Jump to content

Ateizmin "İnanç" Olması Yanılgısı.


Recommended Posts

Son günlerde bir Tanrıya inanan, inanç sekmeleri arasında acılar çeken insanların, aşırı koşullanmadan doğan bir hatalarını eleştirmek istiyorum. Nedir bu hata? Duşündüğünüz gibi ateizme bir din demeleri, bir inanç demeleri, bir Tanrının varolmadığına inanıyor demeleri. Bu elbette biraz düşünce yetisi ve objektif bakış yeteneği gelişmiş insanlar için oldukca komik bir sav gibi gelebilir. Amacımız neden komik olduğunu, diğer taraftaki insanlara şu ya da bu şekilde anlatmak.

Ateizm neden bir dindir, inançtır? Öncelikle böyle birşey hiçbir zaman söz konusu değildir. Teist kişilerin kendinilerini motive etmek, kendi kendinin psikoloğu olmak adına faaliyete geçirdiği ve alt benliklerininde yardım ettiği bir konudur. Örneğin kötü bir gün geçirmişsinizdir, canınız cok sıkkındır. O gün eve gelince günün derlemesini yaparsınız. İşte su şöyle olabilirdi, bu böyle olabilirdi diye. Orada size yardım eden diger siz; gün içerisindeki olaylardan kendisini negatif etki edebilecek olayları seçer. Çünkü aklında hep o vardır, bastırılmış duygular şekilinde bir taraflara atılmıştır. İşte onlar birer birer düşünce görüntüsünün önüne geldigi zaman sizi motive eden siz karşınıza çıkar. İşte boşver, öyle olsaydı böyle sonuçlar çıkabirdi demekki iyi yapmışım gibi ifadelerle kendinizi motive edersiniz.

Yukardaki konuyu nereye bağlayacağız? Elbette Teist birisi ile ateist birisinin arasında geçen garip diyaloglara. Teist insan, tartışmanın belirli bir seviyesinde, karşısındaki kişinin kendisi gibi düşünmediği için, "kendisinin ne dediğini anlayamıyor, çünkü başka birşeye inanıyor" gibi düşüncelerle böyle bir uslamlama yapar. Bu yaptığı uslamlama, ateist boyuttaki kişi için tamamen geçersizdir.(Tanrı kavramı ortaya koyulduktan sonra) Ateiste göre, Tanrı`nın, Tanrı`nın varolma ihtimali, o`na gereksinimi vs. konuları tamamen düşüncesinde önceden çözümlenmiş ya da böyle bir eksiklik hissedilmemiş veyahut da böyle bir kavramın absurdluğü gibi şeyleri çağrıştıracak şeyler düşünür. İki kişi arasındaki düşünce, hiç ama hiçbir noktada birleşmez. Bu birleşmezlik, teist kişinin tartıştığı kişi için bir empati yolunu açar. Teist kişi düşüncesinde hemen bir model çizer. "Tanrının olmadığına inanıyor" gibi. Uslamlamasını ise, çelişik kavramlarla; "Eğer bir Tanrının varlığına inansaydı, benim dediklerimi çok rahat anlayabilirdi. İnanç çok büyük birşey. Eğer karşımdaki kişi benim gördüğüm Tanrıya inanmıyorsa, kesinlikle Tanrının olmadığına inanıyordur" gibi şeyler düşünebilir. Bir konu üzerinde aşırı koşullanma, konunun sonlanması ya da konunun açıklığa kovuşmasını olanaksız kılan bir etkendir. Bunlardan kurtulmak için orta yol uzerindeki bir sistemi kullanmak gerekir. Nedir o? Basit anlamda mantık ve çelişmeme olayları. Ateizme din diyecek isek; "Topu atmamakta topu atmaktır"."Yemek yememekte yemek yemektir"."Su içmemekte su içmektir"."Sağlıklı olmakta bir hastalıktır"."İnanmamakta inanmaktır". Gibi garip sonuçlara ulaşırız. Ateizmin belirli bir lugatı yoktur, kuralları, kurallar bütünü yoktur. Ateizmde teizm`in uyguladığı hiçbirşey yoktur. Bilakis, o uyguladıklarını kabul etmeme, red etme vardır. Bunların içinde, teizmin toplum içinde örgütlenmesi, örgütlerin kuralları ve o kuralların toplumun diğer kişilerine empoze edilmesi olayları mevcuttur. Herkes hayali bir varlık yaratıp o?na taparken "Hayır! Ben o?nu tanımıyorum, o?na tapmıyorum? dediğinizde, bahsedilen varlığın, öznel düşünceleriniz ışığında hiçbir zaman keşfedilmediğini düşünüyorsunuzdur, öyle bir kavram sizde mevcut değildir!

O hayali varlığa inanan grubun birçok kuralları var. Fakat siz, sadece o varlığın öznel verilerinizle hiçbir zaman algılamadınız, bu doğrultuda benimsemediniz, yaptığınız sadece bu. O varlığa inanmamak, benimsememek adına; ne onlar gibi bir lugatınız var nede kurallarınız. Ve o varlığa inanan gruptan birisi sizin yanınıza sokuluyor ve şunları fısıldıyor; ?Aslında benim düşüncemdeki varlığa inanmaman bile bir inanmandır aslında? diyor. Yüce Tanrım (!) Bu ne büyük hezeyandır böyle! Evet evet, sizinde moralinizi bozuyor farkındayım.

