Jump to content

Düşünce Dünyası'nın forumunu tekrar açtım


Recommended Posts

Geçenlerde Forum Çok Durgun başlığında forumun neden durgun olduğu ve nasıl tekrar aktifleştirilebileceğini konuşuyorduk.

 

Ateistforum, eskiden dakikada bir yeni mesajların yazıldığı dönemlerine göre oldukça durgun son yıllarda.

 

Çeşit çeşit fikirler dile getirildi bu konuda. Bana göre temel faktörler şunlar:

1. Ateizm ve din konusunda çok fazla yazacak şey kalmadı. Gelenler merak ettiklerini zaten eski başlıklarda bulabiliyor. Bu durum yeni tartışmaları azaltıyor.

2. İnsanların ateizm ve din tartışmalarına ilgisi de azaldı, çünkü zaten memlekette daha ciddi sorunlar ortaya çıktı. Az çok varolan, bozuk da olsa düşe kalka işleyen demokrasimizden bile olduk, ortadoğu tarzı bir diktatörlüğe dönüştük. Dolayısıyla, insanların ateizm düşünecek hali kalmadı. Ateizme gelene kadar, çok daha önemli konular var şu anda artık insanların kafasını kurcalayan.

3. Eski zamanlarda bu tür forumlar günümüzde sosyal medyanın üstlendiği bazı işlevleri de üstleniyordu. Yani buralar, temel maksat açısından fikir tartışmaları yapmak için açılmış yerler olsa da, elde başka seçenek olmadığı için, katılımcılar tarafından birbiriyle sohbet etmek, sosyalleşmek, iletişimde kalmak, vs için de kullanılıyordu, ve gelenlerin önemli bölümü bu ortamları ana işlevleri olan derli toplu fikir tartışmaları için değil, ikincil işlevleri olan iletişim ve sohbet için kullanıyorlardı. Şimdi artık bu dönemde sosyal medya diye bir seçenek de olduğundan, ve oralar özel olarak o ikincil türde dediğim fonksiyonları yerine getirmek maksadıyla tasarlanmış yerler olduklarından, o maksatla buralara takılan kalabalığın önemli bölümü sosyal medyaya kaydı.

4. İnternette iletişim kurulabilecek sosyal ortam seçeneği de çok arttı.

 

Peki o durumda, bu tür yerlerin işlevi olarak ne kaldı geriye diye sorulursa, forum ortamlarının temel işlevi olan insanlara belli konularda derli toplu tartışma ortamı sağlama imkanı bence hala buralara has ve sosyal medyanın tam olarak, aynı başarıyla, doğru dürüst yerine getiremeyeceği bir işlev. Bu işlev bence hala forum ortamlarına daha uygun, ve bu boşluğu bence forumlar daha iyi doldurabilecek potansiyele sahip.

 

Fakat, sadece fikir tartışması da sıkıyor. Yukarıda bahsettiğim ikinci işlevler önemli hale geliyor. İnsanların önemli bir ihtiyacı aslında o konu.

 

Belli konulara ilgi duyan, belli tür kişilerin takıldığı bir sanal sosyal ortam haline dönüşmesi gerekiyor bence bu ortamların, eğer tekrar popülerleşmek ve hala mevcut olan bazı ihtiyaçları karşılamak istiyorlarsa. Yani, bir tür sosyal klüp olmaları gerekiyor.

 

İşte Düşünce Dünyası'nı, bu boşluğu doldurması umudu ve maksadıyla tekrar açtım.

 

Düşünce Dünyası, düşünen, araştıran, enlelektüel bireylerin, kendilerine benzer başkalarıyla sosyalleşebilecekleri, bir arada çeşitli sanal faliyetlere katılabilecekleri ve kendilerini ait hissedebilecekleri bir sanal klüp olma gayesindedir.

 

Bu maksatla siteye çeşitli teknik özellikler ekledim ve site bünyesinde geleceğe yönelik bazı etkinlikler planladım:

 

  • Üyeler arasında canlı sohbet ("Chat") imkanı
  • Üyelere aylık film ve belgesel gösterimleri
  • Kıdemli üyelerin uzman oldukları konularda sunacakları seminerler (sesli sunumlar)
  • Pek çok konuda makaleler, videolar
  • Üyelere kendilerine ait hikaye ve romanları internette paylaşma imkanı
  • Sosyal medya entegrasyonu
  • Üyeler için ilgilendikleri konularda site bünyesinde klüpler açma imkanı
  • Üyeler için site bünyesinde kendilerine ait blog oluşturma imkanı (yakında geliyor)
Link to post
Sitelerde Paylaş

Düşünce Dünyası forumu 2015 yılından beri kapalıydı. Kapanmadan önceki son döneminde ise sadece 1-2 kişi yazıyordu. Benim de vaktim olmadığı için, sonradan forumu kapattım ve o zamandan beri site sadece kendime ait bazı makaleleri topladığım bir wordpress blog'u olarak devam etti.

