Jump to content

ATEISTLERE SORULAR


Recommended Posts

  • İleti 130
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Arada çok buyuk bır fark daha var ama onu söylemedın.Ben söylım sana Musluman olsun,Hrıstıyan yada yahudı olsun.Atalarının ınsan olduğunu bılır.Ama sizin prımat atalarınız olan maymunlar sonuçta hayvandır.Insan ve hayvan arasındakı farkıda sen anla

Yani müslümanlar ateistlerin primatlardan mı evrimleştiğine inanıyor?

Bu arada ayırımcı bir şekilde siz biz diye insanları gruplarken daha dikkatli olun. Evrimin gerçek olduğunu savunan dindar yahudi ve hristiyanlar, hatta müslümanlar da var.

tarihinde teenspirit tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Yani müslümanlar ateistlerin primatlardan mı evrimleştiğine inanıyor?

Bu arada ayırımcı bir şekilde siz biz diye insanları gruplarken daha dikkatli olun. Evrimin gerçek olduğunu savunan dindar yahudi ve hristiyanlar, hatta müslümanlar da var.

Hz adem ve havvayı yalan sayıp onların neslınden meydana geldimizi inkar ettiğimizi sayan bir düşünce kaldıkı muslumanlıkla bağdaşmaz.Senın burda bahsettiğin hangi muslumanlar anlamış değilim.Yahudi ve hrıstıyanlara gelınce onlar zaten kendı ıcat ettıklerı dıne uymaktalar.Peygamberını tanrı ılan eden bir topluluğun kaldıkı evrımı savunması çokta önemsenir bir tarafı yoktur.

Link to post
Sitelerde Paylaş

>>> Hz adem ve havvayı yalan sayıp onların neslınden meydana geldimizi inkar ettiğimizi sayan bir düşünce kaldıkı muslumanlıkla bağdaşmaz

Eğer din bunu diyorsa, insan adem ile havvadan geldi filan diyorsa, din külliyeten çuvallamış demektir.

Zira, ilk kadının ilk erkekten yüz binlerce yıl önce yaşadığını biliyoruz. Ve "insan" olarak en dar nüfusumuzun, 90 ila 60 bin yıl önce 2 bin kişiye kadar düştüğünü biliyoruz.. Kısaca, adem havva hikayesi ancak "eskilerin masalı" olabilir..

İşte bunun farkında olan azıcık kafası çalışan dindarlar, bu adem havva hikayesini sümen altı etmeye uğraşmaktadır..

Link to post
Sitelerde Paylaş
Tekamül kelime kipi olarak kendi kendine gelişme demek. Evrimle aynı manayı karşılıyor bugün. Osmanlı Batıdan bilimi 1850’lerden sonra almaya başladı. Bediüzzaman, Filibeli Ahmet Hilmi gibiler bilimi alalım, yanlışları ayıklayalım dediler. O zamanlar Pozitivizm hakim olduğu için bu konularda çekingenlik olmuş. Bediüzzaman, Filibeli Ahmet Hilmi, Elmalılı da bir ihtimal evrimi kabul etmiş. Ben aynı çözümü İbn Arabi, Mevlana, Şeriati ve İkbal’de de görüyorum. Ahmet Hilmi demiş “ evrim vardır ve bu sürecin tetiklenmesi için bütün atomların haberleşmesi gerekir”. Ki bugün kuantum fiziği bunu isbat ediyor. Nazzam, Cahız, İbn Tufeyl, İbn Haldun gibi eski alimlerde de evrim kabulü var; ama o zamanın biyolojisi, kimyası bugünkü gibi değildi. Bugün ekoloji ve kuantum fiziği bu noktayı tespit etti. Bu konuya değinen bir çok ayet vardır. “ Herşeyi tedricen, yavaş yavaş yaptık”, “sanatla, özene bezene yaptık” mealinde bir çok ayet var.

