Jump to content

Kıskançlık ve Kıyas Yapma Ve Evrim


Recommended Posts

Arkadaşlar benim beynim cok kiyasçi. Mesela yolda benden daha şekil duzgun yakisikli uzun boylu birini gorsem hemen beynim kiyas yapmaya basliyor. Ve arkasindan moral bozukluğu geliyor.

 

Ben 20 li yaslardayken bu tip seyleri umursamazdim. Uzun boy yakisikli yuz sosyallik. Birinde bunlari gordugumde kendimi cok ezmezdim.

 

Simdi neden boyleyim.

 

1) Suan beynim yorgun ve depresyonda oldugu icin mi en ufak bir ruzgarda yan yatiyorum.

 

2) Eskiden bu özelliklerin ne manaya geldigini bilmiyordum da o yuzden mi tinlamiyordum. Mesela bakimli erkek olmak, uzun boylu erkek olmak, saclari uzun erkek olmak, dovmeli olmak falan filan. Bunlarin artik toplumdaki algisal calisma mekanizmlarini cozdugum icin mi bu tipleri gordugumde beynim eksikligi farkedip ben kendimi eksik hissedip eziliyorum.

 

3) Kiskanclik kiyas yapma bu toplum icindeki her bireyin gücünü ölçüp tartip beyin evrimsel olarak "o senden önde o senden güçlü" deyip rekabet mekanizmalarini mi calistiriyor. Eger oyleyse benim evrimsel kodlarimda asiri rekabetcilik mi kodlu. 

 

Kendim soyleyim: Pilot gorsem pilota ozenirim. Prof gorsem profa. Sporcu gorsem sporcuya. 

 

Ama dedigim gibi cipralex kullandigimda boyle takmiyorum. Hem savunma mekanizmam bana soyle diyor "Amaan o da is mi? Senin durumun daha iyi" Beni tatminkat gissettiriyor.

 

Sorun benim beynimin adaptolasyonda yasadigi zorluklar mi?

 

Gene hep ayni sorular. Sorun beynim mi? Yoksa yetistirilirken egomun desteklenmemis olmasi mi? Egomun zayifligi mi? 

 

Bazi kopek yavrularina bakardim kucukken r yavrudan 1 i daha saldirgan daha atak biri en korkak. Digerleri de orta derecede olurlardi. 

 

Bu yavrular yetistirildi mi ki bu davranislari dogar dogmaz sergiliyorlar. Biri asiri korkak oluyor oburu cesur olup havliyor kacmiyor.

 

Merak ettiklerim bunlar. Tesekkurler. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben de kendimi çok fazla kıyaslarım başkalarıyla. Herkes kendini kıyaslar bence. Bazıları çok, bazıları yoka yakın..

Her şey evrimin sonucu değil mi zaten? Temelde öyle. Ama detaya inersen kim bilir neler etki etti.. Bilinçaltındaki sayısız sebepler, genlerin, hormonların..

 

Ama ben kendimi başkasıyla kıyaslarken bulduğumda şöyle düşünüyorum; Herkesin farklı bir albenesi vardır. Mesela sen, kendini kıyasladığın bir tip yerinde olsaydın; mevcut seni beğenenlerin beğenisini kaydebebilirsin. Tabi bu kez de yeni beğenenlerin olurdu. Yani kim olursan ol herkese hitap edemezsin zaten. Ha bazı tipler daha çok kesime hitap eder onun yerinde olmak istersin.. Ama boşver çok vasat değilsen zaten senin hitap ettiklerin de sana yetecektir. Başkalarının seni nasıl bulduğunu önemsediğini düşündüğünü düşünerek bunu yazdım zira dünyada sadece sen ve kendini kıyaslayacağın biri olsa umrunda olmazdı herhalde..?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...