Jump to content

Cinsiyet Evrimi


Recommended Posts

Aklıma bu aralar takılan bir mevzu var. Doğal seleksiyonun en can alıcı taktiklerinden biri olan Cinsiyet farklılığı(çeşitlilik) nasıl ortaya çıkmış olabilir. Örneğin çiçekli bitkiler için hermafroditlikten tek cinsiyete mutasyon sonrası geçiş olduğu düşünülmekte, yani önceden bitkinin üzerinde iki cinsiyette var iken, sonradan bir cinsiyetin kaybolması(bu erkek-polen olsun) ve aynı dönemde başka bir çiçekte veya çiçeklerde de cinsiyet kaybı sonrası (bu da yumurtalık-ovaryum olsun)cinsiyet ayrımı çıkmış denilmektedir. Sizce bu mümkün mü başka yollardan ortaya çıkmış olabilir mi? Aynı şey diğer canlılar için nasıl ve hangi devirde gerçekleşmiş olabilir. Örneğin bakteriyel konjugasyon buna örnek olabilir mi?

Cevap için şimdiden teşekkürler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bence bu başlık bilim forumuna taşınmalı. Din forumunda kaldıkça sabote edilme ve saldırıya uğrama ihitmali yüksek. İnternette arattım ve şu videoları buldum.

Linkler için teşekkür. Gördüğüm kadarıyla arşivlerde bu konu ile ilgili baya bir tartışma geçmiş, bundan sonra arattırdıktan sonra konuyu açmak gerek.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 month later...

Evet var.Bu tıpta Gerçek hermafroditizm ve psödohermafroditizm kavramları şeklinde geçiyor.Çeşitli gen mutasyonları bu duruma sebep olabilmekte.Sizin sorduğunuz erkek ve dişi cinsel organı ile doğan insanlar gerçek hermafrodittir.Tabi burada testis ve overlerden bahsediyorsak.Cinsel organ olarak erkekte penisi ve kadındaki karşılığı olan klitorisi soruyorsanız onlarla ilgili başka hastalıklar da mevcuttur.Ama gerçek hermafrodit değildirler.Mesela konjenital adrenal hiperplazi bir hastalıktır ve kız çocuğunda penis görünümlü klitoris'e yol açar(virilizasyon).Biz burada kadında over'den erkekte de testisten bahsediyoruz.Dolayısıyla gerçek hermafroditizm diyebilmek için her iki gonadı da barındırmalıdır.Bu hem testis hem over,bilateral(çift taraflı)ovotestis,over ve ovotestis ve daha nadir olarak Testis ve ovotestis kombinasyonlarıyla olabilir.Bireyler kadın(%27)ve erkek(%73) görünümde olabilip seksüel belirsizlik değişik derecededir.Bu konuyla ilgili değişik vakalar var.Ben de bir süredir ilgileniyorum.Ve cinslerin evrimini yakından ilgilendirdiğini düşündüğüm birkaç noktayı,ilginç vakaları araştırıyorum.Bunlar insanların da ilgisini çekecek ve örnek gösterilebilecek şeyler olabilir.Çünkü insanlar canlı örnek istiyorlar.Burada evrimi savunan insanların verdikleri örnekler okuyanların kafasında soyut kalıyor,anlaşılması zaman alan bir konu ve tekrar tekrar aynı şeyleri soruyorlar.Sonuç olarak evet hermafroditizm insanlarda görülür.Genetik olarak karyotipleme(kromozom analizi) yapılması kimi zaman o çocuğun kız mı erkek mi olması konusunda kesin bir karar vermemize izin vermez.Yani bazen 46 XX birisi erkek olabilir.Bazen cinsiyeti ayırt etmek imkansız da olabilir,zamana bırakılır.Gidişata göre karar verilir.Sorunuza cevap oldu mu bilmiyorum?Ancak isterseniz daha da ayrıntıya girebilirim bilimsel anlamda.Cinsiyeti belirleyen birden fazla faktör var.Tek bir gen veya kromozom yok.Zamanı geldikçe zaten yazacağım elimden geldiğince...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 5 months later...

https://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=luiss+san-murguia&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.1355272958,d.d2k&bpcl=39942515&biw=1360&bih=677&pdl=300&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=dhbJUOTiDsS6hAfbzoCYDw

Cinsiyetin evriminde androfeminen ( yukarıdaki örnek) yeri nedir ?

