Jump to content

Bioyakıt sizce mantıklı mı?


Recommended Posts

>>> Güneş paneli ve aküler ömrü boyunca üretiminde harcanan enerji kadar enerji üretebiliyormu?

Aküler enerji üretmez. Enerjiyi saklamak ve taşımak için kullanılır. Ve her zaman kayıpları vardır.

Bu mantıkla hiçbirşey enerji üretmez olur. :)

Barajlarda enerjide depolanmış enerji.

Fosil yakıtlar da depolanmış enerji.

Güneş panelleri ise nasıl yapıldıklarına bağlı olarak imali için gereken enerjiden daha fazlasını kolayca üretebilir. Fakat, genel toplamda üretilen enerji yatırım maliyetine göre çok azdır. Genel olarak 30 yıl dayanacak güneş santrali maliyeti = konvansiyonel santral + 30 yıllık yakıt gibi olur. En kaba hesapla, bir günün sadece yarısında güneş olabildiğine göre, toplam verim hiç bir zaman %50'yi aşamaz.

Güneş santralleri henüz yolun başındaki teknolojiler. Bir takım gelişmeler var, umut vadediyor, ama henüz yeterli değil.

tarihinde DogaBilim tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Güneş ışığından sıvı yakıt

Cihaz sahip olduğu standart bir parabolik ayna yardımıyla Güneş ışınlarını bir tepkime odasına odaklıyor ve burada mevcut olan seryumoksit katalizör ısınarak su ve karbondioksit içindeki oksijen moleküllerinin kristal desenini bozup parçalıyor. Kristal yapısı tekrar soğutulduğundaysa çevresinde bulunan su ve karbondioksit gibi bileşiklerden oksijen çekerek hidrojen ve karbonmonoksit meydana getiriyor. Bunlar da daha sonra sıvı yakıta dönüştürülebiliyor.

Deneyler sırasında reaktör, 500 kez 1.600 santigrat dereceye ısıtılıp ardından da 800 dereceye düşürülmüş olmasına karşın seryumoksit katalizör herhangi bir zarar görmemiş. Bu da cihazı oldukça verimli ve yenilenebilir kılıyor.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25170359/

110113-gunesyakit2.standard.jpg

Güneşi etkili biçimde kullandıracak bir yöntem dünyayı ve insanlığı çok değiştirir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Doğa bilim, olay o kadar basit değil.

Piller, içeriğindeki kimyasal enerjiyi elektriğe çevirirler. Yani üretim bandından çıkan bir pil, elektrik olarak bir enerji üretmektedir o anda.

Ama aküler, herhangi bir şekilde bir enerji üretmezler. Onlardan enerji alamazsın. Ancak onların içine enerji doldurup tekrar çekebilirsin.

Bu nedenle akülerin maliyetleri enerji üretim değil, enerji taşıma/saklama maliyeti olarak ele alınmalıdır. Bu basitçe, 12V 100Ah'lık bir akü yapmışsan, benim elimde 12 x 100Ah = 1.200 Wh enerji var, aküyü 100 dolara ürettim, demekki enerjinin maliyeti şu kadar dolar, oh, oh pek ucuz diyemeyeceğin anlamına gelir. En baba aküye sahip olsanda, bedavaya mal etsende, o aküye dolduralacak enerji için bir bedel düşünmek zorundasın.

Ve akü enerji üretmediği için, ürettiği enerjinin üretiminde harcanan enerjiyi karşılayıp karşılamadığı gibi bir şey düşünülemez. Daha doğrusu, ürettiği enerji sıfırdır, asla üretiminde harcanan enerjiyi geri verememektedir. Bunu söylemen mümkün olabilir sadece.

Ama bir pil, klasik bir çinko karbon pil, üretimi için harcanan enerjinin daha fazlasını verebilir. Bunun temel sebebi, üretim için kullanılan enerjinin metalin vs. oluşma sürecinde biriktirilmiş olmasıdır. burada termodinamik ilkeleri değil, ekonomi vs. açısından bakıyoruz. Kömür örneğin, üretiminde harcanan enerjinin bin katı enerji verebilir. Bu enerjiyi yoktan var etmesi elbette değildir. Burada bahsedilen, enerjinin ekonomik ve kullanılabilir olarak sağlanmasıdır.

Sende sadece, mevzuları karıştırmışsın, hepsi o kadar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

<!--quoteo(post=139307:date=Jul 13 2008, 12:18 AM:name=chan)--><div class='quotetop'>QUOTE(chan @ Jul 13 2008, 12:18 AM) <a href="index.php?act=findpost&pid=139307"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec--><b>

Doğuda ısınmak için tezek=hayvan pisliği + saman yakılıyor.

Güneş pilleri ile rüzgar türbinini hayvanlara yediremeyiz. <img src="http://www.ateistforum.org/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":lol:" border="0" alt="laugh.gif" /> </b><!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Sevgili Chan,

İnsanlar zaman zaman yutkunup, susabilmek üzere evrim geçirmişlerdir.

Denemeni öneririm.

:D

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 5 years later...

Konuyla ilgili olarak; Thomas Malthus’a göre az gelişmişlik ve fakirlik bazı ülkelerin değişmeyen kaderidir.Azgelişmiş ülkelerde sabit olan cari fert başı milli gelir, eğer geçici olarak artarsa, nüfus da hemen artmaya başlar. Nüfus artışı, milli gelir artış hızını geçer ve fert başı milli gelir eski düzeyine iner. Fert başı milli gelir düşmesi durumunda ise ölüm oranları artar ve yeni dengeye ulaşılır. Sonuçta azgelişmiş ülkeler hiçbir zaman doğum oranlarını düşüremezler. Örneğin, Afrika kıtasındaki birçok ülke gibi. Yeni Malthusçular olarakda bilinen Mesaroviç ve Pestel gibi çevrebilimciler, Malthus’un kısa vadede yanıldığı ama uzun vadede haklı olduğu kanısındadırlar.Yani dünya gelecekte açlık çekecektir. Bunun nedenleri ise;

Üçüncü dünya ülkelerindeki üretim kapasitesinin plansız kullanımı ,

FAO 1990 raporlarıtahıl üretimindeki artış nüfus artışından %50 fazla

Gıda olabilecek birçok tarımsal ürünün biyoyakıt üretiminde kullanılması ...

İşte tespitim.....

tarihinde impressivo tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...