bellerophon 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi Yazdıklarınıza dikkat edin. Sihirli sözcükleri söyletmeyin. Link to post Sitelerde Paylaş
hazretisopa 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi (düzenlendi) Hasretisopa Nickli üye başlığı sabote edip bunun yanında sırf çamur atmak için Adams77 ye saçma sapan soruyor. İslam da borç para almanın kuralları nediri tartışmıyoruz. ki zaten İslam'ın kuralları çok daha adaletlidir, modern dünyanın bu günki yaklaşımına göre. İftiralarına cevap vermeyeceğim. Altı çizili cümlenin altını doldur lütfen. Nedir bu kurallar. Borç almanın kuralı faizdir. Biz faizi tartışmıyor muyuz? Faizsiz borç nasıl olur onu soruyorum. Mayıs 6, 2013 tarihinde hazretisopa tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
bellerophon 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi sorun konu ile alakasız olması da değil, sorun sırf karalamak için sorular sorması, tartışmak veya öğrenme için değil. sabır ile cevaptan anlamıyorsa ne yapalım Rapor tuşuna basarsın bizde gerekeni yaparız. Bu gereksiz iletiler siliniyor. Link to post Sitelerde Paylaş
equus 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Yazar Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi (düzenlendi) İftiralarına cevap vermeyeceğim. Altı çizili cümlenin altını doldur lütfen. Nedir bu kurallar. Borç almanın kuralı faizdir. Biz faizi tartışmıyor muyuz? Faizsiz borç nasıl olur onu soruyorum. iftira değil çünki sende biliyorsun sırf gıcıklığına sorduğunu. aslında sende bu konunun içindesin ama sadece sen değil bir çok insan bu ve bunun gibi konulara lay lay lom yaklaşıyor. bu davranışın sebebini anlamıyorum. Mayıs 6, 2013 tarihinde equus tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
RedEyeJedi 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi Kim kime 10 sene vadeli 0 faizle borç verir? Böyle bir mantık var mı? 10 lira vereceksin, 10 sene sonra onu enflasyon karşısında erimiş şekilde 2 lira olarak geri alacaksın? Bu mu mantık? Link to post Sitelerde Paylaş
equus 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Yazar Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi Kim kime 10 sene vadeli 0 faizle borç verir? Böyle bir mantık var mı? 10 lira vereceksin, 10 sene sonra onu enflasyon karşısında erimiş şekilde 2 lira olarak geri alacaksın? Bu mu mantık? bu mu iyi olan; bir ülke faiz ile sömürülebilir hemde sonuna kadar. faiz de basit ama müthiş bir ilizyon var. modern dünyanın çaktıradan düdükleme yöntemi. mesela a ülkesi 100 bin tlsini b ülkesinin banklarına yatırır ve 6 ay sonra 110 bin tl olarak alır, 5 bin tl ile ülkesinin tarım gıda ihtiyacı olan ürünleri b üllkesinden temin eder ve kalan 105 bin tl yi tekrar yatırır tekrar alır bu döngü sistem işlediği sürece devam eder. B ülkesinin kaynaklarını, çok uzaklarda olan a ülkesi, b ülkesinin toplumundan çok daha falza kullanır üstelik zerre birşey üretmeden. A ülkesinin toplumu alım gücü iyidir B ye göre, lakin üreten ve çalışan toplum B nin toplumudur. Link to post Sitelerde Paylaş
hazretisopa 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi iftira değil çünki sende biliyorsun sırf gıcıklığına sorduğunu. aslında bu konu seni de ilgilendiriyor ama sadece sen değil bir çok insan bu ve bunun gibi konulara lay lay lom yaklaşıyor. bu davranışın sebebini anlamıyorum. Konuyu neden kişiselleştirdin anlamadım. Sen faiz hakkında görüşlerimizi sordun. bazı arkadaşlar kötü dedi bazı arkadaşlar dozunda uygulanırsa iyi dedi. Ben başka birşey soruyorum. Faizin olmadığı bir düzende kim, kime, neden, borç verir? Ya da şöyle sorayım; İslami kurallar ile yönetilen ülkelerde bir insan nasıl borçlanabilir? Not: Ben, bırak faizi, paranın bile olmadığı bir düzenin olabileceğini düşünüyorum. Ancak konu bu değil. Burası Ateistforum dolayısı ile yazılarımın din ve dini kurallar ile ilintili olması normaldir diye düşünüyorum. Link to post Sitelerde Paylaş
