Jump to content

Allah'ın isim ve tecellilerin ortaya çıkması


Recommended Posts

Allah bizi direkt cennette yaratması mümkünken mutlak merhameti gereği neden kötülük ve acınında olduğu dünyaya göndermiştir.

 

Verilen cevap:Buradaki ilk maksad Allah'ın isim ve sıfatlarına bizi birer ayna yapması için allah hikmetinin gereği bu şekilde yaratmıştır.Yani hastalık olacak ki şafii ismi tecellik edecek.Birileri kötülük yapacak ki adalet ismi tecelli edecek vs. vs. Kısacası hikmetli iş yapması onun kendinde olan bir özellik ve sıfat olduğu için ve sonradan kazandığı veya seçtiği bir durum olmadığı için Allahın sadece merhameti sadece kudreti var bunlarla hareket etmiyor.Kudretine bakarsak evet yapabilir başka türlü de yapabilir ama isimlerinin tam manasıyla tecelli etmesi için hikmetine en uygunu budur.Ayrıca elmas ile kömür bir arada cennette bulunacaktı bu da allahın adaletine uygun değildi.

 

2. sorum; Allah cehenneme gidecekleri yaratmasaydı bile bile neden yarattı ki?

Bu soru kader sorusu ile ilgilidir allahın ezelde bilgisinin tecellisi söz konusudur ama yine mesele insanların yeteneklerinin yükselmesi için cehenneme gideceklerde olmalı idi çünkü sadece cennete gidecekler olsaydı aralarından fark kalmaz inkişaf(yükselme yetenek artırma olgunlaşma cennete layık olma ) olmayacaktı. 

 

Bu soru ve cevaplar bir arkadaşla konuşmamdan özettir sizin eklemek istediğiniz ve eleştiri yapmak istediğiniz bir kısım var mıdır?Ben tatmin olamadım açıkcası

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...