Müslüman yazarlar Hicri 80. senede evrim meselesini çözdüler. Cahız bahsediyor evrimden. Başta Mutezile imamları Afrika’da gözlemler yaptılar ve evrime hükmettiler. Sonra İslam aleminde bilimsel gelişmenin önü kesilmiş. Ademiyeti Mevlana biliyor ama bazılarının imanını kaybetmesinden korktuğu için meseleyi fazla açmamış. Bediüzzaman da her şeyi fazla açmamış, sınırlı vermiş; ama şöyle diyor 28. Mektup’ta “ Beşerin başı vahşidir” ve 8. Söz’de “ Hayat ağacı bir tanedir , her tür bir daldır”, 16. Sözde de diyor ki ”her şey evrimleşerek yaratılmış”; Mesnevi’de de “ İnsanlık hayvanlıktan terakki ederek Adem oldu” diyor. Filibeli Ahmet Hilmi’de de var bu görüş. Âmâk-ı Hayal kitabına bakabilirsiniz.

Hem Evrim Hem Ademiyet

Bahaeddin Sağlam

Kimlermiş, öğrendin mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Kimlermiş, öğrendin mi?

Bahsettiğin yazara sorulan bır soru ve verdığı cevap ;

Dinin ışığında bakarsak biyolojik evrim basit ilk canlıdan insana doğru mu oldu? Yoksa her tür kendi içinde mi evrildi? Nasıl gerçekleşti evrim? Yani biz bir zamanlar balıktan kurbağaya oradan kertenkeleye ve maymundan insana mı dönüştük?

Hayat ağacı deyimi vardır dini terminolojide. Hayat ağacı tüm hayatı ve canlıları temsil eder. Bediüzzaman ve Filibeli kabul etmiyor türden türe geçişi. Bunda alt türler var. Bir de üst türler var. Tıpkı bir ağacın kökten çıkıp dallara yarılması ve o dallarında küçük dallara ayrılması gibi canlılar kök türlerden geliyor ve ayrılıyor. Biz mesela maymundan gelmedik. Alt tür olarak ortak bir atamız var. Onlar ayrı, biz ayrı geliştik. Bu materyalistlerin dediği gibi tesadüfle olmuş bir şey değil. Bu Allah tarafından programlanmış bir yazılım, her aşaması O’nun programı dahilinde gerçekleşmiş bir tekamül bir program!

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kenank, en nihayetinde bir kısım müslümanlar, insanın çamurdan pat diye ortaya çımmayıp, bir evrim süreciyle ortaya çıktığını söylüyorlar..

Ve biyolojide diyor ki, evrimin sürmesi için, bir tanrıya ihtiyaç yoktur.. Doğa tek başına yeterlidir..

Sen bu sürece tesadüf diyebilirsin.. Biz doğal seleksiyon deriz ve tesadüf olmadığını söyleriz.. Ama bu sonucu değiştirmez, adem havva masalı, sadece bir masaldır..

Link to post
Sitelerde Paylaş
Kenank, en nihayetinde bir kısım müslümanlar, insanın çamurdan pat diye ortaya çımmayıp, bir evrim süreciyle ortaya çıktığını söylüyorlar..

Ve biyolojide diyor ki, evrimin sürmesi için, bir tanrıya ihtiyaç yoktur.. Doğa tek başına yeterlidir..

Sen bu sürece tesadüf diyebilirsin.. Biz doğal seleksiyon deriz ve tesadüf olmadığını söyleriz.. Ama bu sonucu değiştirmez, adem havva masalı, sadece bir masaldır..

Tekrar edıyorum ;

*Böylece Hz. Âdem ve Havva ve nesillerinin yeryüzünde yerleşip kalmaları ve burada üreyip geçinmeleri, imtihan edilmeleri takdir edildi ve gerçekleştirildi. (el-Bakara, 2/3638; el-A'raf, 7/24)

O (Allah) her şeyi güzel yaratan ve insanı başlangıçta çamurdan yaratandır." (es-Secde, 32/7)

