Jump to content

Neye değil kime inanmıyoruz


Recommended Posts

Dinle karşılaşmadan önce çevremdekilerin yaratıldığını düşünmedim. Çevremdeki nesneler (örn. kuşlar, ağaçlar, kaplumbağalar, çiçekler, kolera, veba, yırtıcı hayvanlar, zehirli mantarlar vs.) veya olaylar (örn. sevgi, mutluluk, zevk, ölüm, sakatlık, saçmalık vs.) var olduğu için birilerine teşekkür ihtiyacım hiç olmadı. Ne zaman ki biri kalkıp bir dinin yazıt ve öğretilerinin gerçek olduğunu iddia etti, o vakit konuyu düşünmeye başladım.

İddiaya göre yaratma kabiliyetine sahip ve bütün çevremi yaratmış olan bir varlık bu kitabın yazılmasına vesile olmuş. Şahısa nereden bildiğini sorduğum zaman kitapta yazanların tuttuğu iddiasını ortaya attı. Diyelim ki kitapta yazanlar çevremde farkına varabildiğim herşey için doğru (burada çok çok iyimser davranıyorum, teistseniz hemen üstünüze alınmayın), o zaman farkına varmadığım, muhtemelen de varamayacağım şeyler için neden doğru olmalı?

İddia burada biter. Ben iddiayı ortaya atan şahısa inanmıyorum. Buna bağlı olarak gerçek olduğunu iddia ettiği hikâyedeki karakterler ise tamamen konu dışı. Önce şahıs kendi inanılırlığını kanıtlarla ortaya koymalı ki hikâyesine geçelim. Şahıs farkına varmadığı şeylerin doğruluğuna inandırmaya çalışırken "ben inandım" demekten öteye geçemiyor.

Herhangi birisine inancınızın gerçek olduğunu iddia ederseniz ve inanmazsa Size inanmıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Şöyle diyor adam:

Bir deli kuyuya taş atmış, bin akıllı çıkaramamış.

Biz Allah var diyenlere inanmıyoruz, onlar üçkağıtçıdır, düzenbazdır, sömürgecidir.

Dolayısıyla Allah'a da inanmıyoruz, Allah budur, ben de onun yalancısıyım diyenlere hiç inanmıyoruz

Tamam mıdır?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Şöyle diyor adam:

Bir deli kuyuya taş atmış, bin akıllı çıkaramamış.

Biz Allah var diyenlere inanmıyoruz, onlar üçkağıtçıdır, düzenbazdır, sömürgecidir

Dolayısıyla Allah'a da inanmıyoruz, Allah budur, ben de onun yalancısıyım diyenlere hiç inanmıyoruz

Tamam mıdır?

ağzına sağlık konu gayet açıkca ifade etmişsin.... dmeişisnki vurgulaya vurgulaya... inanmıyoruz

yani olay cok açık... olay inanıp inanmama işi... yani iş ispat la olacak iş değil... ispatı olan birşeyde inanıp inanmama gibi durum olmaz....

bilmem anlatabildim mi yani... biz müslümanlrdna bir üstünlüğünüz yok.... olay inanç işi..... ispat bilim işi değil

Link to post
Sitelerde Paylaş
teenspirit biraz daha açık olsan ben pek birşey anlamadım... Ne soruyorsun yani?...

Dinlerde doğada var olduğunu gözlemlediğimiz (bir şekilde ölçebildiğimiz) şeylerin ötesinde başka iddialar var.

Bir yazıtta doğa ile ilgili kimi iddialar doğru ise bu, doğada farkına varmadığımız şeylerin doğruluğunu nasıl ispatlar?

İspatlayamazsa ve karşıdaki size inanmıyorsa hiç alınmayın.

tarihinde teenspirit tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir dönem katolik kilisesi de insanlığın sadece farkında olduğu gerçekler için doğruydu. Galileo dünyanın evrenin merkezi olmadığı iddiasını ortaya attığında kilise tarafından uyarılmış ve görüşlerini değiştirmesi için zorlanmıştı. Ama o dönem insanları için bu gerçek bilinmiyordu, kilise dünyanın evrenin merkezi olduğu iddiasındaydı. Belki de o zamana kadar katolik kilisesinin bütün söyledikleri, o zamana kadar nesnel olarak farkına varılmış herşey ile uyum içindeydi, ama şimdi değil. Herhangi bir din, şu anda evren ile ilgili farkında olduğumuz herşey ile uyum içinde olabilir (bence değil ama), gelecekte farkına varacağımız ama şu andaki mevcut teknoloji ve bilim ile farkında olamadığımız gerçekler ile uyumsuz olabilir. Bunu da şu anda asla bilemeyiz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...