Jump to content

Yunus Emrenin şiirine AKP tarafından SANSÜR yani TRAŞ


Recommended Posts

İş böyleee,

            Yunus Emre'nin 'huri' dizesine sansür Akıllara zarar bir olay! Ünlü halk ozanının meşhur şiirindeki bir dörtlük sansürlendi. 19 Aralık 2012 Çarşamba 12:47 Halk ozanı Yunus Emre ’nin 10. sınıf ‘Türk Edebiyatı Ders Kitabı’nda yer verilen ilahisindeki bir dörtlüğü sansürlendi.

-

Sansüre uğrayan o dörtlük şuydu;

 

Cennet cennet dedikleri Birkaç köşkle birkaç huri,

İsteyene ver onları Bana seni gerek seni

-

Bu dizelerin kitabın yayınevi olan Fırat Yayıncılık tarafından ‘sansürlendiği’, kitabı inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun da sansürlenmiş hali “Şiirden beklenen kazanımları sağladığı” görüşüyle onayladığı öğrenildi. YUNUS'UN EN ÜNLÜ İLAHİSİ Türk Edebiyatı dersinin lise 2’nci sınıflarda okutulan kitabında Yunus Emre’nin ilahi türündeki şiirine yer verildi. Ancak Yunus’un söz konusu şiirinin 8 kıtadan oluşmasına karşın 7 kıta olarak kitaba yansıdı. Konuyla ilgili soruları yanıtlayan, Fırat Yayıncılık şirketinin sorumlusu Mukadder Güvener ise ‘kitabın, Talim Terbiye Kurulu’ndan onaylı olduğunu’ söyleyerek yayınevini savundu.

-

‘Altında buzağı aranması normal’ Talim ve Terbiye Kurulu’nun kitap inceleme biriminde uzun yıllar görev yapan, Eğitim-Sen yöneticisi Tuğrul Culfa, incelemenin belli kriterlere göre yapıldığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Mesela Fuzuli’nin bir beyti alınıp incelenebilir; ama Yunus Emre’nin şiirinde yapılan yanlıştır. Talim ve Terbiye’nin inceleme esaslarına göre, bir şiir ders kitabına alınıyorsa bütünselliğinin korunması esastır. 7 dörtlük alınıp 3’ü alınmazsa orada öküzün altında buzağı aranır. ‘Teknik olarak bir yanlışlık yok’ Talim ve Terbiye Kurulu’nda yönetici düzeyde çalışmış iki eğitmen konuya iki farklı açıdan baktı. Uygulamayı ‘hatalı’ bulduğunu belirten eski yönetici “Şiir bütünsel olarak alınmışsa kıta çıkarılamaz. Şiirin tamamı alınmadığı için kitap geri dönmeliydi” görüşünde. Kurulda başkanlık düzeyine çıkmış bir başka isim ise uygulamada ‘teknik olarak’ yanlışlık olmadığı görüşünde: “Hedefe yönelik olarak bir dörtlükten, hatta 10 dörtlük varsa 8’inden faydalanılabilir.”

-

İŞTE O ŞİİR

 

Aşkın aldı benden beni Bana seni gerek seni

Ben yanarım dün ü günü Bana seni gerek seni

Ne varlığa sevinirim Ne yokluğa yerinirim

Aşkın ile avunurum Bana seni gerek seni

-

Aşkın aşıklar oldurur Aşk denizine daldırır

Tecelli ile doldurur Bana seni gerek seni

Aşkın şarabından içem Mecnun olup dağa düşem

Sensin dünü gün endişem Bana seni gerek seni

-

Sufilere sohbet gerek Ahilere ahret gerek

Mecnunlara leyla gerek Bana seni gerek seni

Eğer beni öldüreler Külüm göğe savuralar

Toprağım anda çağıra Bana seni gerek seni

-

Cennet cennet dedikleri Birkaç köşkle birkaç huri

İsteyene ver anları Bana seni gerek seni

Yunus'dürür benim adım Gün geçtikçe artar odum

İki cihanda maksudum Bana seni gerek seni.

Yunus Emre

   Dedeniz Tolonbeg:                  Ne derler,kendi................. koskocaman .................. görmezde elin  gözündeki TOZU görür. TANRI cennet denen yerde  72 HÖRÜ , yetmiş ikidede GILMAN yani TÜYSÜZ OĞLAN verecekmiş güye.Yunusdiyorki bunları isteyenlere ver onları. BANA  SEN  gereksin diyor YUNUS.

                          Hayyamda diyorki cennette ŞARAP verecekmişin.orası MEYHANAMIDIR?

Birde gene CENNETTE HURİ ve GILMAN verecekmişin ,Yahu orası KERHANAMIDIR diyor ünlü OZAN HAYYAM.Valla ne deyim,din için sallananların günahı yokmuş deye cok böyyük adamın birinden duyduydum.Çohda savabı varmış.Tövbede Tövbe.

İstanbul Times Haber Merkezi Haberihttps://www.istanbultimes.com.tr/guncel/yunus-emrenin-huri-dizesine-sansur-h19021.html

İstanbul Times Haber Merkezi       

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

İşte böyleee,

                      Aslında AYDIN geçinen DİNCİLER YUNUSUMUZU sevmezlerde,sevmediklerini söyleyemezler.Çünkü YUNUS şiirin enbaşındaki usta bir şairdir.Ona direk karşı çıkamazlarda üstü örtülü Yunusun gerçeklerini halktan saklarlar.YUNUS  TÜRKMENDİR,HURİ ve GILMANCILAR sevmezler bu ünlü TÜRKMEN  şairimizi.Ünlü şairimiz demek istiyorki ne cennet ne huri ne altın garyola nede cennette gılman yok,ama isteyenlere ver onları,benim sana(TANRIYA)İHTİYACIM VAR.

                         Hatta din adamının biri 72 huriyi,72 de tüysüz oglanı yeterli bulmayıp bakın kaç kat artırmıs HURİLERLE  OGLANLARI.

450,000 huri + 450,000 gılman yani TÜYSÜZ oglan+8500 kızlıgı bozulmus huri+8500 de kullanılmış oğlan verilecekmiş cennette.Bunu Ömeri hayyam zamanında söyleseydı bu din adamı HAYYAM kimbilsin nasıl KALAYLARDI bu adamı .Cennette cehennemde isreeldedir.Bilmeyenler ögrensinler.

                       YUNUS  EMRE  ARAPLASMAMIS sapına kadar en tepedeki bir TÜRKMEN  şairiydi.AKP liler bu nedenle YUNUSUN  şiirlerini TIRAŞ eder dururlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...