Jump to content

Ateistlerin Dini - Laik Hümanizm


Recommended Posts

Ateistler de bir dini takip edebilir ve ateistlere belki de en uygun din Laik Hümanizmdir.

Wikipedia'nın Secular Humanism maddesine göre Laik Hümanizm şöyle tanımlanmaktadır:

"Secular humanism is a humanist philosophy that upholds reason, ethics and justice, and specifically rejects the supernatural and the spiritual as warrants of moral reflection and decision-making. Like other types of humanism, secular humanism is a life stance focusing on the way human beings can lead good and happy lives."

Tercüme edildiğinde:

"Laik Hümanizm aklı, etiği ve adaleti önde tutan bir hümanist felsefe olup, doğaüstü ve ruhani şeyleri ahlaki düşünme ve karar vermenin temeli saymayı reddeder. Hümanizmin diğer çeşitleri gibi Laik Hümanizm de, insanların iyi ve güzel bir hayat yaşamalarına odaklanmış bir hayat görüşüdür."

Ayrıca bakınız:

http://www.secularhumanism.org/ - Council for Secular Humanism

http://www.religioustolerance.org/humanism.htm

http://www.secular-humanism.com/

http://www.infidels.org/library/modern/non...ecularhumanism/

Ve şu siteden bir alıntı:

http://www.americanhumanist.org/about/manifesto1.html - Humanist Manifesto

FIRST: Religious humanists regard the universe as self-existing and not created.

SECOND: Humanism believes that man is a part of nature and that he has emerged as a result of a continuous process.

THIRD: Holding an organic view of life, humanists find that the traditional dualism of mind and body must be rejected.

FOURTH: Humanism recognizes that man's religious culture and civilization, as clearly depicted by anthropology and history, are the product of a gradual development due to his interaction with his natural environment and with his social heritage. The individual born into a particular culture is largely molded by that culture.

FIFTH: Humanism asserts that the nature of the universe depicted by modern science makes unacceptable any supernatural or cosmic guarantees of human values. Obviously humanism does not deny the possibility of realities as yet undiscovered, but it does insist that the way to determine the existence and value of any and all realities is by means of intelligent inquiry and by the assessment of their relations to human needs. Religion must formulate its hopes and plans in the light of the scientific spirit and method.

SIXTH: We are convinced that the time has passed for theism, deism, modernism, and the several varieties of "new thought".

SEVENTH: Religion consists of those actions, purposes, and experiences which are humanly significant. Nothing human is alien to the religious. It includes labor, art, science, philosophy, love, friendship, recreation — all that is in its degree expressive of intelligently satisfying human living. The distinction between the sacred and the secular can no longer be maintained.

EIGHTH: Religious Humanism considers the complete realization of human personality to be the end of man's life and seeks its development and fulfillment in the here and now. This is the explanation of the humanist's social passion.

NINTH: In the place of the old attitudes involved in worship and prayer the humanist finds his religious emotions expressed in a heightened sense of personal life and in a cooperative effort to promote social well-being.

TENTH: It follows that there will be no uniquely religious emotions and attitudes of the kind hitherto associated with belief in the supernatural.

ELEVENTH: Man will learn to face the crises of life in terms of his knowledge of their naturalness and probability. Reasonable and manly attitudes will be fostered by education and supported by custom. We assume that humanism will take the path of social and mental hygiene and discourage sentimental and unreal hopes and wishful thinking.

TWELFTH: Believing that religion must work increasingly for joy in living, religious humanists aim to foster the creative in man and to encourage achievements that add to the satisfactions of life.

THIRTEENTH: Religious humanism maintains that all associations and institutions exist for the fulfillment of human life. The intelligent evaluation, transformation, control, and direction of such associations and institutions with a view to the enhancement of human life is the purpose and program of humanism. Certainly religious institutions, their ritualistic forms, ecclesiastical methods, and communal activities must be reconstituted as rapidly as experience allows, in order to function effectively in the modern world.

FOURTEENTH: The humanists are firmly convinced that existing acquisitive and profit-motivated society has shown itself to be inadequate and that a radical change in methods, controls, and motives must be instituted. A socialized and cooperative economic order must be established to the end that the equitable distribution of the means of life be possible. The goal of humanism is a free and universal society in which people voluntarily and intelligently cooperate for the common good. Humanists demand a shared life in a shared world.