Androfeminen erkekler /kadın görünümlü erkeklerin doğasında hypogonadism mi vardır,ya da bu hastalığın verilerine uyan özellikler sergilemeleri mi yanıltıyor ?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sorum şu androfeminen özellikli erkekler / bknz ANDREJ PEJİC male model,hormonel bir hastalık mı yoksa bir takım hormonların eksikliğinden mi kadınsı oluyorlar ?

Genel, çok genel bir şekilde söylersek:

HORMONLAR (H1, H2, H3 ....) -> HORMON ALICILAR (R1, R2, R3 ...)

Bazen, hormonların kimisi az, kimisi çok olur, bazen alıcılıarın kimsi başka türlü, kimisi daha başka türlü olur. Sonuçta bu da cinsiyetin bir ölçüde karışmasına sebep olur.

Sonuç olarak, %100 kadın pek azdır. %100 erkekte pek azdır. Bir erkek, bu dengeye göre, %90 erkek, %40 erkek vs. olabilir. Doğada siyah beyaz yoktur, griler vardır her zaman.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sorum şu androfeminen özellikli erkekler / bknz ANDREJ PEJİC male model,hormonel bir hastalık mı yoksa bir takım hormonların eksikliğinden mi kadınsı oluyorlar ?

Kardeşim.. kadına benzer özellikleri olan erkekler sanıldığından daha fazladır.

Onlar geniş bir yelpaze oluşturur.

Bir çoğu normaldir. Benzeyiş yüzeyeldir.

Diğerlerinden hipogonadizm sorumlu olabilir.Genetik bozukluklar sorumlu olabilir.

Genetik bozukluklar da genişçe bir yelpaze oluştururlar.

Sen geniş bir yelpaze oluşturan bir hastalıktan bahsediyorsun. Onlar elbette hastalıktır ve normal değildir.

Çoğu kere görünüş aldatıcı olabilir.

Onların içinde çok ilginç bir genetik hastalık vardır. Adına testiküler feminizasyon denir.

Bu kişi genetik olarak erkektir ama fenotipi (görünüşü) kadındır. Nedeni de hastada testosteron reseptörlerinin olmamasıdır.

Hastanın doku ve organları testosterona cevap vermez. Yalnız östrojene cevap verir.

Testosteron düzeyi kanda çok yüksek olduğu halde kadın görünüşündedir. Onun da çeşitleri vardır.

Diğerlerinin de çeşitleri vardır. Sen tek bir hastalıkla uğraşmıyorsun. Belki iki düzüne hastalıkla uğraşıyorsun.

Doğru bir cevap istiyorsan çok daha spesifik olmalısın.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir çoğu normaldir. Benzeyiş yüzeyeldir.

Değerli Hacı anibalin dediği gibi normal olanlardaki benzeyişin yüzeysel olması tamamiyle hormonlarla ilgili diyebilir miyiz

Hormonlarla ilgili olabilir de, olmayabilir de.

Östrojen erkeklerde kadınlardaki etkiyi yapmaz. Çünkü yapacağı yalnız bir doku vardır. O da memelerdir. Onlar büyür.

Yanı kadına benzer erkeklerde östrojen oranı yüksektir diyemeyiz.

Bazılarında testosteron düşük olabilir. Ama testiküler feminizasyonda testosteron düzeyi yüksektir.

Fenotipik olarak kadına benzemelerine rağmen normal erkeklerde bundan genler sorumlu olabilir. Yani benzerlik herediter olabilir.

Burada yine birden fazla durum söz konusu. Genelleme yapmak mümkün değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Testestoran eksikliği fenotipik olarak kadına benzemelerine yol açabilir,genlerle ilgili olabilir,hormonlarla da ilgili olabilir,feminizasyon bir hastalık ve nedeni reseptörlerin olmayışı bu hormon alıcıları ile ilgili bir problem sanırım diyebiliriz.

Androjen eksikliği fenotipik olarak kadına benzemeye yol açıyorsada androjen duyarsızlığı olarak bir hastalık olarak nitelendirilemez.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...