Kaan.Merser 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi Halen daha faiz düşmanlığı yapanlar var. Faiz değişim ve gelişimin karşılığıdır. Sen birinden kaynak aldığında o adamın o kaynakla yapabileceklerini de kısıtlarsın. Adam sana verdiği 100 bini 1 yıl içinde 200 bin yapabilir. (ama genelde %20 civarı bir rakam döner dünyada - yani 100 bine 120 bin verilir) Bu şarttır. Pazardan aldığınız domates bir gün sonra aynı domates olmuyor. Değişim durdurulamadığı sürece faiz ödemek zorundasınız. Faiz bir haktır. Faizi suçlayana kadar, kendinizi suçlayın. Vücudunuzda bir saat içinde ne kadar değişim oluyor farkında mısınız? 1 saat önceki siz ile 1 saat sonraki siz arasında fark var. Malzeme farkından, deneyim farkına kadar bir sürü fark var. 1 ay önce dünyadan aldığınız 100 bin lira, 1 ay sonraki dünyaya yetersiz geliyor. Çünkü dünya değişmiş ilerlemiş, 100 bin lira ise güdük kalmış oluyor. Bu konuyu tartışmak bile gericiliktir. Faiz mecburi uygulanmalıdır. Faiz uygulanmaması gasp demektir. Link to post Sitelerde Paylaş
equus 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Yazar Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi (düzenlendi) Konuyu neden kişiselleştirdin anlamadım. Sen faiz hakkında görüşlerimizi sordun. bazı arkadaşlar kötü dedi bazı arkadaşlar dozunda uygulanırsa iyi dedi. Ben başka birşey soruyorum. Faizin olmadığı bir düzende kim, kime, neden, borç verir? Ya da şöyle sorayım; İslami kurallar ile yönetilen ülkelerde bir insan nasıl borçlanabilir? Not: Ben, bırak faizi, paranın bile olmadığı bir düzenin olabileceğini düşünüyorum. Ancak konu bu değil. Burası Ateistforum dolayısı ile yazılarımın din ve dini kurallar ile ilintili olması normaldir diye düşünüyorum. konuyu kişiselleştirmiyorum sanırım yalnış anladın. senide ilgilendiriyor derken sende bu durumdan ister kullan ister kullanma etkileniyorsun bu nedenle senide ilgilendiriyor dedim. konuyu tamamen birey bazında düşünüyorsun ki bu çok eksik. ama çek ile olur Mayıs 6, 2013 tarihinde equus tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
hazretisopa 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi konuyu kişiselleştirmiyorum sanırım yalnış anladın. senide ilgilendiriyor derken sende bu durumdan ister kullan ister kullanma etkileniyorsun bu nedenle senide ilgilendiriyor dedim. konuyu tamamen birey bazında düşünüyorsun ki bu çok eksik. ama çek ile olur equus; Yanlış aklımda kalmadıysa sen kendini agnostik olarak tanımlıyordun.. (Yanılıyorsam kusura bakma.) Benim sorum "faiz yasak uygulanamaz" diyen teist arkadaşla idi. Yani faiz yasak ama insanlar nasıl borçlanacaklar? diye onlara sormuştum. Sorularım hala cevap beklemekte pek sayın müslüman forumdaşlar. Link to post Sitelerde Paylaş
equus 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Yazar Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi Kaan.Merser Yüz bini isterse beşyüz yapsın üreterek yaptıkta sonra sorun değil. faiz e vererek tüketirken üretmiyor, diyeceksin ki üretime dolaylı yoldan katkısı oluyor, hayır, zaten ürün üretilecek, faiz olmasa hem üreten üretir hemde faizden çıkar sağlayan üretir. hoş üretim çok zaten dağıtım sorunlu o ayrı konu. yiyorsa gitsin yüz bini iki yüz yapsın bakalım, biraz mantıklı ve gerçekçi olmak lazım, yüz bini ikiyüz yapma şansı varken, kim yüz bini yüz 5 yapmayla uğraşır. Link to post Sitelerde Paylaş
