Jump to content

ATEİZM, TANRININ VAR OLDUĞUNA İNANMAMAKMIŞ


Recommended Posts

Ateizm Tanrı'nın "varolmadığına inanmak" demek değildir. Tanrı'nın "varolduğuna inanmamak" demektir. Bu noktaya dikkat ediniz, çünkü bu önemli bir fark. Ateizm bir "inanç" değildir. Fazladan bir açıklama, yada bir öneri sunmaz ateizm. Ateizm yalnızca, belli bir inancın yokluğu demektir.

Burada anlayamadığın nokta nedir anlamadım?! Bak yukarda ne yazıyor; "Varolmadığına inanmak" demek değildir diyor. Kalın kafan almıyor mu? Muhakeme yeteneğinden yoksun musun?

Tanrının varolduğuna inanmamak...yani var olabilir ama ihtimali düşük olduğundan inanmıyorum demek değilmidir? Dolayısıyla inanmamakta bir inanç(ihtimal hesabı) değilmidir? Siz ateistler tanrının varlığına inanmıyormusunuz yoksa tanrının olmadığını biliyormusunuz?

Tanrının olmadığını biliyor musunuz ne demek kardeşim? Ortaya bir idda atılır. İdda sahibi eğer yeterli derecede somut verilerle gösteremiyorsa anlatmak istediği şeyi, diğer bir kişi buna "inanmamak" gibi bir hakkı vardır. Şurda önemli bir noktaya değinelim;

Ateizm salt anlamda "inançsızlık" değildir. Ateizm "Tanrı inancının" olmaması, yoksunluğudur. Bir ateist yeni bir kızla tanıştı. İlk günleri çok güzel geçti ve kızda önemli etkiler bıraktı. Bir arkadaşıyla konuşuyor ve diyor ki, "Bu kızın beni beğendiğine inanıyorum" diyor. Eee şimdi diyeceksin ki "hani ateistler inançsızdı" diyeceksin. Çünkü "Tanrı inancını" salt anlamda inanç sanıyorsun. Bir insan ertesi gün mutlu bir gün geçireceğine inanabilir. Maaşına zam alacağına inanabilir vs. vs. Fakat "Tanrı inancının" yoksunluğudur ateizm.

Esenlikler!

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 976
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Verdiğim linki yine okumamışsın anladığım kadarıyla... Pozitif ateizm linkini oku önce... "Tanımlı-tanımsız tanrı" ayrımına daha önce rastlamadıysan da şimdi benim postumda rastlamış oldun bu arada... Teistler bile kendi tanrılarını tam tanımlamazlar; esnek olsun ve bilinmezliğin kuytu köşelerine sığınabilsin diye... Teistlerin günümüzde sığınabilecekleri çok az yer kaldı... Size biraz Victor Stenger okumanızı öneriririm...

pozitif ateizm linkini okudum...ben ateizmin genel tanımındaki sorundan bahsediyorum

Ateizm Tanrı'nın "varolmadığına inanmak" demek değildir. Tanrı'nın "varolduğuna inanmamak" demektir.

Bu noktaya dikkat ediniz, çünkü bu önemli bir fark. Ateizm bir "inanç" değildir

inanmamak nasıl bir inanç değildir... mevzu bu

Link to post
Sitelerde Paylaş

herkes kendi doğrusuna inanıyor,,her iki görüştede cevaplanamayan çok konu var,ben kendimi her iki grubun dışında görüyorum..tanrının varlığıda yokluğuda kanıtlanamaz bence, çünkü bu devasa evreni düşününce insan aklının ne kadar küçük bir düşünce sistematiği ile çalıştığını farkediyorum..sadece aklının ürettiği şeyleri tartışıyoruz..yaratılışın,evrenin,doğanın,insanın varoluş amacı çok farklıysa ne olacak..mesela ben desem ki evren tanrının vücüdu; dünyada bir parçası, bizse bu dünyaya bulaşan bir kanser hücreleriyiz,,inanılmaz bir hızla çoğalarak bağlı olduğumuz organı yok ediyoruz adeta kanını emiyoruz..ve sonumuz yok olmak..böyle düşününce kimin umrunda ateizm veya başka bir inanış...yada başka bir düşünce; insanların olmadığı bir evren düşünün tanrının varlığı yada yokluğu kimin umrunda;insan varsa tanrı varıdır,insan yoksa yoktur işin özü bu bence,,,insanın olduğu yerde var olmadığı yerde yok

Link to post
Sitelerde Paylaş

>>>Örneğin, nasıl olsa tanrı beni korur diyerek 6 kat merdevine inmeye üşenip kandini camdan atmıyorsun..

