Jump to content

Ateistforum kuruluşunun 20. yıldönümünde yazı yazmaya daimi olarak kapatılacaktır


Recommended Posts

Yönetim olarak aldığımız bir kararı burada duyurmak istiyorum.

 

Bunu duyurmak forumun üç kurucusundan biri olan bana düşmüş bulunmaktadır.

 

Ateistforumu 2001 yılının Eylül ayının sonlarına doğru açmıştık. Şimdi kuruluşunun 20. yıldönümünden yaklaşık bir hafta sonra, eski yöneticilerimizden Hacı'nın ölümünün birinci yıldönümü olan 4 Ekim tarihinde forumu yazı yazmaya kapatmaya karar verdik. Bu tarihten itibaren forum sadece aramaya ve okumaya açık bir arşiv olarak varlığını sürdürmeye devam edecektir, ve foruma yeni içerik 4 Ekim tarihinden itibaren asılamayacaktır.

 

20 yıl emek verdiğimiz bu siteyle ilgili bu kararı almak kolay olmadı. Fakat çeşitli sebeplerle bundan sonrası için en uygununun bu olacağını düşünüyoruz. Sebepleriyle ilgili bu başlık altında kendi açıklamalarımı ayrıca asacağım. Muhtemelen diğer yöneticiler de kendi yorumlarını yazacaklardır.

 

Bu forumda yazı yazmaya alışmış ve yazışmalara devam etmek isteyen üyelerimiz 4 Ekim tarihinden itibaren yazışmaları için kardeş sitemiz olan Düşünce Dünyası'nı kullanabilirler:

 

Düşünce Dünyası Ana Sayfa: https://www.dusuncedunyasi.net

 

Düşünce Dünyası Forumu: https://forum.dusuncedunyasi.net

 

Düşünce Dünyası'na Ateistforum'un ana menüsünden de ulaşılabilmektedir.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • mantik pinned this Başlık
  • İleti 43
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Bu kararı almamızın çeşitli sebepleri var. Bazılarına burada değinmek istiyorum:

  • Sosyal medyadan önceki dönemde günümüzde sosyal medyanın üstlendiği işlevin de önemli bölümünü yerine getiren forumların artık devri kapanmıştır. Forumlar günümüzde sadece belli başlı bazı spesifik amaçlar için uygun ortamlar haline gelmiştir. Örneğin şirketlerin ve kurumların müşteri ve kullanıcılarıyla teknik konularda veya hizmet ve kullanım ile ilgili konularda yazıştıkları bir iletişim ortamı olmak gibi. Veya derli toplu, uzun ve derin fikir tartışmalarının yapılabileceği ortamlar olmak gibi. Bu ikinci bahsettiğim işlev açısından forumlar halen bana göre en uygun ortamlar olsalar da, forumları sadece bu maksat için kullananların oranı eskiden bile hep düşük bir yüzdede kalmıştır. Çoğu kişi forumları kendilerininkine benzer konulara ilgi duyan kişilerle tanışmak ve sosyalleşmek için kullanmaktaydı eskiden. Şimdi artık günümüzde bu işlev sosyal medyaya kaymış olduğundan, forumların popülaritesi azalmıştır.
  •   Ateizm ile ilgili yazılacak yeni fazla birşey kalmamıştır. Söylenebileceklerin hemen hepsi zaten söylenmiş ve yapılabilecek araştırmaların ve açıklamaların aşağı yukarı hepsi forumun eski sayfalarında anlatılmış ve tartışılmıştır. Bu konuları merak edenlerin forumun zengin aşivinde biraz araştırma yapıp vakit geçirmeleleri yeterlidir. Ateizm tartışmaları artık uzun süredir daha çok tekrarlardan oluşmaktadır.
  • Ülkenin sorunları değişmiş ve ateizmin tanıtılması konusu herkesin öncelik sırasında gerilere düşmüştür
  • Artık ateizmle ilgili içerik bulmak eskiye göre daha kolaydır. Eskiden çok önemli olan bu ortama artık gerek yoktur. Yani arşiv olarak gerek vardır elbette hala, ama bu konularda tartışma gereksinimi açısından değil.
  • İnternette genel olarak içerik miktarı eski zamanlara göre çok artmış, ve gerek belli bir konuda bilgi bulmak, gerekse benzer konulara ilgi duyan insanlarla iletişime girmek çok kolaylaşmış ve ortaya sayısız seçenek çıkmıştır.
  • Tüm bu sebepler ve benzerleri sebebiyle foruma olan ilgi azalmış ve katılım oranı düşmüştür. Daha doğrusu bu konuda bir düzeltme yapmak gerek. Foruma çeşitli konularda içerik bulmak için gelen misafir kullanıcı sayısı hala yüksektir. Fakat aktif olarak tartışmalara katılanların oranı eski yıllara göre çok düşmüştür. Bunun bazı sebeplerini yukarıda zaten açıkladık.
  • Bir önceki maddeden dolayı, forumun arşiv olarak devam etmesi hala önemli bir gereksinim olsa da, tartışma yapılan bir ortam olarak devam etmesi artık hayati bir önem taşımamaktadır.
  • Forum moderatörlüğü çok zor, ama vakit alıcı ve getirisi olmayan bir uğraştır. Maddi getirisi olduğu durumlarda bile uzun vadede uğraşılması sıkıcı ve zor bir işken, özellikle de gönüllü olarak yapıldığında uzun vadeli gönüllü moderatör bulmak zordur. Gelen pek çok moderatör kısa vadeli olmakta ve devam etmemektedir. Dolayısıyla, forumun işletilmesi ve moderasyonu bunca yıldan sonra hala büyük ölçüde ilk kurucularına ve en eski yöneticilerine kalmaktadır. Fakat takdir edersiniz ki, böyle bir işi 20 yıl boyunca sürdürmek bile büyük bir başarı ve özveridir, ve yöneticilerin buna daha da devam etmelerini beklemek kendilerine haksızlıktır.

