Jump to content

Hacı'yı Kaybettik


Recommended Posts

21 saat önce, Latte yazdı:

Sevgili Türk Ateist, ne kadar üzgün olduğunu, acını tahmin edebiliyorum; farklı bir diyaloğunuz, dostluğunuz vardı çünkü sizin. Bu yüzden evvela senin başın sağ olsun.
 

Bu denli derin, uçsuz bucaksız bilgi birikimine, hayat görüşüne sahip bir insanın yazılarıyla da olsa düşünce dünyasına temas etmek, bilgilerinden istifade etmek benim için de bir şanstı gerçekten. Bu dolu dolu bilincin toprak olması da bir o kadar kayıp... Üzücü.
 

Türkiye gerçeklerinden habersiz, çoğu zaman da ne lanet, ters, aksi bir adam diye düşünürdüm kendisiyle ilgisi... Ama hayvanları seven bir adam olduğu için naif, ince bir ruhu olduğundan da emindim. Huzurla uyusun... 

 

 

 

Sağ ol Sevgili Latte. Hacı benim için çok özel, çok değerli biri gerçekten. Buraya üye olduğum ilk günden beri değişmedi bu, sonra yakın dost olduk. Son iki yıldır, lösemi oldu olalı çok daha sık görüşür olmuştuk. 

 

Hacı toprağa gömülmedi bu arada. Vasiyeti yakılmaktı, eşi de bu vasiyetini yerine getirmek üzere işlemlere başlamış. Cenazesi, krematoryum için prosedürün işlemesini beklemek üzere hastanedeymiş hala. Kısa süre içinde yakılır.

 

Hacı'nın çocuğu yoktu, malum... Ama köpekleri olmuş bir ömür. Onlar ölünce (ki geçen yıl son köpeğini de kaybetmiş ve bu onu da sağlığını da epeyi kötü etkilemişti) gömdürmemiş, yaktırmış. Ben iki köpeğinin küllerinin eve gelişine uzaktan tanık oldum. Hepsini sakladı.

Bütün isteği öldüğünde yakılmak ve küllerinin, köpeklerinin külleriyle birlikte okyanusa savrulmasıydı. Eşi de doğal olarak bu vasiyetten haberdar. Kabul etmiş.

Yani Hacı ve yavrularının külleri önümüzdeki hafta evinin bulunduğu Boston'dan okyanusa karışacak, tam olarak istediği gibi. Bu düşünce onu mutlu ve tatmin eden bir düşünceydi. 

 

Çok güzel yaşadı Hacı. Kendini çokça eksik bulurdu, dünyaya bir şey verememekten yakınırdı ama yanılıyordu. Çok insanın hayatına temas etti, beyinlerinde kendine bir yer buldu. Forumda pek göstermediği esas yüzü, bilge yüzüydü. Forumda dediğin gibi çokça aksi, şımarık, ters yanını görürdük, ben de son yıllarda onunla en çok kavga edenlerden biriydim.  

Kedisiyle, köpeğiyle, kenarında yaşadığı gölü yuva edinmiş diğer hayvanlar ve ekip biçtiği bahçesiyle güzel, sade bir hayatı vardı. Mesleğinden, bilimden de son ana kadar uzak kalmadı ayrıca. Güzel yaşadı... 

 

Çok ani öldü, bu da bizi fazla etkiledi. Sanıyorum alışacağız... 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 94
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Aralıklarla takip edebildiğim foruma bugün bir göz atayım dedim ve birden bu acı haberle karşılaştım. Gerçekten şok içerisindeyim. Çok değerli bir insanı kaybettik. Çok iyi yetişmiş bir aydını kaybettik.

 

Hacı ağabeyi forumlardaki yazılarından tanırdım. 1999 yılında internete ilk kez bağlandığım zaman dinler konusuna merak salmıştım ve Hacı ağabeyin iletilerini ve makalelerini o zaman keşfetmiştim, onları okumaya başlamıştım.

 

O yıllarda müthiş üretkendi. Sürekli yazıyordu, her gün yeni bir makale yayınlıyordu. Kalemi kuvvetliydi. (Üyelerle sık sık polemiklere girmekten de keyif alırdı bu arada). Gerçekten zehir gibi, hiç durmayan bir beyni vardı. Derin ve etraflı bilgisi, zekası, hazırcevaplılığı, bakış açısı, dünya görüşü insanı çok etkiliyordu. Hani gerçek hayatta pek sık karşılaşamayacağınız kadar özel, seçkin bir beyinle muhatap olduğunuzu hissettirirdi her haliyle. Sonraki 20 yıl boyunca ara ara ve fırsat buldukça onu ve yazdıklarını takip etmeye çalıştım. Bu uzun süreçte kendisinden çok şey öğrendim.