Toparlayalım; Ateizm inanç değildir. Sadece ve sadece inançların reddidir. Herkes kendinin bir üst modeli olarak Tanrıyı inşaa ediyorken, Tanrıyı insan gibi tanımlayıp; "bizi koruyor, kolluyor, seviyor, cennetini verecek" gibi fanteziler kurarken, bunların dışında tek başına kalmak, toplum baskılarından bıkmak, haykırmaktır! Tek amaç, teist kişilerin hayata dair uydurduğu masalları okumayı bırakıp, gözlerinizi açmak, etrafınıza şöyle bir bakmaktır. Etrafınıza baktığinızda, neleri kaçırdığınızı düşünmekten kendinizi alamaya bilirsiniz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Teistlere göre, ateistler neden Tanrıyı göremiyor olabilirler?

Doğa ve evrenin, tam anlamıyla belirlenmiş, nesnel bir düzeyde bilgi gerçekliği yoktur. Çünkü doğayı ve evreni, kendi aklımız ile yorumlayıp yine kendimize sunarız. Bu belirsizlik üzerine ne şiirler, ne kitaplar yazılabildiğini keşfeder teist birisi. Doğadaki olaylar ve düzen, güneşin doğup batması, yağmurun yağması, çiçeğin açması, karanlık geceyi ay'ın aydınlatması vb. doğa olayları akıllarını durdurur. Bunun ardında güce bir gücün olduğunu, onun idare ettiğini düşünürler. Hatta doğanın: "Allah diye bağırdığını" hissederler. Bu yüce güç, belirsiz nedenlerden dolayı yine kendilerine benzer. Çünkü doğayı algılayıp kendine sunan yine kişidir. Fakat bu bazen farkındalık durumundan çıkar. İşte, bu farkındalıktan çıkan bir kişi ışık görmüştür artık! Işığa doğru hızla ilerler.

Teist kişi, tam anlamıyla bir ışık görmüştür kendi içinde. Artık o ışık, görebilmelerini, algılayabilmelerini sağlar. O ışık olmadığı sürece sonsuza kadar kör olacaklarını düşünürler. Bu durumun birkaç ürkütücü hali daha vardır, kendi düşüncelerini hisseden diğer kişilikler. Artık kişi, kendi düşündüğü şeyleri başkalarınında düşündüğünü hissederek, kendini farklı bir dünyada bulu verir. Bu, uykudan uyanmaya geçiş gibidir. Annenizin sizi uyandırırkenki sesi gibidir. Bu gerçekten "uyan" sesidir. Gerçekliği tatmış gibisinizdir.

Tam anlamıyla aşağıdaki paragraftaki gibi bir gerçekliktir bu, hem ateizmi anlatır hemde teizmi. İkisininde ışığı vardır aslında, yeterki aynalar çok olsun; ışık birşekilde dağılabilir değil mi?

"Varolmanın bir amacı yoktur. Var diyenler başka bir yerdedir sanki. Kendi düşüncelerini hisseden birisini gördümü şaşırır; "Gördünmü onu" derler. Gördükleri şey ise Tanrıdır. Artık herşeyin bir amacı vardır. İnanç, amaçsızlığın içinde parlayan ışıktır."

Link to post
Sitelerde Paylaş

işin garip tarafı şu.ateistler müslümanlara karşı diğer dinleri öne sürüyorlar.

yok zeus doğruysa,yok brahma ve diğer yardımcı 25 tanrısı doğruysa.o doğruysa bu doğruysa.

ateitlerin inanmadıkları bir şeyi bize karşı arguman sunmaları komik değilmi sizce?

bir ateist tüm dinlere karşı olmak zorunda değilmi?

neden islama karşı diğer dinler arguman sunuluyor?

bu resmen bir çelişki..bazı ateistlerin en büyük çelişkisi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar,ateist kişi falan yoktur.Allahsızlık inancı diye bir şey vardır.Her bir inancın taptığı bir Tanrı vardır.Teistin Taptığı Tanrı herşeye gücü yeten bir varlıktır.Ancak Allahsızın taptıkları çoktur, Mesela; alışkanlık, zevk, devlet, ırk, kadın, para, şöhret, sebepler, tabiat, tesadüf gibi çok sayıda tanrıları vardır ve tüm bunların da başında kendi nefisleri gelmektedir.

Velhasıl, Allahsızlık, "Ben esasen kendime tapıyorum" sözünün usturuplu bir ifadesinden ibarettir

Link to post
Sitelerde Paylaş
Arkadaşlar,ateist kişi falan yoktur.Allahsızlık inancı diye bir şey vardır.Her bir inancın taptığı bir Tanrı vardır.Teistin Taptığı Tanrı herşeye gücü yeten bir varlıktır.Ancak Allahsızın taptıkları çoktur, Mesela; alışkanlık, zevk, devlet, ırk, kadın, para, şöhret, sebepler, tabiat, tesadüf gibi çok sayıda tanrıları vardır ve tüm bunların da başında kendi nefisleri gelmektedir.

Velhasıl, Allahsızlık, "Ben esasen kendime tapıyorum" sözünün usturuplu bir ifadesinden ibarettir

tabe lan zevk,kari,icki,sex

hayat bu iste

Kim cagirdi Bu Zekeriya beyazi buraya?

Link to post
Sitelerde Paylaş
tabe lan zevk,kari,icki,sex

hayat bu iste

Kim cagirdi Bu Zekeriya beyazi buraya?

Kabul ettiğin için teşekkürler.Öylesine "ben inançsızım" veya,bilimsel tarafsızlıkla olayları değerlendiriyorum.Doğmatizmi yenip aydın bir kişiyim masallarını anlatmanız da artık havada kalıyor demek..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...