FIFTEENTH AND LAST: We assert that humanism will: (a) affirm life rather than deny it; (B) seek to elicit the possibilities of life, not flee from them; and © endeavor to establish the conditions of a satisfactory life for all, not merely for the few. By this positive morale and intention humanism will be guided, and from this perspective and alignment the techniques and efforts of humanism will flow.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 47
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Ludwig sürekli diyoruz ateistlere zaten

sizin de inancınız var

siz de inanç sahibisiniz diye..

İslam, Marxism, Milliyetçilik - Ortak noktaları despotluk ve baskı, bireyi yoksaymaktır.

Birey olmak çok bir haltmış gibi yazmışsın,

birey olunca ne olacak,

birey olmak her koşulda avantaj değildir

deyip, daldabiryaprak misali nokta diyom..

pışkada bişe demiyom..

Link to post
Sitelerde Paylaş
Sen zaten birey olacak kapasiteye sahip değilsin. .

sen de kereste bir bireysin Ludwig:)

senin gibi on tane bireyi çöle salsan

birbirini yer

ama 10 kişilik bir taburu çöle salsan hayatta kalır..

çünkü sen bireysin, arkadaşların da öyle

hepiniz lidersiniz.

kereste liderliği:)

Birey olmak için önce kendi düşünmeni kendin yapman gerekir. Yoksa sana hazır olarak sunulmuş paket düşünceleri aynen kabul etmekle birey olamazsın

Hümm..

vay anasına, demek kendi düşünmemi kendim yapmam gerekiyormuş..

Karunizm i uydurdum ne dersin?

Karunizm Ludwigizm'i döver..

(Ludwig Witttgenstein'ı örnek almadığın belli, yeni yetme bir liberal bozuntususun:)

tarihinde KARUN tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
" İyiniyet(hümanizm)cehenneme giden yolun yapıtaşıdır."

Nietzsche özentisi kardeş zortladı. Nietzsche kendisi de ilkel dönemlerin Conan tarzı savaşçılarına özenen akıl hastasının tekiydi. Nitekim akıl hastanesinde 10 yıl kaldıktan sonra gene orda mefta omuştur.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Liberalizm en asil ve şerefli bir felsefedir. Özgürlüğün felsefesidir. Bu felsefe de John Locke gibi, Thomas Jefferson gibi, John Stuart Mill gibi, Ludwig von Mises gibi, Adam Smith gibi isimler var. Senin gibi fi tarihinin Yahudi hikayelerini dinliyip sonradan da şizofrenisinin sonucu olarak "vahiy" alan, kadın delisi ortaçağ Araplarının sığ ve batıl zırvalıklarıyla yaşamıyoruz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Peygamberin 9 yaşında kızları düdüklemekle kalmadı, 13 yaşında kızları da düdükledi. Yeni mefta olmuş teyzesini mezarda ayak üstü becerdi. Hatta bir keresinde bir kavunla ilişkiye girdiği söyleniyor.

Kendisi bir şizofren olup akıl hastalığı ona halusinasyonlar gösterdi, senin gibi kerkenezler de buna "vahiy" diyor bugün.

Ne devlet felsefesinden, ne özgürlüklerden, haklardan, hiçbirşeyden anlamayan cahil ve ömür boyu güdülmeye layık insanlarsınız.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dini geniş anlamda ele alırsanız, yaşama kişinin kendi ilkeleri doğrultusunda anlam vermesi ve onlara sadık kalarak deneyimlemesi şeklinde tanımlayabilirsiniz.

Bu din kişiye özeldir.

Bir yaratıcısı yoktur.

Kitabı yasalardır.

Ritüelleri mutlu ve esen yaşamak ve yaşatmak için mümkün olan her şeyi yapmaktır.

Dogma değildir.

Katı değildir.

Her zaman çağdaş olma eğilimindedir.

Laiktir..

Yalnız hümanist değildir. Bu yetmez. Çevre koruyucudur. Hayvanları seven ve haklarını koruyandır.