Demekki, sende tanrının varlığına güvenmiyorsun. Sende, tanrı denen zırvalamanın güvenilir bir bilgi olmadığının apaçık şekilde farkındasın.

tanrıya güvenmemekle yokluğunun ne alakası var sayın anibal

benim bir galatasaylı olmam ve onun şampiyonluğuna inanmam nasıl fenerin şampiyon olma ihtimalini yok etmezse

demekki fenerin şampiyon olma ihtimali olması buna inanmamı gerektirmiyormuş...galatasaraya inanmama tezat olmuyormuş değil mi?

tarihinde TylerDurdenn tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
pozitif ateizm linkini okudum...ben ateizmin genel tanımındaki sorundan bahsediyorum

Ateizm Tanrı'nın "varolmadığına inanmak" demek değildir. Tanrı'nın "varolduğuna inanmamak" demektir.

Bu noktaya dikkat ediniz, çünkü bu önemli bir fark. Ateizm bir "inanç" değildir

inanmamak nasıl bir inanç değildir... mevzu bu

Şimdiye kadar herhangi bir olayda herhangi bir etkisi bilimsel olarak tespit edilmemiş bir şey, kısaca ve pratik olarak "yok" kabul edilebilir demek "bir inanç değildir"... Eğer böyle kabul etmezseniz her bir şey iddia edenin iddiasını kabul etmek veya yalanlayamamak durumunda kalırız...

Link to post
Sitelerde Paylaş

>>> inanmamak nasıl bir inanç değildir... mevzu bu

Hala aynı sayıklamayı yapıyorsun..

Senin yolundan gidelim, her ne kadar boş ve salakça olsa da..

Tanrının var olduğuna inanıyorum -> Hani nerde -> Tısss.... Demekki bu inanç yanlış, boş, safsata sadece..

Tanrının var olmadığına inanıyorum -> Hani nerde -> Demekki yok -> Güvenilir bilgi..

Gördüğün gibi, konuyu inanç bazında da ele alırsan, gene foslamış oluyorsun..

Sana örnekle açıklayalım..

Şu anda senin beynini yiyen bir hützüt kuşu var olduğuna inanıyorum.. -> Hani nerde -> Gulp! -> Beynimim yiyorsa, neden ağırlığım eksilmiyor -> Ik, mık? -> Neden MRI'da beynim kusursuz -> Kehem köhüm... -> Hastir ordan...

Su anda senin beynini yiyen bir hützüt kuşu var olmadığına inanıyorum.. -> Hani nerde -> Yok elbette..

Temel sorun şu.. Bir hützüt kuşu uydurup önce, sonra da çıkıp buna inanıp inanmamayı bir kefeye koyamazsın..

Amanda bir tanrı var.. Peki bu laf nasıl test edilir, nasıl yanlışlanır? Bir yolu var mı, yok, tarif edebiliyor musun, hayır? Demekki bu bir doğma.. Yani otomatikman boş bir laf, boş bir safsata..

Fakat, genel kavram olarak "varlığın" yanlışlanabilmesi (ve dorğulanabilmesi) mümkün. Varsa hani nerde.. gösteremiyorsan, yok demek ki..

Sen tanrının varlığını sınayacak bir yol gösteremediğine göre, demekki geriye sadece bu yol kalıyor.

Peki "tanrının varlığına inanmama" durumu? Bunu yanlışlamak kolay.. gösterirsin tanrıyı, olur biter.. Demekki bu bir doğma filan değil. Üstelik, Hubble teleskobundan tünel mikroskobuna varan akadar baktığımız hiç bir yerde tanrı filan göremediğimize göre, otomatikman doğrulanmış bir durum..