Dolayısıyla, tüm bu sebeplerle, yukarıda bahsettiğim kararı aldık.

 

Hala Düşünce Dünyasında tartışmalara devam edebilirsiniz elbette, 4 Ekim'den sonra da. Düşünce Dünyası uzun yıllar önce benim kurduğum, sonra kapattığımız, fakat geçenlerde tekrar açıp hizmete soktuğumuz bir ortamdır. Aylık film gösterimleri, chat imkanı, kulüpler, vs gibi pek çok özellik ile hizmete sunulmuş Düşünce Dünyası forumunda kullanılan yazılım da Ateistforum'da kullanılanla aynı olduğundan, burada alıştığınız ortam orada da devam edecektir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

O forum ile bu forum aynı ise orayı yürüten burayı neden yürütmez?

Üstelik o forumda daha çok özellikler varsa yönetmesi de muhtemelen daha zordur.

Daha zor olan yönetilir daha kolay olan neden yönetilmez, kafam karıştı.

Neyse temel prensibi aynı ise oraya da üye oluruz. Umarım oranın sunucusu da yurt dışı kaynaklıdır.

Link to post
Sitelerde Paylaş
4 dakika önce, bilgivehis yazdı:

O forum ile bu forum aynı ise orayı yürüten burayı neden yürütmez?

Üstelik o forumda daha çok özellikler varsa yönetmesi de muhtemelen daha zordur.

Daha zor olan yönetilir daha kolay olan neden yönetilmez, kafam karıştı.

Neyse temel prensibi aynı ise oraya da üye oluruz. Umarım oranın sunucusu da yurt dışı kaynaklıdır.


Orasının da sunucusu Amerika’da, evet, ve orada da kimlikleriniz güvende ve gizli. 
 

Ama orası kimliğinizi gizlemenize bile gerek bırakmayacak bir yer olarak tasarlandı ilk kurulduğunda bile. Hala da öyle. İmajı ve kimliği ateist olan bir ortam değil orası. Çok daha rahat yazışabileceğiniz, gönül rahatlığıyla her yerde paylaşabileceğiniz bir ortam.

 

Eğer popülerleşmezse, daha az moderatörle, hatta sadece bir veya iki kişiyle bile yönetilebilecek bir yer olacağını düşünüyorum orasının. Dolayısıyla burasıyla ilgilenmeyi kendine manevi bir sorumluluk haline getirmiş kişilerin orasıyla da ilgilenmesi bir gereklilik değil. Buradaki yöneticileri sorumluluk esaretinden kurtaran bir yönü var bu yüzden orasının. 
 