Senın bahsettiğin bır kısım muslumanlar şu iki ayetı ınkar edıpte sızın savunduğunuz göruslerı beyan edıyorsa ben onların muslumanlığından şüphe ederim.Bir musluman için aslolan allahın ındırdığı ayetlerdır.Allahın bildirdiği ayetlerı tasdık eden bılımsel gercekler şüphe göturmez.Örneğin ınsanın yaratılışı rahımlerde olanı ayetlerde görmekteyız.Bılımde ınsanın anne karnında yaratılışındaki gerceklerı kurana paralel bır sekılde ızah etmektedir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

@kenank, beni Adem ve Havva temelli anlatıdaki evrenin yaratılışı-dünyanın yaratılışı-kıtaların konumu-yazının icadı-insanlığın gelişimi-dilin kullanımı olaylarını anlatan bir kaynağa yönlendirebilir misin?

Adem ve Havva doğrudan Tanrı ile iletişim kurmuşlardır peki neden tüm çocukları Tanrı'yı bilmez? Adem ve Havva konuşabiliyorlardı peki neden çocukları ile yazı denilen olgu arasında neredeyse 400 bin yıllık fark vardır? Elma olayından onların tarım ve ahlak bilgisi olduğunu anlıyoruz peki neden insanlar mağaralarda yaşamışlar ve tarıma geç geçmişler?

Bunları cevaplayan dini bir kaynak var mıdır, varsa okumak istiyorum. İsim vermeniz kâfi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

>>> Senın bahsettiğin bır kısım muslumanlar şu iki ayetı ınkar edıpte sızın savunduğunuz göruslerı beyan edıyorsa ben onların muslumanlığından şüphe ederim.

Onu git, onlarla konuş birader..

Bizim için konu, alakasız iki ayrı husustan oluşuyor..

Allah? Nerde peki? yok işte.. Ötesi hikayedir, masaldır ve masal dinleme yaşımız geçti..

Evrim? Aha burada, işte DNA, tek başına budur diyor..

Ha, arada bir islam denen şey ve bedevinin birinin eski sümer vs. masallarından yürüttüğü adem havva hikayesi varmış.. Olabilir, tarih böyle masallarla doludur.. Mitolojik olarak edebiyatta vs. bir anlam taşır ancak, ötesi hikayedir..

>>> Bılımde ınsanın anne karnında yaratılışındaki gerceklerı kurana paralel bır sekılde ızah etmektedir

Bilimin gösterdiği ile kuranın izahı paralel değil, taban tabana zıttır.. Her şeyden önce, kurana sorarsanız, çouk meniden ibarettir falan filan..

Link to post
Sitelerde Paylaş

>>> Elma olayından onların tarım ve ahlak bilgisi olduğunu anlıyoruz peki neden insanlar mağaralarda yaşamışlar ve tarıma geç geçmişler?

Elma olayı.. Masal işte..

Eğer ilk insanlar elma yeselerdi, büyük oranda açlıktan ve mide fesadından ölürlerdi.. Zira, elma, doğal haliyle insan için pek berbat bir besindir. Eğer insan için makul besin bakıyorsanız, afrika savanlarına, insanın evrildiği yerlere bakmalısınız.. Ve bulacağınız belli başlı besin incirdir..

Bugünkü elma, insanların yıllar süren seleksiyonu ve melezlemesiyle ortaya çıkmış bir türdür, tıpkı köpek ve buğday gibi..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Diğer olaya fransız kaldım. Detaya girmedim de demek istediğim şuydu: Dinlerin Adem-Havva hikâyesi çocuk masalı gibi hakikaten. Bilim ne bulduysa buna ters. Yani Tanrı'nın yanındayken Elma yemiş diyorlar ya (yasak elma-cenneten kovulma hadisesi) yani bitki olayına hâkim ya da en azından bitkileri az buçuk tanıyor bu arkadaşlar. E Tanrı bunları dünyaya sürünce bu arkadaşlar ve çocukları tarım olayınına çok daha erken çözmeleri gerekemez miydi? Zaten başka nasıl yaşayacaklar.

Yukarıda sadece kısa kısa değindim anlamak istediğim bu konuyu kapsalım şekilde ele alan bir dini kaynak var mıdır, yok mudur? Hemen hemen tüm bilgilerimiz bu Adem-Havva olayını reddediyor buna karşılık bu hikâyeyi savunan dini bilgiler nelerdir.