Evet.. Ben bir ateist dindarım..

Link to post
Sitelerde Paylaş
Nietzsche özentisi kardeş zortladı. Nietzsche kendisi de ilkel dönemlerin Conan tarzı savaşçılarına özenen akıl hastasının tekiydi. Nitekim akıl hastanesinde 10 yıl kaldıktan sonra gene orda mefta omuştur.

Nietzsche frengi olduğu için akıl sağlığını yitirip son 10 yılını akıl hastenesinde geçirmiştir.

Biraz edep!

Link to post
Sitelerde Paylaş

"Edep" derken? Burda aynı Müslümanların Muhammetleri için talep ettikleri bir mukaddesata saygı talebi sezdim. Nietzsche pek çok sol entel için gerçekten de kült bir kişiliktir. Her ne kadar solcuların hümanist ve eşitlikçi ideallerine tam zıt fikirlere sahip bir insan olsa da, her nasılsa bu şahıs sol entellerin sevgilisi olmuştur.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Nietzsche pis bir adamdı. Güçlünün zayıfı ezmesinin güzel ve adalet olduğuna inanan bir Sosyal Darwinciydi. Liberalizmden demokrasiden ve sosyalizmden nefret ederdi. Eşitlikçilikten, ahlaktan tiksinirdi. Kahramanları eski Spartalı savaşçılar, Romalılar ve Napolyondu. Güce tapardı.

Bu adamın sol entellerin sevgilisi olmasının sebebi Hristiyanlığa olan saldırısıdır. Ama Hristiyanlığın çok daha akılcı ve daha doğru reddiyeleri mevcuttur. Nietzsche ye kalmadık. Nietzsche o kadar salaktı ki, Hristiyanlığın aslında Yahudilerin Beyaz ırktan yahut Romalılardan intikam almak için kasten İsa'yı çarmıha gerdiğini filan iddia etmişti. Ona göre Yahudilerin tek amacı Hristiyanlığı icat edip, sonra Beyaz ırk insanlarına yahut Romalılara bunu kabul ettirip, onları Hristiyanlığın sevgi ve merhamet öğretileriyle pısırıklaştırmak, ve böylece onlar tarafından ezilmekten kurtulmak felandı. Bunlar tamamen tarihe ve hakikatlere aykırı hayal ürünü teorilerdir. Kimse bu devirde bunları ciddiye alamaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Nietzsche pis bir adamdı. Güçlünün zayıfı ezmesinin güzel ve adalet olduğuna inanan bir Sosyal Darwinciydi. Liberalizmden demokrasiden ve sosyalizmden nefret ederdi. Eşitlikçilikten, ahlaktan tiksinirdi. Kahramanları eski Spartalı savaşçılar, Romalılar ve Napolyondu. Güce tapardı.

Bu adamın sol entellerin sevgilisi olmasının sebebi Hristiyanlığa olan saldırısıdır. Ama Hristiyanlığın çok daha akılcı ve daha doğru reddiyeleri mevcuttur. Nietzsche ye kalmadık. Nietzsche o kadar salaktı ki, Hristiyanlığın aslında Yahudilerin Beyaz ırktan yahut Romalılardan intikam almak için kasten İsa'yı çarmıha gerdiğini filan iddia etmişti. Ona göre Yahudilerin tek amacı Hristiyanlığı icat edip, sonra Beyaz ırk insanlarına yahut Romalılara bunu kabul ettirip, onları Hristiyanlığın sevgi ve merhamet öğretileriyle pısırıklaştırmak, ve böylece onlar tarafından ezilmekten kurtulmak felandı. Bunlar tamamen tarihe ve hakikatlere aykırı hayal ürünü teorilerdir. Kimse bu devirde bunları ciddiye alamaz.

Ludwig bunları hangi kaynağa dayanarak iddia ediyorsun.

Benim okuduğum Nietzsche yazılarında böyle şeyler yok..

Nietzsche'nin kız kardeşi, onun kitaplarını Nazi'lere pazarlayarak, adamın ününü kirletmiştir.

Nietzsche muhtemelen sifilize bağlı beyin hastalığına yakalanmış ve o hastalıktan dolayı ölmüştür.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...