Tam tersi çok popülerleşecek olursa, o zaman da gönüllülerle yürütülmesi şart olmayan, gerekirse paralı moderatör de tutulabilecek bir yönü var orasının. 
 

Bunlar neden burası için geçerli değil denirse, o kısmının ayrıntıları burada paylaşabileceğimiz kapsamın dışına çıkıyor. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Mantık sen istikrarlı zihin keskinliğini kaybedip liberal, değişken, umursamaz bir nihiliste dönüştün.

Ya da hep böyleydin de, şimdi yeni yeni yüzeye çıkıyor.

 

Ateizmle ilgili söylenecek söz var diye yoktu bu forum.

Doğada din tanrı inanç sarmaşıklarının saramadığı zehirli bir ağacı simgeliyordu

 

Doğa boşluk kabul etmez

Ateistforumu çektin çıkardın diyelim.

O boşluğa akacak onu dolduracak şey %99 bir inanç saçmalığı olacak.

Niye süslüyorsun ki böyle? Millet aptal mı?

 

Ateizm kelimesine nedir bu alerjin?

Farklı ve inançlara çatı olacak bir girişimde amacın ne?

 

Sen ciddi ciddi inanç hastalarıyla aynı ortamda etkileşimin seni ideolojini ya da insanın düşünce seviyesini geliştireceğini mi sanıyorsun?

 

 

Düşünce Dünyasında bir kere forumda takılmıştım.

O sırada orada adminlerden birisi çok çeşitli insanlar olduğunu, hatta kendisinin de müslüman olduğunu söyledi bana

Ben sana bundan bahsettim o zamanlar

Bir yanlış anlaşılma olmuş dedin bana.

 

Hala devam ediyor mu bu yapı?

Forumun admin, moderasyonunda müslüman herhangi birisi var mı?

Link to post
Sitelerde Paylaş

AteistBakish,

 

Düşünce Dünyası’nın site olarak kimliği ve etiketi ateist olmamasına rağmen oraya müslümanların dadanmasının neden zor olduğunu sana Ateistcafe’deki başlıkta açıklamıştım daha geçenlerde. Yöneticileri arasında zaten yok, olmaz da, ama katılımcıları arasında bile fazla müslüman olması zor orada. Hatta burada daha bile çok müslümanlar diye açıklamıştım sana o zaman da, çünkü burasının kimliği ateist, cevap vermeye geliyorlar buraya. Oraya niye gelsinler? Gelseler de niye dursunlar? Sıkıcı, entelektüel konular var orada sadece. Müslümanın ilgisini çekecek şeyler yok. 
 

Eğer o konulara ilgi duyan müslümanlar gelirse, onlardan da zaten zarar çıkmaz. O tür ılımlı inançlıyı burada da sevdik ve ağırladık hep. 
 

Düşünce Dünyası’nın adminlerinden birisinin eskiden sana orada müslüman yöneticiler de olduğunu söylediği iddiana gelince, ya yanlış hatırlıyorsun, ya da yalan söylüyorsun. Bir kere, orada moderatörlerin kimliği gizlidir. Hep öyleydi. Bu önemli bir kuralımızdı hatta. Yani birisinin kalkıp orada sana ben burada yöneticiyim demesi pek normal birşey değil. Orada bir yönetici panteist, diğerleri ateistti. Şu anda ise hiçbiri yok zaten. Yeni yöneticiler var, onlar ise ateist.

 

Hem sadece ateistlerle takılma konusunda takıntın ne senin? Ateist olmak marifet değil ki. Çok zor birşey de değil. Küçükken beynini yıkamadığın herkes, bu devirde, hele de bilime ve bilgiye meraklıysa ateist olacaktır zaten.
 

Ateizm bazında değil, ilgi duyulan konular bazında bir araya getirmek daha mantıklı insanları zaten. Orada açtığımız kategoriler ve işlediğimiz konulara bakıldığında ise o bazda bir araya gelenlerin çoğu doğal olarak ateist kişiler olacaktır. 
 