Sonuç, tanrının olmadığı, kesin ve güvenilir bir bilgidir. Varlığına inanıyorum ediyorum lafları ise, boş doğmalardan ibarettir.

Aragones sezon ortasında ölür diyerek fener şampiyon olamaz diyenin, aragonesin 6 ay ömrünün kaldığını gösterecek bir şeye ihtiyacı vardır. Bir laf ediyorsan, bu lafın nasıl doğrulanacağını/yanlışlanacağını da göstermelisin.. Olay bundan ibaret.. Sen, bir laf sallıyorsun ve nasıl doğrulanacağı belli değil. Akabinde, bu sallama ile, gözlem sonucu olan güvenilir bilgiyi aynı kefeye koymaya çıkıyorsun..

Link to post
Sitelerde Paylaş
Sağlıklı olmak neden hasta olmak demek değildir?

Düşünüyorum düşünüyorum cevap bulamıyorum.

sağlıklı olmanın bilgisiyle bir inancı nasıl karşılaştırabiliyorsun?

tanrının olmadığını bilmekle olduğuna inanmamak aynı anlamamı gelir?

tarihinde TylerDurdenn tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Derler ya ; delinin biri kuyuya bir taş atmış kırk akılı çıkaramamış diye.

Ben tanrı inancının durumunu biraz da buna benzetiyorum.

Bundan üç beş bin yıl önce ( şimdi de olduğu gibi ) birileri vardır demeseydi bizde yoktur demek zorunda kalmayacaktık.

Tanrı ile bir sorunumuz yok bizim , olmayan bir şeyle sorununuz olamaz çünkü.

saygılar......

Link to post
Sitelerde Paylaş

>>> benim bir galatasaylı olmam ve onun şampiyonluğuna inanmam nasıl fenerin şampiyon olma ihtimalini yok etmezse demekki fenerin şampiyon olma ihtimali olması buna inanmamı gerektirmiyormuş...galatasaraya inanmama tezat olmuyormuş değil mi?

Peki ya şu:

>>> benim bir galatasaylı olmam ve onun şampiyonluğuna inanmam nasıl azerbaycan bakü petrol sendikası takımının şampiyon olma ihtimalini yok etmezse demekki azerbaycan bakü petrol sendikası takımının şampiyon olma ihtimali olması buna inanmamı gerektirmiyormuş...galatasaraya inanmama tezat olmuyormuş değil mi?

Yani neymiş, sen olması ihtimali olmayan bir şeyden bahsediyormuşsun sadece.. İşte bir türlü bunu anlamıyorsun..

Kapıdan giren ilk müşteri kız olacak.

Kapıdan giren ilk müşteri erkek olacak.

Kapıdan giren ilk müşteri travesti olacak.

Kapıdan giren ilk müşteri sekiz ayaklı, 6 kafalı uçan pembe bir fil olacak..

Sence hangisi olacak? Sence bunlar ihtimal dahilinde mi?

Asıl meselen şu.. İhtimal denen şeyin ne olduğunu bilmiyorsun... Sekiz ayaklı fil ve tanrının ihtimali vs. gibi tartışmalar boş, abes, lüzumsuz ve zırvalıktan ibaret şeylerdir. Herşeyden önce hiöç bir kele merhem olmazlar.

İhtimal, genel terimel istatistik, güvenilri veri elde etmeyi sağlayan bir yaklaşımdır. Ve derki, kafadan atılan her şey ihtimale dahil değildir..

Sen kapıdan girecek müşteriye göre kapıyı ayarlarken, sekiz ayaklı fil gelebilir, ihtimal dahilindedir demiyorsun mesela..

Link to post
Sitelerde Paylaş
Tyler sana inancın tanımını verdik...