 

Şimdi bu yeni özellikler ile, katılımcılar belki diğer forum ortamlarında bulamadıkları bazı şeyleri orada bulabildiklerini görüp ilgi gösterebilirler. Özellikle chat imkanı, film gösterileri, site bünyesinde kendine ait klüp ve blog kurma imkanı ve podcast'lerin ilgi çekeceğini umuyorum. Ayrıca isteyenler kendilerine ait hikaye ve romanları da yayınlayabilecekler orada.

 

Ağustos ayının filmi Matt Damon'ın oynadığı, 2015 yapımı The Martian (Marslı) isimli film. Düşünce Dünyası üyeleri, site bünyesinde türkçe alt yazılı olarak seyredilebilirler filmi. Bundan sonra, "2001 A Space Odyssey" (2001 Bir Uzay Destanı), "Interstellar", Carl Sagan'ın bir romanından uyarlanmış bir film olan Jody Foster'ın oynadığı "Contact" (Mesaj) filmi ile devam edeceğiz. Şimdilik aylık koyacağım. Sonradan haftalığa çevrilebilir.

 

Düşünce Dünyası'na benim imzamdaki link'den de ulaşabileceğiniz gibi, bu başlıkta "Düşünce Dünyası" yazan yerlerden siteye link de verdim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir de, sahi, Düşünce Dünyası için moderatöre ihtiyaç var. İlgilenenler lütfen benimle ister Ateistforum'un özel mesajından, ister Düşünce Dünyası'nın aynı özelliğini kullanarak bağlantı kursun. Eski ve tanıdığımız üyeler tercih sebebidir. Ama yeniler de başvurabilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
29 dakika önce, mantik yazdı:

Bu bir bakıma, bir tür deney de olacak.

 

Baktık ki bu tür değişiklikler ilgi çekiyor ve sitenin popülerleşmesine katkıda bulunuyor, aynı özellikleri Ateistforum'a da getirebiliriz belki o zaman.

 

Mantık merhaba,

Saçmalıkların ifade edilmesine izin vermeyecekseniz ben yine varım.

Önceden de vardım.

Ama işi dönüp dolaşıp Agnostiklere Deistlere Panteistlere getirip saçmalık dolmasına neden oldunuz.

Saçmalıklar ifade edilemez.

Biz hepimiz saçmalıkların arasında yolumuzu bulmak için bir sürü zaman harcayarak Ateist olduk.

Böyle yapıp da üstüne bir de saçmalığa özgürlük verirsen yenilmiş oluyorsun.

Ateizm sert, sabit, ne olduğu belli bir kavramdır.

Diğerlerini eğitmek veya geliştirmek gibi bir misyonumuz yok.

Biz finansal, kurumsal, ideolojik olarak güçlü organize ve sarsılmaz olamıyoruz sizlerin bu insanları eğitmeye çalışma saçmalığınız yüzünden.

Birleşmiş Milletler bir sürü İnsan Hakları, Düşünce Özgürlüğü kurumu kurmuş bir sürü kuruma da milyar dolar bağış yaptığı halde düzeltemiyor, sen neyi düzelteceksin ki?

Düşünce dünyasında tek bir doğru düşünce vardır o da Nesnel düşünce. Nesnel düşünce de ekseriyetle Ateistlerde olur.

Bu kurala uymayan, saçmalayan herkesi temizle oradan (buradan da temizlenmeliler)

 

Düşünce kuralları olan bir şeydir

Kuralsız yapılanın önemi yoktur.

Mantığa tutunmayan adama mantığa tutunmayı öğretmeye çalışmak da nedir? Hayır işi mi?

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

husnu,

 

Onay bekleyecek bir durum yok. Düşünce Dünyasında üye onayı email adresinize gelecek link'e tıklamak yoluyla yapılıyor. Yani kendin aktive edebilirsin üyeliğini. Bekleyecek birşey yok.

 

Bunları zaten üye kaydı yapıldığında gelen email'de de açıklıyoruz. Orada yazılanlara dikkat edin.

 

Bir de, spam kutusuna falan bakın, onay email'i gelmezse.