modest 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi İnsan birbirini sömürüp ezsin büyüklük taslasın allah rızkımızı verdi desin nereye kadar mezara kadar mülk allahın mülkü bunu bilerek kullanmalı kefenin cebi yok Link to post Sitelerde Paylaş
Kaan.Merser 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi Ayrıca faiz meselesi islamda müslümanlarca yanlış biliniyor. Faiz sistemi islamda ancak altın ile işlemler dönüyorsa yasaklanır. Yani bir adam başka bir adamdan 5 altın alıp karşılığında 6 altın veriyorsa yasak. Çünkü altın değeri sabit üzerinde taşır. Ve dünyadaki değişimleri anlık olarak bünyesinde toplar. Yani bir bakmışsınız değişimleri artı yönde toplar, bir bakmışsınız eksi yönde toplar. İner çıkar durur. Altın yerine geçen ve altın rezervlerini ellerinde bulunduranların paraları da vardır. Mesela EURO ve USD. Bu ülkelerde faizler düşüktür. Çok düşük. Onların paralarının değeri de altın rezervlerine ve diğer parametrelere endekslidir. Yani burada altın yerine geçen paraları vardır. Altın alış verişi yaparken müslümanlaırn hepsi faiz ödüyor veya faiz alıyor zaten Bunlarınkisi kendilerini kandırmak. Faizsiz birşey yok dünyada. Altın yerinde saysa faizi alüminyumdan öderler, o yerinde saysa faizi petrolden öderler hepsi yerinde saysa faizi bakliyat fiyatlarından öderler Yani boş konuşuyorlar Link to post Sitelerde Paylaş
Kaan.Merser 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi Kaan.Merser Yüz bini isterse beşyüz yapsın üreterek yaptıkta sonra sorun değil. faiz e vererek tüketirken üretmiyor, diyeceksin ki üretime dolaylı yoldan katkısı oluyor, hayır, zaten ürün üretilecek, faiz olmasa hem üreten üretir hemde faizden çıkar sağlayan üretir. hoş üretim çok zaten dağıtım sorunlu o ayrı konu. yiyorsa gitsin yüz bini iki yüz yapsın bakalım, biraz mantıklı ve gerçekçi olmak lazım, yüz bini ikiyüz yapma şansı varken, kim yüz bini yüz 5 yapmayla uğraşır. Sen islam savunucusu musun bilmiyorum. Ancak öyle veya böyle faiz dediğin şey heryerde. Ekmeğin fiyatında, petrolün fiyatında, altının fiyatında, suyun fiyatında heryerde. Zaten olması gereken de bu. Link to post Sitelerde Paylaş
equus 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Yazar Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi (düzenlendi) Sen islam savunucusu musun bilmiyorum. Ancak öyle veya böyle faiz dediğin şey heryerde. Ekmeğin fiyatında, petrolün fiyatında, altının fiyatında, suyun fiyatında heryerde. Zaten olması gereken de bu. olması gereken neden bu, madde madde gidelim. ben gereksiz olduğunu düşünüyorum da. çünki positif yani negatif yanından az. Mayıs 6, 2013 tarihinde equus tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
Kaan.Merser 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi (düzenlendi) olması gereken neden bu, madde madde gidelim. ben gereksiz olduğunu düşünüyorum da. Değişim yüzünden. Mesela ABD ile İran'ın sakin iken petrol temini, askerlerini sınıra konuşlandırdığı zaman ki petrol temininden daha kolay, daha az emek ve risk gerektirir. Ortalık kızıştığında riskler de, emek de, zorluk da artar. Bunun da bir bedeli var. Ve anlık olarak yansır. Yine aynı şekilde, Çin'in dünya piyasasından çeliklerin %80'ini çektiği zamanki çelik temini, çeliklerin %30'unu çektiği zamanki petol çelik temininden