Jump to content

Sonsuzluk, Evren vs...


Recommended Posts

Robert Osserman'ın "Evrenin Şiiri" adlı kitabından bir alıntı;

"Evrenin kökeninin büyük patlamada bulunmasının, bu olayla ortaya çıkan şeyin boyut ve içerik bakımından sonlu olacağı fikrine güçlü destek sağlayacağı sanılabilir. Ancak, hayli şaşırtıcı biçimde, bugün önde gelen evrenbilimcilerin fikirleri resmiyete kaçmadan yoklanınca, önemli bir çoğunluğunun sonsuz bir uzay boşluğuna dağılmış sonsuz sayıda yıldız ve galaksi içeren fiziksel olarak sonsuz bir evren fikrini kabul etmekte hiçbir sorun görmediği meydana çıkmaktadır.

Gözlenebilir evren sonlu olduğuna ve gözlem sınırlarımızın ötesindeki şeyin genişlik bakımından sonlu mu sonsuz mu olduğunu belirlemek için günün birinde deneysel bir yol bulunup bulunamayacağı da kuşkulu olduğuna göre, tartışmanın bilimsel olmaktan çok felsefi olduğu ileri sürülebilir."

Ne düşünüyorsunuz?

Link to post
Sitelerde Paylaş
sonsuz bir uzay boşluğuna dağılmış sonsuz sayıda yıldız ve galaksi içeren fiziksel olarak sonsuz bir evren

Ben sadece yukardaki kismi alintiliyorum. Sonsuzluk kavramini, sadece gorduklerimiz ve algilarimiz olan seylere yuklemek biraz sacma geliyor bana. Yani algiya dayandirirsak; "genislik,yukseklik,uzunluk" gibi kavramlari sonsuzluga indekslemek cok sacmadir. En basitinden gorme islemini bile gerceklestirirken, beyindeki akimlar, akimlar arasindaki elektiriksel dalgalanmalar, fotonlar vs.. cok kisa surelik bir islem bile o kadar cok uzun ki..

Sonsuzluga daha farkli bakmak gerekiyor. Dikey mi, yatay mi, uzunlugunami, genisligine mi, yoksa sadece islemler arasindaki surelere mi? Once uzerinde tartistigimiz kavramlari irdelemek gerek. Bu arada, sonsuzluk derken bile sonsuz sayida islem gerceklesiyor. Ilk olarak beyninde soyleyecegin lafi kurguluyorsun, sonra sinirler harekete geciyor, cene oynuyor. Ses telleride oradan nasibini alip disariya veri iletiyor. Bu veriler, karsidaki kisiye anlam ifade ediyorsa tepki veriyor. Haa bu arada; Karsidaki kisinin islamlerinide yabana atmamak gerek.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İki paralel evren kapısı olan Şi'ra (Chiron)' dan içeri girince sonsuz'luk içerisinde sonsuzluk ile karşı karşıya gelirsin. Astro fizikçiler, eldeki done ve bulgular ile sonsuzluk kavramının kapısından içeri girdiler ve gördükleri ise bir hiç! (Ahaddiyet). Çünkü String'lerin altı yönlü titreşimleri sonucu her an var olan ve yok olan evren, yeni bir oluş ile sonsuza gitmektedir. Bize göre, bilimin son yenilenmesi de bitti. Katman içerisinde yatay ve detaydan ötesine gidebilir mi bilemem. Ama bilimin şuan vardığı yer ; Stringler ve bu stringlerin mecazi anlamda söylenimini Arap yarım adasında Rasül diye hitab edilen Kâmil insan dile getirmiş.. 1400 yıl öncenin şartlarında. Bilim dünyası da zaten bunun farkındalığında, siz her ne kadar farkındalığında olmasanız bile. Bekleyip görelim varlığın TEK'liğini :-)

Selam..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...