Link to post
Sitelerde Paylaş

AteistBakish,

 

Düşünce Dünyasında maksat sadece ateizm ve din konusu değil zaten. Bilim, felsefe, politika, teknoloji, sanat, vb konulara meraklı kesim için bir sanal klüp oluşturmaya çalışıyoruz orada. İnsanları gruplara ayırıp, falancaya inananlar gelmesin, filancaya inananlar gelsin diye ayıracak bir durum yok ortada. Çok yoğun ateizm ve din tarışmaları yapılmasını beklemiyorum zaten orada. Hiçbir zaman beklemedim. Bir miktar olacaktır mutlaka orada da bu tür tartışmalar, ama o konular için asıl merkez burası.

Link to post
Sitelerde Paylaş
52 dakika önce, mantik yazdı:

AteistBakish,

 

Düşünce Dünyasında maksat sadece ateizm ve din konusu değil zaten. Bilim, felsefe, politika, teknoloji, sanat, vb konulara meraklı kesim için bir sanal klüp oluşturmaya çalışıyoruz orada. İnsanları gruplara ayırıp, falancaya inananlar gelmesin, filancaya inananlar gelsin diye ayıracak bir durum yok ortada. Çok yoğun ateizm ve din tarışmaları yapılmasını beklemiyorum zaten orada. Hiçbir zaman beklemedim. Bir miktar olacaktır mutlaka orada da bu tür tartışmalar, ama o konular için asıl merkez burası.

 

İnsanlar bitkiler hayvanlar tüm canlılar yaşam hakkı bakımından eşittir.

Ama işlem yapıp düşünce üretme bakımından eşit değildir.

Sen şimdi eşitlikten kardeşlikten dem vuruyorsun da, düşünce dünyasına toynaklı deveyi üye yapıp ara sıra toynağıyla klavyeye iki darbe vurup paylaşım yapma hakkı sunuyor musun?
Demek ki fark varmış.

 

 

Ayrıca güvenlik meselesini nasıl çözeceksin?
Ben bir ateiste güvenirim. İnatçıdır ve hiç bir koşulda teistlerle (Müslüman dincilerle) işbirliği yapmaz.

Ama herkesi her düşünceden oraya soktuğunda Ateistleri avlamak için gelenlere karşı önlemin var mı?
Müslümanlar radikaldir. Non-Teistler de radikal dincilerle işbirliği yapabilir.

Orada normal insan haklarına saygılı, ahlak kurallarına, mantığa, nesnelliğe bağlı bir Ateist ile kural ve ahlak tanımaz bu adamları iletişim ve kaynaşmada yan yana getirinken ön elemeye tabi tutmayacak mısın?
Müslümanların kutsal kitaplarında Ateistlerin öldürülmesi emri olduğunu biliyor musun?

Garantin ne? BU iletişim şansını sunarken ön yargılı inançlardaki ilkelleri oraya prensip sahibi Ateistlerle yan yana getirirken garantin ne?
Kefil misin Ateist olmayanlara? 

 

Ayrıca Ateist olmayan hiç kimse Ateist taklidi yapamaz. Bu mümkün değil.

BU en büyük silahı Ateistlerin.

Sen bu silahı alıp orada karma bir düzen kurunca Ateistleri savunmasız bırakmış oluyorsun.

 

Kefil misin sitendeki tüm Ateist olmayanlara.

Ben Ateistlere kefilim.

Ateistlerin için bir forum tartışması, Allah, Din, Kitap tartışması yüzünden birinin peşine düşüp ona suikast yapıp saldıracak aptal yok. Bu %100 kesin.

Peki sen diğerlerinden emin misin? Onlara kefil misin?

Nasıl da rahatsın yahu?

Arkadaş bu coğrafyada cinsel tercihi, inanç seçimi veya kocasını istememe yüzünden her gün sürüyle insan öldürülüyor?

Senin garantin ne?
Düşünce dünyası bir özgürlük iması içeriyor.

 

Ayrıca bu sunucuları nerede bu forumun? Kaç saatte bir IP adresleri imha ediliyor?

Bireyler haricinde Türkiye'nin hükümeti de farklı cinsel tercihtekileri, inanıştakileri avlıyor.

Önlemlerin neler?

Link to post
Sitelerde Paylaş

AteistBakish,

 

Belki hatırlarsın, ben Amerika'da yaşıyorum. Dolayısıyla, Düşünce Dünyası için kullandığım web sunucusu da Amerika'da bir sunucu. Türkiye'den hiçkimseye IP adresi verme zorunluluğum yok. ABD mahkemeleri isterse durum başka.