Ayrıca, Düşünce Dünyası burasının yerine geçsin diye açılmış bir yer değil. Orasını başka bir işlevle, başka bir maksatla açtık zamanında. Amerika’daki Skeptic Society’yi incele internetten. İşte onun Türkiye versiyonu olsun diye açılmıştı zamanında. Ama dini aşamamış bizim ülkeden o konuya ilgi çıkmamıştı. Burası sürekli popülerleşirken orası yavan kalmıştı. Sonra kapattık. Şimdi geçenlerde tekrar açtığımızda ise, eski Skeptic Soceity benzeri misyonunun dışında, bir de düşünenlerin sanal kulübü sloganıyla, belli konulara ilgi duyan aydın görüşlü kişilerin, kendilerine benzer başkalarıyla sosyal etkileşime geçebilecekleri bir sanal ortam olma işlevi de ekledik oraya.

 

Burasının yazmaya kapatılmasının ise orasıyla hiçbir ilgisi yok. Burasını yönetenler artık bıktı. İstemiyorlar uğraşmayı. Yani mantik ateist yeri kapatıp, onun yerine ateist olmayan yeri zorluyor diye düşünüyorsan, öyle birşey yok. Burasını açan da kapatan da tek başıma ben değilim zaten. 
 

Ama burası madem yazmaya kapanıyor, ve orası da tekrar açılmış ve hali hazırda mevcut, insanlar yazacak ortamsız kalmasınlar diye seçenek sunuyorum sadece. İyilik yapıyorum yani.

Link to post
Sitelerde Paylaş
2 saat önce, AteistBakish yazdı:

Mantık sen istikrarlı zihin keskinliğini kaybedip liberal, değişken, umursamaz bir nihiliste dönüştün.

Ya da hep böyleydin de, şimdi yeni yeni yüzeye çıkıyor.

 

Ateizmle ilgili söylenecek söz var diye yoktu bu forum.

Doğada din tanrı inanç sarmaşıklarının saramadığı zehirli bir ağacı simgeliyordu

 

Doğa boşluk kabul etmez

Ateistforumu çektin çıkardın diyelim.

O boşluğa akacak onu dolduracak şey %99 bir inanç saçmalığı olacak.

Niye süslüyorsun ki böyle? Millet aptal mı?

 

Ateizm kelimesine nedir bu alerjin?

Farklı ve inançlara çatı olacak bir girişimde amacın ne?

 

Sen ciddi ciddi inanç hastalarıyla aynı ortamda etkileşimin seni ideolojini ya da insanın düşünce seviyesini geliştireceğini mi sanıyorsun?

 

 

Düşünce Dünyasında bir kere forumda takılmıştım.

O sırada orada adminlerden birisi çok çeşitli insanlar olduğunu, hatta kendisinin de müslüman olduğunu söyledi bana

Ben sana bundan bahsettim o zamanlar

Bir yanlış anlaşılma olmuş dedin bana.

 

Hala devam ediyor mu bu yapı?

Forumun admin, moderasyonunda müslüman herhangi birisi var mı?

Ateizm çöktü.

Kurtar bizi @AteistBakish?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bir saat önce, mantik yazdı:

Düşünce Dünyası’nın adminlerinden birisinin eskiden sana orada müslüman yöneticiler de olduğunu söylediği iddiana gelince, ya yanlış hatırlıyorsun, ya da yalan söylüyorsun. Bir kere, orada moderatörlerin kimliği gizlidir. Hep öyleydi. Bu önemli bir kuralımızdı hatta. Yani birisinin kalkıp orada sana ben burada yöneticiyim demesi pek normal birşey değil. Orada bir yönetici panteist, diğerleri ateistti. Şu anda ise hiçbiri yok zaten. Yeni yöneticiler var, onlar ise ateist.

 

Dostum orasının ilk kurulduğu zamanlarda ben vardım

Bırak bu yalan söylüyorsun olayını

Böyle bir yalanı niye söyleyeyim? Çıkarım nedir ki?

