunun gerçek nedenini tam olarak ortaya koyan bir çalışmaya rastlamış değilim. Tam buğday yarım buğday nedir, tam olamayanı neden kötüdür, nasıl sorunlara yol açar bilimsel bir çalışma göremedim.

 

Üstelik ekmekte kullanılan maya ve hamurun mayalanma süresi ve şekli de bir o kadar önemli. Bir ara kendi ekmeğimi kendim yapıyordum. Piyasada satılan bildiğimiz beyaz undan, yaş maya ile uzun ve zahmetli mayalanmalar elde ederek güzel sonuçlar aldım. Özellikle patatesli ekmeklerimin tadına doyum olmuyordu.  

 

Bu tam buğday meselesine ikna olmuş değilim ve şu büyük, top şeklindeki tandır ekmeklerini tercih ediyorum. 

TVlerde konuşulanlar beni tatmin etmiyor. Ben duyularıma onlardan daha çok güveniyorum. Tat duyumun Canan Karatay'dan bin kere daha güvenilir olduğuna bahse girebilirim. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 28.10.2020 at 13:45, Googler yazdı:

Bu mesele göründüğünden daha karmaşık. Tam buğday daha yararlı ya da daha az zararlı olabilir. Piyasada satılan ekmekler gerçekten rezalet. Çocukluğumuzdaki o buram buram kokan mis gibi ekmekler artık yok. Bu 15-20 senedir böyle maalesef. Fakat bunun gerçek nedenini tam olarak ortaya koyan bir çalışmaya rastlamış değilim. Tam buğday yarım buğday nedir, tam olamayanı neden kötüdür, nasıl sorunlara yol açar bilimsel bir çalışma göremedim.

 

Üstelik ekmekte kullanılan maya ve hamurun mayalanma süresi ve şekli de bir o kadar önemli. Bir ara kendi ekmeğimi kendim yapıyordum. Piyasada satılan bildiğimiz beyaz undan, yaş maya ile uzun ve zahmetli mayalanmalar elde ederek güzel sonuçlar aldım. Özellikle patatesli ekmeklerimin tadına doyum olmuyordu.  

 

Bu tam buğday meselesine ikna olmuş değilim ve şu büyük, top şeklindeki tandır ekmeklerini tercih ediyorum. 

TVlerde konuşulanlar beni tatmin etmiyor. Ben duyularıma onlardan daha çok güveniyorum. Tat duyumun Canan Karatay'dan bin kere daha güvenilir olduğuna bahse girebilirim. 

 

Tam buğday veya tam tahıl ekmeğin beyaz undan çok daha sağlıklı olduğu kesin. Ekmek; kepek denen dış kabuk, endosperm denen ana gövde ve öz (ruşeym) denen tohum kısmından oluşur. Bunlar içinde en az yararlı olan bölüm, endosperm denen ve buğdayın %83 kadarını oluşturan bölüm. İşte beyaz un/beyaz ekmek, hemen hiç vitamin ve mineralin bulunmadığı ve neredeyse yalnız nişastadan oluşan bu bölümden, tam buğday ekmeği ise buğdayın bütününden yapılıyor.

Beslenme uzmanı olan arkadaşım anlattıktan sonra biraz araştırmış ve öğrenmiştim. 

 

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/whole-grains/

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6941730/

 

https://academic.oup.com/jn/article/143/5/744S/4574537

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5310957/

 

Tandır ekmeği nedir, bilmiyorum ama ben lezzetten bahsetmedim. Ne kadar kötü olursa olsun fırında taze çıkmış beyaz ekmekten daha güzel yok bence ama sağlıklı değil, insanı inanılmaz yoruyor. 

TV'lerde neler söylediklerini de bilmiyorum, ama tam buğday ekmeği yememizi söylüyorlarsa doğru bir şey yapıyorlar gibi görünüyor.

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
7 saat önce, Türk Ateist yazdı:

 

Tam buğday veya tam tahıl ekmeğin beyaz undan çok daha sağlıklı olduğu kesin. Ekmek; kepek denen dış kabuk, endosperm denen ana gövde ve öz (ruşeym) denen tohum kısmından oluşur. Bunlar içinde en az yararlı olan bölüm, endosperm denen ve buğdayın %83 kadarını oluşturan bölüm. İşte beyaz un/beyaz ekmek, hemen hiç vitamin ve mineralin bulunmadığı ve neredeyse yalnız nişastadan oluşan bu bölümden, tam buğday ekmeği ise buğdayın bütününden yapılıyor.

