Normal Forum Görünümü: Bağdat, Buhara ve İskanderiye
Ateistforum > ATEİSTFORUM > ATEİSTFORUM
Sayfa: 1, 2
alioktay
Arkadaslar,yabanci kaynaklari guvenilir kabul etme on yargisi dogru degildir.
Ayrica isimlerindeki "bin"vs bakip Turk olamazlar bunlar Arap ismi demek de hic dogru degildir.

İbn-i Sina testislerine kadar bir Turktur.Yasadigi cografyadaki İslam kulturu egemenligi isimleri İslamilestirmisitir.Ayrica eserlerini Arapca yazmasi da kacinilmaz bir zorunluluktur.O zamanki cografyada bilim dili Arapcadir.Sinanin Turkce yazilmis siirleri vardir.Hic bir Arap yada Acem Turkce siir yazmazdi.Bazi yabanci kaynaklarin Sinayi Turk olarak gostermemesi biraz da Turklere olan antipatiden ve hazimsizliktan kaynaklanmaktadir.
Sina Turktur.

En az Sina kadar onemli olan baska bir Turk bilimadami da Logaritmanin mucidi Harezmi dir.Harzem Turkudur.Al-Kourism yabancilarin verdigi isimdir(algoritma buradan gelir)

Ali Kuscu gibi onemli bir Astronom da Turk tur.

Omer Hayyamin Durumu karisik olmakla birlikte Turk olma olasiligi Acem olmasindan daha kuvvetlidir.

Eserlerinde kullandigi dile bakip yanilgiya dusmemek gereklidir.Yasadigimiz cografyada Cumhuriyete kadar bilim dili Arapca,edebiiyat dili Farscadir.
alioktay
Ayrica, tarihimizde hic bilim adami yokmus demek hic dogru degildir.
Japonyanin tarihinde bir tek bilim adami varmidir?bizim kadar bile yoktur.
Kaldi ki olup olmamasi hicbir anlam ifade etmez.Bilimin yeserdigi ortamlar bellidir.Onemli olan bu ortamlari yaratmaktir.Bilim insanlari mutlak cikacaktir.
Turk bilim adami soylemini anlayabilirim ama Musluman bilim adami soylemini anlamak olanaksizdir.
Bir bilim adaminin İslam cografyasindan cikmis olmasinin İslam ile bir ilintisi nasil kurulabilir? bu tur iliski kurmak isteyenler bu insanlarin sirtindan İslama pay cikarma kaygisi gudenlerdir.Bu da İslamin yuceligi soylemini desteklemez bilakis kostekler.
izafi
Sevgili Ali, sen bakma benim o eski yazılarıma... biggrin.gif

Seninkiyle kıyaslanır mı hiç?... Bak o zaman farketmemişim ama İbn-i Sina bir düşünür olarak da büyük adammış!...
Deicide
Uluğ Bey, Ali Kuşçu, Takiyüddin, Bursalı Kadızade Rumi, Küşyar bin Lebban, Nasırüddin-i Tusi, Gıyaseddin Cemşid... Arap adlı ama Türk kökenli bilimadamlarından bazıları.
Hocam19y
Sevgili Ali Oktay

‘’Arkadaslar,yabanci kaynaklari guvenilir kabul etme on yargisi dogru degildir...’’

Bu tümcene aynen katılıyorum

Maalesef tarihimizi yabancılar yazmıştır.Hal böyle olunca bizi Barbar,evrimini tamamlamamış insan olarak... göstermişler.Biz tüm bu iftiralara eyvallah demişiz yada güçlü bir karşı tez oluşturamamışız.Taaki Mustafa Kemal Atatürk Türk Tarih Kurumunu kurana kadar.Bu kurum yeni kurulan üniversitelerle birlikte bilimsel olarak, bunun doğru olmadığının ip uçlarını bulup çıkartmaya başlamıştır.Ancak maalesef bunda çok geç kalınmış, yeni gelen iktidarlardan da,bu konuda, büyük destek alınamamıştır.O konuya girmeyim...
Batılı bize ne Karagöz-Hacıvat’ı(Tarihteki ilk gölge oyunlarıdır);ayranı,rakıyı,döneri ne de
Yoğurdu yedirtmiştir.Bunları Yunanlılara ikram etmiştir.