 

Sanırım şöyle bir olay akışı oldu

 

Ben yine ortalığı karıştırıyordum orada kavga gürültüyle tartışmalarla

Biri müdahale etti

Sonra da orasının farklı olduğunu, kendisinin de müslüman olduğunu söyledi

Senle bunu konuştum, o sıralar bir grubumuz vardı

İçerikler hazırlıyorduk, videolar yazılar vs gibi

Sen de dedin ki öyle değil o panteist falan dedin

Orada o zaman profillerin altına yazılabiliyordu kimlik

Tüm detayları ben de hatırlamıyorum

 

Ayrıca nikim Ateist Bakıştı

Zor bir şey değil senin için eski kullanıcılar arasında nik olarak "bakış" kelimesini aratıp bulmak beni

 

Profil fotoğrafım hep aynıydı

Buydu

photo-thumb-43344.jpg

 

Görürsün orada beni ve geçmişimi

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
5 saat önce, AteistBakish yazdı:

Doğa boşluk kabul etmez

Ateistforumu çektin çıkardın diyelim.

O boşluğa akacak onu dolduracak şey %99 bir inanç saçmalığı olacak.

Niye süslüyorsun ki böyle? Millet aptal mı?

 

Aman Tanrım, Ateistforum kapanırsa ülkenin bütün ateistleri sahipsiz kalacak, sonra daha da kötüsü olup Türkiye inanç batağına saplanacak!

Doğayı tek başına Ateistforum manipüle ediyor çünkü!

 

Allah olsa da sana azıcık akıl verse ama o da yok ortalıklarda...

Link to post
Sitelerde Paylaş
2 dakika önce, Türk Ateist yazdı:

 

Aman Tanrım, Ateistforum kapanırsa ülkenin bütün ateistleri sahipsiz kalacak, sonra daha da kötüsü olup Türkiye inanç batağına saplanacak!

Doğayı tek başına Ateistforum manipüle ediyor çünkü!

 

Allah olsa da sana azıcık akıl verse ama o da yok ortalıklarda...

 

Sen nasıl bir insansın yahu?

Bir şeyi yaptığın gelecekle yapmadığın gelecek aynı değildir.

BU bir yorum falan değil kesin.

 

Nasıl vücutların canlıların içinde her saniye su baloncukları çıkar gibi hücreler çoğalıp duruyor ve ölenler de sönüyorsa

Gerçeklikte de elini kolunu kafanı hareket ettirdiğinde etkileşimler, dalgalar, olasılıklar yaratırsın.

Bu etkileşimler olasılıklar da elini masaya vurduğun gelecek ile vurmadığın gelecek vardır ikisi farklı şekillenir.

Elini masaya vurduğunda oluşan geleceği yaşasan da, içinde olsan da, vurmadığın gelecek yaşanmasa da bilgisi evrende hala mevcut.

Schrodinger'İn kedisinde olduğu gibi.

Bilgi ve ihtimal öyle güçlenir ki bazen her iki alternatif de eşitlenir.

 

Yani benim sözümü kişiliğimi küçümseyeceksin diye bu forumda yaşanmışlıklarınızı, hayatınızı, düşüncelerinizi

Hacı öldü değil mi?

Hacı'nın şu anda bu evrende bu forumdan başka yaşadığı yer yok.

Kendine gel biraz.

Ben iti yavşağın teki olsam da ortada yok ettiğiniz bir ümidiniz, hayalleriniz, dünya var.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
21 dakika önce, AteistBakish yazdı:

Hacı öldü değil mi?

Hacı'nın şu anda bu evrende bu forumdan başka yaşadığı yer yok.

Kendine gel biraz.

Ben iti yavşağın teki olsam da ortada yok ettiğiniz bir ümidiniz, hayalleriniz, dünya var.

 

Bu ne kadar çirkin bir laf yahu? Sen kimsin ki bu sonuca varabiliyorsun? Bunu Hacı'nın karısına, 50 yıl boyunca kurtardığı hayatlara, yazılarıyla ulaştığı insanlara, dostlarına da söylesene?

Hacı forumdan çok blog'unu düşünürdü, bunu da zaten bana çok net biçimde vasiyet etmişti. Tek isteği bu olmuştu. Mantık Amerika'da yaşadığı için ona ilettim, o sorunu da halletti sağ olsun. Blogu hep yaşayacak. Bizden ücret bile istemediler.

Hacı ölüyorum diye vedalaşmadı. Onun ölümle de ölmekle de sorunu yoktu. Yani o bile senin kadar dert etmedi bunu, bilesin.