Beslenme uzmanı olan arkadaşım anlattıktan sonra biraz araştırmış ve öğrenmiştim. 

 

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/whole-grains/

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6941730/

 

https://academic.oup.com/jn/article/143/5/744S/4574537

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5310957/

 

Tandır ekmeği nedir, bilmiyorum ama ben lezzetten bahsetmedim. Ne kadar kötü olursa olsun fırında taze çıkmış beyaz ekmekten daha güzel yok bence ama sağlıklı değil, insanı inanılmaz yoruyor. 

TV'lerde neler söylediklerini de bilmiyorum, ama tam buğday ekmeği yememizi söylüyorlarsa doğru bir şey yapıyorlar gibi görünüyor.

 

 

 

 

Yazdıklarını elbette değerlendirmek gerek. Bunları ben de duymamış değilim. Bir ara kepekli/ruşeymli ekmek de denedim. Kepekli ekmeğin tadı biraz yavan ama daha doyurucu. Ruşeymli ekmeğin ise normal ekmekten tat anlamında hiçbir farkı yok. Besin değerleri farklı olabilir elbette. Bir de şu var ki piyasada satılan gıda ürünlerinin yeterince denetlenmemesi, normal ekmeğin ruşeymli diye satılma olasılığını akla getiriyor. 

 

Her insanın bünyesi farklı. Şekeri işleme kapasitesi, metabolizma her insanda farklı çalışıyor. Ben, babam ve kardeşim beyaz ekmekten hiç rahatsız olmazken annem fazla ekmek yiyemez ve kepekli ekmeği tercih eder örneğin. 

 

Ayrıca tükettiğimiz buğdayın cinsi/türü buğday ithal etmeye başladığımızdan bu yana değişmiş durumda. Yaşı kırkın üzerinde olanlar hatırlarlar, çocukluğumuzdaki ekmekler çok farklı, çok daha lezzetliydi. Şu an yaygın olarak tüketilen buğdayın besin değerlerinin, içeriğinin ve genetik yapısını analiz edilmesi gerek. Çünkü ekmekler gerçekten berbat. Buğday üretiminin yapıldığı bölgelerde halkın kendi tüketimi için ayırdığı undan yapılan ekmekler gerçekten çok farklı. Bu undan yapılan gözlemenin, bazlamanın ekmeğin tadına doyum olmaz. Ben bu konuların ülkemizde yeterince araştırılmadığına eminim. Çünkü sadece ekmekler değil meyve sebzeler de çok berbat durumda. Pazardan alınan domatesin, biberin ne tadı ne tuzu var. Üstelik bunlarda ciddi oranlarda zirai ilaç kalıntısı olduğu söyleniyor. Diğer bir husus da tarlaların son derece toksik sularla sulanması. Büyük şehirlerin yakınlarındaki tüm iç sular olağanüstü düzeyde kirlenmiş durumda. Kanserin patlamanın altında yatan neden bu olabilir. Çevre kirliliğinin glutenden kat be kat zararlı olduğu bence tartışılmaz bir gerçek. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 29.10.2020 at 16:24, Türk Ateist yazdı:

 

Tam buğday veya tam tahıl ekmeğin beyaz undan çok daha sağlıklı olduğu kesin. Ekmek; kepek denen dış kabuk, endosperm denen ana gövde ve öz (ruşeym) denen tohum kısmından oluşur. Bunlar içinde en az yararlı olan bölüm, endosperm denen ve buğdayın %83 kadarını oluşturan bölüm. İşte beyaz un/beyaz ekmek, hemen hiç vitamin ve mineralin bulunmadığı ve neredeyse yalnız nişastadan oluşan bu bölümden, tam buğday ekmeği ise buğdayın bütününden yapılıyor.

Beslenme uzmanı olan arkadaşım anlattıktan sonra biraz araştırmış ve öğrenmiştim. 

