Jump to content

Zeitgeist Üzerine


Recommended Posts

Forumda sıkça adı geçen, dünya çapında da sansasyon yaratmış olan, son dönem amerikan özeleştrilerinin belki de en iyilerinden olan Zeitgeist adlı filmi çoğumuz izlemişizdir. İzlemeyen arkadaşlara da izlemelerini şiddetle öneriyorum.

Film gerçekten belgesel film dalında bir başyapıt olmaya aday. Esas olarak amerikan halkını mevcut şartlar üzerine yeniden düşünmeye davet eden bir film olsa da dünya üzerinde hemen her ülkeye etkileri yansıyan bir süpergücün eleştrisinden kendimize bir pay çıkarmalıyız diye düşünüyorum. Bu sebeple film hakkında düşündüklerimi, gözlemlerimi paylaşmak istedim. Filmde eksik ya da kusurlu olarak gördüğüm bazı noktaları, filmde çizilen yeni dünya düzeni profilinde Türkiye'nin konumunu da ele alarak değerlendirelim.

Din ve Zeitgeist

Forumda belki de Zeitgeist filmi hakkında en çok tartışılan ana başlık din konusudur. Zeitgeist özellikle yahudilik ve hıristiyanlığın, tarihsel ve mitolojik analizini gayet başarılı bir biçimde yapmış. Fakat filmin esas duruşuna bakacak olursak bu girişim filmi bir bakıma hantallaştırmış. Çünkü filmin başlıca amacı pasifize edilip elit kitleler tarafından kullanılan insanlar üzerinde din olgusunun ne derece etkin olduğunu anlatmak. Böyle düşününce din konusunda fazlaca teknik detaya kaçılmış, ne dinin sosyal etkileri tam olarak izah edilebilmiş ne de dinin anatomik incelemesi bir bütünlük kazanabilmiş. Zaten düşününce dinlerin evrimini anlatmak filmin ilk yarım saatine sığdırılabilecek bir şey değil. Bence senaristler bu kısmı daha öz tutup filmin diğer konu başlıklarına daha entegre biçimde din eleştrisi yapmalıydı.

Filmi hazırlayan kadro buna rağmen dinler konusunda yeterliliğini bize ispatlamıştır. Zaten eminim tüm çekimlerden sonra film piyasaya sürülmeden evvel makaslanan bölümler de filmdeki bu bütünlüğü kuracak niteliktedir.

Para, Para, Para

Filmdeki en çarpıcı kısımlardan biri de son yüzyıl için amerikan makro ekonomisinde oynanan bir takım oyunların gayet anlaşılır bir dille anlatılmış olması. Amerikan sermayedarlarının, spekülatörlerinin ve bankerlerin vur-kaçları ile ekonomide yaratılan yapay krizlerden menfaat sahiplerinin bol bol rant sağlaması bizim ülkemize pek de yabancı bir şey değil esasen. Ama işin esas kötü tarafı ise bizi titreten bu buz gibi gerçeğin esasen gayet bilindik bir şey olması.

Peki iktisat ve işletme okuyan öğrencilerimize gayet sıradan olaylar gibi anlatılan, hatta strateji olarak önerilen bu tip ahlaksızlıklara halkımız neden yabancılaşmaktadır?

Filmi hazırlayan kadro medya faktöründen, dinden, milliyetçilikten bahsetmiştir ama bu etkenlerin halk üzerindeki etkilerini halk gözünden servis edememiştir. Bu bakımdan halkın pasifize oluşunu çok yüzeysel olarak ele almıştır.

Bitmeyen Savaşlar

Zeitgeistin büyüteç tuttuğu konular arasında Türkiye'yi en çok ilgilendiren konulardan biri şüphesiz ABD'nin dünya üzerindeki bitmeyen savaş politikalarıdır. Yanıbaşımızda ortadoğu cehenneme dönmüşken bunun arkasında canlı tutulmak istenen amerikan silah endüstrisini ve küresel silah pazarını, bu pazarın başındaki dolar milyarderlerini görmek belki de silkinip kendimize gelebilmemiz için bir nebze olsun yardımcı olacaktır.

Peki "bitmeyen savaş" senaryoları yazmak sadece ABD'ye özgü bir politika mıdır?

Hayır...

Özellikle bir türlü bitmeyen Kürt sorununu ele aldığımızda Türkiye'nin de benzer politikalar izlediğini görebiliriz. Filmde vurgulanan "düşman yaratma" stratejisi sayesinde halkın vergilerinin büyük kısmı orduya aktarılmakta, bitirilemeyen Kürt meselesi üzerinden milyon dolarlar silahlara, askeri ekipmanlara harcanmaktadır. Milliyetçilik ise bu düşman yaratma stratejisinin omurgasını oluşturmaktadır.

