Jump to content

Öznel deneyimler maddi süreçler ile açıklanabilir mi?


Recommended Posts

7 hours ago, ck789 said:

Kendi bedenimiz beyninde oluşmuş olan bilinci yaşıyoruz. Bunu da mı reddedeceğiz? Evet bilim böyle bir deneyim olduğunu söylemiyor zaten. Ben de bunu vurguluyorum. Bilimin var olduğunu söylemediği bir şeyi biz direkt yaşıyoruz, öznel anlamda yaşamın ta kendisi bu hatta yani böyle bilimin inceleyemediği bir şey "var". Bilim benim neden X yılında Y konumunda oluşmuş bir bedenin beynindeki elektriksel sinyalleri deneyimlediğimi başka bir X2 Y2 deki bedendeki beyni yaşamadığımı inceleyemez. Çünkü bu özneldir. Bilim bunu açıklayamasa da biz öznel bunu kabul etmek durumundayız çünkü aksi halde öznel anlamda yaşamımızın ta kendisini reddetmiş oluyoruz. 

 

Diyoruz ya, boş laf üzerindesin. Bilinci eline alıp sayabiliyor musun? Nerden biliyorsun bir bilincin saniyenin trilyonda birinde var olup, sonra da yok olmadığını? 

 

Olmayan bir şey uydurup, bir sürü şey ithaf ediyorsunuz sonra. Senin yaşıyor olduğun şey, sadece eylem. Nesnel bir şey değil ki saymaya çıkıyorsun falan.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 42
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

On 22.09.2019 at 17:29, ck789 said:

Dünya üzerinde milyarca insan var. Biyolojik anlamda hepsinin benzer beyne, bilinç seviyesine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ayrı ayrı bireyler olarak bizler ise yalnızca bu insan bedenlerinin spesifik olarak sadece bir tanesini deneyimliyoruz. Yani "ben" dediğimiz kavram, birbirine benzer milyarlarca çok gelişmiş biyolojik bedenden yalnızca biriyle ilişkilenmiş durumda ve biz yalnızca tek bir benliği deneyimliyoruz. Bu ilişki maddi süreçlerle açıklanabilir mi? Bilim bunu açıklayabilir mi? Bu ilişki bilimin konusu mudur? 

Bir kum kumluğunu yaşarken, çakıl taşı da çakıl taşlığını yaşıyor. Bilinç veya zeka dediğin şeyin çok daha yüksek seviyesini metal, bakır vs. kullanarak yapmak mümkün. Özel diye düşündüğün sana ait olan benliği kopyalamak falan da. 

Öznellikten bahsederek nereye varmaya çalışıyorsun anlamadım. Kendinin çok özel olduğunu ve ancak Tanrı'nın tasarlayabileceğini mi? Eğer varmak istediğin nokta oysa, onun yerine hurili ayetler paylaşarak kanıtlamaya çalış bence, daha az zırvalamış olursun.

Link to post
Sitelerde Paylaş

@ck789

 

Olaya Dualist bakıyorsun. Bilinci, bedenden ayrı bir töz olarak düşünüyorsun. Dini terminolojide “ruh”a karşılık geliyor bahsettiğin olgu. Klasik dualizm çok zaman önce çürütüldü. Bilinç üzerine de çeşitli yaklaşımlar söz konusu. Nöroloji bilimi meteryalisttir. Bilinci beyine indirgeyerek açıklar. Beyinin çeşitli bölgelerinin etkileşimi sonucu ortaya çıkan bir zihinsel durumdur. Dolayısıyla; bilinç ortaya çıktığı bedene aittir. Beden beden gezemez. Ayrı bir töz değildir. Beyin üzerine yapılan çeşitli uygulamalar ya da beynin hasar aldığı kazalar sonucunda ortaya çıkan karakter değişimleri de bu durumu destekleyen örneklerdir. Öznel deneyim olarak bahsettiğin, Descartes’in söz ettiği “qualia” kavramıdır. Kişilerin farklı iç dünyaları olduğu ileri sürülür. “Ben” kavramı 1. tekil şahıs dili ile ifade edildiği ve bilimin ise 3. tekil şahıs dili ile ifade edilen “nesnel ve başkaları tarafından gözlemlenebilir” olayları konu alması sebebiyle öznel deneyimin bilimin konusu olamayacağı yönünde tartışmalar da söz konusudur. Fakat bilincin dağılması ya da beden seçmesi gibi bir durum yoktur. Uzay zamanda hangi noktada bedenin var olmuşsa bilincin de doğal olarak onun içerisindedir. Bedenden ayrı bir şey değil. Bahsettiğin durum, dinlerin ileri sürdüğü bir şey. Ruh önceden yaratılmıştır, bedenler ana rahmine düştükçe onlara üflenir. Bilim bilinci açıklar, herhangi bir nöroloji makalesine bulabilirsin. Öznel deneyim ile ilgili çeşitli felsefi argümanlar söz konusudur. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...