 

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/whole-grains/

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6941730/

 

https://academic.oup.com/jn/article/143/5/744S/4574537

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5310957/

 

Tandır ekmeği nedir, bilmiyorum ama ben lezzetten bahsetmedim. Ne kadar kötü olursa olsun fırında taze çıkmış beyaz ekmekten daha güzel yok bence ama sağlıklı değil, insanı inanılmaz yoruyor. 

TV'lerde neler söylediklerini de bilmiyorum, ama tam buğday ekmeği yememizi söylüyorlarsa doğru bir şey yapıyorlar gibi görünüyor.

 

 

 

Ben ekmegi kesince biraz hafiflemis hissettim. Merdiven filan cikmak daha az yorucu geliyordu. Ama biraz tabi. Ekmek vucudu nasil yoruyor?

Link to post
Sitelerde Paylaş
12 saat önce, Aspie yazdı:

Ben ekmegi kesince biraz hafiflemis hissettim. Merdiven filan cikmak daha az yorucu geliyordu. Ama biraz tabi. Ekmek vucudu nasil yoruyor?

 

Beyaz ekmek budayın endosperm denen ve neredeyse sırf nişastadan oluşan kıskından yapılıyor da ondan ağır geliyor. Tam buğday ekmeği çok daha hafif, günde iki üç dilim yiyince de hiç yormuyor ve tok tutuyor. Verdiğim linklerde açıklıyor.

Sağlıklı, dengeli beslenmek kesin olarak çok fark hissettiriyor insana. Haftada bir iki gün et, ama hemen her öğünde az zeytinyağlı sebze (salata, domates salatalık söğüş de sebze yemeği sayılıyor) yemek lazım. Bu, herhangi bir hastalığı bulunmayan düz insan için geçerli tabii.  

 

Genel beslenme biçimimiz bu olursa arada bir yediğimiz hamburgerin, içtiğimiz şekerli gazlı içeceğin, yediğimiz şerbetli tatlının da zararı olmaz, yeter ki  sık ve çok olmasın. Bir de tabii mutlaka biraz spor. 

Bunları artık herkes biliyor ama sanıyorum uygulamak zor geliyor. 

 

Tam buğday ekmeği, mevcutlar içindeki en iyisi gibi. Daha uygun bir tahıl, daha doğrusu karbonhidrat kaynağı var mı veya varsa bulunur mu bilmiyorum. Şimdilik durumumuz bu.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

Aklima bir soru geldi. Ben spor yaparken nezle veya grip olmadigimi, hasta olacak gibi olursam da bunun hemen gectigini farkettim ki bircok kisi de spor yaptiginda daha az hasta oldugunu farketmistir sanirim.

 

Ben su anki gucume gore 2 kat daha guclu olursam, bu hastaliklara karsi daha direncli olacagim anlamina mi geliyor? Agirlik kaldirmayla hasta olmamak arasinda nasil bir iliski var?

Link to post
Sitelerde Paylaş
49 dakika önce, Aspie yazdı:

Aklima bir soru geldi. Ben spor yaparken nezle veya grip olmadigimi, hasta olacak gibi olursam da bunun hemen gectigini farkettim ki bircok kisi de spor yaptiginda daha az hasta oldugunu farketmistir sanirim.

 

Ben su anki gucume gore 2 kat daha guclu olursam, bu hastaliklara karsi daha direncli olacagim anlamina mi geliyor? Agirlik kaldirmayla hasta olmamak arasinda nasil bir iliski var?

Spor vücut hücrelerini yenilendirir ve vücuttaki serotonin artışını sağlar. Vücut hücrelerinin yenilenmesi ve mutluluk artışınızla orantılı olabilir. Tıpçılar daha iyi bilir ama vücut direnci sporla da inanılmaz iyi bir derecede artıyor. Bu sebeple hasta olmanız engelleniyor. Tabi bir de gerekli beslenmeyle de daha güçlü bir artış oluyor. Ama dediğim gibi bu noktada tıp okuyan varsa daha iyi cevaplandırır. 

 

Gücünüzle alakası yok bu durumun aslında. Vücut direnciniz ve genetiğinizle de ilgisi var. Yani isterseniz 10 kat güçlü olun ama yine de hassas bir bünyeye sahip olabilirsiniz. Bu aslında tamamen vücudunuzun verdiği tepkiyle alakalı. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...