 

Kaldı ki forum yalnızca yazmaya kapanacak. Arama özelliği de açık kalacak. Belki farkındasınızdır, bir süredir eski başlıkları güncelleyip duruyordum. Nedeni, son yıllarda ülkedeki korkunç kalitesizliğin yansımamasının mümkün olmadığı mikro birimlerden biri olan bu yerin, kapandığı zaman en işe yarar, en yararlı tartışmalarının olduğu başlıkları öne çekip okura fayda sağlamasına devam etmesi gerektiğini bilmek. Burada daima değerli, bilgili arkadaşlarımız oldu, hala da yazıyorlar sağ olsunlar ama hem sayıları az hem de güzel ve değerli bilgileri diğer çöplerin arasında ne yazık ki kayboluyor. Ortam sağlıksız çünkü. Bu da benim fikrim ve bu durumun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hatta bu sorunu devam ettirmenin, onca emeğe, çabaya ve bütün o yazıları yazıp tartışan değerli insanlara ihanet olduğunu da düşünüyorum.

 

Mantık neden kapandığımızı gayet güzel ve açık biçimde anlatmış.

 

Korkmana gerek yok, Ateistforum yazmaya kapansa da dev gibi ve sapasağlam arşiviyle hizmet etmeye devam edecek, bu konulara meraklı insanlar gelip bakmak istediğinde. Gerçekten müthiş bir arşiv burası. Yazılmadık şey kalmadı, ateizmle ilgili tüm diğer forum, blog vb sayfaların amiral gemisiydi.

Ateistforum öncüydü. Bu forumdan sonra başka ateist sayfalar da açıldı ve binlerce insan yararlandı. Bugün artık ihtiyaç yok. Yeni nesil Kur'an falan tartışarak çıkmıyor dinden. Çağın olanakları ve insanları getirdiği yer o kadar güçlü bir etken ki, kolayca dinden çıkıyorlar. Dinci iktidarın dilinde hep bu insanlar. Ben biliyorum ki ülkedeki bu ortamın oluşmasında bu forumun katkısı inanılmaz büyük. Yıllarca son derece değerli, birikimli, zeki ve ahlaklı insanlar içten biçimde yazdı, çizdi, anlattı, aktardı.
 

Yani aslında durum senin sandığının tam tersi. Bunları anlamayacaksın tabii, onu da biliyorum. Ben de daha ziyade diğer dostlarımız için yazdım zaten.

Düşünce Dünyası mantık'ın evvelce kurduğu forum ama kardeş falan değil orası. Evin diğer odası. Orayı da daima ateistler domine etti ve buradaki kadar rahat ve özgürce tartıştılar. Hepimiz tartıştık. Oranın resmi sahibi mantık da hacı gibi ABD'de yaşadığı ve server ABD'de bulunduğu için orası da burası kadar güvenli. Kendisi belirtmiş zaten.

Adam burayı kapatmaya karar verdik diye günlerce düşündü, uğraştı ve oraya yepyeni özellikler de ekleyerek tekrar açtı. Oradaki yöneticiler de ateist, bunu da bil. Mantık dışındaki diğer iki arkadaşımız da tanıdığımız, güvendiğimiz, bildiğimiz ateistler. Dostlarımız.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
25 dakika önce, Türk Ateist yazdı:

 

Bu ne kadar çirkin bir laf yahu? Sen kimsin ki bu sonuca varabiliyorsun? Bunu Hacı'nın karısına, 50 yıl boyunca kurtardığı hayatlara, yazılarıyla ulaştığı insanlara, dostlarına da söylesene?

Hacı forumdan çok blog'unu düşünürdü, bunu da zaten bana çok net biçimde vasiyet etmişti. Tek isteği bu olmuştu. Mantık Amerika'da yaşadığı için ona ilettim, o sorunu da halletti sağ olsun. Blogu hep yaşayacak. Bizden ücret bile istemediler.

Hacı ölüyorum diye vedalaşmadı. Onun ölümle de ölmekle de sorunu yoktu. Yani o bile senin kadar dert etmedi bunu, bilesin.