Halbuki Türklerin medeniyete armağan ettikleri o kadar çok şey vardır ki yukarıda saydığım yiyecekler espri kalır(Zaten biraz dikkat çekmek için yemek örneklerini verdim.).Aslında bu konu ile ilgili(Türklerin medeniyete armağan ettikleri şeyler) Özgürforum’ da kaynak göstererek uzunca bir yazı yazmıştım(Bazı batı kaynaklarınca da teyit edilen).O yazıyı bulabilir miyim bilmiyorum ama hafızamda kalan birkaç örnek verirsem;Biz Romalılara Masada yemek yemeyi,Askeri ordularda 10’luk manga sistemini,keten giysileri,Kaftanı...Öğretmişiz bunu Batı Hun İmparatoru Attila becermiş.Şimdi Attila’ya da barbardı yada Türk değildi diyenler çıkabilir...

Atilla 100 kişilik ordusu ile Efsanevi Roma kapılarına dayandığında Papa’nın şu sözleri söylemiştir(söylediği kuvvetle muhtemeldir.Kaynaklarım var)’’Bizi bağışla Büyük Atilla!’’

Şimdilik bu kadar
orhan11
Dostlar,

bos konusuluyor...

Deicide'nin soz ettigi bilim adamlarindan kaci global olarak biliniyor?

Ben soyleyeyim;

hic biri...

Ibni Sina Acem ya da Arap'tir.. O taniniyor...

Biruni dedik, Turk olarak kac kisi bu isimi biliyor? Hemen hic...

Bir Farabi var, onu fikirlerini de Acem veya Arap kokenli Ibni Sina'nin caldigi soyleniyor...

Egri oturup dogru konusmak gerekir sanirim...

Bize ait olana sahip cikip, bize ait olmayana ne zaman bizim degil diyecegiz?
Aytaç
Astaraviatada yok yok laugh.gif
Checkneess
Yav ne anlattınız anlamadım gitti. İbn-i Sina Türk mü, değilmi?... Müslüman mı? değil mi? Zaten Türk/veya Müslümandan bilim adamı çıksa şaşardım..... Ömer Hayyam Tarihin en büyük matematikçi, fizikçi ve astronom larından biridir (ay nı zamanda edebiyatçı) Bize Yıllardır Müslüman Diye Tanıtıldı, Yıllar Sonra Gör dük ki, Adam Manyak Şiirler Yazmış...... Bence En Büyük Özelliği Edebiyatçılığı, Nefis Şiirleri.......... (Netice de Mülüman Değil....)Soy-sop veya görünüş olarak müslümandır, ama esas, asıl olandır.....(Yani O da Doğru Yolu Bulanlardandır....)
alioktay
Dostlar,

bos konusuluyor...

demis orhan11.

Ama hangi dostlarin "bos"konustugunu soylememis.

Soz muhataba soylenir,ortaliga soylenmez.
Soylenirse de o "soz" olmaz "gazel"olur.

Ben kendi adima konusayim.

İbn-i Sina icin Turk olma "olasiligini" bile cok gorup kesin bir dille ya Arap ya da Acem diyen bir insanin,ibn-i Sina yi mi Turkluge yakistiramamakta yoksa Turklugu mu Sinaya cok gormekte oldugu merak konusudur.
Sinanin yasadigi donemdeki siyasi cografya cok iyi bilinmektedir.O topraklar Turk cografyasina dahildir.Sina icin Acem denilse(ki kesin olarak degildir.)hadi neyse diyecegim,bir de Arap denilmesi hele gobegini kendisi kesmi$cesine kesin bir dil ve “ekabir”bir tavir takinmasi anlasilir gibi degildir.Arap colden kalkmis gitmis Buharaya yerlesmis....ne isi varmis?o cografyada ve o tarihte egemen olan Araplar degil Turklerdir.Selcuklu Turkleridir.Ve o cografyada yuz yillardan beri yasamaktadirlar.
Sagaltici ot toplama geleni bir Turk gelenegidir.Araplarda ot mu vardir ki toplayacak.Bu is hem de cok derin bir gelenektir.Gocer ve bozkir gelenegidir.Turkler uzun gocleri suresince bilgilerine bilgi katmislardir.(bu konuyu cok iyi bilirim benim anne tarafindan dede soyum da bu is ile ilgili oldugundan “kimyaogullari”diye anilirlar)İbni Sina boyle bir kulturun urunudur.