İnanç, akıl ve mantık yürütme sonunda varılan bir çıkarıma değil, genellikle; korku, umut gibi insani hasletlerin ortaya çıkardığı "ihtiyaca" dayanır.

varlığın tesadüften öte bir tasarımcısı olduğuna akıl ve mantık yürüterek inanmakta(daha fazla ihtimal vermekte) korku veya umut barındırmak zorunda mı?

tarihinde TylerDurdenn tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
inanmamak nasıl bir inanç değildir... mevzu bu

Sağlıklı olmak neden hasta olmak demek değildir?

Düşünüyorum düşünüyorum cevap bulamıyorum.

sağlıklı olmanın bilgisiyle bir inancı nasıl karşılaştırabiliyorsun?

tanrının olmadığını bilmekle olduğuna inanmamak aynı anlamamı gelir?

Nasılmı karşılaştırıyorum? Sapla samanı birbirine karıştırdığın için gözüne sokmak gerekiyor.

Yukarda da dedik, ne dedik? "Varolmadığına inanmak" diye birşey söz konusu değil dedik. Fakat senin kalın kafan almıyor, aklına sığmıyor, idrak edemiyorsun! "Varolduğuna inanmamak" dedik! Sen yine anlamadın. İnanmamak nasıl bir inanç diye zırvaladın. Bak ne diyorum; "Sağlıklı olmak aslında hastalıktır","Zayıf olmak aslında şişman olmaktır","İnanmamak aslında inanmaktır/inançtır" daha da iser misin? Örnekler çoğaltılabilir.

Buradaki basit düzlemi idrak edemiyorsan uğraşamam seninle.

Link to post
Sitelerde Paylaş
>>> benim bir galatasaylı olmam ve onun şampiyonluğuna inanmam nasıl fenerin şampiyon olma ihtimalini yok etmezse demekki fenerin şampiyon olma ihtimali olması buna inanmamı gerektirmiyormuş...galatasaraya inanmama tezat olmuyormuş değil mi?

Peki ya şu:

>>> benim bir galatasaylı olmam ve onun şampiyonluğuna inanmam nasıl azerbaycan bakü petrol sendikası takımının şampiyon olma ihtimalini yok etmezse demekki azerbaycan bakü petrol sendikası takımının şampiyon olma ihtimali olması buna inanmamı gerektirmiyormuş...galatasaraya inanmama tezat olmuyormuş değil mi?

Yani neymiş, sen olması ihtimali olmayan bir şeyden bahsediyormuşsun sadece.. İşte bir türlü bunu anlamıyorsun..

Kapıdan giren ilk müşteri kız olacak.

Kapıdan giren ilk müşteri erkek olacak.

Kapıdan giren ilk müşteri travesti olacak.

Kapıdan giren ilk müşteri sekiz ayaklı, 6 kafalı uçan pembe bir fil olacak..

Sence hangisi olacak? Sence bunlar ihtimal dahilinde mi?

Asıl meselen şu.. İhtimal denen şeyin ne olduğunu bilmiyorsun... Sekiz ayaklı fil ve tanrının ihtimali vs. gibi tartışmalar boş, abes, lüzumsuz ve zırvalıktan ibaret şeylerdir. Herşeyden önce hiöç bir kele merhem olmazlar.

İhtimal, genel terimel istatistik, güvenilri veri elde etmeyi sağlayan bir yaklaşımdır. Ve derki, kafadan atılan her şey ihtimale dahil değildir..

Sen kapıdan girecek müşteriye göre kapıyı ayarlarken, sekiz ayaklı fil gelebilir, ihtimal dahilindedir demiyorsun mesela..

niye zamandan ve mekandan münezzeh ,bu yanılsamaları tasarlayan bir tanrı olma ihtimaliyle

azerbaycan bakü petrol sendikası takımının şampiyonluğu...sekiz ayaklı, 6 kafalı uçan pembe bir fili aynı kefeyemi koyuyorsunuz?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Nasılmı karşılaştırıyorum? Sapla samanı birbirine karıştırdığın için gözüne sokmak gerekiyor.