 

Kendisi dinlerin topluma verdiği zararları çok iyi farketmiş birisiydi. O, dinlerin insanlık için ayakbağı olduğunun bilincindeydi. Türk halkının da uyanmasını istiyordu. Aslında Hacı ağabey, internet aracılığıyla Türk toplumunu aydınlatmaya (eğitmeye) kendisini adamış bir insandı dersek isabet etmiş oluruz. Başka deyişle o benim gözümde "idealist insan" sınıfına giren birisiydi. Ateistforuma O'nun kadar emek vermiş birisi yoktur herhalde. Onca işinin arasında hiç şevkini, heyecanını kaybetmeden 20 yıl boyunca aralıksız olarak internette yazması, forumu idare etmesi bende biraz da hayret ve şaşkınlık uyandırırdı. Bu denli bir adanmışlık duygusunu ve istikrarlı tutumu, ben ancak idealizmle açıklıyorum.

 

20 yılda internet aracılığıyla ne kadarlık bir kitleye ulaşabildi orasını bilemiyorum ama Hacı ağabey benim için bir "internet efsanesi"ydi. Ama işte artık O yok... Sonunda o gün geldi çattı ve Ateistforum HACI'sız kaldı... Yıllardır okuduğum ve bilgisine, aklına hayranlık beslediğim, emeklerine büyük saygı duyduğum bu kıymetli aydının ölümü beni çok üzdü.

 

Başımız sağolsun...

 

En son "Yaşamın Anlamı" ve "Ölümün Anlamı" başlıklarıyla yayınladığı 2 makalesini okumuştum. Bu iki makalesini bulup tekrar okumak ihtiyacı duyuyorum şimdi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Uzun zamandır motorsilet kullanırım.

 

Ama bugünkü bir kazayı hayatımda yapmamıştım

 

Şu satırlarları bile yazarken alnınmdan kan damlıyor!

 

Diz kapaklarım yırtılmış....

 

 

Ama hiçbiri Hacı'nın yokluğu kadar acı değil!!!!!

 

Biz Anadlu çocukları kırarız lan bir birimizi!

 

Yeri gerlir ana avrat da gideriz....


Ama yine de birbirimi biliriz!!

 

Severiz!

 

Biliyorum ki hayat bir daha esksi gibi olmayacak.

 

Ve bil ki bu senin arslan hemşerhin senin asla unutmayacak! 

 

Mrguitar

 

 

 

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Çok üzücü bir haber...Uzun bir süre sonra foruma girip böyle bir şeyle karşılaşmak, insanda boşluk duygusu uyandıran bir şok...

Hacı, evrenin canlı olduğunu kabul ederdi. Şimdi o canlının bilincine karışıp onunla bir oldu. Forum ise öksüz kaldı.

Herkesin başı sağ olsun... 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hastalığının ciddiyetini ve zamanının sayılı olduğunu yazmıştı zaten.

 

Ama yine de o burada yazdıkça, onu okudukça sanki hiç hastaymış gibi gelmiyordu. Haci hep aynı haci'ydi işte.

 

Şimdi bildiğimiz ama beklemediğimiz şey oldu. Üzülmemek mümkün değil, çok değerli, çok bilgili, harika bir insan aramızdan ayrıldı.

 

Eski topraklardan, kitap gibi adamlardan birini kaybettik.

 

Özleneceksin haci.

 

@Latte haci'nin yazdığı şiirlerde naif bir ton yakalamışımdır hep. Bence içli bir adamdı haci.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bir saat önce, metatron yazdı:

Biraz önce ekşi sözlük'te görüp uzun zaman sonra foruma girdim. Çok üzüldüm.. 

 

Bu iletiyi görünce sözlükteki Ateistforum başlığına baktım. Evet, Hacı'nın kaybından orada da bahsetmiş bazı yazarlar.

 

Madem öyle, Hacı'nın Ekşi Sözlük yazarı olduğunu da söyleyeyim, sözlük yazarı da olan sevenleri oradaki yazılarına ulaşma şansı bulsun. 2015 yılında ona sözlükten bahsetmiş, incelemesini istemiştim; girdi ve on tane entry girip bekledi. Doğal olarak o kadar sağlam entry'lerdi ki millet aylarca yıllarca çaylaklıktan çıkmayı beklerken onun yazarlığı 3,5-4 ayda onaylandı. 

