Jump to content

- “Tanrı’nın varlığına inanıyor musunuz”


Recommended Posts

Panteizm ateizmin yumoşlaştırılmış halidir zaten...

Aynen katılıyorum. Panteistler de tanrıya inanmıyorlar, doğayı tanrı olarak görmek maddeciliktir. Panteistler maddeci ateistlerdir. Şamanizm de panteizm ile hemen hemen aynıdır. Bu durum da şamanistlerde ateist oluyor. Ama bu tam anlamıyla ateizm değil. Metafizik ile karışıktır. Çünkü şamanizmde ruh kavramı vardır. Bu konu şamanizm hakkında geniş bilgisi olan kişilerle ayrı bir başlıkta konuşulabilir. Şamanizm kesin bir görüş değildir. Ruha inanan ve inanmayan şamanist olabiliyor. Tanrıya inanıp inanmayanları da olabiliyor. Ama önemli olan doğadır, yaşamın kaynağı kutsaldır. Tanrı yada ötedünyanın saf dışı kaldığı bir yaşam biçimidir.

Büyük patlamayı kabul eden insanlar tanrıya inanmaz. Çünkü bu tanrı fikrine aykırıdır. Bu durum da Hawking'de ateisttir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bence Şamanizm'de diğer dinler kadar saçma görünüyor.

Bütün dinler saçmadır. mantıklı bir din yoktur. Şamanizm dinden çok yaşam biçimidir. İnsanlara ötedünya, huriler falan vaadetmez. Şamanist olmayanları öldürün demez. Belli bir kuralı yoktur, dediğim gibi biraz çelişkilidir yada buna insanlar ters davranıyor olabilirler. Forum da orta asyalı bir şaman olsa bizi bu konuda aydınlatabilirdi. Çünkü Türkiyedeki şamanistler dediğim gibi değişik olarak yorumluyorlar. Neticede bu eskiden olan bir yaşam biçimiydi artık bitti ve bırakıldı.

Ateizm de bunun evrimleşmiş biçimidir.

Ben ruhsal tatmin olmadan yaşayamam diyenler için uygundur. Örneğin Türkler arabın, yahudinin dinine inanacağına dinsiz yaşayamıyorsa şamanist olabilir. Bundan da kimseye zarar gelmez. Ne şiddet vardır nede kural.

Benim isteğim insanların hiçbir sığınak aramadan dinsiz bir şekilde yaşaması, yani ateizm.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...