Jump to content

Recommended Posts

Araştırdığım kadarıyla konu Ateistforumda açılmamış. Liberal Caminin açılmasına müslümanlar açısından bir ilerleme olduğunu düğündüğümden açtım başlığı. Elim değdikçe yaşananları biraz anlatmak isterim.

 

Liberal Cami Berlin'de 16.06.2017 tarihinde açıldı. Resmi adı Ibn-Rushd-Goethe-Moschee'dir (İbni-Rüşt-Goethe-Camisi) (İRGC).

Camiyi kuranlar:

- Hem bir avukat hem de bir kadın hakları savunucusu olan Seyran Ateş. Seyran Ateş aynı zamanda bir yazardır. Türkiye.

- Yazar ve doktor Mimoun Azizi. Fas.

- İnsan hakları aktivisti Saida Keller Mesahli. Tunus.

-  Yazar ve politolog Elham Mania. Yemen.

- Abdel Hakim Ourghi. Cezayir.

Kendi binası olmadığı için İRGC şimdiye dek bir evanjelist kilisesinin bir binasının salonunu cami olarak kullanıyor. İRGC bağışlarla ayakta duran bir camidir.

Seyran Ateş "Die Zeit" gazeteine verdiği demeçte caminin amacını şöyle özetledi: "16 Haziranda açacağımız İRGC ile İslamı kendi içerisinde reforme etmeyi düşünüyoruz. Yeni camimiz, tutucu, geleneksel camilerde kendisini rahat hissetmeyenlere, dini yaşamlarını tutucu camilere dikte ettirmek istemeyen kadın ve erkekler için spiritüel bir sığınma yeri olmasını amaçlıyoruz.Ön planda her zaman toleranz, şiddetsizlik ve cinsitet eşitliği olacaktır."

İRGC liberal bir İslam yaşantısı sergilemek istiyor. Mesela kadın ve erkekler aynı saflarda, beraber namaz kılabilecekler. Kadın hocalar da namaz kıldıracaklar ve vaiz verecekler. Caminin kapısı homoseksuel kadınlara ve homoseksuel erkeklere açık olacak. Ayrıca her mezheb, mesela sünniler, şiiler, aleviler, sufiler camiyi kullanabilecekler.

 

Cami açıldıktan hemen bir gün sonra Mimoun Azizi kurucu üyeliğinden istifa etti. Gerekçe olarak önce kişisel nedenlerden dolayı politik tartışmalardan uzak durmak istediğini belirtti. 21 Temmiz'da ise facebook sayfasında yazdığı nedenler ama daha başkaydı. Buna göre; cami kurluşuna girmesinin nedeni, reformist müslümanları daha iyi tanımaktı. "Anti-müslüman faşizmi" olarak gördüğü İslam eleştirisi, İslam nefreti ve islamofobi konusunda politik bilimleri açısından araştırma yapmak istemişti. Yazısında açılıştan kısa süre önce Seyran Ateş'i telefonla arayıp bunları bildirdiğini ve bu nedenle açılışa gelmediğini belirtti.

Geçmişte de Azizi ve ailesinin tutucu müslümanlar tarafından ölümle tehdit edilmiş oldıkları bilindiğinden, Azizi bu demeçleri tehdit altında verdi benzeri spekülasyonlar da medyada duyuldu/okundu.

...

Bu günlük bir google-fotoğraf linki verip bitireyim. Fotoğraflarda beraber namaza durmuş kadın ve erkekler, kadın imamın namaz kıldırması gibi yenilikler var: Link.

Başka zaman devam ederim.

 

 

Sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş
İlginç bir konu, 
 
Oldum olası liberalizm fikrini sevmem. Biri liberal dediğinde koşarak ortamdan kaçmayı vacip buluyorum. Bir caminin liberal olması pekte sıfat olarak mantıklı bulmadım. İslam dininin en sevdiğim yönlerinden biri aynı safta zengin ve fakir ayrımının kalkması. Bu biraz daha sosyalizme yakın. Sosyalist cami açmak da olmaz. Zira tüm camiler ilkel bir sosyalist tema barındırır desek doğru olur. 
 
Bir olgunun şeklinin modernleşmesi ile içiriğinin modernleşmesi farklı şeyler. Şekil olarak modernite: toprak güveç ve odun ateşinde türlü yapmakla, granit kap ve elektrikli fırında türlü yapmak, arasındaki gelişme gibidir. Cami için bir web sitesinin cami olması mesela... Fiziki bir cami yok ancak online cami de namazlara evden kamera vs. katılım yapılması şeklinde bir düşünce. İşte bu islam için şeklinin modernleşmesi olurdu. 
 
Bir olgu içerik olarak modernleştiğinde varlığını kaybetmiş olur. Örneğin türlüden domates sosunu çıkarıp kuş başı eti eklerseniz artık türlü türlü değil patlıcan kebabı olur. İslam camisinden de şu... dayatmaları kaldırıp kadın imam da eklerseniz o artık islam camisi değil İslam kilisesi olur. 
 
Zaten kilise ile cami arasında ki fark: islam ile Hristiyanlık farkı gibi değildir. Tıp ki liberalizm ile sosyalizm arasında ki fark gibidir. 
 
Genellikle bir kara noktası olan sivil toplum örgütleri: 9 doğruyu söyleyip 1 noktayı saklı tutuyor. Siz yeterli seviyede o doğrulara tutunduğunuzda zaten müridi üyesi olmuş oluyorsunuz. Yoksa erkeklerin dua etmesi ruhsal yolculuğu, homoseksüllerin Rukiye varması, kadın erkek pır pır kelebekler gibi mutlu mesut olması, sanırım bir tek plaza da daire satışı reklamlarında ki gibi herşey çok güzel olacak Ekrem gibi bir durum. 
 
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...