Şimdi bırakalım silahlanmaya, istihbarata ve bilimum terörle mücadele altında yapılan yatırımlara harcanan parayla Kürt meselesinin nasıl kolay yoldan çözüleceğini. Bırakalım yıllardan beri tamamlanamayan GAP projesini. Bırakalım kapatılan köy enstitüleri yerine kuran kursları açarak halkı bilinçsiz hale getiren politikacıların yüzünden dağlara çıkıp kendileriyle savaşan insanları.

En basitleştirilmiş haliyle şu anki durumumuza bir bakalım. Kaçıncı yüzyıldayız? Gerilla taktiklerinin hâlâ en başarılı askeri strateji olduğunu söyleyebilecek olan var mı? Uydularla attığınız adımın bile izlenebildiği bir dünyada kır savaşlarının bu kadar uzun sürmesi normal mi? Tek bir telsiz konuşması ile saniyeler içinde gelen hava desteğine, tanka, topa, helikoptere rağmen PKK terörüne son verilememesinin altında başka nedenler arama zamanı gelmedi mi?

Filmde başta Bush olmak üzere "terör" kelimesini papağan gibi tekrarlayan amerikan politikacılarını gördük. Peki "terör" kelimesi üzerinden kaç hükümeti iktidara getirdik milletçe? Kaç partinin seçim propagandasına dönüştü ölen binlerce Türk ve Kürt vatandaş?

İşte Türkiye'nin "bitmeyen savaş" stratejilerinden birine örnek.

Dünyayı Yönetenler

Müslümanların forumumuzda sıkça dile getirdikleri lafları bir hatırlayalım:

"Siyonizmin oyunları."

"Mason locaları!"

"İlluminati tarikatı!"

Zeitgeist gibi açık fikirli bir yapımda dünyayı yönetenlerin tarikatlar değil para ve güç sahibi insanlar olduğuna dair söylemlerle atılan adıma karşılık bu "gizli oluşumlar" mantığının aşılamaması beni açıkçası hayal kırıklığına uğrattı.

Bu noktada şunu ele almak lazım. Dünyada olup bitenler acaba Zeitgeist'de anlatıldığı kadar girift, gizli ve planlı bir takım faliyetlerin ürünü müdür? Acaba olay örgüsü bu derece karmaşık mıdır?

Bence hayır...

Eleştrisini yaptığımız çarpıklığın nedeni gayet basite indirgenebilir bir şeydir. Kafa karışıklığına neden olan şey olayların öznelerinin birlikte hareket ettiği yanılgısıdır. Bunu daha iyi kavrayabilmek için toplumu parçalar halinde inceleyelim:

Piramidin zirvesindekiler: Çok çok büyük çaplı sermayelerin sahipleridirler. Makro ekonomideki dalgalanmalar ve krizlerden kazanç sağlarlar. Tek yapmaları gereken bu krizlerin devamlılığını sağlamak ve bunu kazanca dönüştürmek için krizleri kontrol altında tutmaktır.

Bir alt basamak: Diğer zenginlerdir. Üst basamaktakiler ile dönemsel ortaklıklar kurarlar. Tek yapmaları gereken "sen memnun, ben memnun, hadi yapalım şu işi" demektir.

Kolluk güçleri: Finansörleri olan zirvedeki zenginlerin çıkarlarını korumak karşılığında hayatını kazananlardır. CIA, FBI, MİT, Polis teşkilatları, Ordu vs...

Medya: Zaten büyük kısmı piramidin üst basamaklarındakilere ait olan medya, halkı sahiplerinin istediği ölçü ve biçimde bilgilendirmektir.

Halk: Halkın pasif kalmaktan başka seçeneği yoktur. Sendikalaşma, çevrecilik, sosyal dayanışma, savaş karşıtlığı ya da adı her ne olursa olsun zenginlerin çıkarları ile kesiştiği noktada işverenler ve kolluk güçleri başta olmak üzere sistemin çıkar sahibi özneleri tarafından yeniden pasifize edilir.

