Jump to content

jynx

Normal Üye
  • İçerik sayısı

    40
  • Katılım

  • Son ziyaret

Topluluk Puanı

0 Neutral

jynx Hakkında

  • Derece
    Advanced Member

Güncel Profil Ziyaretleri

Güncel ziyaretçiler bloku aktif değil. Diğer kullanıcılar son ziyaretçilerinizi aktif edene kadar göremezler.

  1. jynx

    İslamda evlenme yaş sınırı

    Nisa 6'da eğer evlenme çağına geldiklerinde olgunlaşma görürseniz mallarını verin diyor. Eğer evlilik yaşı 7-8 yaşsa, 7-8 yaşındaki bir kızda mallarını vermek için olgunlaşma beklenmesi saçma olmuyor mu? Yani 7-8 yaşındaki bir kızda nasıl bir olgunluk görünebilir? Ayet, evlilik için olgunlaşma gerekmez demese de, evlilik yaşını 7-8 yaş olarak kabul ettiğimizde de ortaya bir saçma bir durum çıkmıyor mu?
  2. Merhaba, Biliyorsunuz ki islamda bir evlenme yaş sınırı yok. Ama müslümanlarda buna karşılık, evlenen kadınların eşlerinden mehir aldığı için evlenen kadının para harcama kabileyetine sahip olması gerektiğini söylüyorlar. O yüzden 7-8 yaşındaki bir kız evlenemez diyorlar. Müslümanların bu argümanı hakkında sizin düşünceniz nedir?
  3. Fussilet suresi 31.ayet “Biz dünya hayatında da, ahirette de sizin dostlarınızız. Cennette sizin için canınızın çektiği ve istediğiniz her şey vardır.” Burda cennette istediğimiz her şeyin olacağı söyleniyor. Araf suresi 43.ayet "(Cennette) onların altından ırmaklar akarken, kalplerinde kinden ne varsa hepsini çıkarıp atarız. Ve onlar derler ki: "Bizi bu nimete kavuşturan Allah’a hamdolsun! Allah bize bahşetmeseydi biz kendiliğimizden elde edemezdik. Hakikaten rabbimizin elçileri gerçeği getirmişler." Onlara, "İşte size cennet. Yapmış olduğunuz i
  4. Hayvanlara baktığımız zaman nerdeyse hiç bir hayvanın sakat bir hayvanla üremediğini görüyoruz, hatta çoğu hayvan yavrusu sakat doğduğu zaman ya onu öldürüyor ya da yavrusunu reddediyor (yanlış bilgiyse düzeltin). Bu bağlamda engelli biriyle ilişki yaşamak aslında doğaya ya da evrime aykırı bir şey midir?
  5. İsrail krallığında yaşayan yahudiler musevilikten önce neye inanıyorlardı?
  6. Dünya'nın belli bir yörüngede hareket etmesi, kendi ekseni etrafında dönmesi ve Güneş'in etrafında dönmesi ne zaman, kim tarafından bulunmuştur? İnternette araştırdım bulamadım. Bilen biri varsa cevap verebilir mi?
  7. jynx

    Ateizme göre Evrensel Ahlak

    Peki devlet o şeyi yasallaştıracağına ya da yasaklayacağına nasıl karar verecek?
  8. jynx

    Ateizme göre Evrensel Ahlak

    Peki bir şey, bir kişiye ahlaklı geliyor ama başkasına ahlaklı gelmiyorsa hangisinin doğru olduğunu nerden bileceğiz?
  9. Caner taslaman ateizme göre evrensel bir ahlak anlayışının olamayacığını söylüyor. Neye ahlaken iyi neye ahlaken kötü diyemeyeceğimizi savunuyor. Burda Kerem Cankocak'la bir tartışması var. Sizin bu konu hakkındaki düşünceleriniz ne?
  10. Herkesin bildiği gibi semavi dinlerin sümer mitolojisiyle bir sürü benzerliği vardır. Ateistler, semavi dinlerin o mitolojilerden kopya çektiğini savunurken, müslümanlar da onlara da bir peygamber geldiğini ve bir hak dinini bildirdiğini ama sonra o toplulukların o dini tahrif ettiği için bu benzerliklerin oluştuğunu savunur. Ama müslümanların bu bakış açısının neden doğru olamayacağını aşağıdaki örneklerle söyleyeceğim. Şimdi o benzerliklerin bazılarına bakalım. Sümerlilerde kadınlar tarlaya benzetilir. Tevrat ve Kuran'da da bu benzetme vardır. Bu benzerliğe diyeli
  11. En güçlü içgüdümüz hayatta kalma içgüdümüz olarak gösteriliyor. Ama birçok insan kendi hayatını başkası için feda edebiliyor. Bu hayatta kalma içgüdüsüne ters bir şey değil mi? İnsanın önce kendi hayatını düşünmesi gerekmez mi?
  12. jynx

    Türkçe güzel bir dil mi?

    İnterenete bakmadım. Biliyorum kuralı. Ayrıca bunu yabancıya öğretmenin zorluğunu ne, gerçekten anlamadım. Suffix kullanımının çokta net bir kuralı yok dedin. Ama gördüğün gibi var.
  13. jynx

    Muhammed’i gören var mı?

    Peki siz kesin olarak yaşamadığını mı düşünüyorsunuz?
  14. jynx

    Muhammed’i gören var mı?

    Çünkü muhammedin yaşadığı dönemde okuma yazma oranı %1-2. Sözlü edebiyat gelişmiş. Yazıya aktarma geleneği yok. O zaman kullanılan arapçanın yazı için uygun olmaması da sebep olabilir. Emevilerle birlikte araplar devlet haline geldi. Ve sikkelerde muhammed adı görülmeye başlandı. Kuran eğer kolektif bir bilincin ürünü olsaydı, yazılma şekli tevrat veya incil gibi olurdu. Tevrat ve incil, bahsedilen peygamberin sözde yaşadığı tarihten sonra yazılmıştır. Şurda yaşadı, şunları yaptı, şurda öldü gibi geçmişe yönelik anlatımlar vardır. Kuran'daysa "muhammed şurda yaşadı, şurda öldü" gib
  15. jynx

    Türkçe güzel bir dil mi?

    Sert ünsüz yumuşaması kuralı çok basit. Sonu ç, k, p, t ile biten bir sözcüğe ek geldiğinde ç c'ye, k ve g ğ'ye, t d'ye, p b'ye dönüşür. Sadece bazı sözcüklerde istisna olarak bu yumuşama görülmüyor o kadar. Ama yumuşamanın olduğu sözcüklerde harf değişiminde, istisnasız tüm kelimelerde yukardaki kural geçerlidir. Yani ç her zaman c'ye dönüşür. İstisnası yoktur. Bence gayet basit bir kural. Ve ingilizcenin başka bir zorluğu telafuzu birbiriyle aynı ya da çok benzeyen çok fazla kelime var. Ve her bir sözcüğün onlarca eş anlamlısı ve yakın anlamlısı var. Ne kadar kelime ezberlersen e
×
×
  • Yeni Oluştur...