Jump to content

Ateist ile müslüman tartışması (kaos-düzen meselesi)


Recommended Posts

17 minutes ago, akılsızşuursuzatom said:

ben sizin en baştaki savınıza karşılık bunları dedim yani bir aralık var tıp dünyasında ve insanların x değeri bu aralıkta çıkıyor dedim. Yoksa elbette sizin dediğiniz gibi bu değerlerin dışında çıkan kişiler binlerce olabilir.

 

Kıvırabileceğim bir yer vardı, ben de orada kıvırmaya başladım diyorsun yani.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 130
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

9 dakika önce, sağduyu yazdı:

 

Kıvırabileceğim bir yer vardı, ben de orada kıvırmaya başladım diyorsun yani.

mesele kıvırmak değil sizin düşüncenize karşılık olağan aralık bu olmalı dedim siz tabi doğal olarak bu aralığın dışında olanlara oradan hastalığa oradan acıya oradan da kötülüğe getirmeye niyetli olduğunuz için en sonunda da Allah kötülüğü neden yaratmış diyeceğiniz için bahane bulmaya çalışmadım. Sadece sizin dediğinizi reddettim.

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 15.07.2019 at 12:22, Düşünen Hayvan said:

 

Müslümanlar allah büyüktür diye sayıklar, ateistler de allah yoktur diye sayıklar. Sizi ortada buluşturalım , ortak özellikleriniz var kavga etmeyin.

 

Sizde her boku çok iyi anlarız havasındasınız da niye icraata gelince ıslık çalmaya başlarsınız onu da bir bilsek..

 

Atommuş, kara delikmiş yok paralel evrenmiş yok karanlık maddeymiş.. önce lcd ekran falan neyim üretin..

 

Duyanda bilim duayeni zanneder sizleri.

 

 

 

 

Forumu kapattık gittik, buradaki işsizler ve emekliler de çay içip birbirine sallamayı bıraktı, artık herkes LCD ekran üreticisi oldu.

Böyle bir durumda üstünlüğünü kime ilân edeceksin? Kimin kavramlar ufkunu açıcı ve motive edici yazılar yazacaksın?

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 saat önce, bayşapka yazdı:

 

 

 

 

Forumu kapattık gittik, buradaki işsizler ve emekliler de çay içip birbirine sallamayı bıraktı, artık herkes LCD ekran üreticisi oldu.

Böyle bir durumda üstünlüğünü kime ilân edeceksin? Kimin kavramlar ufkunu açıcı ve motive edici yazılar yazacaksın?

 

 

 

 

Lcd olmayan hologram ekranlar yaparak üstünlük taslayacagız o zaman ve bir işe yarayacak en azından

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 17.07.2019 at 21:25, akılsızşuursuzatom said:

evrenin  kaos  halinde  olduğuna  spesifik  olarak  ne  gibi  örnekler  verilebilir sizce? Mesela  videoda ki  adama  göre  yıldız  patlamalari da  düzeni  gösteriyor  sonuçta  her şey  gibi  onlarda  ölümü  tadiyor  veya  dönüşüyor vs.Gezegenlere  meteor  düşse  sanırım  bu da  düzene  işaret  edecek  bu anlamda  ne  örnekler  verebilirsiniz?

 

Herkes bir ucundan tutup gerekli cevapları vermiş zaten. Sen her ne kadar ümitsiz bir vaka olsan da.

 

Anlamanız gereken ya da aslen hiç anlamadığınız şey şu: Düzenin tam karşıtı kaos falan gibi bir zıtlık durumu yok ortada. Kaos nedir, kaotik sistem nedir, düzen nedir...işte bu kavramlar kafanızda tamamiylen yanlış bir şekilde vücut bulduğundan oluyor bunların hepsi. Tıpkı evrimi bir teori olduğu için, kanun olamadığını zanneden cahiller gibi. Evrende sadece kaos var dediğin vakit, düzen yoktur ya da olamaz demiş olmuyorsun. Ama aslolan düzen değil, mutlak bir düzen yok demiş oluyorsun ki, bu doğru.

