Jump to content

aklıma bişey geldi


Recommended Posts

şimdi bir sayıyı sonsuza bölüyoruz ve cevabımız sıfır

bir maddeyi sonsuz böldüğümüz zaman okadar küçülr ki artık sonsuzda görünen şey hiçliktir bana göre

yni maddenin özü hiçlik oluyor bana göre

Ilginc bir gorus.

Bence herseyi anlatan teori bulundugunda bu cesit anlamasi zor konular ispatlanacak. Ve sadece bir azinlik bunu tamamiyle anlayacak, relativite teorisi gibi..

Link to post
Sitelerde Paylaş
şimdi bir sayıyı sonsuza bölüyoruz ve cevabımız sıfır

bir maddeyi sonsuz böldüğümüz zaman okadar küçülr ki artık sonsuzda görünen şey hiçliktir bana göre

yni maddenin özü hiçlik oluyor bana göre

Maddenin özü hiçlik zaten.

Madde ve çekim gücünün birlikte toplamı sıfırdır.

Evren vaküm dalgalanmasından ortaya çıkmıştır..

Bu konuya birçok kereler değindik.

Big Bang bölümünde tekrar değineceğiz..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Mantıksız...

Çünki bölünebildiği sürece vardır..

Ayrıca Hacı senin teoremin sıcaklığın varlığına dayanır...Yani ısıyı bir ön koşul kabul ediyorsun... Dolayısı ile varlıktan, varlık meydana gelmiş oluyor...

Link to post
Sitelerde Paylaş

gerçi çok kere konuşulmuştur ama yinede deyinmiş olun sonsuz ne demek onu anlamak lazım ilk önce meddesel düşünceye göre sonsuz varmıki sonuna kadar bölelim diyorsunuz. sadece bizim bulunduğumuz mekanda algılayamdığımız bir boyuta iner .birde şu var siz algılayamadığımız boyut kadar küçük olsaydınız ve o boyuttan tekrardan maddeyi bulunduğun ortaımda algılayamıyacağın derecede bölsen ne olacak madde yine yokmu olacak . ! bu arada banan göre hiçlik diye bir şey yok bu hiçliğe aykırı birkere hiç diye bir şey yoksa neden ozaman hiç var?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 month later...
mask diyelim ki sonsuz kere küçülttük artık o haddeye geldi ki hiç bir şey kalmadı.

predator kardeş niye bölüyosunki sonsuza kadar bölersen tabiiki Limit olarak sıfıra gider.

Ama şöyle düşün sofraya oturduğunda önündeki yemeği sonsuza kadar demiyelimde bin e kadar böl öyle ye!.....

nasıl tuhaf dimi yiyecek birşey kalmazki.

Demekki bölmeden yiyeceksin.

O zaman maddeyide bölme.

Haa diyeceksinki -Mesela dedik kardeşim....

Haklısın mesela dersen sıfır çıkar ama o sıfır maddenin hiçliği anlamına gelmez.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Olayı iki türlü ele alalım.

Birincisi bir akıl ve mantık ürünü olarak bölme.

İkincisi bu işlemi yapabilmek becerebilmek şeklinde bölme.

Birincisinde son bulamıyoruz. Sonsuz sayıda bölüm, sonsuz küçüklükte şeyler kalıyor elde. Yani sonuçta yine bölünebilecek sonsuz küçüklükte şeyler kalıyor. Yani 1/sonsuz=0 değildir. Çünkü sonsuz sayı da belirsizdir. çıkan sonuç sıfır da belirsiz. Ama biz bütün matematik işlemleri bu iki kavram arasında gerçekleştiriyoruz.

İkincisini ise laboratuvarda gerçekleştirmeye çalışalım. Maddenin en küçük parçasına atom diyoruz.

Ancak atomun da bölünebildiğini, atom reaktörleri ve atom bombaları ile gösterdik. Sıra geldi atomun çekirdek elemanlarının bölünmesine. Bunu ne ile yaptık. Hızlandırılmış çekirdek elemanlarını kafa kafaya çarpıştırarak. Neler elde ettik. Baryonlar, kuarklar vs. Peki bunları artık bölme olanağı var mı? Bunları bölmek mümkün mü? Pratik olarak mümkün görünmüyor. Çünkü bu parçacıklar zaten saniyenin alt katları kadar kendilerini gösterip kayboluyorlar. Herşeyin içinden rahatlıkla geçebiliyorlar. Ele avuca sığmıyor ki tutup bölesin.