En azından Adem-Havva Tanrı katından kovulunca dünya sürüldü deniyor peki evren ve dünyanın yaratılışı hangi arada cereyan ediyor. Peki dünyaya geldiler kıtaların konuma ya da zaman neydi? Bu arkadaşlar konuşabiliyorlar peki yazma olayını ilişkisini nasıl kurabiliriz? (Bilim diyor ki/kanıtlıyor ki günümüz insanı ilk kez 400 bin yıl görülmeye başladı yazının icadı ise en fazla 10 bin yıllık geçmişi olan bir şey. 390 bin yıl konuşabiliyordular da akıllarına yeni mi gelmiş bunları işaretlerle ifade edebilmek? Şunuda ekleyeyim dini kaynaklarda bu arkadaşlar yazmayı da biliyordı diye bir bilgi varsa ki ben henüz rastlamadım eğer varsa bu bilgiyle sanırım gerçeğe daha kolay uılaşabiliriz.) Bunlar aklıma gelen ilk sorular... Dinler bu konulara nasıl açıklık getiriyor? Dinler böylesi kritik bir konuya açıklık getirmiyorllar mı yok? Hani benim kalbim ve aklım mühürlenmiştir siz daha önce bu soruları sorup cevabını almışsınızdır diye sizlere danışıyorum.

Şimdi kıtaların konumu şu yüzden önemli bu arkadaşlar kıtalar birbirinden ayrılmadan önce gelmediyseler diğer kıtalardaki insan hayatı nasıl açıklanıyor?

Adem ve Havva temelli anlatıdaki evrenin yaratılışı-dünyanın yaratılışı-kıtaların konumu-yazının icadı-insanlığın gelişimi-dilin kullanımı olaylarını anlatan bir kaynak var mıdır?

Temel sorum budur. Dayanak nedir buradaki?

Link to post
Sitelerde Paylaş

kuranda incilde tevratta sonucta olmayan bir tanri adina gönderilmis denilen kitaplardir.bence dinlerin hepsi insanlari kandirmaktan baska birsey degildir,nasilki bugün partiler klüpler cemiyetler lfalan vardir buda öyle bir kandirma sekli iste.bence su an tanri bush tur cünkü dünyaya hükmediyor.sen birak simdi kurani incili mincili tartismayi.senin allahin simdi neden kitap yollamiyor.yav millet acliktan hastaliktan iskenceden savastan ölüyor.nerde senin allahin kitabin.100 200 kisilik bir bedevi toplulugunun ticareti gelistirmek ugruna cikarttiklari bir yalan furyasidir senin kitabin ve dinin.diger dinler gibi

Link to post
Sitelerde Paylaş
Ateıstler bu forumda devamlı olarak kuranla uğraşmakta ve onun Hz.muhammed tarafından yazılmış bır kıtap oldunu ileri sürmektedirler.Şimdi bu arkadaslardan ricam kuranla uğraşmayı şimdilik bir kenara bırakmaları incil ve hrıstıyanlık hakkında düşüncelerini belırtmelerını rica edıyorum.Neden böyle bır ricada bulunduğuma gelınce;

Ben bu forumda herkesın ateıst olmadığını bazı arkadasların ateıst kımlığıne burunupte hrıstıyan ve yahudi misyonerlık hızmetınde bulunduğu kanısındayım.Bu arkadaslar maskelerını çıkarıpta ıncıl ve hrıstıyanlık hakkında göruslerını açıkça dıle getırsınler hodrı meydan.Gercek ateıstlerde neden kuranla bu kadar uğrastıkları halde,incildeki saçmalıklardan hiç bahsetmedıklerını bir anlatsınlarda bılelım.

Bu konuda haklı olabileceğin konusunda benimde kuşkularım var! Bazıları Hristiyan misyonerliği yapıyor bence de!

Link to post
Sitelerde Paylaş
>>> Senın bahsettiğin bır kısım muslumanlar şu iki ayetı ınkar edıpte sızın savunduğunuz göruslerı beyan edıyorsa ben onların muslumanlığından şüphe ederim.