 

Yalnız tıpkı ahlak gibi, düzeni de sahiplenmişsiniz bir kere. Din ve tanrı olarak. Ne alaka? 

 

1- Ben sana vakti zamanında bir soru sordum. Eğer bu evren düzenliyse, esas olan düzense, o vakit bu dizgenin tamamı ile hesaplanabilir olmalı. Yani sistemin belirli bir durumundaki bilgilere sahipseniz, bir sonraki, bir sonraki durumunu, hatta sonunu öngörebilmeniz gereklidir. Laplace'nin bir savı vardır ya hani..Evrenin geleceğinin hesaplanabilirliği üzerine..Hani laplacenin şeytanı..Bunun böyle olmadığı, olamayacağı, değil evrenin tamamı, evren içerisinde sadece belirli ölçüde kaotik ya da belirli ölçüde değişkene sahip bir sistemde dahi, sistemin tüm durumlarını hesaplayabilecek sonlu bir algoritmanın olmadığı gösterildi.. Bu mantıksal bir mümkünsüzlüktür. Neden? Çünkü bizim evrenimiz kaotiktir. Kaotik bir sistemdir. ASLOLAN KAOSTUR. Bitti. Lamı cimi yok bunun. Matematiksel olarak ispatlı bir durumdur bu. Burasını geçeceksin. O videodaki dinci uyanığa da bunu soracaksın. Dakka bir gol bir olacak.

 

2- Ancak ve ancak bu evrende aslolanın kaos, kaotik bir sistem olması demek; içerisinde hiç, ya da hiçbir zaman düzen olmayacağı anlamına gelmez. Düzenin zaten kaosun alt kümelerinde kendiliğinden ortaya çıkan bir örüntü olduğu yine zaten gösterilmiştir. O yüzden diyoruz ki, düzen için zekanın gerekmesi gibi mantıksal bir zorunluluk yoktur. Düzen için zeka, ya da bir düzen verici gerekmez. Tanrı da gerekmez. Düzen zaten kaosun bir parçasıdır. Alt kümesi. 

 

3- Ancak ve ancak ve yine bu bağlamda evrende gördüğümüz düzen, her daim geçici olup, efendisi olan kaosun hükmü altında sadece belirli bir zaman zarfı için geçici olarak ortaya çıkmakta, çıkabilmekte olup, belirli bir süre sonra ortadan kalkıp yok olmaya ise mahkumdur. Çünkü ortada mutlak bir düzen yoktur. Mutlak ya da bir amaç uğruna kurulmuş olan düzen, aynı zamanda kendi statükosunu da muhafaza eder, korur. Nedir mesela trafik lambaları ve trafik..Bunu her daim sürekli olacak şekilde olmak üzere kurar, ve sürekliliğini koruması için gerekli tedbirleri alırsın. Trafik bir öyle bir böyle, bir düzen bir kaos şeklinde gitmez. Okul da öyle.

 

.................

Bütün bunların bağlamda şunu sorayım sana, o videodaki dinci velet ilk başta düzenin tanımını nasıl yaptı, hangi iki örneği verdi. Peki arkasından patlayan yıldız vb. örneği verilince, cevabı hangi şekilde oldu? Herşey gibi onlar da ölüyor..falan filan...Peki, kendisinin baştaki düzen tanımının içerisinde ölüm ya da son var mıydı? Yoktu. Peki sence neden? Baştaki tanımın içerisinde olmayan bir şeyi ekledi. Tanıma uymayınca, tanım değişti.  Hatta değişmedi bile. Yamalı bohça gibi birşey oldu. Çünkü böyle bir tanım yok. Yersen tabi..

 

Eğer bu evrende düzen esas ise, düzen mutlaksa; düzen olarak tanımladığınız her bir örüntünün kendisini ilelebet muhafaza etmesi, en azından kağıt üzerinde, teoride ya matematiksel olarak edecekmiş gibi görünmesi gerekirdi. Çünkü düzenin tanımı içerisinde ölüm, ya da son gibi mefhumlar yoktur.

