Jump to content

DE(V/U)S - Determinizm, Quantum ve Simülasyon üzerine


Recommended Posts

Devs, bir grup bilgisayar programcısının geliştirdiği determinizmden hareketle evrendeki tüm parçacıkların bilgilerini hesaplayabilen, hem geçmişi hem de geleceği bu ilkeye bağlı olarak simüle edebilen bir quantum bilgisayarı/programı temelinde 8 bölümlük kısa bir dizidir.

 

Özgür iradenin dışlandığı, kuantum mekaniği yorumlarından tam determinist bir yorum olan Hugh Everett'in Çoklu Dünyalar Yorumu'nun baz alındığı kuantum bilgisayarının tasarımında, ki geçmişin ve gelceğin hesaplanabilir olabilmesi için determinist olmayan kuantum mekaniği yorumlarının dışlanması zorunludur, geçmiş ve gelecek hatasız olarak ekranda izlenebilmektedir. Gizli kalabilen hiç bir şey yoktur. Sistemi yöneten kişi geçmiş ve gelecek hakkında mutlak bilgiye sahiptir.

Evet, kişi gelecekteki kendisini ekranda bir eylemi yaparken görmekte fakat yaşadığı evrende gelecekte vakit geldiğinde o eylemi yapmaya kendisine engel olamamaktadır. Garip gelse de özgür iradenin olmadığını, hayatın gözümüzün önünden akan bir film ve bizim onun izleyicisi olduğumuzu, olaylara bir etkimizin olmadığını, senaryonun yazılı olduğunu defalarca vurgulamaktadır bu dizi. Haliyle başımıza gelen kötü olayların bir sorumlusu olmadığı sadece kartlar öyle dağıtıldığı için bu sonuçları yaşadığımızı anlıyoruz. Yaptığımız ve başımıza gelen her şey öyle olması gerektiği için öyle. Bir sorumlusu yok.

 

Devs'in aslında Deus olduğunu son bölümde anladığımızda bir anda gerçeklikle simülasyon arasındaki farkı sorgularken buluruz kendimizi.

Nihayetinde bu teknolojinin istenildiği gibi bir cennet dünya üretebildiğini gördüğümüzde ister istemez acaba bir simülasyonda yaşıyor olabilir miyiz diye kendi kendimize sorduğumu farkederiz.

 

Fiziğin ve felsefenin kafa yakan konularını güzel bir film tadında anlatmayı başarabilen nadir yapıtlardan biri olan bu kısa diziyi izlemenizi tavsiye ederim.

 

 

tarihinde vitamin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

Diziyi bir süre önce izledim. Ve ben de herkese tavsiye ederim. Beğenirsiniz beğenmezsiniz ama güzel bir deneme her durumda.

 

Getireceğim başka bir yorum ya da eleştirinin spoyler'a sebebiyet verme ihtimali nedeniyle fazla değinmeyeyim ama bence de, dizideki en büyük gedik determinist olmayan kuantum mekaniği yorumlarından öte, deterministik bir sistemde de aslen var olan bir açmazı sanki pas geçmesi.. 

 

Ha girsek nasıl çıkarız diyerek hiç bulaşmamış da olabilirler ama özellikle bir iki diyalog esnasında aha şimdi soracak diye beklentiye sokmadı değil..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...