 

https://eksisozluk.com/biri/omerusta

 

*Hacı sözlükte yazdığını saklamıyordu, nickinin bilinmesiyle ilgili kaygıları yoktu. O nedenle paylaşmakta sakınca görmedim. 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

İyiler tez ölüyor ama eseri kalıyor, hacı da böyle eser bırakan öncü ve cesur bir arkadaşımızdı. Kendisiyle bir yazışmamızda öldükten sonra bir maddede buluşmak için temennide bulunmuştuk. Forumda çok üzüleceğini bildiğim Türk Ateist kardeşim ve bütün sevip sayanların başı sağ olsun.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hacı abimin 30.06.2020’de yayınladığı şiir.

 

bugün benim doğum günüm

bugün
altı kasım
bilmem kaç...
unuturmuyum hiç
benim doğum günüm.
çoktandır kutlamaktan
vazgeçtim artık...

kaç yaşında mıyım?
bilmem!
bütün bildiğim
ölüme bir yıl daha yaklaştığım
yılları saymaktan usandım artık...

bugün altı kasım
bilmem kaç
unuturmuyum hiç
benim doğum günüm.
bütün tesellim
ölüme daha yakın olduğum
ölenleri saymaktan usandım artık...

 

Ölümü her doğruyu hissettiği gibi hissetmiş. Canım hacı abim. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ateistforum camiası, arkadaşlarım ve Türk Ateist, başınız sağolsun ?

Başımız sağolsun. Eski şifremi unutum giriş yapamadım ben nam-ı diğer placebo ya da electra. 
Çok ama çok üzgünüm..

Hacı seni asla unutmayacağız?

tarihinde placebo tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
5 saat önce, bilgivehis yazdı:

@Türk Ateist kardeşim, başlık yazısını "hacı aramızdan ayrıldı" gibi bir şeylerle değişebilir misin, "kaybettik" kelimesini gördükçe boğazım düğümleniyor, hem kaybetmedik sadece geçici süreliğine aramızdan ayrıldı, yarın yine onunla bir şekilde farklı bir madde olarak buluşacağız.

 

Hacı'nın ölümü çok büyük kayıp olduğu için aklıma başka bir şey gelmedi Sevgili bilgivehis. Zaten hala olayın şokundayken yazdım, ne yazacağımı bilemeden. Birkaç saat sonra olsa yazamazdım. 

 

Ölümün tek esprisi de bu...  Ölen ölüyor, bir şeyden haberi yok. Onun için sorun yok.

Sorun, ölenden yoksun kalmak, onu artık hiç göremeyecek olmak. İlk anneannemi kaybettim. 17 yıl kadar önceydi. Son birkaç yıldır bizimle yaşıyordu.

Öldü, çok üzüldük tabii, sonra götürüp mezara gömdük. Oradan eve dönmek korkunç geldi. Bu mu şimdi, bu kadar mı dedim kendi kendime. Getirdin, saçma sapıtık, delilikten başka bir şey olmayan ritüellerin sinir bozuculuğu arasında mezara koydun ve hiçbir şey olmamış gibi orada öylece bırakıp eve dönüyorsun. Buz gibi soğuk bir gerçek işte.

Ölüyor ve bir anda onunla ilgili her şey bitiyor hayatta.

Anladım ki ölüm hakkında hiç düşünmemekte haklıymışım. Çok basit, düz bir gerçek. Zor olan, insanı yıpratan ölenden yoksun kalmak... Hacı'nın yarattığı boşluk, hayatına dokunduğu kişiler için çok büyük. Hacı aramızdan ayrılmadı, öldü. Ayrılmak, isteyerek veya istemeyerek de olsa tercih edilerek gerçekleştirilen bir eylem olduğu için durumu temsil etmiyor. Kaybettik onu.

 

Ölmeye çok hazır, ölüm hakkında geçmişte çokça düşünmüş ama yaşamaya dibine dek inanan, kendi işi de insanı yaşatmak olan ve doğal olarak ölmeyi hiç istemeyen biriydi. 

Onsuzluğa alışmak çok zor olacak... 

 

Yine de haklı olabilirsin. Ben böyle düşünüyorum, ancak herkes böyle bakmak zorunda değil, haber başlığını yumuşatmak daha iyi gelecekse öyle yaparım belki.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
8 saat önce, Nagba yazdı:

Ateistforum camiası, arkadaşlarım ve Türk Ateist, başınız sağolsun ?

Başımız sağolsun. Eski şifremi unutum giriş yapamadım ben nam-ı diğer placebo ya da electra. 
Çok ama çok üzgünüm..

Hacı seni asla unutmayacağız?

 

Sağol canım, sağol. Seni aramayı akıl edemedim, ne olur kusuruma bakma.

Kendi nickini bu Nagba ile birleştirip sana mesaj atarım. Ararım hatta.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...