Bos konusmayin seklindeki bir soylemin alti doldurulmali “bos”birakilmamalidir.

İste Osmanli uzantisi bastirilmis yari-aydin kompleksinin hazin durumu boyledir.
DreiMalAli
http://www.turkmucit.com adresinde biraz bilgi var.
Takuyiddini İstanbul Rasathanesini kuran kişi.
Şam doğumlu.
Türk olup olmadığı hakkında bilgi yok.
Görevi saray ve çevresine imsak takvimi hazırlamak ve kıble yönünü belirlemek.
Fakat ciddi çalışmaları da var.
"Meleklerin bacaklarını seyretme" suçunu işlendiğinden dolayı rasathane topa tutturularak yıktırılmış.

Sevgiler
alioktay
Ayrica Farabi de Turktur.

Bazi kaynaklar İran topraklarinda yasadigina aldanip Acem oldugunu solerler bu da dogru degildir.Farabi bilim dunyasinca Aristo'dan sonra "ikinci ogretmen"olarak kabul edilir,Sina da "ucuncu ogretmen".

Araplarin dunya kulturune kazandirdigi dise dokunur bir "adam" yoktur.İslam'i bile Turkler yaymis yuceltmislerdir.İslam ise tam tersini yapmis Turklerden cok sey alip goturmustur.Eger tersi olsaydi İslam ulkelerinin yeri VİP sinifi olur ambar sinifi olmazdi.İran bile islam oncesi buyuk bir devlet ve soylu bir millet iken islamlastiktan sonra bu gunku sefil durumuna dusmustur.
haci
Bence siz kimin Türk kimin Arap veya Acem olduğunu saptamadan önce, Arap ve Acem’lerin arasında bir Türk’ün nasıl tanınabileceğini saptamaya çalışmalısınız. Bu mümkün müdür? O zaman Türk kavramı var mıydı? Bazı insanlar ben Türk’üm diyorlar mıydı?

Selamlar

HACI
alioktay
Sevgili Haci
QUOTE
Bence siz kimin Türk kimin Arap veya Acem olduğunu saptamadan önce, Arap ve Acem’lerin arasında bir Türk’ün nasıl tanınabileceğini saptamaya çalışmalısınız. Bu mümkün müdür? O zaman Türk kavramı var mıydı? Bazı insanlar ben Türk’üm diyorlar mıydı?


demis,dogrudur.



Ebu Nasır Muhammed bin Muhammed bin Tarhan bin Uzlug El-Farabi (879-950) (Turkistan kadisi)

Tarhan ve Uzlug oz Turk isimleridir. Zamanin modasi,zorlamasi ve karizma gostregesi olarak bir alay Arab ismi ve sani tasimasi durumu degistirmez.

sevgilerimle.
Hocam19y
Yukarıdaki yazımı biraz acele ile yazdığımdan,bir kaç hata olmuş

''Atilla 100 kişilik ordusu...'' demişim laugh.gif tabii ki 100 bin kişilik olacaktı.

Şu anda şehir dışımdayım ve vaktim kısıtlı.Ancak kabaca Ali Oktay'ın son yazılarına

baktığımda; o dönem o coğrafyada kimler vardı?sorusu ve bunun yanıtından

gelen çıkarımı,benimde daha önce aklıma gelmişti.Bu bağlamda, bu bilim adamları

yukarıda bahsedilen coğrafyada yeşerdi ve buluşlarını yaptı.''Nasıl Müslüman

Olduk'' isimli başlığımda zaten o ve sonraki dönemlerdeki Türk kimliğimden

bahsettim.Tekrar dikkatli okuyan olursa nasıl bir ümmetçilik anlayışı güdüldüğü ,

Anadolu Türkü kavramının nasıl erozyona uğratıldığı vs, ile sanki bu konuya giriş

yapmışım...
Hocam19y
İlave


İlk Müslüman olan Türk beyliklerinin hüküm sürdüğü dönemide atlamamak lazım...
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.