Demek ki evrenin alt yapısı böyle ele avuca sığmayan, bölünemeyecek kadar küçüklükte parçacıklardan oluşmuş. Maddenin yapıtaşı bunlar.

Yani son yapılacak deney ile higs bozonu elde edilebilirse işte bu bozona maddenin bölünemeyen parçalanamayan temel yapıtaşı diyebileceğiz.

Demekki sıfıra sıfır elde var sıfır diye bir şey yok.

Evren sıfır kadar küçük, sonsuz kadar çok yapıtaşlarından oluşmuştur.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...

Sayılar ve matematiğin bizim icadımız olduğunu atlamayalım..

Bir pile sonsuz değerde bir direnç takarsan ne kadar akım akar?

Bir yalıtkanın direnci sonsuzdur. Ohm kanunu da bir bölme işlemidir: I = V/R

İşte burada pilden akım akmayacağını, yani sıfır olacağını söyleriz. Eh, zaten adı üstünde yalıtkan, akım akamıyor zaten.. Akım = 0 amper olacaktır.

Ama, ama nasıl filan derken.. İşte bu noktada 0 tanımı değişir. Sonsuz küçük olan şeydir artık sıfır.

Kainatın gerçeği bu işte. Buradaki sıfırın sonsuz küçük olsada var olan bir değer olması bir çeliki filan değil. Çelişki olan, matematik dediğimiz ve beynimizin sanal aleminde oluşturduğumuz deryayı gerçek dünya ile karşılaştırıyor olmamız. Matematiğin bir model olduğunu unutuyor olmamız..

Yani, doğada sayı yok. Bir diye bir şey de yok PI denen şeyde.. Rasyonel, irrasyonel, reel, kesirli, tam sayı vs. vs. bunlar doğada yok. Bunlar, bizim doğayı anlamamıza yardımcı olan bir modelleden ibaret, hepsi o kadar..

Link to post
Sitelerde Paylaş

anibal, 0 bizim normal yaşantımızda var. Bir odada hiç kimse yoksa, odada 0 kişi var diyebiliriz. Ama kuantum dünyada işler böyle olmuyor galiba. Kuantum dünyada 0 yoktur diyebilir miyiz? Yada maddeyi oluşturan enerji için sonsuz kavramının anlamsız olmasından bahsedebilir miyiz?

Link to post
Sitelerde Paylaş

>>> diyebilir miyiz? ... bahsedebilir miyiz?

Konuya tamamen ters açıdan bakıyoruz. Bunları söylemek anlamsız. 0 ve sonsuz ve 1 denen kavramlar, yani sayılar teorisi, tamamen bizim kainatı sanallaştırmamızın bir sonuc. Yani bunlar sadece bizim beynimizde var..

Odada bir insan var diyebiliriz, diyemeyiz vs. bu bir cihet. Ama bir foton hem var hem yok olabilir, buna hem ne deriz? 1 mi, 0 mı?

Konu kuantum seviyesindeki karmaşa değil, bizim doğayı modellemede gözümüz seviyesinde iyi bir teorem bulmuş olmamızdan kaynaklanıyor. Beynimizin ürettiği bu sanal alemin, gerçek aleme uymadığını kafaya koymamız lazım. Yani doğada 1 diye bir şey yok.. İşte tüm mesele burada. 1'i, yani sayıları icat eden biziz. Ama elbette bu yetersiz kalınca, işin içinden çıkılamayınca, negatif sayı demişiz, sıfır demişiz, sonsuz demişiz.

Mesele sıfır ve sonsuzun ne mal olduğu değil, 1 denen şeyin ne olduğu.. İşin düğümü burada yatıyor..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Birimin ne olduğunu bulsak 1'i ulacağızda, birimi bulamıyoruz. Temel birim nedir desek, cevabı yok. Galiba sorun bu, hiç bulamayacağız birimin ne olduğunu. Evrenin başka bir mantığı var. Biz onu daha anlayamıyoruz. Hologram filan dedik, ama oda pek olmuyor. Söylediklerine katılıyorum aslında. Sadece konuyu deştim biraz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...