Yukarda da dedik, ne dedik? "Varolmadığına inanmak" diye birşey söz konusu değil dedik. Fakat senin kalın kafan almıyor, aklına sığmıyor, idrak edemiyorsun! "Varolduğuna inanmamak" dedik! Sen yine anlamadın. İnanmamak nasıl bir inanç diye zırvaladın. Bak ne diyorum; "Sağlıklı olmak aslında hastalıktır","Zayıf olmak aslında şişman olmaktır","İnanmamak aslında inanmaktır/inançtır" daha da iser misin? Örnekler çoğaltılabilir.

Buradaki basit düzlemi idrak edemiyorsan uğraşamam seninle.

>>>İnanmamak aslında inanmaktır/inançtır

sen inanç kavramını inanmakla eşdeğer kabul ettiğin için yanılgıya düşüyorsun anlaşıldı...

neden birşeye inanmazsın?...ihtimali düşüktürde ondan ...asla kesin olan ihtimali %o olan şeye inanmıyorum demezsin değil mi?

yani inanmamakta aslında bir ihtimal hesabıdır...ihtimal hesabı yapmak inanç beslemektir...şimdi anladın mı?

eğer bir tanrı olma olasılığı %o sa bir tanrı yoktur dersin...ama %0 olmadığı için bir tanrının olduğuna inanmıyorum diyorsun

tarihinde TylerDurdenn tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
varlığın tesadüften öte bir tasarımcısı olduğuna akıl ve mantık yürüterek inanmakta(daha fazla ihtimal vermekte) korku veya umut barındırmak zorunda mı?

Canlılar bir tasarımcının varlığını değil aksine olmadığını düşündürecek bir şekilde ama... Kaskad yapıları var... Yani yeni sistemler hep eskilerinin üzerine oturmuş... Sıfırdan tasarlanmış bir şey yok... Taksonomi bu yüzden var zaten..

Link to post
Sitelerde Paylaş
neden birşeye inanmazsın?...ihtimali düşüktürde ondan ...asla kesin olan ihtimali %o olan şeye inanmıyorum demezsin değil mi?

yani inanmamakta aslında bir ihtimal hesabıdır...ihtimal hesabı yapmak inanç beslemektir...şimdi anladın mı?

Tamam anlaşıldı... Sen hala Tanrı inancını salt anlamda "inanç" sanıyorsun. Tanrı inancı için ihtimal beslemem ben, amanda dünya düzdür tanrı sizi sınamak için yuvarlak gösteriyor, amanda göremediğimiz melekler var bize yardım ediyor, amanndaa ölümden sonra yaşam var cennet var cehennem var, amanda cennetteki babamız, amanda bilmem ne!

Sen bunlar için istediğin kadar içinde şüphe besle, ihtimal hesabı yap. Benim bunlara ayıracak bir dakikam bile yok anlıyor musun? İhtimal hesabı yapılacak şeyler değil bunlar anlıyor musun? Ampirik veriler üzerinde ihtimal yapılır. Görünmeyen periler, cinler Tanrı değil..

Hadi esen kal...

Link to post
Sitelerde Paylaş
Tamam anlaşıldı... Sen hala Tanrı inancını salt anlamda "inanç" sanıyorsun. Tanrı inancı için ihtimal beslemem ben, amanda dünya düzdür tanrı sizi sınamak için yuvarlak gösteriyor, amanda göremediğimiz melekler var bize yardım ediyor, amanndaa ölümden sonra yaşam var cennet var cehennem var, amanda cennetteki babamız, amanda bilmem ne!

Sen bunlar için istediğin kadar içinde şüphe besle, ihtimal hesabı yap. Benim bunlara ayıracak bir dakikam bile yok anlıyor musun? İhtimal hesabı yapılacak şeyler değil bunlar anlıyor musun? Ampirik veriler üzerinde ihtimal yapılır. Görünmeyen periler, cinler Tanrı değil..

Hadi esen kal...

dinleri tanımladığı tanrıdan bahseden kim?bana bu varlığın gerçekliğin veya yanılsamanın bir tasarımcısı olmadığına kanıt getirebilir misin?

aksi kanıtlanamayan herşey olasılık dahilindedir...varlığına inanmamakla yokluğuna inanmak arasında hiçbir fark yok

tarihinde TylerDurdenn tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...