Onu git, onlarla konuş birader..

Bizim için konu, alakasız iki ayrı husustan oluşuyor..

Allah? Nerde peki? yok işte.. Ötesi hikayedir, masaldır ve masal dinleme yaşımız geçti..

Evrim? Aha burada, işte DNA, tek başına budur diyor..

Ha, arada bir islam denen şey ve bedevinin birinin eski sümer vs. masallarından yürüttüğü adem havva hikayesi varmış.. Olabilir, tarih böyle masallarla doludur.. Mitolojik olarak edebiyatta vs. bir anlam taşır ancak, ötesi hikayedir..

>>> Bılımde ınsanın anne karnında yaratılışındaki gerceklerı kurana paralel bır sekılde ızah etmektedir

Bilimin gösterdiği ile kuranın izahı paralel değil, taban tabana zıttır.. Her şeyden önce, kurana sorarsanız, çouk meniden ibarettir falan filan..

Andolsun biz insanı çamurdan (süzülmüş) bir hülasadan yarattık. Sonra onu (Hz. Adem'in nesli olan) insanı sarp ve metin bir karargahta (rahimde) bir nutfe (zigot) yaptık. Sonra o nutfeyi alaka (yapışan şey) haline getirdik, derken o alakayı mudga (bir çiğnem et) yaptık, o bir çiğnem eti kemik(lere) çevirdik (ve) o kemiklere de et (kaslar) giydirdik. Sonra onu başka yaratılışla inşa ettik (can verdik, konuşma verdik)..." (Mü'minun, 12-14).

Yumurtalık kanalında döllenen yumurta, ana rahmine doğru inmeye başlar. Daha inerken bile bölünmektedir. Ana rahmine gelen yumurta, plasenta (eten=eş) oluşunca mukoza ve kasları içine iyice yapışarak gömülür. Bir başka ifade ile tohum gibi ekilir. Bu safha, ayette "alaka" (*) (yapışan şey) kelimesiyle ifade edilir.

Buradaki embriyo, çıplak gözle görülmeye başladığı zaman, küçük bir et kütlesi (mudga) halindedir. Bulunduğu yerde gelişir ve kademe kademe bir insan şeklini almaya başlar.

Taban tabana zıt olan hangı kısımmış ?

Link to post
Sitelerde Paylaş

>>> Yumurtalık kanalında döllenen yumurta, ana rahmine doğru inmeye başlar. Daha inerken bile bölünmektedir. Ana rahmine gelen yumurta, plasenta (eten=eş) oluşunca mukoza ve kasları içine iyice yapışarak gömülür. Bir başka ifade ile tohum gibi ekilir. Bu safha, ayette "alaka" (*) (yapışan şey) kelimesiyle ifade edilir.

Hangi mukoza, hangi kaslar.. Dur bir senin tarifine bakalım:

1. Sonra onu (Hz. Adem'in nesli olan) insanı sarp ve metin bir karargahta (rahimde) bir nutfe (zigot) yaptık.

Nutfe zigot demek mi? Acaba? Bir bakalım ne demekmiş? Bir cevap bulabilecek misin? Hadi bekliyoruz?

2. Sonra o nutfeyi alaka (yapışan şey) haline getirdik,

Neymiş, yapışkan bir şey, yapışan bir şey bile değil..

3. derken o alakayı mudga (bir çiğnem et) yaptık,

4. bir çiğnem eti kemik(lere) çevirdik (ve) o kemiklere de et (kaslar) giydirdik.

Hadi öncekiler neysede, burada çuvalladı işte.. Embriyo ne zaman kemiklere dönüyor, ne zaman üzerien et giydiriliyormuş?

5. Sonra onu başka yaratılışla inşa ettik (can verdik, konuşma verdik)..."

Yani, daha evvel embriyo cansız mı?

Buyur, nutfe nedir, bir cevap hakkı sana, birde, cenin ne zaman kemiklere döner, bir göster hadi..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...