daha zor, daha meşakkatlidir. Bu da değere yansır. Anında yansır. Bu saydıklarım gibi milyon neden kol geziyor dünyada. Ekonomi tam bir labirent. Ama haksız bir değer katma yok. Mesela sen git elinde para ile tüm pirinci çekmeye çalış hasat zamanı üreticilerden de gör nasıl bir karışıklığa neden olursun. Borsayı bile sallarsın. O yüzden devletler de kotalar ve rekabet, tekel, monopol yasalarıyla bunlara önlem alırlar. Milyonlarca değişken değerleri belirler. Ve hepsi haklı temellere dayanır. Bunu inkar etmek haksızlıktır. Emek gaspıdır. ABD ile İran kavgaya tutuşuyor da, petrol satan adamın günahı ne ki o riskleri ve zorlukları fiyatlarına yansıtmasın? Mesela bizim enerji bakanımız gitsin rusların enerji bakanının suratına bir yumruk patlatsın, uzun ve kısa vadede gazın fiyatından tut da, bölgesel istikrara bağlı diğer tüm şeylere etki eder. Fındık bile etkilenir dolaylı olarak. Faiz de tam olarak böyle bir sistemin talep ettiği meşru bir haktır. Mayıs 6, 2013 tarihinde Kaan.Merser tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
adams77 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi Nasıl yani? Bana 70.000TL lazım 5 yılda geri ödeyeceğim. Hiç faiz istemeden bu parayı bana veren bir müslüman çıkar mı 1,5 milyar müslümandan? 70000.-TL parayı bu sistemde kendin eritiyorsun eritmeyeceğin bir sistemde kurabilirsin . Benim param olsa veririm ama ihtiyacın var ise veririm ama kişilerin ihtiyaçlarını para yardımı ile çözemezsiniz ? ihtiyaçlarıda zevkin belirleyemez senin ilk önce borç paraya değil güzel bir sisteme ihtiyacın var. Bu sistemde bırak müslümanları baban sana vermez bu parayı bu şekilde Link to post Sitelerde Paylaş
adams77 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi Kim kime 10 sene vadeli 0 faizle borç verir? Böyle bir mantık var mı? 10 lira vereceksin, 10 sene sonra onu enflasyon karşısında erimiş şekilde 2 lira olarak geri alacaksın? Bu mu mantık? Sen böyle bir mantık ile sistem kurarsan ve ortamı buna göre hazırlar isen kimse vermez. Bu mu mantık? Link to post Sitelerde Paylaş
RedEyeJedi 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi Sen böyle bir mantık ile sistem kurarsan ve ortamı buna göre hazırlar isen kimse vermez. Bu mu mantık? Siz tefeci mantığıyla gidiyorsunuz. Sanki biz bugün verdiğin 10 lirayı yarın 15 lira almalısın diyoruz. Vadeli borç sistemi olmasa ne uluslararası ticaret kalır ne de domestik. İş kuracaksın sermayen yok, napacaksın? Bugün aldığın borcu 2 sene sonra aynı miktar olarak ödeyemezsin, çünkü paran enflasyon karşısında değer kaybediyor. Hayır yani madem karşı çıkıyorsunuz sizin çözümünüz ne onu söyleyin. Link to post Sitelerde Paylaş
adams77 0 Mayıs 6, 2013 gönderildi Raporla Share Mayıs 6, 2013 gönderildi Siz tefeci mantığıyla gidiyorsunuz. Sanki biz bugün verdiğin 10 lirayı yarın 15 lira almalısın diyoruz. Vadeli borç sistemi olmasa ne uluslararası ticaret kalır ne de domestik. İş kuracaksın sermayen yok, napacaksın? Bugün aldığın borcu 2 sene sonra aynı miktar olarak ödeyemezsin, çünkü paran enflasyon karşısında değer kaybediyor. Hayır yani madem karşı çıkıyorsunuz sizin çözümünüz ne onu söyleyin. Sistemin neresinden tutarsanız tutun elinizde kalıyor. Cennet olabilecek dünyayı bazılarının mal mülk zenginlik ve lüks yaşamı için cehenneme çeviriyorlar sizde bu sistem içinde kendinize yer edinebilmek adına çaba sarf ediyorsunuz ama maalesef bu sistem bazılarını efendi bazılarını köle yapıyor faiz sadece para ile mal ile olmuyor Link to post Sitelerde Paylaş
Recommended Posts