Bu başlığımı ilk görenin, haydaaa böyle bir başlık mı olur, nerden çıktı buda” diyeceği kanaatindeyim.tabi, yazımı okuyanca ilk düşüncesi ile son düşüncesi arasında fark olacağı kanaatinde olduğum gibi.
Her kesin işlediği konuları tekrar tekrar işleyip milleti baymak yerine ben sitil olarak kimsenin işlemediği konuları işlemeyi tercih ediyorum ki banyo adabıda bunlardan biri.
Gerçi ateizmle banyo adabı arasında ne alaka var diyecekleriniz olacaktır, açıklayaydım.Benim genel tezim şu dur ki bugün ben ateistim diyenler, aslında bu ifadeleri ile sözde ateisttirler.fakat yaşamlarını analiz ettiğimiz zamansa hayatlarının dinci ritüellerle dolu olduğunu görürüz.
Tabi, bu arkadaşlara sözde ateistin ithamında bulunsan, bunu kesinlikle ret eder, bağıra bağıra nasıl çok iyi bir ateist olduklarını ifade ederler.TABİ BUNU SADECE DİLLERİ İLE SÖZLERİ ! İLE YAPARLAR.Yaşamlarında ise tüm pratikleri dinci anlayışla uyum içindedir.Bir ateist olarak ben bunu yıkma gayesi taşıyorum.
Banyo adabı derken banyo sitiline değinmeyeceğim, yok duş, yok klasik sitem vs. benim takıldığım nokta orası değil.Ben orta son ve lise başlarında ateizmi kısa bir süreçte seçmiş ve tüm dinci ritüelleri terk kararı almıştım.Fakat eski yaşantımdan terk edemediğim bir olay vardı ki, banyo sitilim.
Gerçi ateist olduğunu söylemesine rağmen, boşaldığı veya ilişkiye girdikten sonra eski bir alışkanlıkla gusül boy abdesti !! alan tanıdığım ateist arkadaşlarım vardı.Üniversitede aynı evi paylaştığımız için bu davranışları da gözümün önündeydi.Sonrada gayet koyu ateist ahkamlar keser, teizme veriştirir fakat bu tür banyo sitilini de terk etmezlerdi.Çünkü ateist olmalarına rağmen cenabetlik onlarca dahi çok kötü bir şeydi.
Değerli dost antimuhammedin aşağıdaki linkte bana yaptığı bir açıklamayı çok tutum.
http://forum.ateizm.org/index.php?showtopi...amp;#entry95707
Erdem1300
İşin IQ derecesi ile ilgisi yoktur. Kararlarımızı ve hareketlerimizi şekillendirirken hislerimiz çoğu zaman düşüncelerimize baskın çıkar. Duygular bize hakim olduğu sürece, zeka iyi ya da kötü hiç bir yere varamaz. Akılcı zihin, bilincimize daha yakındır, düşüncelidir ve tartıp yansıtabilir.
Hisler yoğunlaştıkça duygusal zihin devreye girer ve akılcı zihin etkisini yitirir. Amigdala, duygusal belleğin ve başlı başına anlamın deposudur, doğrudan amigdalaya ulaşan duygular bizim en ilkel ve en güçlü hislerimizi kapsıyor.
Birde şartlanma diye bir mesele vardır. İnsanoğlu şartlanmaya en açık olan canlıdır.
Psikolog Watson, " bana bir düzine sağlıklı çocuk verin, gelişigüzel seçtiğim her bir çocuğu kendi seçtiğim herhangi bir alanda - doktor, sanatçı, hakim- uzman yapacağıma garanti ederim. Hatta dilenci ve hırsız bile yaparım, yetenekleri ve becerileri ne olursa olsun" demiş.
Duygusal mantığımızdan sıyrılmak ve şartlandırılmış öğretileri terk etmek kolay değildir. Zaman alır bu etrafımızı saran kalın kabıkları kırmak. Önce çatlatmak gerekir. O çatlaktan girecek ışık bizi şevklendirir. Yada o ışıktan korkar çatlağı tıkarsınız. .
