Jump to content

Einstein'ın Özel Görelik Kuramı


Recommended Posts

Cherenkov radyasyonu çok özel bir durum. Işığın en yüksek hızına vakumda eriştiğini, başka ortamlardan geçerken yavaşladığını biliyoruz. Yüklü parçacıkların, sudaki elektromanyetik alan gibi özel bir ortamda kısa bir zamanda ve kısa bir mesafede ışıktan hızlı hareket ettikleri çok özel bir istisna.

Bu istisna olabilir. Evrende başka istisnalar da olabilir. Işık hızının nihai bir hız olduğunu ve geçilemeyeceğini bilmiyoruz.

Genel görelik kuramı ışık hızına bir sınır getirmiyor. Sadece ışığın hızının sabit olduğunu söylüyor ki bunu Einstein'dan önce de biliyorduk zaten.

Michelson Morley deneyleri, interferometer ile yapılan ölçmeler, ışığın hızının gözlemcinin hızından bağımsız olduğunu gösteriyor..

Işıktan hızlı hareket mümkün yani.. En azından teorik olarak mümkün. Bir ara çekim dalgalarının ışıktan hızlı hareket ettiği ileri sürülmüştü. Ama onlar gösterilemedikleri için bu konuda son söz söylenmiş değil. Şu anda ışık hızı nihai hız olarak kabul ediliyor. Ama ışık hızının ortama bağlı olarak değiştiği de unutulmasın.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Aynı fikirdeyiz. Görecelik kuramı, ışığın hızının vakumda ölçümünün, gözlemciden ve onun hareket durumundan bağımsız olarak aynı sonucu vereceğini söylüyor.

Bu durum, senin için değil genç arkadaşlar için söylüyorum, Newton fiziğine aykırı ve Einstein'ın evren kavrayışımıza kattığı özgün fikir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

ışık hızı neden sabittir ivmelenmez?

Işık hızı sabit değildir. Ama ivmelenmez. Fotonlar giderek hızlanmazlar. Açığa çıkar çıkmaz ışık hızında hareket ederler.

Einstein'ın görelik kuramları ışık hızının geçilemeyeceğini kurgulamaz. Einstein'a göre ışık hızı geçilebilir. Bu nedenden takiyonların var olduğu ileri sürülmüştür.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Einstein'ın özel görelik kuramı, ışık hızının sabitliği üzerine değil de, ışık hızının gözlemcinin hareketinden bağımsız olduğu ilkesi üzerine kurulmuştur. Aslında bu ışık hızının sabit olduğu şeklinde de yorumlanabilir.

Buna şunları da eklemek gerekiyor.

Işık hızı uzayda aynı koşullarda sabittir. Suda aynı koşullarda sabittir. Atmosferde aynı koşullarda sabittir. Ama bu hız hep aynı değildir.

Bundan çıkan anlam ışık hızının her koşulda sabit olmadığıdır..

Işık hızının sabit olduğu evrensel bir koşul yoktur yani.

Ama hangi koşul altında ölçülürse ölçülsün, ışık hızı gözlemcinin hareketinden bağımsızdır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

o halde ışık hızında giden bir araçtan farlar yakıldığında ışık hızı bağımsız olduğu için fardaki ışığın uzaklaşması gerekmez mi hacı?

Teorik olarak evet.. Ama araç ışık hızında hareket edemeyeceğine göre böyle bir soru sorulamaz. Saçma bir soru olur.

NOT: Uzay aracının ışık hızında hareket ettiğini kabul edelim.

Uzay aracı ve içindekiler için zaman durur.

Zamanın durması ne demektir? Hiç birşeyin vuku bulmaması, hareketin olmaması demektir.

Peki uzaktan bu olağanüstü olayı izlemekte olanlar için durum nedir?

Uzaktan olayı izlemekte olan gözlemci kendisine doğru ışık hızında gelen veya kendisinden ışık hızında uzaklaşan bir ışık görür.

Hepsi o kadar. Işık hızına ulaşan bir araç ışık olmuş demektir. Araç ışığa dönüşmüştür. Yani saf enerjiye dönüşmüştür.

Aracın içindekiler için her şey durmuştur. Çünkü zaman durmuştur. Ama gözlemci için parlak bir ışık hareket halindedir..

Saçma soruya ancak böyle saçma bir cevap verilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 months later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...