 

Kaldı ki forum yalnızca yazmaya kapanacak. Arama özelliği de açık kalacak. Belki farkındasınızdır, bir süredir eski başlıkları güncelleyip duruyordum. Nedeni, son yıllarda ülkedeki korkunç kalitesizliğin yansımamasının mümkün olmadığı mikro birimlerden biri olan bu yerin, kapandığı zaman en işe yarar, en yararlı tartışmalarının olduğu başlıkları öne çekip okura fayda sağlamasına devam etmesi gerektiğini bilmek. Burada daima değerli, bilgili arkadaşlarımız oldu, hala da yazıyorlar sağ olsunlar ama hem sayıları az hem de güzel ve değerli bilgileri diğer çöplerin arasında ne yazık ki kayboluyor. Ortam sağlıksız çünkü. Bu da benim fikrim ve bu durumun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hatta bu sorunu devam ettirmenin, onca emeğe, çabaya ve bütün o yazıları yazıp tartışan değerli insanlara ihanet olduğunu da düşünüyorum.

 

Mantık neden kapandığımızı gayet güzel ve açık biçimde anlatmış.

 

Korkmana gerek yok, Ateistforum yazmaya kapansa da dev gibi ve sapasağlam arşiviyle hizmet etmeye devam edecek, bu konulara meraklı insanlar gelip bakmak istediğinde. Gerçekten müthiş bir arşiv burası. Yazılmadık şey kalmadı, ateizmle ilgili tüm diğer forum, blog vb sayfaların amiral gemisiydi.

Ateistforum öncüydü. Bu forumdan sonra başka ateist sayfalar da açıldı ve binlerce insan yararlandı. Bugün artık ihtiyaç yok. Yeni nesil Kur'an falan tartışarak çıkmıyor dinden. Çağın olanakları ve insanları getirdiği yer o kadar güçlü bir etken ki, kolayca dinden çıkıyorlar. Dinci iktidarın dilinde hep bu insanlar. Ben biliyorum ki ülkedeki bu ortamın oluşmasında bu forumun katkısı inanılmaz büyük. Yıllarca son derece değerli, birikimli, zeki ve ahlaklı insanlar içten biçimde yazdı, çizdi, anlattı, aktardı.
 

Yani aslında durum senin sandığının tam tersi. Bunları anlamayacaksın tabii, onu da biliyorum. Ben de daha ziyade diğer dostlarımız için yazdım zaten.

Düşünce Dünyası mantık'ın evvelce kurduğu forum ama kardeş falan değil orası. Evin diğer odası. Orayı da daima ateistler domine etti ve buradaki kadar rahat ve özgürce tartıştılar. Hepimiz tartıştık. Oranın resmi sahibi mantık da hacı gibi ABD'de yaşadığı ve server ABD'de bulunduğu için orası da burası kadar güvenli. Kendisi belirtmiş zaten.

Adam burayı kapatmaya karar verdik diye günlerce düşündü, uğraştı ve oraya yepyeni özellikler de ekleyerek tekrar açtı. Oradaki yöneticiler de ateist, bunu da bil. Mantık dışındaki diğer iki arkadaşımız da tanıdığımız, güvendiğimiz, bildiğimiz ateistler. Dostlarımız.

 

 

Bir araba laf etsen de gerçek değişmiyor

Forum yok oluyor.

Yok duracakmış da, bakılabilecekmiş de?

Yani diyorsun ki elimizde öyle bir sıfır rakamı olacak ki yeri gelince bir milyonun bile bir parçası olacak falan

:)

Forum yazmaya kapanıyormuş değil

Gerçek olan forum kapanıyor

Yazmaya kapanıyor çizmeye açık mı? :)

Arşiv başka şey forum başka şey

Forumu öldürüyorsunuz.

Cesedinden de arşiv diye bir mumya yapıyorsunuz

Gerçek bu

Link to post
Sitelerde Paylaş
8 dakika önce, kavak yazdı:

Demek buraya kadarmış. Bu forumun bana çok katkısı olmuştur.

Sağlık olsun.

 

Diger bahsi gecen forumda az önce senin cin masalini okudum. Hatta iki defa finalini okudum, yorgunluk ve uykusuzluktanmi nedir anlayamadim. Finalde neler döndügünü bilmek istiyorum. Dinc kafayla bir ara unutmazsam yeniden okurum.

Bakire meryem fikrasiysa cok iyiydi.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...