İşin IQ derecesi ile ilgisi yoktur. Kararlarımızı ve hareketlerimizi şekillendirirken hislerimiz çoğu zaman düşüncelerimize baskın çıkar. Duygular bize hakim olduğu sürece, zeka iyi ya da kötü hiç bir yere varamaz. Akılcı zihin, bilincimize daha yakındır, düşüncelidir ve tartıp yansıtabilir.
Hisler yoğunlaştıkça duygusal zihin devreye girer ve akılcı zihin etkisini yitirir. Amigdala, duygusal belleğin ve başlı başına anlamın deposudur, doğrudan amigdalaya ulaşan duygular bizim en ilkel ve en güçlü hislerimizi kapsıyor.
Birde şartlanma diye bir mesele vardır. İnsanoğlu şartlanmaya en açık olan canlıdır.
Psikolog Watson, " bana bir düzine sağlıklı çocuk verin, gelişigüzel seçtiğim her bir çocuğu kendi seçtiğim herhangi bir alanda - doktor, sanatçı, hakim- uzman yapacağıma garanti ederim. Hatta dilenci ve hırsız bile yaparım, yetenekleri ve becerileri ne olursa olsun" demiş.
Duygusal mantığımızdan sıyrılmak ve şartlandırılmış öğretileri terk etmek kolay değildir. Zaman alır bu etrafımızı saran kalın kabıkları kırmak. Önce çatlatmak gerekir. O çatlaktan girecek ışık bizi şevklendirir. Yada o ışıktan korkar çatlağı tıkarsınız. .
Gerçektende antimuhammed arkadaşın söylediği gibi insanların düşünceleri değilse de yaşam sitilleri çok zor değişiyordu.Ben ateist olduktan sonra banyo yaptım mı gereksiz bir dini ritüel olduğunu düşündüğüm gusül boy abdesti denilen dinci uygulamayı bıraktım.Fakat ateist arkadaşlarım saçma olduğunu bilmelerine rağmen bırakmıyorlardı.Bense gusl abdesti almasam da ilişliden sonra banyo yapıyordum, ne zamana kadar?.
Yabancı bir ülkeye gidip yabancı bir eşle evlenene kadar.Ben ateist olsam da ayrımcı bir yapım yoktur, eşim ateist değil fakat koyu olmayan Hıristiyan.Dine pek bağlı olduğu da söylenemez.Tabi evlilik yaşamımızda benim ilişkiden sonra banyo yapmam başlarda problem oluşturdu.Eşim neden ? diye soruyordu, doğal olarak günlük yaşamda hepimiz terliyor, kirleniyor ve yine gayet doğal olarak koku salgılıyoruz.”İlişkiden sonra banyo yapmak yerine neden ilişkiden önce banyo yapmıyorsun “ soru ve hatta baskısıyla karşılaştım.
Aslında külyutmaz bir adam olmama rağmen bu konuyu nedense hiç düşünmemiştim.Aslında neden ilişkiden sonra banyo yapıyordum, bunun tek sebebi vardı dinci ritüel takıntım.Müslüman toplumdan gelmiş olmamın bilinçaltına koyduğu alışkanlık.Halbuki ben ateist olarak dinci ritüelleri yaşantımdan çıkartmayı amaçlamış bir insandım ve gusl abdesti almıyordum !!.
Peki ama buram buram ter kokusuyla ilişkiye girip partnerimizde rahatsız etmenin ne anlamı vardı.Madem ateistsem uygulama olarak dinci tabular değil, hijyen ilk şart olmalı değil miydi.Arkadaşlar bir ateist olarak bu takıntıyı da aştım, artık ilişkiden önce banyo yapıyor ve güsül abdesti almıyorum.İlişkiden sonrada ilgili kısımları temizlemekle yetiniyorum.
Bu arada Türkiye’deki ateist arkadaşların bu konudaki uygulamaları neler, antimuhammed arkadaşımızın ifade ettiği gibi eski programları devam edip ateist olmalarına rağmen cenabet dolaşmak onlar için hala bir kabus mu (tabu mu !), eski bir alışkanlık olarak sonramı banyo yapıyorsunuz.Yoksa aklı ve doğal olarak hijyeni ön plana çıkartıp önce mi banyo yapıyorsunuz, bu konuları tartışalım istedim.