 

Yani o açıdan durum Ateistforum'daki durumdan farksız. Herkesin kişisel bilgileri güvende.

 

Hem oraya bahsettiğin türde tehlikeli müslümanların dadanması pek mümkün değil. Çok düşük bir ihtimal. Burada daha çok o ihtimal, o da sitenin adı yüzünden. Burada dinlerine hakaret edildiğini düşünüyorlar, ateistlere haddini vermeye geliyorlar buraya. Orada öyle bir sorun yok. Zaten sitenin ne adı ne de maksadı ateizm ve din tartışmları orada.

 

Ama sana garanti veriyorum, üyelerin çoğu ya ateist, ya agnostik, ya da panteist olacaktır orada. Çünkü koyu müslümanın ilgisini çekecek bir konu olmayacak orada. Gelseler bile sıkılıp giderler, ki çoğunun geleceğini de sanmıyorum. Orada gelecek müslüman, eğer olursa, oldukça ılımlı kesimden olacaktır, ki onlardan da zarar çıkmaz zaten.

 

Peki nasıl garanti ediyorum orasının bir non-teist ortamı olacağını, çünkü ortamın adı ve içeriği doğal bir biçimde bunu sağlayacak. Özel birşey yapmaya gerek olmayacak bile. Zaten birşey yapamazsın da o konuda. Ne yapacaksın? Özel bir test oluşturup, onu geçemeyeni siteye üye mi yapmayacaksın? Böyle birşey mümkün değil. Müslüman ateisti taklit edemez, orası doğru, ama o tür bir uygulama mümkün de değil, pratik de değil zaten. Hem gerek de yok. Aklı başında bir ılımlı inançlı gelip orada ilgi gösterilen konularda fikir beyan ediyorsa bunun ne sakıncası olur ki? İnançlı olmasına rağmen orada tartışılacak konulara ilgi gösteren birinden zarar çıkmayacaktır zaten, ondan şüphen olmasın. Çünkü bilgili ve zeki müslümanların çoğunun hala müslüman olmasının tek sebebi yetiştirildikleri ortamın şartlanmalarını aşamamış olmalarıdır. Yoksa, onun haricinde senden benden, uygar çoğu kişiden hiçbir farkları yok o tip müslümanların çoğunun. Diğerleri de zaten doğal sebeplerden dolayı ortamdan uzak duracağından, ortada bir sorun yok.

 

O mantıkla sen, din ile, ateizm ile hiçbir ilgisi olmayan online ortamlara da giremezsin. Diyelim film eleştirileriyle ilgili, ya da web sayfası yönetimiyle ilgili forumlara gireceksin, nasıl giriyorsun oralara sen o zaman? Her yer müslüman dolu. Ülkenin çoğu müslüman zaten. Nasıl kaçacaksın ki?

 

Müslümanlardan en çok arınmış yer arıyorsan, müslümanların uğrama ihtimali en düşük yerlere bakacaksın. Ki, Ateistforum, Düşünce Dünyasına nazaran müslümanların daha fazla uğrak noktası olan bir ortam olacaktır, yukarıda anlattığım sebeplerden dolayı.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
9 saat önce, mantik yazdı:

husnu,

 

Onay bekleyecek bir durum yok. Düşünce Dünyasında üye onayı email adresinize gelecek link'e tıklamak yoluyla yapılıyor. Yani kendin aktive edebilirsin üyeliğini. Bekleyecek birşey yok.

 

Bunları zaten üye kaydı yapıldığında gelen email'de de açıklıyoruz. Orada yazılanlara dikkat edin.

 

Bir de, spam kutusuna falan bakın, onay email'i gelmezse.

Your account needs to be approved before you can use the site as a registered member.
An email will be sent to *****@***.com when this is done.

 

Maile link  gelmiyor.

Bu mesaj çıkıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
8 saat önce, mantik yazdı:

O mantıkla sen, din ile, ateizm ile hiçbir ilgisi olmayan online ortamlara da giremezsin. Diyelim film eleştirileriyle ilgili, ya da web sayfası yönetimiyle ilgili forumlara gireceksin, nasıl giriyorsun oralara sen o zaman? Her yer müslüman dolu. Ülkenin çoğu müslüman zaten. Nasıl kaçacaksın ki?

 

Müslümanlardan en çok arınmış yer arıyorsan, müslümanların uğrama ihtimali en düşük yerlere bakacaksın. Ki, Ateistforum, Düşünce Dünyasına nazaran müslümanların daha fazla uğrak noktası olan bir ortam olacaktır, yukarıda anlattığım sebeplerden dolayı.