Bu saydığım belli başlı kitlelerin bunları ne biçimde yaptığı da çok karışık bir şey değildir. Anayasa, polis teşkilatının yetkileri, iktisat, ekonometri, işletme gibi şeyler konusunda bir takım temel bilgileriniz varsa bu özneleri ayrı ayrı incelediğinizde yaptıkları işin sanıldığı kadar komplike olmadığını anlayacaksınız. Bu öznelerin tümünün birer fırça darbesi, Zeistgeist filminde bize sunulan karmaşık tabloyu meydana getirir. Temelde ise olay döngüsü aşağıdaki kadar basittir:

Para->Güç->İnisiyatif->Daha çok para->Daha çok güç->Daha fazla inisiyatif

Çözüm

Zeitgeist bize bir kapitalizm eleştrisi sunuyor. Anti-totaliter bir tavır sergiliyor. Aydınlanmacı bir yol öneriyor. Ama çözümün tam olarak nereden geçtiğini söylemiyor. Belki de bize balık tutmayı öğretiyordur emin değilim... Ama sizce şu yukarıdaki formül geçerli olduğu sürece kaptializm dizginlenebilir ya da ehlileştrilebilir mi? Kapitalizm varolduğu sürece piramidin tepesinde kanat çırpan kelebeklerin halk üzerinde yarattığı fırtınalara engel olunabilir mi?

Benim öznel değerlendirmem şudur ki sosyalize toplumlar ve kamunun emrinde bir üretim sistemi olmadan kan emicilerden kurtulmak mümkün değildir.

Zahmet edip yazıyı okuyan ve yorum yapan herkese şimdiden teşekkürler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Acilan her zeitgeist konusunda nedense (bariz nedenlerden dolayi kosovali haric) hic bir musluman dogru durust konuya yazmiyor.. Yazsa bile videoyu izlemeden goruslerini sunuyor..Bu video cok can yakacak..

Bizim amacimiz bu videoyu tanidigimiz herkese izletmek ve onlarinda izletmelerini tembihlemek.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sexy Huri, ben film hakkında kendi eleştrimi yapmak istedim. Sadece din konusu üzerine değil filmin bütününe yönelik bir yazı yukarıdaki. Pay çıkarması gerekenler de yalnızca müslümanlar değil. Herkese yönelik bir yazı yazmaya çalıştım elimden geldiğince...

Link to post
Sitelerde Paylaş

the crow,

bu vidyoyu hazırlayanlar kimlerdir?

vidyo ezber bozacak cinsten ama

neye yada kime hizmet edilmek istenmiş?

Benim öznel değerlendirmem şudur ki sosyalize toplumlar ve kamunun emrinde bir üretim sistemi olmadan kan emicilerden kurtulmak mümkün değildir.

aynı fikirdeyim.

öteki türlü bu tarz oluşumlar mutlaka ortaya çıkacaktır.

Uydularla attığınız adımın bile izlenebildiği bir dünyada kır savaşlarının bu kadar uzun sürmesi normal mi? Tek bir telsiz konuşması ile saniyeler içinde gelen hava desteğine, tanka, topa, helikoptere rağmen PKK terörüne son verilememesinin altında başka nedenler arama zamanı gelmedi mi?

kendi düşmanını kendi yaratıp da

bunun üzerinden çıkar sağlamanın bizdeki örneği de dediğin gibi pkk.

medyanın verdiği onca çelişkili habere rağmen

bu forumda bile halen daha

bu politikaları savunan arkadaşlar var.

terör örgütüne gerçek manada darbe vurulması türkiyedeki

bir kısım güç odaklarının işine gelmeyecektir.

çünkü bunların varlık sebepleri

ve fiillerine meşruluk kazandıran dayanak pkkdir. ;)

tarihinde murteddd tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

http://www.imdb.com/title/tt1166827/

Hazırlayanlar burada ismi geçenler. Kime ve neye hizmet ettiklerini bilmiyorum. Birilerine hizmet edip etmediklerini de bilmiyorum. İnsanlığa hizmet ettiklerini söyleyecek kadar da romantik değilim. Ama en azından bir bakış açısı yaratacak kadar değerli bir yapıt.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Zeitgeist tamamen zırvalıktır. Bilderberg/bankerler komplo teorisi diğer teoriler gibi hayal mahsülüdür.

Hristiyanlık eleştirisi de çok iyi ve bilimsel değil. Mesela Horus'un isminin İngilizce "hours" kelimesine benzediğini söylediği anda olayın ne kadar uyduruk olduğu görülüyor. İngilizcenin Hristiyanlığın doğuşuyla ne alakası olabilir.

Zeitgeist bilimsel birşey değil, Amerkalı bir genç tarafından amatörce yapılmış birşeydir. Çok ciddiye alınmamalıdır.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...