Jump to content

Ömer hayyam


Recommended Posts

Zamanını aşmış filozof tanımına ne kadar da yakışıyor Ömer Hayyam! Zira o; ne yaşadığı dönemin ne de kendinden önceki çağlarda sorgusuz sualsiz kabul edilmiş kuralların hiçbirine bağlı kalmamış bir filozof. Evren, var oluş, cennet – cehennem, tanrı, toplum ve ahlak gibi konular üzerine düşünmüş, rubaileriyle evrensel bir nitelik kazanmıştır.

 

Ömer Hayyam; daha çok aşk, şarap ve eğlence temalı dizeleriyle tanınsa da farklı alanlarda büyük işlere imza atmış, matematik ve astronomi üzerine çalışmalar yapmıştır. Örneğin; Ömer Hayyam’ın doğum tarihini kesin olarak bilmesi, onu takvim konusunda uzmanlaşmasının bir sonucu olmuştur. Bugün kullanılan Miladi ve Hicri Takvim’e kıyasla çok daha hassas olan Celali Takvim’den daha başka, Pascal Üçgeni adıyla bilinen matematik kavramını da asıl yaratan odur. Kısacası; Ömer Hayyam kimdir, bunun üzerine daha çok ama çok konuşmak gerekir. Buradan hakkında merak ettiğiniz her şeyi öğrenebilirsiniz: https://paratic.com/omer-hayyam-kimdir/

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 42
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

En hayran olduğum şairlerden biridir. Özellikle cennetle ilgili dörtlüğüne bayılırım. Gerçek bir aydın ve bilim insanıdır. Matematiğe çok kakı yapmıştır. Ne yazık ki değerini bilen bir millet değiliz. 

 

"Irmaklarından şarap akacak" diyorsun,

Cennet-i ala meyhane midir? 

"Her mümin'e iki huri vereceğim" diyorsun,

Cennet-i ala kerhane midir?

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...