..Örneğin güneş sistemi. Ama öyle değil maalesef. 

 

Bu bağlamda düzen tanrıya kanıt olarak gösterilemez. Kaos ise varlığını mantıksal olarak mümkünsüz kılar. Varlığını sadece mantık dışına çıkarak iddia edebilirsin tanrının.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 months later...

mağdem düzen bu kadar önemli bugünkü tartışmalı ahlak kuralları yerine o dönem kimsenin bilemeyeceği bir newton un principia tarzı evrenin  kanunlarını anlatan bir eser tebliğ edilebilirdi.  biz de hala araştırıp bu evrensel kuralların nasıl da insanlar keşfetmeden önce tanrı tarafından bildirildiği her geçen gün teknolojinin gelişmesiyle doğrular olurduk.  kimse de bu deliller ışığında imandan şüphe etmezdi.  

 

gerçi principia ya gerek yok.  o 19 iddiaları geçerli olsaydı da ilahi olduğu konusunda en azından matematiksel bir delil olurdu. bunların hiçbiri yok tamamen tartışmalı bir konuya kör gözle taraf olmak durumundayız.  bugün önümüze konan kitabın ilahi olup olmadığını neye göre bileceğiz sorusuna bir cevap yok. 

tarihinde ck789 tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 7 months later...
On 14.07.2019 at 18:10, akılsızşuursuzatom yazdı:

 

ateizmin  ve  agnostizmin  insanı  ne  hallere  getirdiğini  izleyebilirsiniz.Tabi  videoya  eleştirileriniz  varsa  tartışabiliriz.

 

Muhtemelen  müslümanın  karşısındaki  kişi  size  göre  cahildir.Siz  olsaydınız  kim  bilir  nasıl  cevaplar  verirdiniz!!

İslam dini geldiğinden beri müslümanlar kendi içlerinde bile bölünmüşler. Ali-Aişe savaşı cemel vakası bunlardan biri. Ateizm, deizm, agnostizm hiçbir zararını görmedim. Ramazan ayında bile oruç tutmayanları her türlü şiddete maruz bırakanlarda müslümanlardır. Müslüman asla kuranı, hadisleri okumaz. Allaha değil, muhammed e inanır, ibadet ederler. Bu tür youtube kanalları asla gerçek bir ateist ile tartışamazlar. Kuran ayetlerine giremezler. Saygılar, sevgiler...

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 15.07.2019 at 00:34, akılsızşuursuzatom yazdı:

nasıl  cahil adam? Aynı  buradaki  ateistler  gibi  argümanlar  sunuyor.

Ortada bir düzen olsaydı ve bunu yaratıcu yapsaydı grip diye saçma bir hastalık olmazdı. Bunu kimse düşünüpte dünyaya ekleyemez  tanrı bile düşünmez. Böyle gıcık saçma ve işlevsiz bir hastalık dünyada varsa kendi kendine olmuş demektir. Sen tanrı olsan böyle saçma bit şey yaratmak aklına gelir miydi?

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 29.09.2019 at 12:00, akılsızşuursuzatom yazdı:

Evrende  hiçbir şey  düzensiz  değildir  her  olan  aslında  bir  düzene işaret  eder.Cunku; evrende  yasalara  uyma  kurallara  riayet vardır  bütün  olan  olaylar  bundan  dolayı  düzendir. 

Kardeş doğada düzen yoktur kaostan oluşmuş bir dizen vardır. Mesela ben zar attım diyelim 10 tane zar. Üst üste 2 tane 5 gelmesi yada bu zarların 1 2 3 4 5 gelme olasılığı sana düzen gibi görünür ama bunun arkasında rastgelelik yatar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

risaleinur denen zırvaları geliyorlar burada anlatıyorlar eskidende bu forumda böyle zırvaları anlatanlar olurdu. Risale denen şeylerin içinde mantıklı hiçbirşey göremessin. Orta zekalı insanları akıl oyunlarıyla kandıran bir kitaptır. Zeki aydın insanlara çok basit gelir

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...