 

 

 

Film eleştirisi vs gibi hobilerde bile uyumsuzlar Müslümanlar.

Ben onlardan arınmış yer istemiyorum

Onların bu küstahlık ve bakış açılarıyla insan toplumundaki her yere erişiminin kısıtlanmasını istiyorum.

Amerikan halkı da yobazdır din konusunda ama İncil mi Anayasa mı seçiminde Anayasaları çoğunlukla galip gelir

Müslümanların çoğu Anayasa, Uluslararası Kanunlar, İnsan Hakları, Evrensel nezaket kurallarını tanımaz.

Evrensel insan haklarını, özgürlüğü, nezaketi tanımayan adamlara yaptırım uygulanmalı.

 

Sana demiyorum ki Müslümanları ön yargı ile baştan ayrımcılığa tabi tut.

Sana dediğim onların çoğundaki kötü davranışları hedef alan kurallar koy ve kabul et seçeneğiyle kabul etsinler.

Mesela cinsel yönelim ayrımcılığı yaptıklarında ceza alsınlar.

Profilinde yazsın, bu kişi cinsel tercihlerinden dolayı başkalarını aşağıladığından 3 gün engelleme almıştır diye kırmızı yazı yazsın proiflinde.

Ya da bu kişi inancını tehdit aracı olarak kullandığından yasaklanmıştır.

Gibi

Atılmak bir şey çözmez.

Yaptıklarının bedelini profilinde ve profile bağlı fikirlerinde taşımalı herkes.

 

Tamam ön ayrımcılık yapma, ama müslümanların davranış şablonlarını normalmiş gibi de kabul etme.

Kafirlere küfreden ayeti paylaşamasınlar.

Onlarda kafir kim? Sen, ben gibiler.

Kitabın içinden alıntıyla sana bana sövemez.

Link to post
Sitelerde Paylaş
11 saat önce, husnu yazdı:

Your account needs to be approved before you can use the site as a registered member.
An email will be sent to *****@***.com when this is done.

 

Maile link  gelmiyor.

Bu mesaj çıkıyor.

 

Biraz önce üyeliğini elden onayladım, ama sana neden böyle bir email geldi bilmiyorum. Normal olarak oradaki ayar "email validation". Demin tekrar test ettim, ve "testuye" diye bir üyelik açtım kendime normal kayıt prosedürünü kullanarak. Onay email'i geldiği gibi, türkçe olarak geliyor, eğer sayfadaki dil seçimi ayarı türkçeye ayarlıysa. (Ki yazılım, ziyaretçinin hangi ülkeden bağlandığına göre default olarak ingilizce veya türkçe olarak başlatıyor sayfayı). 

 

Aynı durum başkalarının da başına geliyor mu? Geliyorsa lütfen haber verin, anlamaya çalışalım.

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 saat önce, Sfiko yazdı:

Düşünce harika. 

Umarım kısa zamanda aktif edilir. 

 

Sfiko,

 

Site aktif. Ana sayfaya gidince sadece bir karşılama sayfası var. Ama yukarıdaki navigasyon butonlarından sitenin diğer bölümlerini gezebilirsiniz. Bu bölümlerden biri de forum bölümü. Siteyi gez menüsündeki Forum linkinden forum sayfasına ulaşılabilir. Foruma doğrudan gitmek için yukarıda husnu'nün verdiği link de kullanılabilir.

 

Eski üyelerden o zamanki Düşünce Dünyasına üyeliği olanların üyeliklerinin hala işler durumda olması lazım.

 

Yeni üyelik için ise, sayfanın sağ üst köşesindeki Kayıt Ol butonu kullanılabilir. Üyeliği aktif etmek için onay beklemek de gerekmiyor. Email adresinize gelen link'e tıklayarak üyeliğinizi hemen aktive edebilirsiniz.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Chat, film, vs hepsi aktif. Sadece gelip kullanan yok henüz. Bir tanıtım kampanyası deneyeceğim yakında ama ondan önce moderatör bulmak gibi, server'dan güvenli bir şekilde toplu email gönderebilmek için alınması gereken teknik önlemler ve konfigürasyonlar gibi bazı işler var ilgilenilmesi gereken. Buradaki bir moderatör arkadaş Düşünce Dünyasına moderatör bulma konusunda yardım ediyor. Hele bir moderatör bulalım, ondan sonra tanıtım ile ilgilenmek daha kolay olacak.

 

Şimdilik buradaki kullanıcılar yavaş yavaş orada üyelik alıp yazmaya başlarlarsa, bu en azından bir başlangıç olur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...